Kunnen twee vrouwen een kind opvoeden?

 

Pauw en witteman Als je als (getrouwd) lesbisch stel samen een kindje wilt opvoeden moet de niet biologische moeder het kindje na de geboorte adopteren. Dit duurt een aantal maanden en kost meer dan 1000 euro. Een (getrouwd) heterostel hoeft dit niet, terwijl artikel 1 van de grondwet zegt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.

Het voorstel van het kabinet is daarom om de manier waarop een lesbische moeder het juridisch co-ouderschap kan verkrijgen, te vereenvoudigen. De Tweede Kamer sprak zich deze week in overgrote meerderheid uit voor het voorstel. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit voorstel ook aangenomen.

De SGP vindt dat de niet-biologische moeder van een lesbisch stel juridisch niet moet kunnen worden erkend als moeder. De partij vindt dat een kind n biologische moeder en n biologische vader moet hebben.

Gisteravond was er een debat over dit onderwerp tussen Mariska de Haas, hoofdredacteur van het Katholieke Nieuwsblad en Barbara Barend, presentatrice en lesbienne/ moeder. Het debat liep hoog op en de reacties op twitter waren niet mals. Mariska is er o.a. van overtuigd dat een jongetje niet het juiste voorbeeld krijgt wanneer deze opgroeit in een lesbische relatie.


Humberto Tan: 'Och jee, zit die Mariska aan tafel bij #P&W? Wie moet volgens haar nu weer naar de hel? Of wat mag niet van God? Hup @barbarabarend!

Sara Kroos: 'Wil alleen na #penw even meegeven dat Jezus zelf, ook is opgevoed door zijn moeder, met een soort donor. Liefs voor allemaal, 'trusten.'

Halina Reijn: 'Luister naar Joop, botox Blondy , en hou je vervelende snater bekje #penw'

Froukje de Both: 'Goed gedaan @barbarabarend, wat een een kortzichtigheid en dommigheid van Mariska de Haas..ongelofelijk'


Hoe denk jij over dit onderwerp?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Donderdag 25 oktober 2012 13:09
Een kind heeft liefde en aandacht nodig en of dat nou wordt gegeven door een vader en een moeder, 2 vaders of 2 moeders.. dat maakt naar mijn mening niet uit!
anoniem - Donderdag 25 oktober 2012 13:20
dat blonde meisje moet echt is een keer normaal doen ! hoe dom kun je zijn zeg
Nienke - Donderdag 25 oktober 2012 13:21
Ik denk dat die Mariska niet weet waar zij over praat, je hebt inderdaad twee ouders nodig,maar of dat nu 2 mannen zijn of 2 vrouwen,of 1 man en 1 vrouw,dat maakt nis uit,het gaat om de manier hoe je het kind opvoed,en hoe je het behandeld,er zijn zoals ook word gezegd in het debat miljoenen kinderen die een slechte vader hebben,ik weet zeker dat zij dan liever twee moeders die wel een GOEDE verzorging en liefde geven,hadden gehad.
Scared - Donderdag 25 oktober 2012 13:35
Heb het gisteren ook gekeken.
Ben me letterlijk rot geschrokken, heb haar uitgelachen wat een onnozele gans is die Mariska zeg.
Ik bedoel, ik hoor haar niet over hetero ouders die mishandelen of wat dan ook (lijkt me ook geen goed voorbeeld). Verder is Mariska Orban - de Haas ontzettend egoïstisch het is een feeks, denkt dat zij de wijsheid in pacht heeft.
Argh ik heb gisteren me dood geërgerd.
Barbara Barend is awesome trouwens
M. - Donderdag 25 oktober 2012 13:41
Haha, check barbara haar half uitlachen dan :') Mariska maakt ook wel erg foutieve redenaties overigens.

Sluit me aan bij wat er wordt gezegd, echter denk ik wel dat je van je vader bepaalde dingen leert en van je moeder ook. Bepaalde eigenschappen die de één wel heeft en de ander niet. Neemt niet weg dat je die eigenschappen toch ook 'mist' als je één van die twee niet in je leven hebt om welke reden dan ook. En toch komen die kinderen wel op hun pootjes terecht. Misschien (even heel stereotype) met wat minder macho-gedrag als je een vader mist. Misschien enorm gevoelig als je twee moeders hebt en geen vader. Maar een kind heeft een basis; de eigen basis. Die wordt aangevuld door wat je leert van je ouders. Maar of je die aanvulling dan krijgt van twee moeders of twee vaders, tsja. Dat maakt niets uit in mijn ogen.

En echt, hulde aan wat joop van den ende zegt!
Marieke - Donderdag 25 oktober 2012 13:47
Die Mariska heeft geen idee waar ze het over heeft. Ze haalt theorieën van Freud aan die al hartstikke verouderd zijn. Verder slaat dat argument over 'Spoorloos' echt totaal nergens op.
Ik ben opgevoed door mijn biologische vader en moeder en ben door beiden mishandeld en verwaarloosd. Ik had een moord gedaan voor een goede moeder, laat staan voor twee goede moeders! En nee, dit is ook geen goed argument waarmee je kunt generaliseren, maar dat geldt voor alle persoonlijke situaties.
Non-discussie. En wat een schreeuwertje zeg, die Mariska
ano - Donderdag 25 oktober 2012 13:54
2 moeders of 2 vaders kunnen volgend mij echt WEL dezelfde opvoeding geven als een moeder en een vader hoor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bo - Donderdag 25 oktober 2012 13:55
hahahahahahahaha.. Freud noemen als onderzoek.. Ik lach me dood! XD
En ik studeer wél psychologie. haha XD
*** - Donderdag 25 oktober 2012 13:57
Helemaal met M. eens. Liever 2 moeders of 2 vaders die een kind goed opvoeden en liede geven, dan een 'gewoon' koppel dat hun kind verwaarloost.
Amber - Donderdag 25 oktober 2012 14:33
Aaaah ik word hier echt woest van. Ik heb ook psychologie gehad, en Freud is volgensmij de enige bekende psycholoog die nooit empirisch onderzoek heeft gedaan!!

En ik heb op school juist geleerd dat kinderen uit bijvoorbeeld 1 ouder gezinnen zo´n belangrijk rolmodel echt wel ergens anders uit hun omgeving halen.

Linde - Donderdag 25 oktober 2012 14:46
Hahahaha
Hele mooie discussie!
maddy - Donderdag 25 oktober 2012 14:55
lieve twee moeders dan geen een zo als bij mij, lijkt me dus eerder een luxe twee moeders,
Scared - Donderdag 25 oktober 2012 15:02
Trouwens nog een leuk grapje: Ik heb dus een homoseksuele vriend die twee moeders heeft, toen hij 14 was is zijn moeder zwanger geworden met een homostel. Daar uit is een lief schattig jongetje ontstaan en die vriend die heeft een tijd lang stage gelopen op Mallorca en zat hij te klagen over die dingen en toen zei ik 'wees blij dat jouw moeder het voor je kan betalen' en toen vreog zijn moeder op facebook of ik ze mij mocht adopteren nog xD Hahaha dan zou k 3 moeders hebben en 1 vader xD Wil ik wel de papa's er bij vet grote familie kei gezellig.
Anoniempje - Donderdag 25 oktober 2012 15:08
Wie zegt dat twee moeders ook niet hun kinderen zouden verwaarlozen?
Mirtlle - Donderdag 25 oktober 2012 15:12
Jeetje wat is die Mariska vervelend zeg, haar stelling slaat helemaal nergens op maar ik erger me ook aan het feit dat ze de hele tijd iedereen in de rede valt.

Ik ken mensen die twee moeders hebben en er is niks 'mis' met hun. Daarnaast denk ik inderdaad ook dat als kinderen een rolmodel nodig hebben ze wel iemand uit de omgeving halen zoals een leraar of een oom ofzo.
Charlotte - Donderdag 25 oktober 2012 15:23
Wouw, wat een prachtige man die Joop van de Ende. In pure rust vertellen waar het nou echt om gaat: gelijke rechten, geluk en liefde. Topvent.
dees - Donderdag 25 oktober 2012 15:33
In Nederland mag je blijkbaar niet voor je mening opkomen.
Ben je voor homoseksualiteit dan word je geprezen, maar als je er tegen bent krijg je bijna iedereen over je heen!
Er zijn nu eenmaal mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geloof er tegen zijn, en dat moet je ook respecteren vind ik
(al heb je ook van die mensen die maar al te graag met hun vinger naar een ander wijzen... )
Iris - Donderdag 25 oktober 2012 15:58
Dees, ik vind best dat je vanuit je geloof tegen homoseksualiteit mag zijn, net als je tegen abortus en scheiden mag zijn. Maar ik vind niet dat je anderen die niet hetzelfde geloven het recht mag afnemen om dit wel te doen. Dit gaat om de wet en er is altijd nog de scheiding van kerk en staat. Je kan voor jezelf de keuzes maken die jou morele en religieuze overtuigingen vereisen.
Liz - Donderdag 25 oktober 2012 16:08
Ik ben gestopt met kijken omdat ik agressief word van die blonde tuthola. Iedereen mag zijn/haar eigen mening hebben, maar laat andere mensen dan ook vrij in hun doen en laten. De argumenten die zij gebruikt, vind ik niet kunnen.

Als ik mocht kiezen tussen mijn huidige vader en moeder of twee liefdevolle moeders/vaders, zou ik voor de moeders of vaders gaan. Natuurlijk heb ik vroeger met mijn vader hutten gebouwd, maar waarom zou dat niet met een moeder, een oom, een vriend van de moeders of de buurman kunnen?!
Hermione - Donderdag 25 oktober 2012 16:29
Tja, goede argumenten heeft ze ook al niet. Het moet niet mogen omdat niet bewezen is dat het geen kwaad kan op lange termijn? Is dat niet ook wat de gemiddelde gelovige persoon antwoordt als je zegt dat er geen bewijs is voor het bestaan van God: 'bewijs maar eens dat hij niet bestaat.'?

Ieder zijn eigen mening hoor, maar als je een ander echt wil overtuigen, zijn argumenten toch wel belangrijk. :')
chantal - Donderdag 25 oktober 2012 16:45
mijn oude slb-er is lesbisch met haar ex heeft ze twee kinderen en ze is een top-moeder! Bij de scheiding kozen bijde moeders wat het beste was voor hun kids. Kunnen heel wat andere stelletjes nog war van leren, dikke onzin dus wat die Mariska uitkraamt. Ik word er gewoon agressief van.. pff de kortzichtigheid en vooral ook niet willen luisteren naar iemand anders. Het is zo en niet anders..:S
Jupz - Donderdag 25 oktober 2012 17:23
Ik sta achter de standpunten van Mariska, maar de manier waarop zij het hier brengt is erg slecht en niet-onderbouwd. Zij had deze discussie veel beter kunnen voorbereiden en veel sterker haar punt kunnen brengen. Op deze manier is het sowieso niet erg overtuigend en tevens onderbreekt elke onderbouwing van haar standpunt. Terwijl die er wel degelijk is...
Gemiste kans van haar. En jammer dat de mensen die op dit punt hetzelfde dingen als zij, nu meteen ook op een verkeerde manier in het nieuws komen. Want vaak wordt iedereen dan over één kam gescheerd.
Quinty - Donderdag 25 oktober 2012 19:00
Ik denk dat twee homoseksuelen of lesbiennes júist goed kunnen opvoeden. Zij hebben echt moeten kiezen voor een kind, vele stappen moeten ondernemen en er vanaf het begin 100% voor moeten gaan.
Cassie - Donderdag 25 oktober 2012 20:10
Ik vind dat een kind een vaderfiguur moet hebben. Niet vanuit de wet geregeld hoor. Ik vind dat een lesbisch stel wel een kind moet kunnen krijgen, maar het heeft wel mijn voorkeur dat er dan een man lichtelijk bij de opvoeding betrokken wordt - weet ik veel, een oom of zo. Hoeft niet direct echt een vaderrol te zijn, zolang het kind maar een man heeft om naar toe te stappen. Maar dat is echt meer een voorkeur dan dat ik vind dat er een wet over moet zijn of zo.

Wat die Mariska zegt vind ik toch echt onzin.
Anne - