Ben jij bevoorrecht?

 

Wanneer ben je bevoorrecht? Soms denk ik dat wij allemaal al bevoorrecht zijn omdat we in een relatief rijk land als Nederland wonen, naar school kunnen en relatief vrij zijn. Privilege is voor iedereen echter anders. BuzzFeed maakte hier een treffende video over. Tien medewerkers startten op één lijn en hielden ieder elkaars hand vast. Aan de hand van 35 vragen moesten zij een stap voor- of achteruit zetten.

Aan het eind is te zien dat er mensen een stuk meer vooraan staan terwijl een aantal behoorlijk achterblijft. Ook kunnen zij elkaars hand niet allemaal meer vasthouden. Dit geeft wel aan dat niet iedereen even bevoorrecht is, ondanks dat iedereen in principe gelijk is. Ieders positie in de maatschappij wordt nog steeds bepaald aan de hand van ras, seksuele voorkeur, gezondheid of rijkdom. De video laat zien dat we dankbaar moeten zijn met wat we hebben. Niet iedereen is immers zo bevoorrecht, dat blijkt maar weer.

Wat vind jij van deze video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Dinsdag 21 juli 2015 21:25
Mooi, dankje voor het delen!

Lijkt me heel indrukwekkend zo'n oefening te doen - dankbaar zijn is wat je kan doen als je een bepaalde privilege geniet.. en delen: kennis, tijd, liefde, geld - wat dan ook :)
Fire - Donderdag 23 juli 2015 21:43
Ik ben ontzettend bevoorrecht. Ik heb net een kamer gekregen in mijn nieuwe woonplaats in een schoon en veilig huis, ik mag studeren ook al kan ik het niet meteen zelf betalen, ik heb een goed stel hersenen en een lichaam met weinig beperkingen. Ik heb zoveel geluk en besef dat al te goed. Ook al is het van binnen soms zwart, ik heb in ieder geval kansen. En daar ben ik heel dankbaar voor.
d - Donderdag 23 juli 2015 22:16
Mooi om te zien! Er zit denk ik wel een vorm van waarheid in, zodat je voor jezelf de balans op kunt maken, maar het gaat niet voor alles op. Soms kan één ding je zo onderuit halen, dat al die andere positieve dingen die je wel 'hebt', het niet positiever maken of in evenwicht(heid) kunnen brengen.
d - Donderdag 23 juli 2015 22:16
evenwichtig(heid)*

Anne-Maria - Donderdag 30 juli 2015 01:27
Ik ben heel benieuwd, kan alleen zo geen Engels :s..