Gezond etenBy S

 

Ik vind het van belang dat mijn kind gezond eet. Maar hoe weet ik of mijn kind gezond eet? En wat is nu eigenlijk gezond?

 

Geen wonder dat u zich dit afvraagt, de media staat bol van tegenstrijdigheden. Enerzijds het schoonheidsideaal die op het moment erg slank is en staat voor "gezond zijn", de vele ongezonde (crash-)diëten en producten die claimen goed voor uw gezondheid te zijn. Anderzijds zien we reclames over ongezonde voedingsmiddelen, dat dit ons een goed gevoel geeft en zelfs troost geeft als het even wat minder gaat.

 

Kunt u door de bomen het bos nog zien; Wat is nu goed voor de gezondheid? Waarschijnlijk lukt dit niet. Daarbij is het de bedoeling van fabrikanten van de verschillende producten en bedenkers van diëten de bedoeling om u te beïnvloeden door het heel waarheidsgetrouw te brengen. Ook als er wordt gezegd dat een onderzoek het bewijs heeft geleverd dat een bepaald product gezond is, bedenk u dan dat het onderzoek vaak gefinancierd wordt door de fabrikant van dit product en hierdoor onderzoeksresultaten die in de media komen, kan beïnvloeden!

 

Jongeren zijn op een leeftijd dat ze zich onzeker voelen en kwetsbaar zijn, hierdoor zijn ze nog makkelijker beïnvloedbaar dan u en ik. De tegenstrijdigheid in de media is dan ook goed te zien onder jongeren. Enerzijds groeit het aantal jongeren met overgewicht en anderzijds lijken jongeren steeds meer gevoelig voor eetstoornissen om het heersende schoonheidsideaal na te streven. Het aantal meisjes dat te weinig eet en mogelijk aan een eetstoornis lijdt, stijgt steeds meer. Jongeren met overgewicht of jongeren die te weinig eten; een tegenstrijdigheid die in ieder geval één ding gemeen heeft: een ongezonde voedingstoestand.

 

Gezonde jongeren hebben een enorme eetlust. Dit is heel normaal, want door de snelle groei van het skelet, het spierweefsel en de verdere ontwikkeling van de organen hebben jongeren een grotere behoefte aan energie (calorieën), eiwitten, calcium, ijzer en andere vitaminen en mineralen dan wij hebben. Zorg thuis ook voor voldoende gezonde voeding en gezonde tussendoortjes!

 

Voor een kind of een jongere is het heel onverstandig om af te gaan vallen, zeker op eigen houtje. Uw kind is wat betreft voeding nog een "kind" tot hij of zij 19 à 20 jaar oud is! Tot deze leeftijd is uw zoon of uw dochter nog in de groei en de kans dat hij of zij essentiële voedingsstoffen tekort komt is hierdoor heel groot. Essentiële voedingsstoffen zijn de voedingsstoffen die wij nodig hebben en die wij uit onze voeding moeten halen. Ons lichaam maakt ze niet zelf aan. Kinderen en jongeren mogen om deze reden nooit zonder overleg met de huisarts, diëtist of schoolarts op dieet worden gezet! Mocht het van belang zijn dat uw kind wat afvalt, dan zal dit onder begeleiding van een diëtist moeten gebeuren. Een diëtist kan er voor waken dat uw kind geen essentiële voedingsstoffen tekort komt!

 

Het is moeilijk om na te gaan of uw kind niet zichzelf op een dieet heeft gezet en u kunt niet controleren wat uw kind eet als hij of zij niet thuis is. Zoals ik al eerder schreef, jongeren zijn enorm beïnvloedbar door de media en door hun leeftijdsgenootjes. U kunt niet alles zien, wat uw kind doet of laat, dus u kunt ook niet alles voorkomen. Maar om snel te kunnen signaleren of er iets mis is en om het goede voorbeeld te nemen, is het goed om te weten wat nu gezonde voeding is voor uw kind.