Hoe praat jij tegen jezelf?

 

''Wat ben je toch een waardeloze trut. Je kan ook helemaal niets goed doen. Je bent dom en ook nog eens ontzettend lelijk en dik. Niemand wil je hier hebben, je loopt alleen maar in de weg!'' Als een vriendin dit tegen mij zou zeggen, dan zou ik waarschijnlijk met mijn mond vol tanden staan. Misschien zou ik wel gaan huilen, heel boos worden of weglopen en geen contact meer met haar willen. Ik zou het in ieder geval niet goed vinden dat iemand op zo'n manier tegen mij zou praten. 

Gelukkig heb ik geen vriendinnen die op deze manier tegen me praten. Een aantal jaar geleden praatte ik zelf echter wel zo. Niet tegen anderen, maar tegen mezelf. Ik trapte mezelf de grond in als er ook maar iets misging of als ik iets in mijn ogen niet goed deed. Wat er ook gebeurde, er was altijd wel iets wat naar mijn idee bevestigde dat ik een sukkel eerste klas was. Ik vernederde mezelf en zei dit tientallen keren per dag tegen mezelf. 

Ik weet dat ik lang niet de enige ben hiermee. Veel mensen die kampen met een negatief zelfbeeld, zijn erg streng voor en tegen zichzelf. Hierdoor kun je onbewust op een hele nare manier tegen jezelf spreken, soms niet eens bewust. Dit zorgt er echter voor dat je enkel verder wegzakt in een negatieve spiraal waar je steeds moeilijker uit kunt komen. 

BuzzFeed maakte een treffende video over dit gegeven en laat zien hoe het eigenlijk is als je continu op deze manier tegen jezelf praat. Het beeldt uit hoe dit zou zijn als je dat bij een vriendin zou doen. Dan realiseer je je pas echt hoe heftig het eigenlijk is als je jezelf telkens afkraakt, of je dit nu hardop of gewoon in je hoofd doet door middel van allerlei negatieve gedachten over jezelf. De video is een eyeopener en laat zien hoe belangrijk het is om wat liever voor jezelf te zijn. Je zou immers ook niet op zo'n manier tegen een goede vriendin praten, dus waarom dan wel tegen jezelf?

Herken jij het beeld dat in deze video geschetst wordt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ginie - Donderdag 17 maart 2016 18:00
Pfffft heftig. Kamp zelf nog met een laag lichaam/zelfbeeld. Ben ook erg streng voor mezelf. In de therapie proberen we ook elke keer het verschil te maken tussen de strenge/kritische ouder en de gezonde volwassenen. Die gelukkig wel meer ruimte krijgt maar nog steeds lastig is en eng is om naar te luisteren. Die strenge ken ik en voelt toch hoe gek t ook klinkt wel veilig. Terwijl ik ook weet dat die me niks opleverd en noet helpt. Maar dit is een proces en mag hiervoor de tijd nemen. Dankje voor deze blog😊
Cindy - Zaterdag 8 mei 2021 10:08
Ik zit er midden in ....ombuigentecniek of welkz therapeut is hier mee bezig ? Heb al veel therapie gezien Relatie therapeut of hints graag ?
Zeker ivm volwassene afstraffer en zo verder he ,
Juul - Donderdag 17 maart 2016 21:07
Heb ik bij PMT ook een x een oefening mee gehad, dan zei de therapeute constant allerlei dingen tegen mij wat ik zelf ook steeds tegen mezelf zei.. heeel confronterend maar wel een eye- opener
anoniem - Vrijdag 18 maart 2016 16:18
Deze week gehad bij therapie. Heel confrontrerend.
Lotski - Maandag 21 maart 2016 13:18
hahaha, ¨....and all of the sudden I bought the right bra-size!¨ love it!!
goed filmpje, heel herkenbaar! thanks for sharing Sandra!