Boulimia en het gebit

 

tandenBoulimia is een eetstoornis die gekarakteriseerd wordt door eetbuien en compenseren, veelal braken, om controle over het lichaamsgewicht te krijgen en paniek te verhelpen. Het is een ernstige medische aandoening die kan leiden tot verschillende negatieve uitkomsten en medische consequenties. Dit artikel gaat over boulimia en het gebit.

Er zijn vele consequenties voor het gebit die ontstaan door boulimia Door herhaaldelijk voedsel zelfopgewekt uit te braken worden je gehemelte, tandvlees en tanden blootgesteld aan maagzuur. Dit lost het glazuur van je tanden op en beschadigt je speekselklieren.

Dit kan leiden tot verkleuring van je tanden, maar ook gevoeligheid voor warm en koud. Als de boulimia langdurig is, raken tanden steeds meer beschadigt. Het kan zorgen voor veel gaatjes , infecties of rotting, waarbij in het ergste geval de tanden getrokken moeten worden. Tandglazuur erosie is over het algemeen het grootst bij het tandoppervlak van je bovengebit die naar de tong zijn gericht.

Samen met de directe schade van blootstelling aan maagzuur, zijn boulimia en tanden ook met elkaar verweven door de chronische ontstekingen aan je speekselklieren, onstaan door het braken. Hierdoor komt er minder speeksel vrij en droogt de mondholte uit. Speeksel beschermt je gebit en zonder dit zijn je tanden niet bestand tegen infecties, erosie en gaatjes.

Bovendien hebben boulimia en tanden ook invloed op elkaar omdat de persoon met boulimia ondervoed kan zijn. Dit kan leiden tot slecht herstel en verhoogd risico op peridentities (ontsteking van het vlies om de tand in de tandkas).

Mensen met boulimia die herstellende zijn kunnen samenwerken met tandartsen om de schade te beperken of voor zover mogelijk terug te draaien.

  • In de eerste stadia van tanderosie kunnen tandartsen een beschermend laagje over de tanden plaatsen dmv hars of amalgaam. Als tanden te erg beschadigd zijn kunnen ze worden getrokken en vervangen worden door een brug of implantaten.
  • Tijdens het herstel kunnen tandartsen speciale middelen aanbieden die het gebit tegen maagzuur beschermen tijdens het braken.
  • Daarnaast kunnen zij ook fluoride behandelingen aanbieden en fluoride mondspoelingen geven om het gebit te sterken. Ook kunnen zij adviseren de mond te spoelen met soda om maagzuur in de mondholte te neutraliseren.
  • Om speeksel aan te vullen kan iemand met boulimia gevraagd worden veel water te drinken om de mondholte vochtig te houden, maar ook kunnen tandartsen je van een speekselvervanger voorzien. De ontstekingen zullen met de tijd afnemen en de speeksel productie zal zich hervatten.

tanden

Boulimia heeft effect op veel onderdelen van het lichaam en kan leiden tot verschrikkelijke consequenties inclusief overlijden. Boulimia is een serieuze ernstige aandoening die een passende behandeling nodig heeft. Eén van die aspecten van die behandeling is boulimia en tanden. Mensen met boulimia wordt aangeraden samen te werken met hun tandarts om hun mooie glimlach terug te krijgen.

Bron foto's:
Boven: flickr.com/p_x_g
Onder: flickr.com/photos/walkn

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

r - Woensdag 6 juli 2011 13:18
Mijn hele rij boven voortanden zijn vernieuwt omdat ze te beschadigt en verkleurt waren .
Veel uurtjes en pijn in de tandartsstoel maar ben der mega blij mee want durf nu weer echt te lachen !
linda - Woensdag 6 juli 2011 13:21
ik heb een laagje nep-glazuur in de groeven van mn kiezen gekregen: nooit gaatjes.
Do - Woensdag 6 juli 2011 13:50
dit bericht komt precies op tijd, voelde net erge drang om een eetbui te krijgen (+ braken).

