Sophie in de mentale kreukels

 

Vanaf dinsdag 21 maart kan je iedere week om 20.30 uur bij BNN op NPO 3 kijken naar Sophie in de Mentale Kreukels. Sessies met een psychiater, boomknuffelen, 14 emoties in 2,5 uur tijd ervaren, mindfulness en een paard die je een spiegel voorhoudt, geen methode blijft onberoerd in de nieuwe Kreukels van BNN-er Sophie Hilbrand. In Sophie in de Mentale Kreukels bekijkt ze dit keer niet de wereld van botox, fillers of de mannelijke achilleshiel, maar richt ze zich op de onzichtbare rimpels die bij 1 op de 7 mensen tot burn-out klachten leiden. Dat zijn meer dan 1 miljoen mensen in Nederland alleen.

Hoe komt het dat dit probleem zo groot is en steeds jonger begint? En wat moeten en kunnen we eraan doen om er voor te zorgen dat we niet bij bosjes blijven omvallen? Sophie, die zelf vier en een half jaar geleden een burn-out kreeg, zoekt het uit in een confronterende zoektocht bij zichzelf, onder de mensen in haar omgeving, de collega's uit het vak en de specialisten en ervaringsdeskundigen die er alles over kunnen vertellen.

sophie in de mentale kreukels bnn

In de eerste aflevering praat Sophie met Waldemar over de periode dat zij een burn-out kreeg en zijn angst voor een terugval. Ze wordt gevolgd terwijl zij een stressband draagt om te zien op welke momenten in haar leven zij veel stress ervaart: van haar optreden bij the Roast van Gordon, tot het halen van de kinderen van school. Comedienne Ruby Wax zet Sophie op het spoor van mindfulness.

sophie in de mentale kreukels bnn

In alle vijf afleveringen praat Sophie ook met haar collega's uit het vak. Hoe houdt Chantal Janzen haar hoofd koel? Wat deed Sander Lantinga om uit zijn burn-out te komen? En over welke boeg gooit Wendy van Dijk het om gebalanceerd te blijven? En iedere aflevering probeert Sophie ook een alternatieve therapie uit; van boomknuffelen tot paardenfluisteren.

Sophie in de Mentale Kreukels: vanaf dinsdag 21 maart, 21:30 uur op NPO 3.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisaxxx - Woensdag 8 maart 2017 10:08
Nice, ik ga dit sws kijken
Nikki - Woensdag 8 maart 2017 10:11
Lijkt me erg leuk en interessant programma. Thx voor het aanstippen
Lamp - Woensdag 8 maart 2017 11:07
Omg! Met psychologie zijn we ook een keer bij zo'n paardenspiegelding geweest. Sloeg echt he-le-maal nergens op, wat een kwakzalver. Kwam ze zelfs nog met tarotkaarten aan! Ben benieuwd of dit dezelfde is.

Ik kijk wel uit naar dit programma, als ex-psychologiestudent ;)
Jimmy - Woensdag 8 maart 2017 19:41
Wat is die tweede foto? Primal scream therapie ofzo? :-)

Ik ga zeker kijken!
Ing - Woensdag 8 maart 2017 20:09
Interessant zeg, dat wil ik gaan kijken. Ik vind Sophie Hilbrand sowieso een topper!
Elise - Woensdag 8 maart 2017 20:48
Beste Lamp....paardencoaching is fantastisch....het paard spiegelt je....maar als je gespiegeld wilt worden werkt het niet...niet zo snel oordelen...
Elise - Woensdag 8 maart 2017 20:48
als je niet gespiegeld wilt worden..hihi
Los - Woensdag 8 maart 2017 22:19
Lamp, ik heb zelf ook veel aan paardentherapie gehad. Paarden zijn supergevoelig en pikken enorm veel onbewuste signalen op waardoor ze inderdaad enorm goede spiegels zijn. Ik vond het verbazingwekkend hoe kloppend het was en hoeveel ik ermee kon oefenen. Het kan dat je niet zo'n goede therapeut getroffen hebt of dat het moeilijk was om te ervaren in zo'n groep, maar het is zeker de moeite van de herkansing waard.
MP - Dinsdag 21 maart 2017 10:40
Ik doe zelf ook therapie met paarden, wist eerst totaal niet wat ik ervan moest denken, maar het werkt zo verbazingwekkend goed! Paarden houden je echt een spiegel voor. Voor mij werkt het beter dan gesprekstherapie dus mijn psycholoog en ik wisselen dit af. Je moet er wel open voor staan, als je bij voorbaat al negatief bent gaat het niet lukken! Het ligt ook wel aan de therapeut natuurlijk.
Anne Nas - Vrijdag 24 maart 2017 23:00
Ik heb geen paardentherapie gevolgd, maar wel een paard. En ik geloof wel dat paarden je heel erg kunnen spiegelen. Het maakt heel erg uit of jij je grenzen aangeeft en consequent bent, of over je heen laat lopen. Een paard pikt ook echt wel op aan je non-verbale communicatie of jij iemand bent die de leiding neemt en vertrouwen hebt en zal daar dan ook op reageren. Non-verbale communicatie die prima te relateren zijn aan je dagelijks leven. Daarnaast snap ik ook heel goed dat de aanwezigheid van een paard ontwapenend kan werken, dus niets tegen paardentherapie.
Maar: jij bent dingen aan het loslaten dus het gaat nu poepen, en het staat op 3 benen dus dat komt omdat je je wankel voelt klinkt meer als Jomanda dan de paardenfluisteraar. Wat een grap!

Wel een leuk programma overigens, ondanks dat ik geen fan ben van Sophie Hilbrand. Schrijnend (maar boeiend )om te zien dat we in een maatschappij leven waarin het eigenlijk van ons wordt verwacht dat we doorgaan tot we letterlijk niet meer kunnen.