Trots op mezelf

 

SophieNa bijna een jaar 'weg'te zijn geweest uit de forum/virtuele wereld voor mensen met een eetstoornis, voel ik me er toch weer toe aangetrokken. Dit omdat het beter met me gaat dan ooit, en ik wil graag mijn verhaal met jullie delen.

Laat ik er mee beginnen mezelf voor te stellen: Ik ben Sophie, en ik ben een 24jarige zelfbewuste jonge vrouw (okee, het klinkt nog wat vreemd in de oren, 'vrouw', maar ik kan er niet om heen. Ik ben een vrouw, en ik ergens binnenin mij ben ik ook nog kind.).

Mijn interesses zijn yoga, lezen, creatief bezig zijn, spiritualiteit, (alternatieve) geneeskunde, verpleegkunde, psychologie, biologische voeding, natuur, goede gesprekken, filmhuis-films kijken, en cappuccinootjes leuten met vriendinnen (die ik eindelijk heb).

Momenteel werk ik als verpleegkundige op de couveuse-afdeling van een ziekenhuis in een stad in noord-brabant, en ben ik trainee, en ga kinderverpleegkunde doen (dat heet: als ik op de goede weg door blijf gaan, want ik zit nu op de goede weg).

Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: Ik ben trots op mezelf!

Op mij, op mijn goede kanten (mijn liefde voor de medemens, mijn creativiteit, mijn wilskracht, mijn humor en mijn intelligentie), maar ook op mijn schaduwkanten (de anorexia waar ik sinds 12 jaar tegen vecht, mijn overwonnen depressie en mijn automutilatie-verleden.

Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben, een 24-jarige, die inmiddels van het leven kan genieten, die 50-75%(die 100% daar streef ik naar, maar zelfs ‘normale mensen'zijn niet non-stop gelukkig) van de tijd echt het geluk kan proeven, die creatief is en wel erg wijs en oud voor haar leeftijd. Ik ben iemand die niet zoals een 'normaal' iemand, een 'normale levensweg' volgt.

Nee, tot nu toe kent die van mij vele dalen, hobbels, omwegen, moerassen,en uistekende stronken waarover je valt, en donkere steegjes, die dood blijken te lopen...... Maar mijn weg kent daardoor ook de leuke plekjes waar niemand komt, de plekjes met een geweldig uitzicht, en daarvoor moet je eerst een slopende tocht afgelegd hebben.

'No rain, no rainbow'

Mijn echte gevecht, mijn 'ik tegen de rest van de wereld' begon eigenlijk al vrij vroeg. Er waren problemen thuis, tussen mijn ouders en ruzie over financiëen en ik ben altijd al een gevoelig kind geweest. Een windekind: actief, creatief en lief. En ik at niet als kind, ik weet nog dat ik dit ook bewust deed, maar waarom weet ik niet meer. De basisschool verliep qua sociale contacten heel goed, en ik was een van de slimsten van de klas.

Toen ik 12 was kwam ik in de puberteit, en door hormonen snoepte ik en at ik wat meer, waardoor ik in combinatie met hormonen veranderde van een magere spriet in een vrouw met rondingen. Ik voelde me niet thuis in de brugklas, en had geen aansluiting bij klasgenoten. Door de spanningen thuis (die er trouwens tot op vandaag de dag nog soms zijn), kon ik me niet fijn voelen, en het 'vrouwen-lichaam' wat ik had (wat ik niet accepteerde en wenste dat ik mijn borsten kon laten amputeren), besloot ik na een opmerking die mijn moeder maakte ('je bent best mollig, kijk uit dat je niet dik word') te stoppen met snoepen. Dit hield ik al snel 3 maanden vol.

Dat ‘lijnen' deed ik, en na die fase begon de echte ellende, de echte anorexia...... De rest van het verhaal is redelijk voorspelbaar en cliché:

  • Ik kwam terecht bij een jeugdpsychologe bij het jeugdriagg in heerlen. Dit hielp voor geen meter omdat ik in de ontkenningsfase zat
  • Ik kwam wegens een heupontsteking in het ziekenhuis, en at daar niet. Ik kreeg sondevoeding, en een eetadvies mee toen ik met ontslag ging.
  • Ik ging verder bij het jeugdriagg en ik begon met het slikken van antidepressiva omdat het niet alleen qua gewicht,maar ook qua psyche erg slecht ging. Ik at in die tijd op een dag heel weinig. Ik automutileerde regelmatig. Ik was knetterdepressief en sloot me af op mijn kamer. Mijn cijfers op school waren geweldig goed, en dat was mijn enige focus.
  • Ik kwam opnieuw in het ziekenhuis voor 6 weken en ik bleef zitten in 3 atheneum.
  • Ik begon ambulante therapie bij een in eetstoornissen-gespecialiseerde therapeute. Zij vond mij echter al na een paar keer therapie een 'te zwaar en complex geval', en verwees mij door naar een psychotherapeutisch centrum. De viersprong, in halsteren. Inmiddels was ik wel gemotiveerd, ik wilde beter worden, en vol hoop liet ik mij op de wachtlijst zetten voor de viersprong. Dit was in november 2002.

Okee, tot zover, ik was inmiddels 17. En ik had toen dus al 5 jaar van honger, leegte, kou en isolatie achter de rug. Dat toen 'het echte gevecht' pas zou beginnen, ben ik pas veel later gaan beseffen.

De Viersprong, maart 2003.
Stilte, en ik slik wat tranen weg. Wat heb ik er veel geleerd. En jeetje, wat ben ik er 'zieker' geworden, en wat is het toch fout gegaan. Voor mij werkte de methode op de viersprong niet. Ze zijn daar vrij hard en streng. En wat was ik toch al hard en streng voor mezelf...... Ik had warmte, liefde en knuffels nodig. Niet een harde groep en een therapeutisch milieu waar je nog verantwoording moet gaan afleggen als je door alle wanhoop en ellende weer de mist was ingegaan.....

Op de viersprong lieten 'ze' me aankomen in gewicht, zonder goede begeleiding. Dit, in combinatie met misbruik was voor mij de druppel: Ik werd erg suïcidaal, en ik moest naar een gesloten afdeling. Van daaruit ging ik na 3 weken naar een gesloten jeugdafdeling in heerlen, Argo. Zo heette die afdeling.
En het is daar, toen ik op de separeercel lag, dat er bij mij een definitieve klik kwam. Na die klik wist ik:
Ik wil verdorie leven! Maar hoe?

SophieLangzaamaan ben ik op Argo opgeklommen, qua gewicht alleen maar bergafwaarts gegaan. Argo was een non-therapeutisch-milieu, een 'ik-behoudend-milieu. Oftewel er is geen therapie, de afdeling is puur om tot rust te komen, en niet verder achteruit te gaan/te stabiliseren.Toen ik stabieler was wilde ik dat er werd gekeken naar wat ik nodig had, en waarvan ik het meeste last had: de anorexia. De wachtlijsten voor klinieken in nederland waren erg lang en voor deeltijd-behandeling had ik een te laag gewicht.

Ik hoorde viavia van een meisje met een soortgelijk verhaal als dat van mij, en zij had erg veel baat gehad bij een opname in België. In Tienen, op afdeling terberken. Daar ben ik ook terecht gekomen, het was toen december 2003, en de tijd dat het eerste kindje van willem-alexander en maxima werd geboren.

Vol hoop ging ik naar tienen. En jeetje, wat was ik toen eigenlijk al getekend, beschadigd, en wijs. In tienen hebben ze heel goede therapie, en fijne therapeuten. Een stuk zachter, persoonlijker en vriendelijker dan in nederland. Ik ging langzaam eten. Okee, dat moest wel, maar het was een verademing ergens. Niet meer hoeven vechten, kiezen, denken, wat ik zou eten, hoeveel, wanneer, waar.

Nee, geen discussie mogelijk. Je moest eten en aankomen. Er werd wel een straf/beloningssysteem gehanteerd, wat erg frustrerend was, met name in de laatste fase van het aankomen, wanneer je je de pleures kan eten, zonder *** gram per week aan te komen.... en dan keihard in de 'reserve-fase'te moeten zitten.

Tienen heeft mij geleerd op mezelf te vertrouwen, en ik heb geleerd wat mijn kwaliteiten waren, en wat mijn valkuilen. Bijna op streefgewicht ging ik er in mei 2004 weg, ik wilde begeleid kamerwonen gaan doen, maar daarvoor was de wachtlijst te lang, en ik kwam er geloof ik ook niet voor in aanmerking. Dus ik ging op kamers wonen in Maastricht, met een opleiding Verpleegkunde in september in het vooruitzicht, iets wat ik altijd al wilde, waarvan ik nooit had durven dromen zou gaan gebeuren.

Ook nu is mijn verhaal erg cliché:
Wat ik binnen de veilige 4 muren van het 'terberken-land' in het belgische tienen had geleerd, bleek niet bestendig voor de heftigheid en moeilijkheid van 'de echte maatschappij'. Ik voelde me moederziel alleen, eenzaam, zo op kamers. Maar thuis wonen was ook geen optie (wegens de spanningen thuis). Het voorspelbare gebeurde: Binnen 3 weken na ontslag in Tienen zat ik weer helemaal terug in mijn anorectische gewoontes en viel ik elke week kilo's af. Met hangende pootjes belde ik op naar de beroemde en beruchte professor Van der eycken, die mij in Tienen behandelde, en die mij toen adviseerde me aan te melden bij de Eetstoornissen Unit van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Daar ben ik gecombineerd met het riagg te Maastricht in behandeling geweest tot 2007, en in die fase, tijdens mijn opleiding verpleegkunde heb ik hele diepe dalen gekend, en heb ik bij elkaar opgeteld zo'n 5 keer in het ziekenhuis gelegen vanwege lichamelijke problemen die door de anorexia werden veroorzaakt. En ben ik nog een keer opgenomen geweest in Tienen, omdat mijn gewicht weer erg laag was.

By sophieOpeens in 2007 had ik het helemaal gehad met therapie. Wellicht omdat mijn gewicht gevaarlijk laag was en ik eigenlijk niet meer voor rede vatbaar was, te eigenwijs, en te bang om de controle over mijn gewicht en eten uit handen te geven. Mijn therapeute drong aan op opname, en ik deed het tegenovergestelde: mijn kont (die ik niet meer had, maar goed) tegen de krib gooien.

In mijn Maastrichtse jaren ben ik doodongelukkig geweest, eenzaam vooral en koud. Als ik eraan terugdenk zie ik mezelf weer lopen door de stad, urenlang wandelen met mijn mp3-speler op, terwijl ik de hele dag niks had gegeten..... en dan 's avonds nog naar Balletles (ik ballette erg fanatiek, zo'n 5 keer per week). En ik had een goede vriendin die wist van mijn anorexia en mijn verleden, met haar had ik het wel gezellig overigens.

Ik verhuisde voor mijn studie naar Duitsland, om daar stage te lopen in het beroemde universitaire ziekenhuis van Aken. Helemaal geïsoleerd en compleet vastgelopen binnen de anorexia en met mijn gewicht en lichamelijk een wrak. De stages, dat was waarvoor ik leefde, mijn studie, mijn professie en mijn creativiteit.

In juni 2008 had ik het helemaal gehad, en ik kwam eindelijk tot het besef dat ik zo niet verder wilde. Nauwelijks eten, echt het minimale om een dag door te komen. En gewoon last hebben van trauma's, het eigenlijk enorm bang zijn voor voelen en het leven. En ook dat ik het niet zou redden zonder therapie.

Hulp kon ik in Duitsland niet vinden. Wel Yoga, daarmee begon ik toen, en dat heeft een ware revolutie in gang gezet. Er volgde een noodkreet vanuit mij bij een bezoek aan de huisarts, en hierna gingen er verwijzingen richting Rintveld, de Ursula, het umcu , emergis, azM en Veghel.

Opname in kliniek was wat iedereen mij adviseerde, aangezien mijn gewicht te laag was voor deeltijdbehandeling, en mijn eetgedrag om te huilen was. Ik kon niet in opname, ik wilde per sé mijn studie afmaken, en niet WEER een opname.... Bij het eetstoornissen team in Veghel wilden ze mij wel ambulant behandelen, maar ik bleek geen klik te hebben met de therapeute destijds. Hun methode werkte ook niet bij mij.

Hulp vond ik na even zoeken bij Human Concern, in eindhoven, waar ik een geweldige therapeute had. En dat op heel korte termijn, geen wachtlijst of wat dan ook. Dit is denk ik het begin geweest van het goede pad, zoals ik dat noem. Mijn therapeute werkte met andere methodes en visies dan de anderen. En het sloeg aan. Ik had weer motivatie, en ik wist waarvoor ik knokte. Mijn therapeute was zelf anorexia en boulimia-patiënt geweest, zodoende snapte ze me en wist waarmee ze mij kon helpen.

Ik reisde elke 2 weken in totaal 5 uur voor therapie. Ik hoefde niks qua eten of gewicht. En wonderbaarlijk genoeg begon ik daardoor juist beter te eten. Als beloning voor mezelf, wanneer ik boven een bepaald gewicht zou wegen, en de opleiding verpleegkunde af zou hebben, boekte ik een reis naar Kenia. Eén van mijn grootste dromen.

Afgelopen zomer was het zover, allemaal belangrijke momenten:
- ik ontving mijn diploma en mag mezelf verpleegkundige noemen
- ik werd aangenomen voor een baan in noord-brabant
- ik verhuisde naar noord-brabant
- ik ben 3 weken op reis geweest en heb rondgetrokken door kenia. De reis van mijn leven die mij dichter bij mezelf heeft gebracht en mij geleerd heeft wat de essentie is van het leven. Ik heb genoten, elke seconde, en ik ga nog steeds bijna huilen van blijdschap als ik de foto's bekijk, en herinneringen ophaal.

Eénmaal in Noord-Brabant maak ik voor mijn gevoel een nieuwe start, een nieuw leven. dat kan natuurlijk niet, maar iets in mij is veranderd. Inmiddels zijn we 7 maanden verder. En ik heb een leven naast de anorexia opgebouwd: ik doe veel aan yoga, dit heeft mij in contact gebracht met mijn lichaam. Ik BEN een lichaam. Niet ik BEN EEN HOOFD (met gedachtes en aandoeningen) met een lichaam dat ook zo zijn dingen nodig heeft.

Nee, ik kan voelen, ik kan mezelf voelen van top tot teen, en ik sta het mezelf toe. Ook dat ik me goed voel. Ik heb een vriendinnenkring, ik heb lol, ik lach, ik praat. Ik krijg knuffels, en ik vraag aan mijn vriendinnen wat ik nodig heb. Ik wandel, samen of alleen. En ik drink talloze chai-theetjes en cappuccino's.

Ik heb meer rust in mezelf, ik kan een avond lekker lezen of bankhangen, of ik kan heerlijk creatief bezig zijn. Ik heb een enorm leuke baan, en ik werk vanuit mijn hart en met veel liefde. Ik ga elke dag fluitend van en naar mijn werk. Mijn droom is om ooit de kinder/ jeugdpsychiatrie in te gaan, en dat te combineren met spirituele kinderhulpverlening, of yoga.

De anorexia is nog enorm aanwezig hoor. En ik heb nog steeds hulp: een zelfhulpgroep, waaruit ik veel kracht put, veel herkenning, veel steun, en ook veel lol. Ik krijg haptotherapie, omdat ik toch vaak over de grenzen van mijn lichaam heen ga. (en mijn lichaam is een wrak. Ik heb inmiddels een paar ernstige aandoeningen, ongeneeslijk, en het gevolg van anorexia. Mijn lijf is heel kwetsbaar en van de simpelste ontstekingen word ik heel ziek en kan het leiden tot ziekenhuisopname)

Ook heb ik healings, en ik heb veel baat bij mijn spirituele ontwikkeling. Ik heb EMDR, omdat ik veel onverwerkte trauma's heb. En ik ga weer starten met gesprekstherapie, want weet je: Ik vind mezelf inmiddels de moeite waard dat het beter met mij mag gaan, stapje bij beetje, en daarom heb ik weer hulp. Eten is nog steeds moeilijk, mijn gewicht is nog steeds veel te laag, maar wat ik wil zeggen is: Ik leef, en ik voel.

Ik heb weer hoop, en ik weet nu dat ik er wel kom. Ik heb er vertrouwen in. En tuurlijk, ik ben nog lang niet beter, maar ik zie subtiele veranderingen in hoe ik ben, en in mijn symptomen over het algemeen. Ik besef nu dat ik het zal moeten doen met kleine stapjes, die vanuit mijn hart komen, en niet met reuzestappen die opgelegd worden binnen een straf/beloningssysteem.

En ik zie mezelf steeds vaker als een enorm speciaal en mooi mens, en denk bij mezelf: meid , als je die anorexia eenmaal hebt overwonnen ben je echt een prachtvrouw. (dat is een moment waarop ik dan gecorrigeerd moet worden door vriendinnen : nee, je BENT al een prachtvrouw.....)

Eindelijk, na al die in-trieste, harde jaren, en na alles wat al achter me ligt kan ik vanuit heel mijn hart zeggen:

I am proud to be me.

En ik ben het waard, en ik kom er wel, en het is nog een lange weg naar genezing, maar ik ben sterk en ik weet dat ik het lef heb om de angst recht in de ogen te kijken. Zorg goed voor jezelf, want ook jullie mogen trots zijn op wie je bent.

Namasté, het licht in mij groet het licht in jou, een mooie uitspraak. Hou je vast aan je eigen licht en zie dat van de anderen om je heen.

veel liefs, en een knuffel,
Sophie

 

Reacties

Saskia - Maandag 19 april 2010 13:18
Ontzettend fijn dat je je bericht hier hebt geplaatst! Het is motiverend om te lezen en de energie en levensvreugde spatten echt van mijn scherm.
Heel veel succes met de laatste stappen!
Bianca - Maandag 19 april 2010 14:25
Mooi geschreven! Ik vind het heel knap van je dat je al zover bent gekomen!! Het is een lange weg naar genezing, maar jij komt er zeker weten ;)
Het leven is mooier zonder een eetstoornis, daar ben je denk ik ook al achter he.

veel sterkte
Bianca - Maandag 19 april 2010 14:26
en nog wat: leuk dat je op een couveuse-afdeling werkt(e)! Mijn droom is om later op de neonatologie te gaan werken :D

xxx
Linda - Maandag 19 april 2010 18:29
Ontzettend mooi geschreven!
Ik geloof in je.

Kom je uit veghel? omdat je daar in behandeling bent geweest, ik zit daar nl. op school
Myrthe - Maandag 19 april 2010 21:51
Hee meis,

Wat een verhaal!
Die laatste paar woorden, sophie wees er trots op dat je dat kunt zeggen.
Want ook al ken ik je niet, óók jij bent het waard!
Neem het recht wat moois te gaan maken van je leven!

xxxxxxxxx
Sophie - Dinsdag 20 april 2010 00:32
het lieve allemaal!
wat een verrassing:mijn verhaal zo online, en dan meteen al 5 enorm lieve reacties.
Het voelt goed zo!
hopelijk werkt mijn levenslust en vechterskracht een beetje aanstekelijk.

op de couveuseafdeling is het echt heel fijn werken, ik geniet elke dag met volle teugen.

ik kom overigens niet uit veghel, maar heb daar behandeling gehad, vandaag.

knuffel voor jullie allemaal,
sophie
struggle4life - Woensdag 21 april 2010 13:00
WOW!!! Je mag met recht trots zijn op jezelf!Dank je wel voor dit inspirerende verhaal.Geeft me hoop!

xxxxx
Michelle - Woensdag 21 april 2010 19:00
Jeetje, wauw. Ik ben werkelijk sprakeloos van je verhaal.
Ik wens je echt alle kracht en moed toe! Want je bent het ook écht waard!

Liefs, Michelle.

p.s. We hebben sommige dingen echt gemeen, ik heb ook op Argo gezeten, ben nu ook in behandeling bij azM en als het over een tijd niet beter gaat willen ze me ook naar Halsteren sturen... (viersprong) maar ik ben op de goede weg en wil er ook (bijna) alles aandoen om maar niet daar naartoe te hoeven! ;-)
debby - Donderdag 22 april 2010 20:07
hoi,


wat een mooi verhaal! ik heb ook in tienen gezeten, ben zelf woonachtig op de belgische grens! met spoed werd ik opgenomen in tienen. wellis waar heb ik daar 7 dagen door gebracht, daarna ging ik naar huis ik wilde niet meer en ben weg gegaan! achteraf gezien het domste wat ik toen kon doen, maar ik had geen klik met de groep en voelde me helemaal alleen als nederlandse ik had zo`n heimwee! uiteindelijk via een hoop diepe dalen en vele omweggetjes ben ik zelf uit het diepe dal geklommen het is nu anderhalf jaar geleden dat ik werd opgenomen in ter berken! tijdens mijn vele terugvallen een aantal keer opnieuw op de wachtlijst gestaan!


Door - Vrijdag 30 april 2010 21:09
Ik herken ook veel in jouw verhaal. Ik ben 24 jaar, ben rond mijn 17de in het azM opgenomen geweest voor een eetstoornis. Ik heb het los kunnen laten... Ben langzaamaan net als jij, gaan genieten van het leven, met kleine stapjes. Al die kleine stapjes hebben grote gevolgen gehad, ik voelde me zo goed dat ik vertrouwen kreeg in het leven. Ik kan met heel mijn hart zeggen dat ik zeer 5 jaar vrij ben van de eetstoornis. Ik ben zelfs afgestudeerd als psycholoog. Ik heb niet zo'n lange weg bewandeld als jij, maar het gaat jou ook lukken. Ik herken zoveel sterke gedachten.

Namasté

... en ben trots op jezelf
joke - Zondag 9 mei 2010 16:10
heej Soofje,


Stoor ik hier opeens op jou, en, wat een geweldig positief en levenslustig verhaal ! Ik ben zo zo vreselijk trots op je !
Je bent een geweldig iemand,and you have a spot in my heart è!
dikke knuffel,
Joke
pris - Dinsdag 11 mei 2010 13:10
Hey meis,

Geen idee of je nog weet wie ik ben, maar kwam pas nog een kaartje van je tegen en foto's :-)

Wat ongelooflijk goed om dit verhaal zo te lezen! Ben je jaren geleden uit het oog verloren maar regelmatig (zeker wanneer ik door Dordt liep) nog aan je gedacht.

Ik kan gelukkig inmiddels ook zeggen dat het goed gaat, na vorig jaar het dieptepunt aardig bereikt te hebben. En moet zeggen voelt ongelooflijk goed!

Hoop je snel weer eens te spreken.

Veel liefs, Pris (botje)
sophie - Zondag 16 mei 2010 19:42
oooh! wat doet het toch goed en wat is het gezellig om zulke lieve reacties van 'bekenden'tegen te komen hier!

mijn toekomstplannetjes zijn een beetje in de war geschopt, het ziekenhuis vind mij momenteel nog te onstabiel om de kinderaantekening te doen ( hebben ze ergens wel gelijk in, ik zou momenteel nog geen meiden kunnen verplegen die vanwege anorexia zijn opgenomen. Zou het wel kunnen, maar het zou ongeloofwaardig en hypocriet overkomen).
Ik wil het zo graag, en twijfel of ik het niet in een andere stad ga doen, of dat ik toch nog net even aan mezelf ga werken om sterker te worden...

wat zeker is, is dat ik kinderyogadocent ga worden, mijn opleiding start in september. Echt tof, en het geeft me een enorme boost en motivatie!

to be continued...
xxx
sophie
Maartje - Zaterdag 29 mei 2010 19:46
Hee Sophie,

Wat verrassend om jouw verhaal hier te lezen! Ik herkende je meteen op te foto, we hebben samen op ballet gezeten op de maandagavond! Maar jeetje, wat heb ik een respect voor jou, de strijd die jij geleverd hebt is reusachtig en je doorzettingsvermogen is enorm.

Ik had nooit verwacht dat je zo een rotte tijd hebt gehad, ook toen ik je kende van ballet. Ik herinner me je eigenlijk als een sterke meid, een doorzetter. Ik denk dat jij de enige in de groep was die zo veel ruggegraat heeft getoond voor de optredens, en uiteraard tijdens de optredens net zo hard heeft geschitterd op het podium! En ik weet ook nog dat je zo een mooi verhaal had voorgelezen bij de verjaardag van Joke.. over die dieren.

Sophie, we hebben ons nooit echt leren kennen bij ballet enzo, misschien omdat de groep niet zo hecht was, ik weet het niet. Maar ik wil je, nu ik dit verhaal lees, zeggen dat je een bikkel bent! Ik ben trots op je. Blijf je dromen nastreven, al lukt het niet in één keer (nu met de kinderaantekening enzo). Jij komt er wel, als ik zie wat je op deze leeftijd al allemaal bereikt en overwonnen hebt dan gaat ook dít je lukken. Zet hem op, the sky is the limit!

Groetjes, Maartje
Kimberley - Zaterdag 26 juni 2010 00:43
Hallo sophie,

Ik was aan het bladeren hier op proud en ik zag ineens je verhaal. Ik keek naar je foto en schrok! Die kwam bekend voor toen ik even verder las kwam ik erachter.
we zijn beide begonnen aan het traineeship in het ziekenhuis in noord-brabant. Ik ken je daar dus van. Alleen had ik geen enkel idee dat ook jij aan een es leed.
meid je zult wel vernomen hebben dat ik heb moeten stoppen met mijn trainneeship dit was ook omdat mijn eetstoornis te hard uit de hand aan het lopen was. Ik wil daarom zeggen dat ik onwijs veel respect voor je heb dat je, je zo staande weet te houden daar!! want ik weet hoe pittig het trainneeship is in combi met een es!! Echt en ik gun je zo dat je, je droom tot kinderverpleegkundige mag gaan verwezelijken. Ga zo door!! en besef wat je al hebt bereikt iedere dag weer! Je was een leuke mede trainnee en blijkbaar ook nog een hele sterke ;)

liefs van je ex trainnee genootje kimberley
Sophie - Maandag 28 juni 2010 23:18
@kimberley, lieve mooie meid.
dit berichtje zorgt voor tranen in mijn ogen.
ook toen jij bij ons lag kreeg ik dat. Ik had je willen steunen, laten blijken dat k weet hoe het voelt,maar helaas is professie een professie.
van de medetrainees en collgea's weet niemand hiervan, misschien wel wat vermoedens vanwege mijn ondergewicht en eetgedrag.
Hopelijk gaat het goed met je, als je contact met me wil, dan graag.
veel liefs, sterkte en moed wens ik je toe.
ook jij komt er wel.
xxx
Kimberley - Dinsdag 29 juni 2010 00:03
heey meis!!!

Ik hoorde al wel van henk dat je het heftig had gevonden om mij zo te zien! Ik zelf vond het ook hefig en ben blij dat het goed is uitgepakt allemaal!! Ik kan nu zeggen dat het stukken beter met me gaat gelukkig :D
het lijkt me zeker leuk om contact met je te hebben?
heb je een acount hier op proud?
dan kan ik je mijn e-mail pben ;)!
en ik zal niemand vertellen over je es zelfs Henk niet.
hij weet het van mij helaas ondertussen wel maargoed dat was niet echt meer te vermijden...

zet hem op!!! you can do it!!
wist je trouwens dat ik onder dit kopje ook een dagboekje bij houdt?

https://www.proud2bme.nl/stories/Het_dagboek_van.../Kimberley

kun je even bijlezen als je wil?
tot spreeks ;)
p.s in ben zonnigwolkje hier op de site dat is mijn acount!

x kimberley
Kimberley - Zondag 1 augustus 2010 10:10
heey sophie

ik vraag me af hoe het nu met je gaat?
is het gelukt met je traineeship?
de laatste loodjes nu toch!!

ik duim voor je!!

x kimberley
kimberley - Zondag 26 september 2010 12:32
heey sophie,

jeetje wat heftig allemaal weer.
maar wat ben jij hard aan het knokken.
probeer idd die motivatie te vinden wat je bent een top verpleegkundige en een mooie meid ;).
jammer van het traineeship er zijn er best veel die het niet hebben gehaald dus wij zijn zeker niet de enige gelukkig:D
vind het leuk om te lezen dat je een baan hebt gevonden ik hoop dat je straks weer genoeg op krachten bent om daar aan de slag te gaan.
dat je het daar ook echt naar je zin mag hebben en andere manieren mag gaan leren om jezelf te uiten en tevreden te kunnen zijn met jezelf.
ik denk aan je en zet hem op de aankomende maanden nog daarzo!!!
ik weet dat je het kan je bent een doorzettertje!!!

liefs kimberley
Sophie - Dinsdag 24 april 2012 17:55
zo....
inmiddels zijn we 2 jaar en een paar dagen verder dan toen mijn verhaal geplaatst werd.
En jeetje, wat is er ontzettend veel gebeurd in die afgelopen twee jaar...
maar om even to the point te komen : het gaat best goed, steeds beter, en daarom heb ik besloten om een dagboek/blog op proud2beme bij te houden, om te delen en te motiveren.

Maar eerst wil ik nog even vertellen wat er de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd.

Ik schreef dat ik baat had bij de yoga, healings, spirituele ontwikkeling etc. En dat het mijn droom/plan was om een vervolgopleiding kinderverpleegkunde te gaan doen.
Ik werkte destijds op een couveuse-afdeling, en het liep op de werkvloer niet lekker. Of dat nou kwam door de anorexia/lichamelijk problemen, of dat dit juist versterkt werd door de stress en faalangst op het werk? Ik weet het niet... Beetje 'kip of het ei'-kwestie.
Maargoed, vlak nadat ik mijn verhaal in april hier plaatste viel ik flink terug. Ofja, laat ik het zo zeggen, het ging al lang niet echt goed, maar dat wilde ik niet inzien. Ik was niet helemaal eerlijk naar mezelf toe. Ik deed mezelf sterker voor dan ik was, waardoor ik ook niet om steun en hulp durfde te vragen. Dus ik bikkelde verder.
Ik had al in december 2009 een aanvraag gedaan voor gesprekstherapie bij de GGZ omdat het minder ging. Pas in maart kreeg ik intake, en daarna werd besloten dat de GGZ niet voor mij kon doen ivm de eetstoornis die nog te ernstig was. En er was een lange wachtlijst tot ik gesprekken zou krijgen.
enfin. April ging voorbij en ik viel af, telkens kleine beetjes. Mei idem. Ik raasde door, en stond niet stil bij mezelf, mijn angsten,mijn eenzaamheid en mijn verdriet. Ik plande mijn dagen nokvol, om maar niet te voelen, niet alleen te zijn.
In juni werd het duidelijk dat ik zou moeten stoppen op de couveuse-afdeling. Ik deed het net niet goed genoeg allemaal, en er was 'ruis'in de communicatie. Dat kwam omdat ik nooit verteld had dat ik anorexia had, dus collega's zagen dingen, vermoedden dingen, maar vroegen nooit iets. En ik durfde mijn 'zwakte', de eetstoornis, niet toe te geven. Uiteindelijk kwam het toch uit, collega's van de kinderafdeling, waar vaak meiden en jongens met anorexia opgenomen zijn, confronteerden mij ermee. En tsja, toen heb ik het ook verteld.
Daarop werd mij duidelijk gemaakt dat ik dus geen kinderverpleegkunde kon gaan doen, omdat men zei dat ik het niet aan zou kunnen om anorexia-patienten, dus lotgenoten te verzorgen. Wat waar is, dat zou te heftig zijn en ik zou me hypocriet voelen.

