Hoezo heb ik vet nodig? Er zit toch genoeg vet op mijn kont...

Vet als voedingsbron wordt vaak neergezet als een dikmaker die weinig nut heeft voor ons lichaam. Toch is vet wel degelijk, naast energiebron een hele belangrijke voedingsstof. Vetten vervullen allerlei functies in ons lichaam. Ze vormen een energiereserve en zorgen onder je huid voor een isolatielaag. De warmte wordt hierdoor vastgehouden. Op die manier speelt vetweefsel een rol in het instandhouden van een constante lichaamstemperatuur. 

Ook spelen vetten een rol bij de bescherming van je organen tegen stoten en beschadigen en ze zorgen ervoor dat je organen op hun plek worden gehouden. Ze zijn van belang bij transport en opslag van de in vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Als je te weinig vet eet, kan je een tekort krijgen aan deze vitamines.

Tevens geven vetten smaak aan je eten en zorgen voor verzadiging. En ze spelen een belangrijke rol bij een goed ontlastingspatroon. De levering van essentiële vetzuren is een andere functie van vetten. Je lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, ze moeten daarom met je voeding worden opgenomen. Voorbeelden zijn linolzuur en linoleenzuur. Deze essentiële vetzuren spelen een rol bij onder andere ontstekingsreacties, het afweersysteem, de opbouw van lichaamscellen en zijn belangrijk om de hersenen goed te laten werken.