Louis Theroux: Talking to Anorexia

 

Ik ben groot fan van documentairemaker Louis Theroux. Hij brengt waardevolle, interessante thema's rauw en met een prettige nuchterheid in beeld. Hij positioneert zich niet als held van de show en interviewt zonder vooroordeel. Ik was dan ook blij enthousiast te lezen dat hij binnenkort met een documentaire komt over anorexia: Talking to Anorexia.

"Wéér Anorexia?!"... hoor ik vele lezers van deze blog nu denken. Ja, weer anorexia. Natuurlijk had het van waarde geweest als hij álle eetstoornissen zou belichten, maar ik denk dat we met elkaar dankbaar moeten zijn voor iedere kwalitatieve aandacht voor eetstoornissen. Uiteindelijk zijn er vrij veel overeenkomsten tussen boulimia, anorexia en eetbuistoornis én vallen ze allemaal onder de dezelfde diagnose: eetstoornis.

Anorexia Nervosa staat op nummer 1 van de lijst met meest dodelijke psychische ziektes in Engeland. Ongeveer 1 op de 250 mensen lijdt aan hier op een bepaald moment in zijn leven aan. Het aantal mensen dat door deze psychische ziekte moet worden opgenomen is de afgelopen jaren in Engeland ernstig gegroeid. Terwijl heel veel mensen hard vechten voor volledig herstel, is er helaas ook een grote groep waarbij de eetstoornis een levenslange strijd blijft.

Louis Theroux talking to anorexia

In de documentaire 'Talking to Anorexia' begeeft Louis Theroux zich in de twee grootste eetstoornis centra van Londen: St Ann’s Hospital en Vincent Square Clinic. Hij ontmoet hier vrouwen van verschillende leeftijden en in verschillende stadia van de ziekte. Hij volgt ze in hun dagelijkse routine, tijdens het eten en wegen en bij groepstherapieën. Hoe meer tijd hij samen met de vrouwen doorbrengt, ook buiten de instelling, hoe meer hij erachter komt hoeveel macht de eetstoornis over hen heeft en hoeveel angst en twijfel er heerst rondom volledig herstel van de eetstoornis.Louis onderzoekt wat erachter de stoornis zit, maar raakt hierdoor al snel verstrikt in de complexe relatie tussen de eetstoornis, het gedrag en de persoon zelf.

De documentaire zal zondag 29 oktober om 22:00 uur worden uitgezonden op BBC 2. Ik verwacht dat deze dan ook wel vrij snel te zien zal zijn in Nederland. I'll Keep you posted!

Bron: BBC.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Donderdag 19 oktober 2017 17:14
Interessant. En inderdaad een eetstoornis is een eetstoornis of je nou NAO of anorexia hebt je erkent veel dingen
Femke - Donderdag 19 oktober 2017 18:14
Ik vind Louis echt een supergoede documentaire maker! Ik ben benieuwd :)
vanAnaarB - Donderdag 19 oktober 2017 18:14
Wat goed! Ik wil gaan kijken.
marleen - Donderdag 19 oktober 2017 18:52
ik krijg een beetje de kriebels van de titel.
Hij praat toch met die vrouwen, niet met hun ziekte?
ik zou zelf nooit in een programma met die titel aan bod willen komen, juist omdat je zo veel meer bent dan je eetstoornis. En dat het zoveel waardevoller is om die andere aspecten van je persoon ook te zien...
*** - Donderdag 19 oktober 2017 20:52
Ik vind het juist goed gekozen. Ik snap je punt hoor. Tuurlijk zijn mensen meer dan hun ziekte. Maar het is een feit dat je bij mensen met een eetstoornis, vaak met hun eetstoornis praat. Zeker als het over de eetstoornis zelf gaat of over eten, beweging, gewicht, ...
maakt niet uit - Donderdag 19 oktober 2017 19:24
Alleen is er 1 heel groot verschil tussen de verschillende eetstoornissen, en dat is gewicht, BMI. En zien we nu weer meisjes vooral (neem ik aan, want dat is ook een achterhaald iets.) met een extreem laag bmi op tv. Tuurlijk is alle aandacht belangrijk, maar toch is er echt te weinig bekend over de overige (boulimia, Nao, BED). Gelukkig niet meer in de hulpverlening, tenminste ik word gelukkig net zo serieus genomen met mijn gezonde gewicht en boulimia bij de U. Als iemand met ondergewicht en een andere diagnose. Ik zou zelf ooit graag een docu willen maken, over de overige, of in samenwerking met iemand. Want ik vind het echt belangrijk dat andere meiden/jongens ook gezien worden.
@maakt niet uit - Donderdag 19 oktober 2017 19:44
Niet aannemen, eerst kijken voor we oordelen ;)
Hier is reeds een docu over: Mij Niet Gezien.
Mandy - Donderdag 19 oktober 2017 20:13
Bedankt Scarlet
*** - Donderdag 19 oktober 2017 20:50
Oh bedankt om dit te laten weten! Ik ben niet zo'n fan van docu's over eetstoornissen omdat ik die meestal nogal cliché vind. Maar ik vind Louis Theroux zijn stijl echt top dus ga zeker kijken. Voor hem maak ik een uitzondering :)
Iris - Donderdag 19 oktober 2017 21:14
Heb zo'n docu's altijd heel interessant gevonden. Hij lijkt soms beetje onzeker, maar komt daarna uit de hoek met een scherpe vraag/opmerking en zeer zelfverzekerd.
AnaMan - Vrijdag 20 oktober 2017 14:37
Ik was tijdens mijn AN tijd enorm obsessief met allerlei ES documentaires. Maar nu ik hersteld ben, ben ik erg ambivalent over deze docu.

Louis is fantastisch (check zeker zijn autisme docu), maar ik ben best wel bang voor triggering... :(
Anouska - Vrijdag 20 oktober 2017 22:50
Heel interessant! Ben heel erg benieuwd!