Eetbuien gelinkt aan verslaving

Gepost op Woensdag 25 april 2012 15:18 door Scarlet Hemkes in Artikelen over eetstoornissen.

verslaving eetbuien drugsEen geschiedenis van eetbuien, het eten van grote hoeveelheden voedsel in een korte periode van tijd, kan ervoor zorgen dat iemand meer kans heeft om andere verslavingen te ontwikkelen, waaronder drugsgebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van Penn State College. Op de korte termijn kan deze bevinding ligt werpen op de factoren die bijdragen aan middelenmisbruik en verslavingen. Op de lange termijn kan het artsen helpen bij de behandeling.

"Drugsverslaving is een groot probleem in de Verenigde Staten", aldus Patricia Sue Grigson, Ph.D., hoogleraar afdeling Neuro-en Gedragswetenschappen. "Zo ook, overmatige inname van voedsel, in het geval van eetbuien. Middelenmisbruik en binge eating worden beiden gekenmerkt door een verlies van controle over het gebruik. Gezien de gemeenschappelijke kenmerken van deze twee soorten van problematiek is het niet verwonderlijk dat het voorkomen van eetstoornissen en alcohol -of drugsmisbruik relatief gezien vaak samengaat. Het is echter niet bekend of het verlies van controle bij de ene aandoening, verlies van controle in de andere veroorzaakt."

Grigson en haar collega's hebben een verband gevonden tussen eetbuien met veel vet en het ontwikkeling van verslavingsgedrag op het gebied van cocaïne. Het onderzoek suggereert dat omstandigheden die zorgen voor buitensporig gebruik van 1 stof, excessief gebruik van een andere stof in de hand kan werken.

De onderzoekers gebruikten ratten om te testen of een geschiedenis van binge eating met veel vet de kans op verslavend gedrag met Cocaïne zou vergroten. Vier groepen van ratten kregen vier verschillende diëten: 1. ratten met toegang tot normale voeding, 2. ratten met een continue toegang tot een bron van vet, 3. ratten met een uur per dag toegang tot een bron van vet, 4. Ratten met een uur van toegang tot een bron van vet op maandag, woensdag, en vrijdag. Alle vier de groepen hadden daarnaast ook onbeperkt toegang tot voor hen voldoende voeding en water.

eetbuien en drugs"Eetbuien gedrag ontwikkeld in de ratten met toegang tot vet in de voeding op maandag, woensdag, en vrijdag - de groep met de meest beperkte toegang tot de optionele vet," Deze groep heeft de grootste neiging om meer cocaïne te nemen, deze bleef proberen om cocaïne te krijgen wanneer gesignaleerd was dat het niet beschikbaar was, deze groep werkte harder voor cocaïne als er een werkeis in werd gesteld. "Hoewel de onderliggende mechanismen niet bekend zijn, kan wel worden geconcludeerd dat:

Een geschiedenis van eetbuien met veel vet veranderd de hersenen, fysiologie, of beiden, op een manier die maakt dat deze ratten meer kans hebben om te zoeken naar en nemen van een ​​drug wanneer dit een maand later wordt getest"
aldus Grigson.

De consumptie van vet zelf vergroot de kans niet op verslavend gedrag, maar de onregelmatige inname van grote hoeveelheden vet.

Toekomstige studies zullen nader ingaan op hoe eetbuien kunnen leiden tot verslavend gedrag - of eetbuien met veel suiker of een mengsel van suiker en vet ook de kans op verslaving aan cocaïne of heroïne vergroot, bijvoorbeeld, en of overmatig gebruik van drugs, op zijn beurt, de kans op eetbuien met veel vet laat toenemen.

Bron: news-medical.net

 

Reacties

Mella - Donderdag 26 april 2012 09:30

Kan me wel voorstellen omdat het veel te maken heeft dat je beloningssysteem ook steeds getriggerd wordt als je een eetbui hebt, maar wel 'eng' om te lezen dat het je hersenen dus eigenlijk verandert.

manon - Woensdag 30 mei 2012 16:55

proefdieren.. :'(

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed