De controle loslaten

 

Zoals de meeste meiden op Proud die hun verhaal delen, onzeker zijn, wat zullen de mensen wel denken?... Ook ik heb daar moeite mee, maar toch besluit ik mijn verhaal te delen. Gelukkig is er wel steeds meer openheid naar de buitenwereld wat betreft eetstoornissen, en daar ben ik persoonlijk wel blij mee. Veel mensen weten niet eens wat het inhoudt. Ik wist dat ook niet, totdat ik 2 jaar geleden ging letten op wat ik at en hoe veel.

Voordat de gedachtes over eten en gewicht begonnen was ik een super vrolijk, sociaal en enthousiast meisje. Ik had altijd wel drang naar de controle en ook ik was iets te perfectionistisch. Het ging me eerst ook niet zozeer, wat de meeste mensen denken bij ‘anorexia' om afvallen en calorieën tellen. Er waren wel bepaalde ‘triggers' in mijn omgeving. Zo hebben mijn ouders beide gezondheidsklachten gehad, toen mijn moeder in het ziekenhuis belandde was dat het punt dat ik ging koken, ging zorgen en toch ergens de controle in zocht, want dat had ik in mijn ogen niet. Ik kon immers niets doen aan iemands gezondheid.

meisje

Ik ben altijd wel een dun meisje geweest. Toen het afvallen door steeds minder te eten begon, begon mijn omgeving zich bezorgd te maken. Ik? Ik had niks door, ik voelde me ‘fijn', had nog voldoende energie en ging gewoon op de fiets naar school. Ook mijn vriendinnen, die er gelukkig altijd voor me zijn geweest begonnen zich zorgen te maken. Toen de schoolarts kwam begon het steeds duidelijker te worden dat er echt iets aan de hand was, ook ik begon me ellendig te voelen. Ik focuste me volledig op het leren en goede cijfers terwijl mijn lichaam opgaf. Door de schoolarts werd ik doorverwezen naar de huisarts, de fase van ontkenning begon. Ik ‘at' toch nog gewoon? Mijn huisarts geloofde me en stuurde me met speciale ‘dieetvoeding' naar huis, toen kwamen de eerste tranen, urenlang probeerde ik het naar binnen te krijgen, maar de gedachtes en onrust waren te groot.

Het ging snel bergafwaarts en in december 2013 belandde ik in het ziekenhuis. De gedachtes bleken zo sterk dat ik na het ziekenhuis ben opgenomen in een kliniek voor eetstoornissen, de Bascule. Vanaf toen ging ik een weg op met vallen en opstaan. En toen kwam de dag dat ik na 8 maanden intensieve behandeling het thuis mocht gaan proberen. Mijn eetstoornis was alleen maar sterker geworden en snel viel ik weer af, ik moest weer terug... Maar deze keer ging ik een ander traject in bij een andere kliniek, hopend dat dit me wel zou helpen. Ook in deze kliniek ben ik ruim 6 maanden geweest, op een gegeven moment was ook daar de tijd op... Zou ik ooit beter worden?

herstel

MAAR het knopje ging om en eindelijk, na 2 jaar ging het bergopwaarts. Ik kon steeds meer de controle, want dat was waar het bij mij om ging, loslaten. De controle op het eten, wat ik at, hoeveel, wanneer, gaf me rust en zekerheid. ik ging weer terug naar de Bascule, dit keer voor een poliklinische behandeling. Ik ben nog steeds in behandeling. Het gaat met ups en downs, maar het belangrijkste, ik kan weer hele dagen naar school, weer meedoen met vriendinnen, weer een normaal leven leiden. Ik ben er nog niet, maar ik heb zoveel geleerd de afgelopen 2 jaar, over mezelf en over hoe die gedachtes NOOIT meer de overhand kan laten nemen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

CharlotteTheLovatic - Woensdag 23 september 2015 19:26
Wat goed van je!!!! Je bent een mooie meid en je hebt een goed hart!!
Veel sterkte!!(ik weet wat je doormaakt)
brittaaa - Woensdag 23 september 2015 19:58
Mooi verwoord, sterk verhaal!
Manal - Woensdag 23 september 2015 20:23
Heeyy Milou! Dit is manal en ik ben ontzettend trots op je en ben blij om te horen dat het goed met je gaat! Het is moeilijk, maar ik ben heel blij dat je zo sterk bent! Je bent het echt waard en het leven is zoveel mooier! Ik ben ontzettend trots op je en je kan ook heel erg trots zijn op jezelf! Hoop je snel weer te zien als we allebei gezond en hersteld zijn! Xx
Renske Drijsen - Woensdag 23 september 2015 20:53
Ik ben een vroegere buurvrouw van je ouders. Meid wat kan jij trots zijn op jezelf en wat een mooie vrouw........geniet van jezelf en je omgeving.....het is het waard.💋
yvonne - Woensdag 23 september 2015 21:11
Je bent een stoere meid. Top dat je je verhaal deelt. Fijn dat het nu weer de goede kant op gaat. In de eerste plaats voor jou, maar natuurlijk ook voor je ouders en zus.Hou vol.
Elisa - Woensdag 23 september 2015 21:35
Meis wat ben ik trots op je ♡
troian - Woensdag 23 september 2015 21:44
Je bent echt een Super mooi meisje! Nooit opgeven, schat. Ik wens je alle geluk toe xxx
Sterre - Woensdag 23 september 2015 22:56
Echt super goed van je mi! Ben trots op je, blijf zo door gaan 💋
Jimmy - Donderdag 24 september 2015 00:07
Van de week fietste ik toevallig nog langs de Bascule, op de Meibergdreef in Zuidoost. Heb jij daar ook gezeten?

Je ziet tussen die twee foto's echt wel een groot verschil. Je bent zo veel mooier als je gezond bent. Geef niet op! Er is licht aan het einde van de tunnel. Sommige mensen moeten helaas eerst een stuk door het duister lopen.

Veel liefs.
Rianne, je grote nicht - Donderdag 24 september 2015 00:27
Heej mi, super trots op jou, zet hem op, je kan het!!

Ookal zie en spreek ik je niet vaak, ben ik wel trots jou als mijn nichtje te hebben!
Ook ik heb de moeilijke tijd meegemaakt van het overwinnen van een eetstoornis, nu gaat het super goed, al neig ik soms nog terug te vallen. Maar dan denk ik aan hoe vervellend het eigenlijk was, en dat ik schijt moet hebben aan de negatieve opmerkingen.

je bent het waard schat, ik geloof dat jij het wel redt!!
Vallen en opstaan hoort in het leven, laat je er niet erdoor nog lager zakken.
Hoop met jou maar ook de rest van de familie weer beter contact te kunnen krijgen!

Love for my family!!
Stay strong - Donderdag 24 september 2015 00:36
Mooi verhaal, heel herkenbaar!
Je moet trots zijn op de weg die je hebt afgelegd, blijf zo doorgaan. Je verdient het om weer gezond en gelukkig te zijn!
Margot - Donderdag 24 september 2015 09:54
Heey Milou, wat mega heftig!! Wat super fijn dat het nu weer beter gaat en super dapper dat je dit deelt. Met alle oordelen die iedereen heeft.. Is het enige oordeel dat ik kan hebben dat je super sterk bent, dat je hierdoor heen bent gekomen en al helemaal dat je het deelt.

Groetjes Margot van biologie😂😘
Kimberley - Donderdag 24 september 2015 10:43
Super knap dat je het hebt verteld meis!
Je bent een toppertje!
Jij komt er wel dat weet ik zeker!! Liefs
Katinka99 - Donderdag 24 september 2015 11:38
Wauw je bent echt heel een heel mooi meisje!
Anne (de kleine😝) - Donderdag 24 september 2015 18:05
Aahw Milou, ik zei het al, maar het is gewoon zo supergoed van je !! Ik ben echt heel trots op je en ookal praten we niet zoveel, ben ik er wel voor je💕 je kan het💪💪
Mathildee - Vrijdag 25 september 2015 15:51
Milou, lieverd, ik heb súper veel respect voor en je bent echt een toppertje! ❤️ Geef niet op eh, want je kan het!💪🏼
Emily - Zaterdag 26 september 2015 15:45
Wow, supermooi stuk! Milou, je bent zo'n mooie en sterke meid. Ik heb echt erg veel bewondering voor je. Keep fighting x
hafsawaah - Vrijdag 12 februari 2016 05:57
Wauw! Je bent een inspiratie, sterk blijven