Autismeweek: Esmee over vooroordelen | nieuw

 

In het kader van de autismeweek en Wereld Autisme Dag afgelopen dinsdag, wil ik graag een aflevering delen van 'Stereotypisch'. Daarin vertelt de 24-jarige Esmee hoe ze een jaar geleden de diagnose ASS kreeg. "Raak je jezelf niet helemaal kwijt in wat wenselijk is voor andere mensen?" vraagt presentatrice Firoza Mulahella aan Esmee. Zij knikt bevestigend. Dit ontkracht in mijn ogen precies de manier waarop autisten vaak worden gezien: als mensen zonder empathie. 

Ik herken veel in het verhaal van Esmee: de worsteling, de wanhoop, de frustratie. Ik hoor om me heen vaak dat een label niets verandert, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik zie wat er gebeurt bij Esmee, nu ze beseft dat ze autistisch is. Ze probeert zichzelf te beschermen en waakt nu actief voor het camoufleren, waardoor ze voor zichzelf een leven creëren waarin ze kan floreren. Het is in mijn ogen makkelijk en te kort door de bocht gedacht dat je dat zonder diagnose op dezelde manier voor elkaar kan boksen. Want een diagnose krijg je meestal niet als het goed met je gaat. Daar gaat veel strijd aan vooraf. Strijd waarin je hopelijk wat berusting kan vinden als je er meer over leert.

Naar buiten treden, zoals Esmee doet, is nodig. Het is goed dat er meer bekend wordt over het autistisch spectrum. Zodat mensen niet langer onnodig hoeven te worstelen en vruchteloos hoeven te zoeken naar antwoorden. Zodat mensen met ASS worden begrepen. 

Wil je meer lezen over ASS? Dat kan hier.

Bron foto omslag: NPO 3 Brandpunt+


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 6 april 2024 13:22
Ik, ik, ik , maar dit is Esmee haar verhaal en niet het jouwe.
D - Zaterdag 6 april 2024 14:52
Nee hoor, dit is een verhaal (blog) van Lonneke, die zelf ook op latere leeftijd is gediagnosticeerd met autisme en haar gedachten bij het verhaal van Esmee deelt.
Anoniem - Zondag 7 april 2024 07:36
Ik ben het met je eens dat naar buiten treden nodig is, maar ik vind het ook enorm spannend. Hoe reageren mensen erop? En wat vindt mijn toekomstige werkgever ervan? Vind ik straks nog wel een baan?
Anoniem - Zondag 7 april 2024 12:53
Heel herkenbaar! Ik kwam laatst een tiktok tegen die mijn keek hierop positief heeft veranderd, die wilde ik even delen omdat het jou misschien ook wel kan helpen. Deze persoon vertelt over hoe de bewuste keuze om wél actief en openlijk over hun autisme en adhd te delen, juist heeft geholpen met het vinden van een passende werkplek! Het klinkt zo een stuk makkelijker dan het is, en ik weet zelf ook nog niet zo goed hoe ik dit in de toekomst wil aanpakken, maar wel interessant om over na te denken :)

https://www.tiktok.com/@yayatizz/video/7348862926725369131
https://www.tiktok.com/@yayatizz/video/7349238082769636650