Ik ga het niet doen!
suus - Woensdag 6 juli 2011 17:08
pff, nu ben ik extra zenuwachtig voor de tandarts morgen...
ik heb van mezelf al geen glazuur op mijn tanden en kiezen, de laatste tijd wel enorm veel eetbuien gehad, dus ben echt wel een beetje bang.
denk dat ik morgen wel "even" aan ga geven dat ik dus een eetstoornis heb mocht er wat zijn met mijn tandjes.
heb nu geen klachten ofzo, maja had ik vorig jaar ook niet en toen had ik wel 2 gaatjes :$
Toni - Woensdag 6 juli 2011 23:15
Zelf heb ik al jaren boulimia en heb dit in een vrij vroeg stadium eerlijk aan de tandarts verteld(die had het zelf al in de gaten!)Ik heb nu over zowat al mijn tanden en kiezen een soort porseleinen beschermlaag en spoel dagelijks met fluoride,het scheelt aanzienlijk,ik ben nu 48 en heb gelukkig
al mijn tanden nog,
Lotte - Donderdag 7 juli 2011 10:20
Dit heeft toch ook betrekking op Anorexia?
Ik heb anorexia met periodes van veel braken en weinig voedsel binnenkrijgen. Met mijn gebit is niet veel gebeurd. Maar mijn keel en daardoor ook stem heeft er wel onder geleden. Ik ben een soort van "chronisch schoor geworden.
ltwyl - Donderdag 7 juli 2011 23:35
Ik heb ook tanderosie, en vaak gaatjes.. Ook zijn mijn tanden erg gelig. Mijn tandarts doet er wel eens een laagje overheen ivm verminderen van gevoeligheid, maar dat werkt maar eventjes. Ik hoop dat er mee te leven valt zoals het nu is, braken doe ik iig bijna niet meer. Misschien dat ik later, als ik genoeg geld heb en als het nuttig en/of mogelijk is, plaatjes over mijn tanden wil laten zetten. Facings ofzo, zodat het niet constant met dingen in aanraking komt waardoor het pijnlijk is (soms is lucht al pijnlijk).
Braken is zo schadelijk, het gebit is maar een klein deel van de negatieve gevolgen..
Nuttig artikel, bedankt!
Frank - Woensdag 20 juli 2011 21:39
Schitterende site.
Helaas een paar verbeterpuntjes, maar dat heeft volgens mij geen invloed op de boodschap.
Hier is veel moeite en plezier in gestopt.
Ga door.
Frank Goossens, tandarts
karin - Zondag 16 oktober 2011 11:58
Ik kan hier over meepraten, ben 46 jaar, heb al 30 jaar combi van anorexia en boulimia.
Mijn voortand is toen ik begin 20 was gewoon weggesleten.
Heb al jaren in bovengebit 6 stifttanden.
Iedere keer als ik bij de tandarts kom, zegt hij steeds
wat een dun glazuur ik heb.
Groetjes,
Karin
Elisa - Vrijdag 13 april 2012 22:41
Ook heb ik last van verdwijnend glazuur en daardoor gevoelige tanden en kiezen. Ben 45 jaar en heb sinds mijn 16e een combi van anorexia en boulimia. Karin, ik zou graag met je in contact komen, omdat onze situatie op elkaar lijkt. Hoop dat je dit leest.
Elisa - Vrijdag 13 april 2012 22:42
Ook ik heb last van verdwijnend glazuur en daardoor gevoelige tanden en kiezen. Ben 45 jaar en heb sinds mijn 16e een combi van anorexia en boulimia. Karin, ik zou graag met je in contact komen, omdat onze situatie op elkaar lijkt. Hoop dat je dit leest.
josiekje - Woensdag 6 februari 2013 22:41
Als je niet zo vaak kotst bijv. een keer in de week ofzo gebeurt dat dan ook
graag snel reageren op mijn bericht
indy - Donderdag 1 mei 2014 20:05
Ik spuug nou sinds een jaar maar bijna iedere dag
