Durven dromen: Genezen van anorexia

 

24 jaar en afgestudeerd van een studie waarvoor ik mijzelf bijna niet meer durfde aan te melden. Laat staan toelating te doen. Maar ik kan nu echt officieel aan de slag als modeontwerpster. Niemand die me had geloofd als ik dit 5 of meer jaar geleden had gezegd. Maar mijn toelating, en daarmee de toezegging dat ik 4 jaar lang mocht doen wat ik het liefste doe, werd de echte weg naar genezing.

Ik stopte mijn klinische behandeling, ik liep alweer vast op die ene gewichtsgrens die gepaard ging met emoties waar ik niet mee om kon gaan. Ik kon beter anderen helpen dan mijzelf en ondanks de twijfel van de kliniek over mijn keuze, wist ik zeker dat ik hier weg moest. Dit was gewoon niet de manier voor mij. En dus ging ik voor het eerst op mijzelf wonen, in Amsterdam, ver van iedereen die wist dat ik anorexia had.

Alina

Ik kon mijn studie beginnen met een schone lei en terwijl het goed ging en ik nieuwe vrienden maakte, liep ik tegen genoeg moeilijkheden aan. Niemand die voor mij de koelkast vulde en niemand die zei dat ik moest eten. Alles zou ik voor mijzelf doen en dat was zwaarder dan ik dacht. Mijn ouders en vrienden zagen wel dat ik afviel en dat ik weinig at. Ze moeten zich ook intens zorgen hebben gemaakt, of dit nu wel zo slim was. Maar hoe meer ik merkte dat ik mijn werk kon gebruiken om verhalen te vertellen, om emoties om te zetten in iets tastbaars, hoe beter ik de eetgestoorde gedachtes aan kon. Ik werd vrijer en kon weer meer genieten van eten. Door de intensiteit van de studie ontwikkelde ik mijzelf verder. Werd ik weer meer dan alleen maar dat meisje met anorexia.

Toen een vriendinnetje overleed aan anorexia kwam dat hard aan. Omdat ik haar zoveel meer had gegund, omdat ze altijd ondanks alles nog zo vol leven kon zitten. Omdat ze lief en grappig en zorgzaam was. En ik voelde me schuldig, dat ik niet vaker langs was gegaan omdat ik altijd te druk was met opdrachten. Ook al weet ik dat ik haar niet had kunnen helpen. In plaats van me te verdrinken in schuldgevoel besloot ik wat moois te doen. Ik werkte al hard aan een collectie voor dat half jaar, gebaseerd op mijn versie van het hiernamaals en ik besloot de collectie voor haar te maken. Veel roze, zachte en fluffy materialen en qua vormen een combinatie van fragiel en sterk. Een sprookje waarin jonge vrouwen zoals zij gelukkig leven na de dood. Bevrijd van verdriet en pijn. Het was nog nooit zo moeilijk en tegelijkertijd zo prettig om aan een collectie te werken. Maar ik deed het enige dat ik kon doen en het voelde goed om iets dat zo zwaar is om te zetten in iets moois.

En nu, weer ruim een half jaar later heb ik ook mijn afstudeercollectie af en mijn diploma op zak en ben ik klaar om de wereld in te gaan. Ik heb al een aanbod om naar Venetië te komen werken voor een merk. Na de zomer kan ik daar starten met een traineeship met vooruitzicht op een baan als het klikt voor beide partijen. Dus wie weet.

De afgelopen 4 jaar waren intens, ik heb dubbel zo hard moeten werken als een gewone mode student maar ik heb ook geweldige dingen bereikt en gedaan. De opening van Amsterdam Fashion Week met een groep medestudenten, backstage bij shows in Parijs voor stage & zelfs bij doorpas-sessies (kleding wordt dan gedragen door een model om te kijken of het mooi is of anders moet) van bekende ontwerpers gezeten.

Lang heb ik geleefd met de gedachte dat ik mijn aanwezigheid op deze wereld moest verantwoorden, dat ik moest bewijzen dat ik waardevol ben. Nu weet ik dat dit niet hoeft. Ik ben op deze wereld net zo waardevol als ieder ander. En mag genieten van mijn leven, al hoop ik ook door mijn werk andere iets moois te geven. Ik zeg niet dat ik volledig genezen ben en ik weet ook niet of ik dat ooit bereik. Maar ik leef weer, kan weer lachen en geniet van het leven met volle teugen. Ik had nooit geloofd dat ik dit allemaal zou bereiken en ik wil dit zo graag delen met anderen omdat ik geloof dat je dromen en passies je kunnen helpen in het gevecht tegen een eetstoornis.

Afstudeercollectie

Even terug in de tijd..
Ik werkte hard op school en bijbaantjes en wilde daarbij ook nog alles doen om het anderen naar hun zin te maken. Maar het voelde nooit als voldoende, ik bleef mezelf teveel vragen. Toen ik samen met mijn beste vriendin begon met afvallen, vond ik een manier om mezelf te tolereren. Elke kg minder was een kg minder Alina, ik deed er alles aan om dan in elk geval mijn fysieke aanwezigheid te minimaliseren. En waar mijn vriendin ophield, ging ik door en verloor ik met elke kg ook een stukje van mijzelf. Tot de spontane, vrolijke en creatieve jonge meid die ik was compleet vervangen werd door een sombere en stille versie.

Terwijl mijn ouders al snel alarm sloegen, zou het bij mij nog jaren duren voor ik ook in zou zien dat dit niet de oplossing was. Ik ging naar psychologen, diëtisten en artsen maar als het even kon bedonderde ik de hele boel en ze vielen allemaal voor de leugens die ik ze voorhield. Ik hield iedereen voor dat ik aankwam, dat het beter ging en mensen zien nou eenmaal wat ze graag willen zien. Over de kern van het probleem praatte ik niet. Ik was meester in het ontwijken en ombuigen van vragen zonder dat de ander door had dat ik niet een werkelijk antwoord gaf.

Natuurlijk viel ik op een moment door de mand, mijn gewicht bleef dalen en zo belande ik in samenspraak in het ziekenhuis, tijdens mijn vwo examens. Terwijl mijn omgeving dacht dat dit zou helpen, heb ik nog steeds het gevoel dat die periode juist mijn anorexia versterkte. Het was verschikkelijk, op school was ik opeens dat meisje met anorexia die met de taxi vanaf het ziekenhuis naar haar examens kwam, en in het ziekenhuis was ik uren alleen. Uren waarin mijn gedachtes, als ik niet kon leren, alle kanten uit gingen. Ik wilde zo graag voor mijn familie en vrienden mijn best doen, beter worden zodat ze er geen last van hadden. Maar ik kon het gewoon niet, ik voelde me walgelijk met elke kg die erbij kwam. Eenmaal het ziekenhuis uit was ik de vereiste kgs zwaarder, maar daar was ook alles mee gezegd.

Alina

En zo begon ik aan een studie, uitgekozen vanuit het ziekenhuisbed, in Groningen. Ik wilde er ook nu het beste van maken, maar voelde me niet thuis tussen mijn medestudenten en zelfs actief lid zijn van mijn studievereniging, hielp daar niet bij. Op zaterdagen zat ik in Arnhem voor een vooropleiding op de kunstacademie. Omdat ik stiekem al een tijd iets met mode wilde doen. Omdat werken met stof vanaf jongs af aan deel was van mijn leven met zowel een moeder als oma die beide veel kleding maakte.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cinderella.x - Zondag 27 juli 2014 12:53
Heel veel respect voor je
Katja - Zondag 27 juli 2014 13:29
Wat mooi geschreven! Super goed dat je dit bereikt hebt! En heel fijn dat je afgestudeerd bent van een studie die echt bij je past. Veel succes met de rest van je herstel!
Denise - Zondag 27 juli 2014 13:56
Lief oud-klasgenootje,

Wauw, super trots op je!!

Liefs X
Diede - Zondag 27 juli 2014 13:59
Prachtig stuk. Ik heb er kippenvel van. Dapper dat je dit allemaal durft te delen. Ik hoop dat ik ooit weer zo kan genieten van het leven als jij nu kunt. Je bent mega sterk....daar mag je trots op zijn!
Koekje - Zondag 27 juli 2014 14:12
Wat een mooi verhaal !!
Je mag zo trots zijn op wat je hebt bereikt meid, een aanbieding uit Venetië is niet zomaar iets he ;)

Liefs
Me - Zondag 27 juli 2014 14:27
Wat zou ik graag meer van de collectie zien... Is dat mogelijk?

Verder, een en al herkenbaarheid in je duidelijke en mooi geschreven verhaal. Mijn compliment ervoor.

Wat knap dat je staat waar je nu staat... Dat is compliment nummer 2. Weet ik hoe je gevochten hebt zeg...

Be proud!

Katja - Zondag 27 juli 2014 14:43
Ik vind trouwens ook de foto's onwijs mooi! Je verhaal heeft echt indruk op me gemaakt en het is heel helpend voor mij om te lezen dat jouw ervaring met een opname in het ziekenhuis het alleen maar erger maakte. Ik heb zelf nooit in het ziekenhuis gelegen en mijn eetstoornis ziet het echt als een doel en maakt me wijs dat als ik in het ziekenhuis zou hebben gelegen, ik mijn eetstoornis zou mogen loslaten. Jij hebt me erg geholpen om dit doel een klein beetje meer los te laten. Bedankt!
Ravenelfje - Zondag 27 juli 2014 16:17
Hé, nog een persoon die is afgestudeerd als mode-ontwerpster hier op proud, wat leuk ! En wat een mooi thema voor je afstudeercollectie ! (ik ben ook wel benieuwd naar foto's). En wat mooi om te lezen hoe jij er staat ! Ik hoop dat ik er ooit zo kan staan als jij !
Rianne - Zondag 27 juli 2014 16:26
Wat knap dat je dit allemaal hebt overwonnen, ook op een manier die zo dicht bij jou ligt! Ik vind je verhaal daardoor heel motiverend, ik haal er uit dat je mag zoeken naar je eigen manier van herstel, en dat je er op die manier ook kunt komen. Dankjewel!
Tirza - Zondag 27 juli 2014 17:16
Wat onwijs mooi dit. Ik heb vrij veel gemeen met jouw eetstoornis en hobby's, en hoewel ik nog niet genezen ben, kan ik wel zeggen dat het heel veel beter gaat. Jouw verhaal heeft mij net weer dat extra beetje moed gegeven om te blijven vechten.
KA - Zondag 27 juli 2014 19:48
prachtig Alina!! Wauuw wat een sterke mooie, talentvolle vrouw ben jij geworden!
En een traineeship in Venetie met uitzicht op een baan, geweldig (zeker in deze tijd!) :) ik kan wel zeggen dat jou verhaal hier heel inspirerend en motiverend is. Zeker voor mij omdat ik behoorlijk in dezelfde situatie zit (alleen dan een jaar of 4 terug voor jou ;) ). Dankjewel voor je verhaal en ik weet zeker dat je nog veel mooie dingen gaat maken!
Maanmeisje - Maandag 28 juli 2014 02:38
Mooi verhaal!
G. - Maandag 28 juli 2014 09:31
WAUW. Dankjewel voor het delen: het geeft goede energie - hoop. Blij dat jij een ander leven hebt 'gevonden', niet op hebt gegeven!!

Deze neem ik mee - herken ik sterk:
' Maar hoe meer ik merkte dat ik mijn werk kon gebruiken om verhalen te vertellen, om emoties om te zetten in iets tastbaars, hoe beter ik de eetgestoorde gedachtes aan kon.'
Alina - Maandag 28 juli 2014 10:26
Wauw, wat een lieve en mooie reacties! Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen, maar als je volhoudt en hulp durft te accepteren, of dat nou in de vorm is van therapie, vrienden, familie, kom je een stuk verder dan je misschien dacht. Ik was nooit zover gekomen zonder de steun uit mijn omgeving.

En voor wie een beetje van mijn werk wil zien (alinadoll.com)
Judith - Maandag 28 juli 2014 12:12
Wauw Alina! Toen kwam ik jouw verhaal hier zomaar tegen :-) Wat mooi om te lezen, je kan echt enorm trots zijn op jezelf!

En gefeliciteerd met je afstuderen, het is allemaal goedgekomen :D

Liefs,
Judith (Project X ;-)
Me - Maandag 28 juli 2014 13:17
Bedankt voor de link. Ga meteen effies kijken. XXX

Ga zo door meid!
Lottie - Maandag 28 juli 2014 17:49
Lieve Alinea,
Dat is een hele tijd geleden. Wat fijn om te lezen, hoe het met je gaat en dat je van je passie je werk mag maken. Je toekomstplannen verbazen mij niets!
Veel geluk met alles.
Liefs Lottie.
Caitlin - Dinsdag 29 juli 2014 09:44
Bedankt voor je verhaal. Spreekt veel kracht uit.
Een inspiratie voor mij als hbo-student om door te zetten en mijn studie af te ronden.
Veel succes met je traineeship in Venetie.
Moniek - Dinsdag 29 juli 2014 19:16
:) Trots op jou!! Ik kan niet wachten tot de AlinaDoll in de winkel hangt ;) xxx