Monique Rosier bij De Wandeling

 

Vanavond kan je in het programma 'De Wandeling' kijken naar het verhaal van Monique Rosier. Monique schitterde van 1982 tot 1986 in de rol van Pien in de zeer populaire televisieserie Zeg 'ns Aaa. Heel Nederland was gek op Pien, maar wat niemand wist, was dat in diezelfde tijd Monique meerdere keren per dag boven het toilet hing om alles wat zij gegeten had weer kwijt te raken. Monique had anorexia en probeerde op alle mogelijke manieren dun te blijven.

Monique Rosier

Op het dieptepunt van haar leven; de ene ziekenhuisopname na de andere, haar carričre die in puin lag, haar vriend David die haar verlaten had om plotseling te trouwen met de Amerikaanse actrice Whoopi Goldberg, leerde zij in Amerika over bijeenkomsten voor eetverslaafden. Een vrouw daar vertelde haar over 'het vrije eten' en dit redde haar leven.

Inmiddels coacht Monique alweer 25 jaar mensen met eetproblemen in het vrije eten. Monique is van mening dat het lichaam doorgaans tegen je zin eten opslaat als vet. Maar als het lichaam je leert vertrouwen, als het weet dat jij ja durft te zeggen tegen eten, als het weet dat het nooit iets tekort zal komen, dan laat het die defensieve houding varen. Monique is daarvan het levende bewijs. Zij is al 25 jaar op hetzelfde gewicht en kan eten wat ze wil.

Bekijk de uitzending

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: dewandeling.kro.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mojo - Vrijdag 14 december 2012 14:18
benieuwd, is wel een mooi programma. Ga denk wel kijken..
E. - Vrijdag 14 december 2012 14:50
Aangezien ik therapie van haar krijg en me geen fijnere coach kan voorstellen
ga ik ook zeker kijken :)
Danique - Vrijdag 14 december 2012 15:29
Heb haar ooit een keer ontmoet. Fijne vrouw was dat.
vervelend - Vrijdag 14 december 2012 16:09
Dus omdat ik niet wil eten en angst ervoor heb... maar dan wel eet, slaat het zich dan op als vet?!!! :(
grietje - Vrijdag 14 december 2012 17:08
ik ga ook kijken.
Nefertari - Vrijdag 14 december 2012 18:08
Was ik maar bij haar in therapie gegaan instead of ggz...
A. - Vrijdag 14 december 2012 18:30
GGZ sucks
@A. - Vrijdag 14 december 2012 19:28
dat is wel heel zwart/wit/kortzichtig. Zat GGZ instanties die goed zijn en zeer helpend. Naar dat jij die ervaring niet hebt.
Prue - Vrijdag 14 december 2012 19:38
Fijn dat Monque Rosier later zo goed is gegaan. Zo ook Leontine van Moorsel. Alleen, zo ken ik veel meer mensen. Onder meer de psychologe bij wie ik in behandeling ben geweest en zelf een eetstoornis heeft gehad. Zij is een voorbeeld voor mij geweest dat me liet zien dat het mogelijk was zonder eetstoornis te leven. Wat ik bedoel is: ik vind het jammer dat bn-ers of ex bn-ers met een eetstoornis achter de rug zoveel bewondering en respect krijgen, terwijl dan voorbij wordt gegaan aan het feit dat heel veel mensen dit hebben gedaan en wat mij betreft minstens dezelfde hoeveelheid bewondering en respect verdienen. Iedereen die van een eetstoornis herstelt, is voor mij een heldin!

Haha, inclusief ikzelf...
Sophia-Lauren - Vrijdag 14 december 2012 20:54
@ Prue: The best for you..is yet to come! Jij kƔn ook een held in zijn! zet m op! Geloof ook maar in jezelf!
TS - Vrijdag 14 december 2012 21:33
Mooie en inspirerende vrouw!
Eef - Vrijdag 14 december 2012 21:48
Ik snap niet zo goed wat ze bedoelt met ''vrij eten''.. Want ze zegt wel, dan kun je alles eten wat je wil.. Maar als Sander dan zegt, als ik wil eet ik 3 marsen, dan spreekt ze dat tegen? Terwijl ze zelf zegt, ik at dan een cheesecake voor 12 personen.. En dat ze 10 kilo aan was gekomen.. Kan iemand mij dat uitleggen?
m - Vrijdag 14 december 2012 23:28
Ik heb gekeken, vond het tof, fijn dat het bij haar zo goed lukt met het vrije eten,
@ Eef, ze bedoelt denk ik, als je 'gewoon' eet wat je werkelijk wilt, ben je ook echt tevreden en verzadigd en blijft het niet "zeuren' of 'malen' in je hoofd en juist daardoor kom je weer in het ritme van het normaal met eten omgaan:

dat wil zeggen, je lichaam voeden dat wat het nodig heeft en meestal als je dat op gevoel doet, heb je meestal wel werkelijk zin in gezonde dingen en af en toe in iets minder gezond, maar niet wat de meesten denken, dat je de hele dag dan zin hebt in koek en snacks.

Toen ze haar es losliet, was dat vrije eten nog niet in evenwicht en kwam ze aanvankelijk 10 kilo aan, maar dat raak je dan later weer kwijt, of evt. niet,
dat is dat waarschijnlijk haar of jouw ideale gewicht.

En vwb de presentator, na doorvragen van Moniek bleek dat hij niet had ontbeten , dus toen had hij 's middags zo'n honger dat hij wel zin had in 3 of meer marsen, als hij wel had ontbeten, had hij misschien zin gehad in 1 mars of 2 of misschien wel in geen Ć©Ć©n! of in een banaan, bij wijze van,

Als je iedere dag eet wat je werkelijk wilt eten, komt het goed, voelt het goed,
kom je uit in een ritme van x aantal maaltijden of bepaalde tijdstippen en bepaalde voedingsmiddelen die jij graag eet, en kom je uit die verslaving, vooral in je hoofd, het gevecht stopt!
zo is zij er iig uit gekomen, petje af voor haar! Ik heb haar boek, zal het nog eens lezen, thnx!
2bHappy - Vrijdag 14 december 2012 23:50
Heel inspirerende vrouw!!
Eef - Zaterdag 15 december 2012 11:43
Ah thanks, ik snap 'm al!!
Eef - Zaterdag 15 december 2012 11:45
Maar ja, dat vrije eten zou ik zelf heel moeilijk vinden, omdat ik het gevoel van verzadiging of honger niet meer herken.. Ik kan dus niet vertrouwen op mijn eigen lichaam en zal dus op het begin echt gebaseerd op een eetlijst moeten eten.. Ik voel wel of ik zin heb in zoet of zout bijvoorbeeld, maar niet wanneer ik echt vol zit..
Flowbow - Zaterdag 15 december 2012 13:26
Ga m nu kijken!! Ben benieuwddd
T - Zaterdag 15 december 2012 13:42
Wauw, wat een mooi filmpje en wat een ontzettend lieve en mooie vrouw. Je ziet dat ze nu echt gelukkig is met zichzelf, echt een heel goed voorbeeld!
Flowbow - Zaterdag 15 december 2012 14:00
@ Eef: Inderdaad dat heb ik ook wel. Ben dan ook erg bang om door te schieten..

Vind het wel een inspirerende aflevering... je kan er dus echt helemaal van af komen..
anoniem - Zondag 16 december 2012 11:44
mooi gesprek! ik vind haar een heel intrigerend persoon en heel krachtig.
anne - Zondag 16 december 2012 13:36
geweldig mens..
Sannej - Maandag 17 december 2012 09:43
I Love Mo!
Door Mo kan ik weer genieten van het leven!
En kan ik VRIJ eten!
@ Eef en Flowbow, herken jullie angsten, die had ik ook!
Eef een eetlijst heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nog langer in mijn eetprobleem bleef hangen! Met een eetlijst houd je heel erg de controle op je eten.
En moeten we juist niet af van die controle?
Het boek Monster & Mo raad ik iedereen aan om te lezen!

Veel Liefs
Mieke - Maandag 17 december 2012 11:47
Wauw! Inspirerend!!
Saskia - Maandag 17 december 2012 11:53
Lieve meiden en wellicht ook jongens,
Ik vond het een top uitzending. Dank zij Monique dr coaching heb ik het vertrouwen gekregen om vrij te gaan eten. Net zoals bij Sanne hebben eetlijsten mijn 15 jaar durende eetverslaving niet verkort en ik denk sterker nog verlengd. Hoe meer iets goed moeten doen, hoe meer ik in de controle schoot, bsbgbom t fout te doen. Het goed doen was natuurlijk niet vol te houden waardoor ik t toch weer in n eetbui schoot en mezelf nog stommer voelde omdat ik het niet goed deed en het niet kon. Gevolg...eindeloze rondjes draaien in mn beloon en strafsysteem en totaal geen vertrouwen meer on mijzelf en mn lijf.

Er is werkelijk een weg uit de eetverslaving. Ik ben nu ruim 3 jaar eetverslavingsvrij, ik stuur, laxeer, klooi, dieet niet meer, ik eet volledig vrij en ben al 3 jaar op t zelfde gewicht. Het is net zoals Monique mijn levensvisie geworden om anderen te ondersteunen in hun weg verslaving.

Het kan! Er is licht aan t einde vd tunnel, je hoeft niet chronisch annorexia of boulimia patient te blijven, je bent niet gek, je bent juist heel, alles zit in jou om een geweldig leven te leven!

Liefs Sas
Anoniem - Maandag 17 december 2012 16:45
Wauw, wat een mooie aflevering. Ik ben zelf van het randje van ondergewicht naar het randje van overgewicht gegaan omdat ik -door er steeds heel rationeel over na te denken- weer ben gaan eten, maar daarin steeds een tikkeltje te veel. Simpelweg omdat ik niet bewust eet. Ik eet omdat ik moet eten, maar gunnen doe ik het mezelf niet, en bij alleen de combinatie van de woorden 'eten' en 'genieten' word ik al misselijk.
Toch kan ik mezelf niet voorstellen dat ik ooit zo alles zou durven eten waar ik zin in had. En dat dan ook zou mogen van mezelf... Echt niet.
Ellie - Zondag 23 december 2012 22:25
Ik vind t wel een beetje raar dat er staat dat ze anorexia had en meerdere ziekenhuisopnames heeft gehad, want dat is volgens mij allebei niet zo. Ze had boulimia en ze is naar een ziekenhuis geweest voor controles maar wilde zich niet laten opnemen
Nina - Zaterdag 12 januari 2013 23:38
@Ellie
Monique heeft zowel boulimia als anorexia gehad. Lees maar op haar eigen site. Maar maakt het eigenlijk hoe het genoemd wordt?
Verder is Monique diverse malen met gezondheidsklachten opgenomen geweest, dit heb ik in haar boek gelezen.
Kirsten - Maandag 25 april 2016 23:14
Mijn ervaring is dat ze eerst vertrouwen geeft, om daarna je keihard te laten vallen!! Voor mij heeft haar therapie niks gebracht.. weggegooide jaren. Ik gun dit niemand
Kirsten - Maandag 25 april 2016 23:17
Een lange tijd ging het goed. Ze had mij veel beloftes gedaan.. Hier is niks van terecht gekomen.. uiteindelijk sta je er toch weer alleen voor. De methode werkt niet voor iedereen... en is op niet waarheden gebaseerd.. naar mijn inziens.
Ella - Woensdag 4 mei 2016 23:20
Erg onbetrouwbaarr
Ella - Woensdag 4 mei 2016 23:41
erg onbetrouwbaar
suus - Maandag 16 januari 2017 11:43
Kan niet waar zijn.... te nep!!!!