Psychische problemen op Youtube

 

Op Youtube vinden we steeds meer zelfhulp video's. Een goede ontwikkeling, vind ik. Mensen brengen steeds meer tijd door op Youtube, maar het leven gaat natuurlijk over meer dan lolligheid en katten-filmpjes. Daarom is het juist zo goed dat er ook video's te vinden zijn die je tips geven om je leven fijner te maken. Als je je niet goed voelt, kun je je misschien niet zo goed concentreren op een artikel over serieuze onderwerpen, maar een korte video met uitleg, animatie of tips kan dan wel prettig zijn. Even wat herkenning en een duwtje in de rug om je laptop daarna dicht te klappen en je dat zo fijn mogelijk te maken voor jezelf.

Ik volg zelf voornamelijk ‘inhoudelijke' youtubers en heb voor deze blog extra video's opgezocht die jou kunnen helpen om ontspanning te vinden in moeilijke of stressvolle tijden of video's met tips over allerlei andere onderwerpen zoals depressie, psychische problemen, zelf-beschadiging of lichaamsbeeld en zelfvertrouwen. De onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt door meiden zoals jij en ik. 

youtube zelfhulp

Sommige Youtubers weiden een hele categorie of zelfs hun hele kanaal aan serieuze onderwerpen, anderen wisselen hun vrolijke, wat meer oppervlakkige video's af met een zelfhulp-video over een onderwerp waarmee zij zelf te maken hebben gehad. Zo zie je maar, je kunt er nog zo mooi opgemaakt uitzien, maar ook dan kun je af en toe flink in de put zitten. Gelukkig zie je daar steeds meer van en zijn het vaak verhalen waarbij mensen er ook weer uit komen. De tips delen ze gelukkig graag met jou. 

♥ Madeleine Shaw maakt video's over gezond en bewust leven. In deze video geeft ze tips om beter te slapen. Ik vind haar een hele lieve, rustige vrouw die een mooie boodschap verspreid in haar video's; zorg goed voor jezelf. 

♥ Call Me Kat maakte deze video over depressie en haar ervaring hiermee.

♥ Vera Camilla over onzekerheid en somberheid en hoe zij daarmee omgaat. Ook deelde Vera al eerder stukjes uit haar eigen leven, zoals haar bindingsangst en angststoornis. 

♥ Emma Blackbery maakt video's over verschillende onderwerpen, waaronder depressie en zelfbeschadging. Ze is erg krachtig in haar bewoording en geeft duidelijke tips. 

♥ Kaylin maakt beauty-video's, maar heeft ook een aantal serieuze video's gemaakt met tips voor meer zelfvertrouwen, een positief lichaamsbeeld of zelfwaardering. 

♥ Mascha van Beautygloss heeft het in haar video's en op haar blog vooral over make-up, haar en kleding. Toch geeft ze in deze video tips tegen stress voor in spannende of drukke tijden. 

♥ Arden Rose maakte deze video over haar weg naar lichaams-acceptatie. Een oprechte jonge vrouw die haar verhaal deelt. 

♥ Teske vertelt over onzekerheid in een kletsvideo. Veel mensen denken dat zij daar geen last van heeft. Ze deelt haar verhaal en hoe zij er mee omgaat. 

♥ Uitleg en tips over depressie uit eigen ervaring van Youtuber Marina. Deze enthousiaste feministe deelt graag haar ervaring en advies.

♥ Lavendaire maakte video's over minimalistisch leven en werken aan je doelen en maakte deze video over het stoppen met je teveel zorgen maken over wat anderen van je denken. 

♥ Roos Metje maakte een video over uiterlijk, zelfbeeld en hoe je er aan kunt werken.

♥ Therapeute Kati Morton geeft tips over allerlei psychische problemen en geeft in deze video tips bij zelfbeschadiging. 

♥ Sanny maakt met de rubriek 'Selfhelp Sanny' video's over gelukkig zijn en hoe je dat kunt bereiken. 

♥ Jazz van Life By Jazz maakt video's over allerlei onderwerpen, maar ook over eigenwaarde, ontspanning, meditatie en deze video over zelf-kritiek. 

♥ FemmeHead maakt allerlei video's over bewust omgaan met je cyclus, maar behandelt ook andere onderwerpen, zoals ontspanning vinden in kleine dingen. 

♥ Ingrid Nilsen maakt vooral vrolijke, beauty en lifestyle video's, maar er is ook ruimte op haar kanaal voor een serieus onderwerp zoals geaardheid, menstruatie of stress. 

 

Wat vind jij van serieuze onderwerpen en zelfhulp op Youtube?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D - Vrijdag 22 juli 2016 19:41
Ik vind youtube filmpjes waarin mensen vertellen over hun (verdrietige) verhaal/stoornis niet fijn om naar te kijken. Ik word er alleen maar triest van en ik denk oprecht niet dat iemand zich echt beter voelt nadat ie zo'n filmpje heeft gekeken. Het brengt alleen maar verdriet over lijkt me, dus ik snap niet waarom mensen dat soort filmpjes überhaupt nog maken.
Iris - Vrijdag 22 juli 2016 21:25
Mij 'helpt' het maar een paar minuten. Echte therapie heeft mij beter geholpen.
X - Zaterdag 23 juli 2016 01:53
Bedankt voor deze blog
M. - Zaterdag 23 juli 2016 05:25
Ik word er soms moe van, je krijgt zo veel binnen van anderen dat je niet meer je eigen verhaal maakt, of in jezelf naar oplossingen zoekt.Je leert niet veel van het overnemen van oplossingen die anderen hebben bedacht.

hummingbirdie. - Zaterdag 23 juli 2016 06:43
Ik vind veracamilla een super youtuber. Iemand die echt Down to earth is.
Leuk om naar te kijken. Met veel leuke videos en af en toe een serieuze. Die afwisseling vind ik leuk...
M. - Zaterdag 23 juli 2016 10:14
Van deze YouTubers volg ik roos. Verder vind ik voor mezelf een aantal andere tubers die vertellen over een gezonde positieve levensstijl zonder eetstoornis. Mij helpen de positieve blogs zeker. Maar ik kijk niet de hele dag door; dan wordt de focus te veel op andermans leven gelegd, naar mijn idee.
dansenindestorm - Zaterdag 23 juli 2016 12:32
Ik volgde tot nu toe alleen Kati Morton. Prachtig mens vind ik dat. Zo ontzettend oprecht. Zo mooi om te zien.
De rest bekijk ik nu ook en ik denk dat ik een aantal anderen ook zal gaan volgen.
Ik vind het mooi dat er meer openheid komt op internet over psychische problemen en kwetsbaarheden.
Esmée - Zondag 24 juli 2016 11:20
Ik kijk vaak Belgische youtubers, maar dan ook vooral mannelijke want dat maakt me aan het lachen. Soms is dat ook goed om te doen, want dan denk je niet veel meer na. Maar denk je alleen wat er gaat gebeuren en let je meer op dingen in een filmpje.
Liscovery - Maandag 25 juli 2016 09:03
Selfhelp Sanny volg ik inderdaad op YouTube, ze geeft leuke tips voor een gelukkig leven maar kan daarnaast ook een enorme trigger zijn. Ze eet namelijk echt weinig..
xxxx - Zondag 4 september 2016 00:36
pfff...irritant, trut en onnodig!
Want ze willen hun mooie verhalen verkopen. Stelt voor niks!