Voor een dag een hoofddoek dragen

 

Voor sommige mensen is het dragen van een hoofddoek iets negatiefs, terwijl er veel vrouwen zijn die dit vanuit hun geloofsovertuiging als positief ervaren. Jonge vrouwen die een hoofddoek dragen, voelen zich niet altijd even geaccepteerd. Ze hebben soms te maken met mensen die hen nakijken, niet als Nederlander zien of ontvangen misplaatste opmerkingen. Vier Amerkiaanse niet-moslimvrouwen droegen een dag lang een hoofddoek om te ervaren hoe dit is.

video

De vrouwen spreken in de video ook over hun associatie met hoofddoeken vooroordelen, krijgen uitleg en bespreken hun ervaring met het dragen van een hoofddoek. Sommige vrouwen denken vooraf dat mannen de vrouwen verplichten een hoofddoek te dragen of dat vrouwen zichzelf niet mogen zijn en zichzelf moeten verstoppen. Een bijzondere video waarin de jonge vrouwen vertellen hoe ze het dragen van een hoofddoek vinden en waar ze in het dagelijks leven mee te maken krijgen zodra ze de hoofddoek dragen.

Sommige mensen vinden dat een hoofddoek een teken is van vrouwenonderdrukking. Ze zien het als teken dat een vrouw zichzelf niet mag zijn of laten zien. Soms wordt er gedacht dat een vrouw zichzelf moet bedekken omdat zij anders een man verleidt, terwijl zij bijvoorbeeld van mening zijn dat een man zich juist moet leren beheersen en de vrouw zichzelf juist mag tonen en sexy mag zijn. Andere mensen vinden dat mensen die een hoofddoek dragen zelf zorgen dat ze opvallen en er dus naar gekeken wordt. Er zijn ook mensen die weinig verschil zien tussen mensen met of zonder hoofddoek, mensen die vinden dat iedereen mag dragen wat hij of zij zou willen. Sommige mensen vinden het dragen van een hoofddoek juist iets krachtigs; je geeft jezelf niet helemaal 'bloot' aan iedereen, en dat maakt dat je iets bijzonders voor jezelf of je partner bewaart. 

Wat vind jij van deze video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sindy - Maandag 16 februari 2015 19:16
Leuk artikel Noushka!
renskeproud - Maandag 16 februari 2015 19:16
ik heb het zelf ook al eens gedaan, bij een vriendin
me - Maandag 16 februari 2015 22:20
ik vind het heel fijn dat jullie hier een artikel over schrijven en mooi filmpje :)
Leyla - Dinsdag 17 februari 2015 00:29
Erg fijn dat er een artikel over wordt geschreven!!
Safia - Dinsdag 17 februari 2015 07:03
Ik draag zelf een hoofddoek, en ik ben bijna 15 jaar oud. Maar ik vind niet, dat je één dag een hoofddoek draagt, dat je dan ook meteen weet hoe het is... Het is leuk dat ze het wilden meemaken. Maar ik zou het begrijpen als mensen hier boos om zouden worden, omdat een hoofddoek geen testje is die je een dag kunt dragen en dan denkt van... "Hmmm.. dat was leuk!" Ik voelde me wel een beetje akelig in het begin van het filmpje, maar het is aan de andere kant wel leuk dat ze iets uitproberen.. ik klink best vreemd maar ik heb verschillende gevoelens over dit artikel.
marleen - Dinsdag 17 februari 2015 15:59
hoi safia, ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat jouw drijfveer is om een hoofddoek te dragen, en hoe jij er naar kijkt. Misschien kan jij wel eens een gastblog daarover schrijven ofzo?
Safia - Dinsdag 17 februari 2015 17:22
Hahahahaha Marleen, wie weet? 😊
Asmae - Dinsdag 17 februari 2015 17:44
Ik heb ook twee jaar een hoofddoek gedragen. Ik ben moslima.
Nu draag ik eigenlijk een soort van kapje dat mijn haren grotendeels bedekt.
Leyla - Woensdag 18 februari 2015 01:24
Ik draag ook een hoofddoek!
Safia ik snap je reactie dacht er deels ook zo over!