Proud 2B Esther de LangeEsther

Europarlementariër voor het CDA

Wat heb jij met het nummer Proud to be me?
Sinds we de videoclip hebben opgenomen zit het de hele dag in mijn hoofd! Het is een heerlijk lied met een belangrijke boodschap: wees trots op jezelf en jaag geen onrealistische beelden na!

Hoe zag jij jezelf vroeger en hoe nu?
Ik zit midden in de verkiezingscampagne (voor het Europees Parlement) en er zijn teveel dagen dat ik leef op Red Bull en spekjes. Na de verkiezingen van 4 juni wordt het dus hoog tijd om de sportschool weer eens wat vaker van binnen te zien. Toch ben ik tevreden met mezelf. Vroeger was ik onzekerder. Nu weet ik: size zero won't make you a hero.

Wat vind jij van het huidige schoonheidsideaal en wat voor invloed heeft dit op jou?

De beelden die we dagelijks via de media over ons heen krijgen zijn niet realistisch en soms zelfs vrouwonvriendelijk. Realistisch zijn ze in elk geval niet! Daar moet je je bewust van zijn, anders ga je nog denken dat die gefotoshopte reclames de norm zijn. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik val ook wel eens voor vetverbrandende-verjongende-zelfbruinende-wondermiddeltjes die veel beloven en weinig doen. Gelukkig land ik daarna weer met beide benen op de grond en ben ik blij met wat ik heb: een gezond lijf en een positieve instelling.

In welk opzicht ben je betrokken bij het onderwerp eetstoornissen?
Vanuit de politiek wil ik het onderwerp eetstoornissen hoger op de agenda zetten. Er is in Europa veel aandacht voor overgewicht, maar eetstoornissen worden amper belicht. Als lid van het Europees Parlement valt het me op dat sommige landen heel actief zijn (Frankrijk heeft pro-ana sites verboden, in Spanje moeten modellen een minimumgewicht hebben) en andere niet. Ik wil graag dat alle landen van de Europese Unie maatregelen nemen. Een bewustwordingscampagne als 'Proud2Bme' is wat mij betreft een goed voorbeeld, dat hopelijk ook in andere landen navolging vindt!

Welke boodschap zou jij willen meegeven aan jonge meiden?

Maak je minder zorgen over wat anderen van je denken, maar ga uit van je eigen kracht. Je bent uniek en daar mag je terecht trots op zijn!

Maak de zin af: I am proud to be me because...

I stand proud with both feet on the ground.