(offline ivm copyright) Evi Hanssen over anorexia: het is een controleziekte

Evi Hanssen, of Evi Greta Roberta Hanssen zoals ze voluit heet, is een Belgische presentatrice, zangeres, columnist en schrijver. Onlangs haalde haar beslissing om te stoppen met alcohol het nieuws. Gisteren schoof ze, om een heel andere reden, aan bij Op1. Daar deelde ze het verhaal van haar nichtje Rosie, die vecht tegen de eetstoornis anorexia nervosa. Naast Evi Hanssen schoof ook kinderarts Annemarie van Bellegem aan om mee te praten. 

De aanleiding is een schrijnende post die Evi plaatste op haar Instagram, waarin ze het verhaal van haar nichtje deelde. Daarbij schreef ze onder andere: “Er heerst nog veel onbegrip over deze complexe ziekte. Anorexia gaat niet enkel over dun zijn, maar over controle en emoties/behoeften uitschakelen.”

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Evi Hanssen (@evihanssen)

In de uitzending vertelt Evi dat ze op jonge leeftijd, via klasgenoten en haar beste vriendin, al in aanraking kwam met eetstoornissen. Ze probeert, door zich uit te spreken, het beeld te verbreden en veranderen dat mensen hebben over eetstoornissen, met name anorexia. 

“Het is een controleziekte, het gaat om het niet willen voelen van je emoties.”

Annemarie van Bellegum, die gespecialeerd is in eetstoornissen, vult aan: “Een eetstoornis ontstaat niet zomaar, je moet een bepaalde aanleg hebben om het te ontwikkelen. Daarnaast moeten er ook triggers vanuit de omgeving komen om dit te ontwikkelen.”

Wat kan je nou eigenlijk doen als omstander? Annemarie reageert: “Als je het merkt bij iemand die dicht bij je staat, neem de signalen dan serieus en ga het gesprek aan. Vraag, uit interesse, hoe het met iemand gaat. Geef terug wat je merkt, wat je ziet, zonder dat er een oordeel aan gekoppeld zit.” 

Heb je de aflevering gemist en wil je deze graag terugzien? Dat kan gratis via deze link. Het item begint rond 43.30 minuten.

Bron foto omslag


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

5 reacties op “(offline ivm copyright) Evi Hanssen over anorexia: het is een controleziekte”

  1. Heb het nog niet gezien, maar vind “Het is een controleziekte, het gaat om het niet willen voelen van je emoties” ook een beetje kort door de bocht. Ja, het speelt vaak een rol, maar er zijn echt enorm veel redenen en factoren in eetstoornissen. Ook binnen anorexia specifiek.

  2. Beterschap ook zeker aan haar nichtje,
    xxx

  3. Ik vind dat zij dit erg mooi verwoord,
    Ook iemand uit Belgie dat zowel organisaties van NL aankaart als BE via sociale media.
    Ik heb er weinig zo duidelijk horen praten over een eetstoornis dat het niet gaat om gewoon niet willen eten, om dun willen zijn.

  4. Heel mooi verwoord. Eindelijk een Belgische

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *