Vrije tijd en een eetstoornis | ProudPraat

 

Het weer tijd voor een wat meer serieuze video. Geen prietpraat, maar proudpraat! In deze video's praten wij over onderwerpen die dicht bij ons staan, omdat wij ze zelf hebben meegemaakt. We delen onze ervaringen en wat ons geholpen heeft om hier vanaf te komen. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat we onderwerpen bespreken die voor jou van belang zijn. Laat dit daarom gerust weten in de reacties. Waar wil JIJ dat we over praten? En welke tips, ervaringen of adviezen zou jij fijn vinden om meer over te horen en zien?

Vrije tijd is leuk, toch?! Helaas kan het, wanneer je een eetstoornis hebt of last hebt van andere psychische problematiek, best lastig zijn. Structuur ontbreekt en je doet vaak andere dingen dan je in het dagelijks leven doet. Ook is er opeens veel meer tijd om na te denken. Dat is misschien nog wel het lastigst. Met de vrijheid die eigenlijk gewoon fijn zou moeten zijn, komt er meer ruimte. Dit kan ruimte betekenen voor positieve, maar net zo goed voor negatieve gedachtes. Ook kan het lastig zijn om tijd aan jezelf te besteden, jezelf toestaan om te genieten, te ontspannen en leuke dingen te doen. 

Misschien vind jij het ook spannend wanneer je vrij bent. Maar jij verdient het net zo goed om te genieten en je goed te voelen. In deze video geef ik tien tips/adviezen/handvatten (hoe je het ook wilt noemen) voor hoe je om kunt gaan met vrije tijd wanneer je een eetstoornis hebt. 

Heb je zelf nog goede tips om hiermee om te gaan? Of wil je jouw ervaring delen? Laat dan een reactie achter onder de blog of video. Wil je meer video's van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

w - Dinsdag 25 juni 2019 14:17
Ik vind het wel een beetje standaard dingen. Wat nou als je sociale angst hebt en/of eenzaam bent. Dan neem je niet zo snel een baantje en heb je vaak niet of niet veel mensen met wie je af kunt of durft te spreken. Wat nou te doen, als je gewoon in je eentje bent met de eetstoornis en je hebt zes weken vakantie. 'Doe wat jij leuk vindt', maar tja, specifieke tips.. Ik mis de dingen die je in je eentje kunt doen, zonder van iets of iemand afhankelijk te zijn en toch een tevreden gevoel kunt hebben, te hebben ook over jou vakantie, zonder 'grote' verhalen te hoeven hebben over alle dingen die je met je 'vrienden' hebt gedaan in je vakantie en hoe 'cool' dat wel niet was.
L:) - Dinsdag 25 juni 2019 15:54
Ik vond het juist best specifiek, ook de tip dat juist nu je die vrije tijd hebt, dat je dan die vrije tijd kan besteden om jezelf misschien wat meer uit te dagen. Je hebt meer tijd im bij te komen enzo.

Tips die je in je eentje kan doen zijn denk ik vrijwilligerswerk (er bestaat vrijwilligerswerk waarbij je tijdens het werk zelf geen mens ziet, op eigen tempo kan en meer), of allerlei hobby’s zoals creatieve dingen: dingen maken, een project beginnen waar je na afloop resultaat hebt zodat je ook dan een tevreden gevoel hebt om over te hebben bijv.
Of juist iets gaan leren, of je huis opknappen en schilderen.

Wat mij in die tijden erg hielp was toch tijdschema’s een beetje maken. Op school, studie en werk had ik rooster, en dan ineens 6 weken niet. Ik maakte voor mezelf toch een (vrijer) rooster, inclusief elke week een uitdaging zoals iets spannends eten, of in mijn eentje iets doen (een boodschap bijv). Een beetje vrijheid en ook een houvast.

Verder helpt het misschien dat je voor niemand met grote of kleine verhalen hoeft te komen. Hoop dat je er wat aan hebt en vooral ook kan genieten
Amy - Dinsdag 25 juni 2019 23:33
Wat ik heel fijn vind om te doen als niemand kan afspreken of als ik iets alleen wil doen is naar een koffietentje gaan en daar artikelen lezen, boek lezen, tijdschrift, krant etc. Of een podcast/muziek. Dan ben je toch even weg van huis, heb je wat beweging en ben je onder de mensen zonder daar per se iets mee te moeten doen. Naarmate je vaker naar hetzelfde plekje gaat en je comfortabel voelt zal er wellicht meer contact tussen jou en de werknemers zijn dan enkel de bestelling. Een plekje waar je je thuis voelt weg van huis.
w - Dinsdag 25 juni 2019 18:47
Ik heb medicijnen bezorgd in de nacht want dacht, dan zie ik geen mens, maar het contact vooraf en nadien was me al teveel stress. Ik kom uit op alleen op fietsvakantie gaan, ook heel leuk in principe, maar veel stress als je steeds mensen ontwijkt en eigenlijk vooral alleen beton zien en heus wel genieten van de prestaties, maar altijd om eetstoornis onder bedwang te krijgen, zodat ik nadien weer verder kan met werken of school, wat dan niet lukte, want eenmaal terug, voelde ik weer zoveel druk, dat alles wat goed ging in de vakantie weer in een week tijd kapot was. Je moet wel verhalen hebben, anders houd je het nergens uit op geen enkele plek, is mijn ervaring, maar dank voor je adviezen, ik begrijp het wel, maar 'men' heeft niet voor niets een eetstoornis, de meeste tips, kunnen mensen met een eetstoornis ook zelf verzinnen of deden ze zelf nog in de tijd dat ze geen eetstoornis hadden. Ook ik vermaakte me heus in vakanties en dat voelde als echt, voordat ik een eetstoornis had.
m - Dinsdag 25 juni 2019 20:33
Hoi w,

Wat mij heel erg helpt is boetseren en schilderen. Misschien helpt dat, kun helemaal alleen doen.
Tinka - Dinsdag 25 juni 2019 20:35
Even naar de stad gaan en met koffie de krant lezen bij een cafe vond ik erg fijn. Ook boeken lezen hielp me erg. Leuk de video!
Eva - Dinsdag 25 juni 2019 23:36
Hetgeen waar ik de meeste moeite mee heb in vakantie van studie is ritme, het idee dat ik productief moet zijn maar niet per se iets moet doen. Ik werk 5 dagen pw in de vakantie en de andere twee dagen kan ik mij echt nutteloos voelen. Ik ben nu een cursus begonnen waarmee ik de overige dagen mee opvul en dat vind ik top! Leer ik bij over iets wat ik interessant vind en heb ik een vast ritme :)
E_sther - Woensdag 26 juni 2019 10:15
Wat een mooie, rustige duidelijke video :)
Goede tips ook, verveling én eenzaamheid zorgt vaak dat in mijn eigen cirkeltjes blijf draaien. Maar ik daag mezelf juist uit in sociale contacten, sterker nog vandaag zou een hele lege ochtend/begin middag worden maar mijn zusje ( die in een andere stad woont) gaat sandalen shoppen voor haar zoontje dus zei ik vind je het leuk als ik mee ga :)
Maya - Woensdag 26 juni 2019 13:21
Uiteindelijk gaat ook de vakantie weer voorbij ;-)