Mijn 'toekomstdroom'viel eigenlijk in duigen. Mijn ogen werden geopend. Dit kon niet langer meer. Ik kon niet langer meer, ik was totaal op en uitgeput.
Een goede vriendin pleegde in juli 2010 zelfmoord, en dat was voor mij de druppel : ik had behandeling nodig.
Ik heb toen weer contact opgenomen met Terberken, in tienen ( waar ik al 2 keer was geweest), en 6 weken erna zou ik worde opgenomen.
de laatste maand thuis had ik thuis sondevoeding omdat eten niet meer lukte.

enfin, ik kwam terecht in tienen.
Het ging moeizaam, mijn motivatie was 75-80% en dat is niet genoeg. Ik sjoemelde nog in de eerste maand dat ik er was. Ik viel af. Ik viel door de mand. Ik kreeg een nieuwe kans.
die nam ik aan. En ik mocht al snel over naar de therapie-groep.
Maar zoals mijn negatieve patroon is, ging ik door en door, en ik gaf mijn fragiele lichaam geen rust en zodra ik een bepaald BMI had, en van het terrein afmocht, deed ik dat.
Ik kwakkelde al jaren met een slechte weerstand, en het was voor mij niet ongewoon om per jaar 15 antibiotica-kuren nodig te hebben, dus toen ik begin oktober 2010 ziek werd, schrok ik daar niet van. In tegendeel, ik denderde nog even flink over mijn grenzen heen.
Met als gevolg dat ik een ernstige longontsteking kreeg ( 4 weken ziekenhuis,parenterale voeding, dus via mijn aders), eenmaal terug op terberken in een rustprogramma terecht kwam, en toch weer longontsteking kreeg, die zo lang duurde dat ik mijn opname op terberken moest onderbreken, omdat ik schade aan mijn longen had, en afhankelijk was van extra zuurstof.
Dus werd ik vanuit het ziekenhuis in tienen overgeplaatst naar het ziekenhuis is den bosch ( waar ik ook gewerkt had), waar ik nog een maand lag, en ook sondevoeding kreeg.
Ik had met de professor van terberken in tienen afgesproken dat ik een heropname zou doen zodra mijn lichaam weer sterk genoeg was.
In januari 2011 ben ik om aan te sterken en zuurstof af te bouwen een maandje in mijn huisje geweest. En dat was fijn, weer even al mijn vriendinnen zien, en gewoon even geen ziekenhuis of therapie. Toch was het ook enorm pittig. Wetende dat er weer een opname te wachten staat.

In februari 2011 kwam ik weer terug op terberken.
Weer in groep 1, weer teveel stress, slechte weerstand, weer een longontsteking ( er is ontdekt dat ik afwijkingen in mijn longen heb, en copd), weer ziekenhuis ( dit keer medium-care), en weer terug naar terberken in een rustprogramma. Ik mocht ook niet naar buiten, dus geen frisse lucht of zon. Ik voelde me ellendig, en opgesloten. Alleen maar eten, medicijnen nemen, slapen, eten, slapen, eten. Geen therapie, terwijl ik het wel moeilijk had met alles.
na 2 maanden in groep 1 mocht ik weer naar een behandelgroep. En ik weet nog goed dat toen mijn ECHTE motivatie kwam. Dat ik er voor 100% voor ging. Die pasen, en die lente, jeetje, wat voelde ik me weer levend en stralend, vol energie, vol goede plannen en vol hoop en moed. En wat was ik blij toen ik eindelijk weer een bepaalde bmi bereikt had waarbij het toegestaan is om hele weekends naar huis te mogen....Kon ik eindelijk weer eens naar mijn fijne huisje in mijn fijne stadje....
Maar die weekends vielen tegen, ik kwam meteen in mijn oude patroon van symptomen, en van teveel doen en maar doorgaan. Ik maakte er een zootje van. Koken voor mezelf lukte voor geen meter, tussendoortjes? Ook niet. En telkens die stress of ik nog wel boven mijn gewichtslijn zou zitten of in de reservefase zou komen ( of uit de reservefase zou zijn)... slopend.
Ook toen kreeg ik weer een longontsteking. De ergste ooit. Ik kwam op de Intensive-care terecht, en heb aan de beademing gelegen. weer bijna 4 weken ziekenhuis.
Weer terug bij af. Lichamelijk op, en alle kilo's kwijt die ik er met veel pijn en moeite de afgelopen weken had bijgegeten.

Weer moest de opname afgebroken worden, omdat ik te moe en te benauwd was. Overleg met de professor, en besloten dat ik in de eerste instantie 6 weken bij mijn moeder zou gaan wonen om aan te sterken.
Dit ook gedaan, maar de anorexia was hardnekkig en sloop er weer in.
Daarnaast werd ik depressiever en depressiever ( wat getriggerd werd door bepaalde medicijnen, prednison), en ontwikkelde ik een angststoornis, waardoor ik geen seconde meer alleen durfde te zijn, niet in het openbaar durfde, en geen bus/trein/supermarkt/winkel in.
Ik heb toen hulp gezocht in nederland. Bij ggz breburg jan wierhof duurde het lang voor mijn aanmelding verwerkt werd. Vandaar dat ik bij Salix in verdlhoven terecht kwam, waar bleek dat mijn BMI te laag was, en de ernst van de situatie te zwaar voor wat ze mij konden bieden.
Ik werd doorverwezen naar de Jan wierhof in tilburg. Al snel na de intake werd er geconcludeerd dat ik weer in opname moest.
En dat gebeurde. In augustus 2011.

