Video: Ik leed aan orthorexia

 

In een wereld waarin superfoods 'normaal' zijn geworden, is orthorexia soms moeilijk te ontdekken. Wanneer eet je nou gezond en wanneer slaat het om in veel te gezond waardoor het ongezond wordt? Wanneer wordt de fixatie op gezond eten te groot waardoor het niet meer gezond is? Op de website van Mindshakes kwam deze video online waarin Lisa vertelt over de keerzijde van #fitgoals en superfoods. Ze ontwikkelde orthorexia en later veranderde dit in anorexia. Op zestien jarige leeftijd maakte zij herinneringen, maar niet zoals haar leeftijdsgenootjes deden. Hier kun je naar haar aangrijpende verhaal luisteren.

IMHO Lisa: accepteer orthorexia als een eetstoornis from Mindshakes on Vimeo.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Carlotta - Woensdag 14 september 2016 11:06
Superfoods zijn inderdaad een beetje een gekke hype. Sommige producten bevatten gewoon zo veel van 1 bepaalde stof, dat je lichaam het grote overschot ervan zo snel mogelijk wil kwijtraken via het uitscheidingsstelsel. Niemand heeft 450% van bv. vitamine C nodig. Ik zeg niet dat zogenaamde superfoods altijd slecht zijn, maar er obsessief mee bezig zijn staat gelijk aan je lichaam vreemde dosissen geven waar het weinig mee is en vaak worden de nodige voedingsstoffen daarvoor opzij geschoven.
MJLove - Woensdag 14 september 2016 11:23
Kun je ook anorexia en orthorexia tegelijk hebben?
-J.N - Woensdag 14 september 2016 14:35
Deze video is erg krachtig en super knap van het meisje dat ze erover kan praten! Ik snap alleen nog niet precies het verschil tussen orthorexia en anorexia. Bij orthorexia wil je alleen gezond tot niks eten. Maar bij anorexia toch ook? Wat maakt het verschil...
Xx - Woensdag 14 september 2016 14:51
@-J.N ik heb anorexia en hoef niet per se altijd gezond te eten, ga gezonde dingen met meer calorieën eerder uit de weg dan iets ongezonds met minder calorieën. Ook als het maar weinig scheelt.
IHP2010 - Woensdag 14 september 2016 15:55
Wat komt zij in deze video echt super krachtig over. Mooi en duidelijk filmpje!
kid - Woensdag 14 september 2016 18:15
het is zeer goed gemaakt. niet 'geromantiseerd' en toch ook iet 'te dramatisch' weergegeven en verteld. van begin tot einde super duidelijk uitgelegd ! het is fantastisch hoe je herkenning kunt vinden in de video..
bloemen_meisje - Woensdag 14 september 2016 21:30
Prachtig filmpje.
Annemoontje - Zondag 1 januari 2017 15:41
Wauw zo mooi gemaakt Lisa! Ik herken best wel veel dingen van orthorexia uit mijn eetstoornisperiode, ook heb ik het gevoel gehad dat ik gediagnosticeerd zou móéten zijn, want dat moet toch als je een eetstoornis hebt? Ook was ik bang dat ik enkel een eetprobleem zou hebben, dat was niet genoeg voor mijn eetstoornis, ik 'wilde' een eetstoornis. Gelukkig heb ik tijdig ingezien wat de eetstoornis met mij deed en heb ik nu en een jaar voor herstel gekozen. De laatste stapjes komen eraan, al blijven die soms nog extreem lastig. Kamp je met een eetstoornis? Besef dat zij je inderdaad niet van je problemen of rotgevoelens af laat komen, maar kies voor herstel, want we kunnen het, allemaal. Ook jullie, stuk voor stuk.