Durf niet naar de tandarts maar durf het ook niet aan iemand te vertellen.
Ben bijna 40 en 2 kinderen en man maar schaam me dood
m - Zaterdag 29 november 2014 20:42
Wat is het een rot ziekte. ik heb al 15 jaar boulimia. ik ben nu 25 jaar en gelukkig Door me tandarts nog iets van mijn gebit over. Vullingen blijven niet zitten en de gevoeligheid neemt toe. Veel water en thee helpt wel inderdaad. jammer dat de Zorg instellingen de meeste mensen niet kunnen helpen.
Anne - Maandag 9 februari 2015 16:11
Helaas hier ook door jarenlang overgeven weinig glazuur meer..
Tijdens mijn eetstoornis (ben er nu na 6/7 jaar vanaf!) nooit opgemerkt, maar nu blijkt dat mijn tandglazuur toch erg aangetast is..
Opnieuw weer een bewijs van wat een stille sluipmoordenaar een eetstoornis is..
Ron - Maandag 28 september 2015 23:33
Mijn vrouw heeft vlgs mij Bolimia: 1.65mtr lang en xkg. Ze houdt van smikkelen of schranzen en zijn altijd na het eten (zeg 30min of uurtje) even naar WC. Onlangs bij tandarts geweest voor aanbrengen beschermlaag.
Ik ben zelf 1.84 en weeg xkg, dus heb zelf wat overgewicht, waar ik op let om dat te verminderen.
Ben ik nou 'jaloers' op mijn vrouw dat ze zo in shape blijft met haar taille of is mijn vermoeden juist dat ze 'ziek' is. We hebben 4 kids, ze heeft dat smikkelen nodig als afleiding, bruin brood eet ze niet m.u.v lekkere bolletjes of appelflappen, ochtend ontbijt vaak licht met fruit. Dus wat moet ik hier nu aan doen? haar confronteren leidt direct tot italiaanse temperament en belediging.
Toch maak ik me erg zorgen, want straks is lichaam onherstelbaar beschadigd, of gaat ze veel te snel overlijden en zitten mojn kids zonder moeder. Afgrijselijk is de gedachte: had ik maar (sneller) ingegrepen. Maar ja....hoe grijp je hier nou op in? Tandarts en of doktor beschermt ook (terecht) haar privacy.
Kortom, wat denken jullie? Gewoon laten, ze is zo vrolijk, heel actief met organiseren en kids over halen brengen etc. Ik dank jullie voor het lezen en reacties! Ron
si - Woensdag 12 oktober 2016 22:51
Pff rot
cynthia - Dinsdag 7 maart 2017 22:34
Mijn gebit is er ook erg aan toe maar denk door tev op suikers te overleven en col light,
cynthia - Dinsdag 7 maart 2017 22:35
vitaminetekort in mijn bloed werd nooit vastgesteld raar maar waar..
cynthia - Dinsdag 7 maart 2017 22:39
@ Ron: Een lichaam is sterk maar kan plots falen he besef ik ook hoor dan wel geen boulimie maar an maar ts niet zonder gevaar welke eetproblematiek dan ook e.; braken doe ik ni braakfobie maar bij je vrouw zou ik toch opletten dat ze ook es op n dag niet iet krijgt aan haar hart weet nt hr..tev controleren leidt sowieso tot wantrouwen enz.. Een gewoon "ik ben bezorgd om je" werkt meestal nog het beste denk ik..veel moed ook! en voor alle andere mensjes hier ook natuurlijk! xx
Duif - Zondag 29 mei 2022 12:54
Inmiddels ben ik 52 jaar, heb boulimia gehad van mijn 14e tot 31ste levensjaar, en nog altijd als ik bij een tandarts kom zegt hij dat ik te hard poets. Op een aantal plekken van mijn gebit, is de het glazuur aangetast. Als ik de reden vertel, knikt ie altijd overtuigend. Na zoveel jaar ondervind ik nog altijd de gevolgen.