TEDx: Wat is normaal eten?

 

Eric van Furth, professor op het gebied van eetstoornissen en hoofd behandelzaken van het Centrum Eetstoornissen Ursula, mocht kort geleden tijdens TEDx Amsterdam Women een verhaal vertellen over eten en eetstoornissen: Wat is normaal eten? Van Furth heeft meer dan 30 jaar ervaring met de behandeling van en onderzoek naar eetstoornissen. In zijn verhaal belicht hij ook de trends op het gebied van extreem gezond eten en de onofficiele eetstoornis orthorexia nervosa. Wanneer is iets een obsessie en wanneer is het nog normaal, gezond gedrag?

Ben je geïnteresseerd in meer presentaties van deze TEDx Amsterdam. Neem dan even een kijkje op het YouTube kanaal van TEDx. Je kunt daar kijken naar bijvoorbeeld het verhaal van Rens Kroes over gezond eten en van Anna Nooshin over haar, niet makkelijke, weg naar de top. 

Lees ook: Wat is normaal eten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Donderdag 16 november 2017 16:02
Waarom Rens Kroes?
Moi - Donderdag 16 november 2017 16:21
Inderdaad ja, waarom?
M. - Vrijdag 17 november 2017 18:17
Ja, waarom?

Rens Kroes is echt een typisch voorbeeld van iemand die "leuk en hip" is en doet alsof ze verstand heeft van voeding, maar echt nul opleiding daarin heeft en allerlei uitspraken doet die wetenschappelijk gezien totaal nergens op slaan. Maar echt helemaal nergens op. Haar reactie is dan "dat wetenschap ook maar een mening is". Mensen zoals zij kunnen best veel schade aanrichten bij mensen die gevoelig zijn voor obsessies met eten omdat haar onwaarheden indruisen tegen de adviezen die je van een echte diëtiste krijgt. Prima dat zij zich er fijn bij voelt, maar dat wil niet zeggen dat je haar na moet gaan doen en al helemaal niet als je een eetstoornis hebt.

Ik vind het best wel kwalijk dat er naar haar verwezen wordt zonder enig bijschrift (bijvoorbeeld dat je niet naar haar "ik wil suikervrij eten dus ik ga lekker dadels in mn taart stoppen" geleuter moet luisteren. Of dat ze geen diëtist is. Of dat je net zo goed dieetadvies aan een willekeurige buurvrouw kan vragen.)

Zet er dan een link bij naar een praatje van iemand die wel echt diëtist of wetenschapper is.
Odette - Donderdag 16 november 2017 16:19
Gaaf!
Girlll - Donderdag 16 november 2017 17:05
Ik had laatst een lezing van hem, best interessant. Alleen wist ik alles al hahahaha
_ - Donderdag 16 november 2017 17:19
Mooie speech. En een heel tof einde!
Sanne - Donderdag 16 november 2017 19:39
Interessant stuk!

Het einde spitsvondig en mooi.

Echter, bekeek ik het slotstuk net even vanuit een 'eetgestoord' oogpunt, naar mijn idee geeft het slotstuk prachtig weer wat het venijnige (en ontzettend treurige) is van een eetstoornis;
Eenmaal gevangen in het web van een eetstoornis is het (naar mijn mening/gedachte) voor velen een raadsel en ontzettend ingewikkelde vraag; eten waar je gelukkig van wordt. Je weet simpelweg niet meer waar je gelukkig van wordt, want waar je voorheen van genoot (=zijn geluksmomenten) is nu (veelal) een enorme scheut olie op het vuur van de angst en paniek die gepaard gaan met een eetstoornis.
Weer weten en eten waar je gelukkig van wordt vergt je keihard door een enorm donkerbos heen ploeteren.

Opdat ook voor jou de dag weer komt dat je eet waar je gelukkig van wordt.

En dat is de dag waarop denk ik iedereen (uitzonderingen daargelaten) met een eetstoornis wil toasten; herwonnen vrijheid.
Fiona - Vrijdag 17 november 2017 20:13
Goeie talk! :) Die man weet wel waar hij het over heeft :)

En wat een felle reacties tegen Rens hierboven seg ;) Ik vind haar kookboeken gewoon reuze. De recepten smaken me echt. Wat zij over de ingrediënten te zeggen heeft en of dat dan gezond/ongezond is; maakt mij niet uit. Ik vind het trouwens best fijn hoe ze het in haar talk heeft over "normalizing nutrition", maar dat is natuurlijk weer een heel nieuw topic.

Dus: toptalk van Eric! ;)