Bang om ziek te zijn

De hele dat je lichaam checken, kijken of er niks is veranderd, bij iedere verandering bang zijn dat er iets ernstigs is en vaak naar de huisarts gaan. Samen met de voortdurende angst om erg ziek te zijn vormen dit de kenmerken voor hypochondrie. Hypochondrie is een psychische aandoening die wordt ingedeeld in de zogenoemde somatoforme stoornissen. Een andere term voor de aandoening is ziektevrees. Wie aan hypochondrie lijdt, heeft een overmatige angst om een ernstige ziekte te hebben. Er is weinig bekend over hoeveel hypochondrie voorkomt.

Bron

Veel mensen kennen een periode is hun leven waarin ze veel last hebben van lichamelijke klachten en dat ze met deze klachten ook naar de huisarts gaan. De meeste mensen zijn na medisch onderzoek en geruststelling niet meer bezorgd. Mensen met hypochondrie kunnen hierop niet gerustgesteld worden en zijn voortdurend bang dat ze iets ernstigs onder de leden hebben. Meestal is de gedachte dat het gaat om kanker het grootste.

Mensen met hypochondrie zijn extreem gefocust op hun lichaam en nemen daardoor lichamelijk sensatie sneller waar, deze dient dan als bewijs dat er iets niet in orde is. Het controleren van het lichaam is ook een bekend fenomeen. Afhankelijk voor welke ziekte wordt gevreesd, worden er controles uitgevoerd zoals het voelen van de hartslag of het in de borst voelen of er tumoren aanwezig zijn. Ontlasting, urine en lichaamsgewicht worden sterk in de gaten gehouden.

Sociale activiteiten, inspannende bezigheden of sport zullen worden vermeden. Om zichzelf te beschermen vermijden sommige mensen informatie over ziekten in de media terwijl anderen dit juist opzoeken. Niet alle mensen met hypochondrie zijn hetzelfde. De een vreest voor alleen maar één ziektebeeld, bijvoorbeeld een hersentumor, terwijl de ander voor alle soorten kanker bang is. Sommigen zijn altijd bang, anderen met periodes en zo zijn er meer verschillen.

In de psychiatrie wordt de diagnose hypochondrie gesteld op het moment dat er aan een aantal criteria wordt voldaan. Alleen een arts of psycholoog kan deze diagnose stellen. De criteria zijn al volgt:

  1. Men is overmatig bezorgd een ernstige ziekte te hebben op basis van lichamelijke symptomen die verkeerd geïnterpreteerd worden.
  2. De overmatige bezorgdheid houdt aan ondanks adequaat medisch onderzoek en geruststelling.
  3. De overtuiging heeft niet de intensiteit van een waan en blijft niet beperkt tot een bezorgdheid over het uiterlijk. 
  4. De overmatige bezorgdheid veroorzaakt in significante mate lijden of beperking in het sociaal of beroepsmatig functioneren.
  5. De duur van de stoornis is tenminste zes maanden.
  6. De overmatige bezorgdheid is niet toe te schrijven aan een angststoornis, depressie episode of een andere somatoforme stoornis.

Het gaat meestal om de angst voor dusdanig ernstige ziekten die de dood tot gevolg hebben.

Patiënten proberen op verschillende manieren de angst te verminderen.
• Geruststelling
Dit vragen ze van de omgeving maar ook van de arts die ze telkens weer opnieuw bezoeken.
• Controle van het lichaam
• Angst oproepende situaties vermijden
Sommige mensen durven niet meer naar programma’s op televisie te kijken die gaan over ziekenhuizen en ziekten. Anderen durven zelfs niet eens meer het journaal te kijken.

Bron

Het is een nare aandoening die zeker niets te maken heeft met aanstellen. Het is goed om erover te praten wanneer je deze gedachten ervaart en je herkent in deze beschrijving. Hypochondrie is een aandoening die goed verholpen kan worden met behulp van psychotherapie.

Hoe kijk jij aan tegen hypochondrie?

Ginger

Geschreven door Ginger

Reacties

15 reacties op “Bang om ziek te zijn”

  1. Ik heb het, ik kijk ook niet naar ziekenhuis programma’s zelfs niet naar House terwijl ik het eerst altijd leuk vond. En als er iets engs op het nieuws komt zoals een maagbloeding die dood tot gevolg had, dan zet ik het na een paar seconden gelijk op een andere zender omdat ik anders weet dat ik die avond niet goed kan slapen.

  2. @RosieV:
    Vervelend voor je. Ik hoop dat het uiteindelijk beter wordt.
    Waar ik nieuwsgierig naar ben: heb je enig idee waardoor jouw hypochondrie is ontstaan? In welke mate is het aangeboren en in welke mate speelde de omgeving een rol?

  3. jep heb ik ook last van, nu al een jaar.
    Het is echt verschrikkelijk, de huisarts is mij al zat aan ´t worden ..

  4. Ik heb er ook al een tijd last van mijn niet heel erg extreem.

  5. Ik heb huilbuien de hele tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *