Proudpraat: Eetbui gehad en nu?

 

Hi all! Leuk dat je kijkt naar deze nieuwe video. We willen de komende tijd naast food reviews en dagjes mee ook graag wat serieuze thema's aanpakken in video's. Geen prietpraat, maar Proudpraat. Eetstoornis onderwerpen die dichtbij ons liggen, omdat we het zelf hebben meegemaakt. We delen onze ervaring en wat ons heeft geholpen om ervan af te komen. Hierin vinden we het natuurlijk belangrijk dat we ook dat bespreken wat voor jou belangrijk is. Laat dit daarom gerust weten in de reacties: Waar wil JIJ dat we over praten en welke tips, ervaringen of adviezen zou jij fijn vinden?

We starten de Proudpraat serie met een video over eetbuien. Zoals je misschien wel weet heb ik lange tijd last gehad van eetbuien. Ik weet daarom als geen ander hoe naar en slecht je je hiervoor kunt voelen. Met deze video hoop ik je een beetje herkenning en steun te geven. Heb je zelf andere tips of ervaringen, deel deze dan onder de blog of video. Wil je meer video's van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Op onze website vind je ook veel meer blogs over eetbuien

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kokosnootje - Dinsdag 24 juli 2018 13:18
Beste Proud,

Fijn dat jullie deze video's maken!

Ik zou graag een video willen zien waarin jullie vertellen over jullie (lichamelijke) herstel na gewichtsherstel. Ik ervaar namelijk dat mijn lichamelijk herstel pas na het gewichtsherstel is begonnen, en dit heel erg veel tijd kost. Ik vraag mij vaak af of dit bij anderen ook zo traag gaat en hoe het bij anderen verloopt.
Iris - Dinsdag 24 juli 2018 13:37
Superleuk al die nieuwe ideeen! Ben heel benieuwd en superfijne video dit!
Rianne - Dinsdag 24 juli 2018 13:51
Erg fijne video!!
J - Dinsdag 24 juli 2018 14:29
Bedankt voor deze video šŸ“¹
Liesjee - Dinsdag 24 juli 2018 14:54
Goede video en ik snap dat je zegt dat je ook gewoon je normale maaltijden moet eten de rest van de dag. Maar ik ben juist van mening dat als je nog de hele dag mega vol zit van een eetbui het niet goed is om nog meer eten te pushen. Beter om te wachten tot je honger krijgt en dan te eten (al is dat pas de volgende dag). En van 1 eetbui kom je inderdaad niet aan, alles is dan niet ineens verpest maar laten we wel realistisch blijven. Ik heb de afgelopen 4 weken weer last van eetbuien (1x per week ongeveer) en ondanks dat ik het deels compenseer door pas te eten als ik honger heb en de dagen erna simpelweg ook minder honger heb en ga voor volumevoedsel ipv koekjes ben ik wel zeker een paar kg aangekomen. De dagen erna houd je sws meer vocht vast, maar daarbuiten merk ik ook dat mijn lijnen op mijn benen, buik, schouders en billen minder zichtbaar zijn. UUUUURGH, waarom kan ik me niet gewoon beheersen en normaal eten?! overdag lijkt alles zo makkelijk, maar als ik 's avonds laat op de bank zit kan ik alleen maar aan eten denken. Of ik vol zit of honger heb maakt dan geen verschil helaas :(
Irene - Team Proud2bme - Dinsdag 24 juli 2018 16:48
Hey Liesje,

Dankjewel voor je berichtje! Wat rot dat die eetbuien steeds terug lijken te komen, vooral in de avond. Herkenbaar wel, daar heb ik ook veel last van gehad. Daar schrijf ik over in deze blog:

https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Waarom_het_'s_avonds_mis_gaat

Ik begrijp natuurlijk wel dat als je nog vol zit je misschien wat minder trek hebt, maar aan de andere kant merk je ook dat je wel die drang hebt om een eetbui te hebben. Het kan dan echt helpen om toch iets geplands te eten, want als je vindt dat dat niet mag omdat je vol zit lok je, zoals je merkt, juist die eetbui uit.

Als je echt vol zit zit je vol, maar ik zou dus zeker niet niks meer eten, want anders blijf je in dat cirkeltje rondlopen. Als je pas gaat eten wanneer je honger hebt ben je denk ik eigenlijk al te laat. Zeker wanneer het om eetbuien gaat. Ik link weer even naar een blog:

https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Pas_eten_als_je_honger_hebt

Misschien kan dat dan best in de vorm van een wat lichtere maaltijd of een klein, maar lekker tussendoortje. Als je jezelf maar niets ontzegd. Een beetje als zeggen dat je niet aan een roze olifant mag denken... en waar denk je dan aan? Juist een roze olifant. :-)

Hoop dat je hier iets aan hebt ♥

Liefs
Me - Donderdag 26 juli 2018 08:25
Normale mensen kunnen misschien beter wachten tot ze weer honger hebben nadat zij een keer te veel hebben gegeten.
Maar als je een eetstoornis hebt ....lijkt mij dat echt geen goed plan.Mijn ervaring is dat hoe langer ik wacht met eten hoe moeilijker het wordt om het weer op te pakken.Hoe meer honger ik heb ,hoe moeilijker het wordt om te eten en hoe meer de e s greep op mij krijgt.
Resultaat : tenslotte toch weer eetbui omdat het lichaam toch eten moet hebben.
En herstellen van je eetstoornis is toch niet gelijk aan: je gewicht onder controle hebben ???
eenzaam-bloempje - Dinsdag 24 juli 2018 15:41
Super mooie fijne video, bedankt hiervoor.
Noa - Dinsdag 24 juli 2018 19:47
Leuke video! Ik kijk uit naar de andere onderwerpen en videos :)
Onderwerpidee: misschien hoe julliw omgingen met de angsten en hervalsignalen als jullie de stap hebben gezet om terug actief in het leven te staan? (Bv. Terug werken, minder therapie, minder tijs om aan jezelf te besteden en gevoelens te accepteren enz..)
Noa - Dinsdag 24 juli 2018 19:50
Dus eigenlijk hoe jullie omgingen met de angst om 'vooruit te gaan in het leven' .
Iets waar ik naar uitkijk maar ook heel.veel schrik van heb omwille van het feit dat ik weet dat ik niet 100% stabiel ben. Ik voel dat ik er klaar voor ben en mijn therpeuten ook maar hoe zorg ik ervoor dat ik er ook in geloof? Als je door een eetstoornis al een tijdje jezelf niet meer kunt vertrouwen is het moeilijk om dat terug te vinden
Bo - Dinsdag 24 juli 2018 21:16
He Proud! Ik probeer deze manier nu al een tijdje, maar ik merk dat ik toch elke avond weer een eetbui krijg. Ja, elke avond. Ik probeer afleiding te zoeken, heb hulp van een dietiste, maar sinds 3 weken elke avond ruim 1000 calorieen extra naar binnen eten voelt vreselijk! Ik ben (was..? :( ) in herstel van anorexia, en heb dit sinds 3 weken. Ik ben toch echt aangekomen, en probeer mezelf niets te ontzeggen en mijn lijst te blijven volgen; maar ook de dagen dat ik dat netjes doe komen de eetbuien wel. Wel kleiner, maar ze zijn er wel. Ik vind het zo enorm moeilijk om uit de cirkel te komen, omdat compenseren ook op de loer ligt en met regelmaat gebeurd, maar niet altijd meer lukt. Grrr, ik wou dat ik het uit mijn leven kon gooien! :ā€™(
S. - Donderdag 26 juli 2018 07:49

Een eetlijst volgen is ook eigenlijk een vorm van restrictie.
Soms is de mentale honger ook echte honger ook al denk je dat je geen echte honger hebt.
Ik geloof niet dat het mogelijk is om "netjes " te herstellen.Je moet ook geconfronteerd worden met je eigen wil en verlangens , de vraag van je EIGEN lichaam en niet de voorschrift van een authoriteit.

Ik worstel hier ook mee.Het is rot ,maar je leert wel jezelf te accepteren in alle nederigheid.Een mens is ook een dier ,dwz het lichaam heeft zijn eigen taal en die maalt niet om netjes en ordelijk .Het wil hebben wat het nodig hebt en niet altijd volgens viorschrift van iemand anders en zoals het "hoort ".Saarki - Dinsdag 24 juli 2018 22:58
Heel fijn initiatief!

Een beetje aansluitend bij het thema rond eetbuien, zou ik best wel graag een video zien/horen over "extreme hunger" waarover o.a. Scarlet een tijd geleden een interessante en helpende blog geschreven heeft. Het is iets waar ik zelf enorm mee worstel en ik denk dat ik daarin niet de enige ben??
S. - Donderdag 26 juli 2018 07:54
Ik herken dat je lichaamsbeeld/zelfbeeld in een keer 180 Ā° draait.
Wanhopig word ik er van.