Eetstoornissen vertragen zwangerschap

 

zwangerVrouwen met een eetstoornisgeschiedenis zullen minder makkelijk zwanger worden dan vrouwen zonder eetstoornisgeschiedenis. De kans dat deze vrouwen een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben is ook twee maal zo groot als bij "normale vrouwen". Dit alles blijkt uit een onderzoek met 11000 moeders uit Engeland.

Het aantal zwangerschappen na zes maanden is lager bij vrouwen met anorexia of boulimia als bij gezonde vrouwen. Na een jaar was het aantal wel gelijk als de normale populatie.

Wanna-be moeders die lijden aan een eetstoornis moeten zo vroeg mogelijk hulp hiervoor zoeken. Daarnaast is het belangrijk dat ze extra steun zoeken gedurende en na de zwangerschap.

Het onderzoek laat zien dat na 6 maanden 39,5% van de vrouwen met eetstoornis nog niet zwanger is t.o.v. 25% van de vrouwen zonder eetstoornis. Het percentage vrouwen met eetstoornis dat vruchtbaarheidsbehandeling nodig heeft om zwanger te worden zit op 6,2% ten opzichte van 2,7% bij gezonde vrouwen.

Voorbeeld:
Jane is 29 en kreeg op haar 8ste de diagnose Anorexia Nervosa. Ze is nog nooit ongesteld geweest. Ondanks dat ze nu een gezond gewicht heeft probeert ze al vier jaar, zonder resultaat, zwanger te worden. Momenteel krijgt zee en vruchbaarheidsbehandeling.

"Mijn partner wil dolgraag een kindje. Het voelt nu als mijn fout dat ik die wens niet van hem in vervulling kan gaan. Ik weet dat ik niet gekozen heb voor Anorexia, maar ik voel me wel schuldig."

De cijfers:

  • 11088 werden ondervraagd
  • 96% heeft nog nooit een eetstoornis gehad.
  • 171 (1.5%) geeft aan ooit te hebben geleden aan anorexia
  • 199 (1.8%) geeft aan ooit te hebben geleden aan boulimia
  • Er waren meer ongeplande zwangerschappen bij de vrouwen met anorexia (41,5%) als bij de gezonde vrouwen (28.6%)!! (Gebruik dus ook voorbehoedsmiddelen als je anorexia/ boulimia hebt!!)

bron: BBC news
bron foto: flickr.com/photos/scragz/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Michelle - Vrijdag 19 augustus 2011 12:17
Dit onderzoek bevestigt dus nogmaals hoe gezegend ik mag zijn met mijn mooie, gezonde dochtertje!
Ik heb anorexia gehad. Van mijn 15e tot mijn 26e.
Tegen mij werd ook gezegd, dat de kans om zwanger te raken erg klein zou zijn aangezien mijn verleden.
Maar na 3 maanden was ik zwanger!
Ik ben nu de trotse, gelukkige mama van een heel mooi meisje van bijna een half jaar!
De wonderen zijn de wereld nog niet uit...
M. - Vrijdag 19 augustus 2011 14:13
Ik moet zeggen dat ik dit eerlijk gezegd best schokkend vindt, maar wel een echte eye-opener. Zo zie je maar weer hoeveel schade je je lichaam eigenlijk aanricht door het zo uit te hongeren. Misschien merk je het op de korte termijn niet zo en heb je het gevoel alsof je zo gezond als een vis bent.. dit bewijst maar weer het tegendeel!

Natuurlijk kies je niet bewust voor een eetstoornis, maar misschien hopelijk helpen dit soort kleine beetjes ook mee om er toch twee keer over na te denken aan het begin of je wel zo drastisch met afvallen bezig wil gaan..
J. - Vrijdag 19 augustus 2011 22:42
Ik heb altijd begrepen dat als je weer een gezond gewicht bereikt met een gezond eetpatroon en normale menstruaties, er weinig kans is dat je blijvend onvruchtbaar bent. Dat hangt natuurlijk veel meer af van de ernst van de lichamelijke toestand tijdens je eetstoornis en hoe lang de menstruatie verstoord is (geweest). Ik volg zelf geneeskunde-opleiding en heb altijd geleerd kritisch te zijn tav onderzoeken. Iedereen die wil kan een onderzoek doen. Resultaten publiceren idem dito. Als je kijkt naar de cijfers: ongeveer 300 mensen met een eetstoornis(verleden?) zaten in het onderzoek. Dit is een zeer beperkte onderzoeksgroep waaraan echt niet teveel conclusies moeten worden gebonden. Natuurlijk is de boodschap dat een eetstoornis ongezond is en veel schade geeft aan je lichaam. Daarom is de boodschap: zorg goed voor jezelf want later heb je zoveel spijt als je onherstelbare schade hebt! Maar ik denk dat de kans echt klein is dat als je goed herstelt bent van de eetstoornis op alle gebieden (eten, gewicht, menstruatie, vet%) dat je dan nog een aanzienlijke kans zou maken om niet zwanger te worden. Soms vind ik de conclusies hier en in andere artikelen wat te overtrokken. Alles wordt zo op eetstoornissen gegooid en het mede kunnen veroorzaken ervan... Beetje nuance mag wel zo nu en dan. Ik ben zelf goed hersteld van anorexia en ben niet heel bang voor vruchtbaarheidsproblemen. Zeker niet na aanleiding van dit artikel, waarin niet duidelijk wordt of de ondervraagde vrouwen op het moment van zwangerschapswens een eetstoornis hadden (ander verhaal) dan in de voorgeschiedenis. Bovendien niks over de lichamelijke toestand.
Pascalle - Vrijdag 3 november 2017 12:14
Klopt helemaal! (Ook geneeskunde bachelor gedaan haha)