Succesvol en depressief

 

Antonie Kamerling was succesvol, had een leuke familie en vrienden. Toch raakte hij in een depressie. Spraakmakende Zaken gaat vanavond op Nederland 2 om 21:25 uur over succesvol zijn en depressie. Hoe raak je in een depressie en hoe kom je er weer uit? Paul Rosenmöller gaat hierover in gesprek met de succesvolle, maar zwaar depressieve hoogleraar Maarten van Buuren.

Deze hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht schreef over zijn ervaringen het boek ‘Kikker gaat fietsen. Of over het leed dat leven heet.'

In deze aflevering ook Christina van der Feltz, hoogleraar sociale psychiatrie aan de Universiteit van Tilburg en programmahoofd 'Diagnostiek en Behandeling' van het Trimbos instituut. Verder behandelt Van der Feltz patiënten bij GGz Breburg en is zij namens Nederland lid van de Europese alliantie tegen depressie.

Bron: Publiekeomroep.nl

Professor Maarten van Buuren over zijn depressie:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Dinsdag 12 juli 2011 21:40
Maarten van Buuren heeft ook een boek geschreven over zijn depressie, maar eerlijk gezegd kon ik er niet doorheen komen :s
Celine - Woensdag 13 juli 2011 16:13
Ik was wel teleurgesteld in dit programma. Er lag erg de nadruk op het feit dat depressie een ziekte is dat het ook kan voorkomen zonder aanduidbare oorzaak. Depressie is een ziekte, maar er zijn altijd oorzaken ook al liggen ze misschien verder in het verleden.
Daarnaast werd het gebruik van antidepressiva erg opgehemeld. Dezelfde resultaten kunnen bereikt worden zonder medicatie alleen gaat er meer tijd overheen. Zeker bij een lichte depressie is medicatie absoluut niet noodzakelijk en is het zelfs beter om eerst met therapie te proberen eruit te komen.
Tenslotte was de informatie minimaal en is er op internet veel nuttigere informatie te verkrijgen.
Stella - Woensdag 13 juli 2011 20:34
Ok, dit is weird.. Maarten van Buuren is dus een docent van mij. Nooit geweten dit natuurlijk, ontzettend dapper dat ie er als hoogleraar zo over durft te praten zeg!
Marlies - Dinsdag 19 juli 2011 01:14
Boeiende idee dat overspannenheid en depressie met elkaar verward worden en misschien wel vaker met elkaar te maken hebben dan alleen in dit geval.
Post niet openmaken, telefoon niet aannemen, niet meer kunnen communiceren: heel herkenbare symptomen.
Gereformeerd/strenge normen en waarden/zwaar/negativiteit, gebrek aan affect in jeugd: Hoe schadelijk is een koude afkeurende opvoeding eigenlijk, en komen die ook nog voor in gezinnen waar de kerk al generaties geleden is afgezworen? Boeiende vragen roept dit interview op!
maartje - Zondag 24 juli 2011 18:24
Maarten van Buuren zijn verhaal lijkt verdacht veel op het mijne, ik heb ook de eerste depressie (dacht toen burn-out) gehad in jan. 2000.) Mijn medicijnen heb ik met medeweten van mijn huisarts afgebouwd in 2010, in begin 2011 kreeg ik een accute depressie het was hel! De huisarts zei; weer opbouwen die efexor ik kreeg geen enkele begeleiding van hun ook niet nadat ik aangegeven had dat ik zo niet meer kon leven.Na de 1e week efexor 75 mg. brak de hel helemaal los het niets-punt was bereikt. ik ben toen 2 mnd. opgenomen in het UMC Radbout psychiatrie opname 4.
Dit heb ik aan mijn man te danken anders was ik er niet meer geweest. .Wat ik daar gezien en gehoord heb is niet te omschrijven, dat was toen mijn wereld, zo hup van een gewoon huis tuin en keuken vrouw naar die omgeving was shocking. Ik weet nu zoveel meer dan daarvoor, alleen vind ik het een tekortkoming van huisartsen en psychologen dat je alles omtrent medicijnen en depressie zelf uit moet zoeken. Huisartsen zijn geen specialisten maar ze zijn wel zo arrogant dat ze denken dat ze alles op kunen lossen. Ik heb het boek gelezen van Maarten en heb er veel aan gehad, ben er weer positiever tegen aan gaan kijken, en ga mezelf beter beschermen tegen deze helse ziekte.
bedankt Maarten, ik wens je veel goeds in de toekomst.