Het was de verschrikkelijkste opname ooit, nog nooit voelde ik me zo eenzaam, depressief en wanhopig over de toekomst. Iets in mij was opeens heel sterk, ik was vastberaden : ik kom hier uit die kliniek, en ik ga er nooit meer in. Dit wil ik niet meer. Ik ben er zo klaar mee. Echt totaal klaar mee.
meerdere malen stond ik op het punt om echt gillend gek weg te rennen, maar ik heb het niet gedaan. Ik kreeg andere antidepressiva, en in overleg met mijn behandelaar werd besloten om een ontslagdatum te prikken, omdat het beter voor mij was om weer 'buiten een kliniek'te zijn, omdat ik best gehospitaliseerd raakte en alles eng vond buiten het terrein van de kliniek.
Zo ben ik in mijn laatste maand gaan oefenen met weer thuis zijn, en zocht ik naar vrijwilligerswerk, wat ik ook snel had gevonden.
Midden november volgde ontslag uit de kliniek, en begon ik met nazorg-deeltijd voor eetstoornissen, ook in tilburg.
Het ging best snel steeds beter met me, ik kreeg mijn energie terug, mijn inspiratie, mijn goede humeur, en ik maakte weer plannen voor de toekomst. En het stond vast : ik wil dit niet meer, in een kliniek etc. Ik wil leven!
In maart heb ik de nazorg-behandeling afgerond, met als 'kroontje'een prachtig werkstuk wat ik bij beeldende therapie heb gemaakt.

Nu heb ik alleen nog gesprekken, en ik ben begonnen met EMDR.

Het gaat goed.
Ik voel me over het algemeen goed in mijn vel, ik kan goed voor mezelf zorgen ( met vallen en opstaan, maar ik val steeds minder vaak, en ik kan eerder opstaan of hulp vragen hierbij), en ik kook ook voor mezelf ( wat ik dus nog nooit echt had gedaan).
Verder kom ik mijn tijd goed door, ik lees graag, ben weer lekker creatief, doe aan yoga en mindfulness, en ik babysit/ben gastouder.

Ik voel me sterk. En gemotiveerd.

Dus tot zover mijn verhaal.
Vanaf nu zal ik hapjes en beetjes delen via een dagboek/blog over dingen die ik tegenkom, die mij inspireren, of mij bezighouden.

groetjes,
sophie
heidi - Dinsdag 15 mei 2012 21:05
Hey sophie,
Misschien ken je mij nog..ik heb even bij jou in groep 1 gezeten Tienen februari 2011.
Nu ik je verhaal lees.....meid ik ben zo ongelooflijk trots op jou, je hebt echt heel wat meegemaakt...je bent zo een vechtertje en daardoor sta je waar je nu staat!
Ik kan begrijpen dat je al die klinieken, opnames..zo beu bent. Ga voor je dromen en voor de dingen die jij belangrijk vindt in het leven.
Lieve meid....echt je mag trots zijn op jezelf!!!
dikke knuffel
Heidi
Johan Sterkens - Vrijdag 6 juli 2012 16:36
Hey Sophie,

Waarschijnlijk ben je me allang vergeten haha, maar ik ken je nog van de viersprong. Nou ja, kennen is een groot woord natuurlijk.
Ook voor mij bleek de viersprong niet de juiste plek te zijn. Ik kwam binnen met een masker op en zo ben ik eigenlijk ook weer weggegaan.
Inmiddels gaat het allemaal een stuk beter hoewel er altijd struikelblokken zullen zijn. C'est la vie, en met een gezonde portie humor is alles binnen een mum weer gerationaliseerd natuurlijk.
Anyway, leuk om te horen dat het goed met je gaat.
Groetjes,

Johan
Audrey - Dinsdag 11 september 2012 00:21
Hoi Sophie,

Wow...das al een tijd geleden. Ik ken je ook van de viersprong ;) en Johan trouwens ook (jeetje is dat echt al 9 jaar geleden?). We reisden zowat elk weekend op en neer, weet je nog?
Heftig om te lezen hoe het jou allemaal vergaan is na de viersprong...maar ook goed om te lezen dat het nu weer beter met je gaat.
Best erg, maar de viersprong was voor mij ook niet de juiste plek...je zou bijna gaan twijfelen aan de kwaliteit van de viersprong ;) (doe ik trouwens serieus al) Met mij gaat het nu gelukkig vrij goed :) Net als Johan heb ik zo mijn struikelblokken nog, maar als ik nu flikker, dan weet ik iig hoe ik wat sneller en makkelijker op kan staan ;)
Heel veel succes met alles meid!

Groetjes,

Audrey
lotje - Donderdag 11 oktober 2012 21:18
**ongepast**
Caroline1 - Maandag 29 april 2013 20:40
KAN/MAG ik je PB'en????? Of wil je mij even een bericht doen?
Daniella - Woensdag 16 oktober 2013 09:48
Respect!!!
anoniem - Maandag 14 april 2014 21:46
Ik wilde enkel even kwijt dat de viersprong voor mij wel geholpen heeft... en er is Dus niks mis met die kwaliteit.
En ik ken meerdere van jullie...
Nature87 - Vrijdag 17 oktober 2014 08:57
Hi Sophie,
Zou ik jou eens een PB mogen sturen? Ik las in je verhaal dat je vroeger haptotherapie hebt gevolgd en ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring daarmee.
Groetjes.
mij - Zondag 21 januari 2018 01:59
Lieve Sophie, ik heb veel respect voor je kracht en doorzettingsvermogen. Ik hoop en wens dat de mooie gelukkige momenten er steeds meer zijn geworden in de loop der tijd. Ik "ken" je ook van de viersprong. Er zijn daar in de tijd dat wij daar verbleven diversen dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren(dingen die in de buitenwereld strafbaar zijn werden daar bestempeld met: is goed voor je). Ook ik ben er beschadigder uitgekomen dan toen ik er binnenkwam. Verder wil ik liever anoniem blijven. bijzonder dat je hier je verhaal deelt, daar heb ik echt veel respect voor. Waar ik inmiddels woon heb ik mijn veilige plek gevonden, ik gun jou ook zon plek,
Liefs van mei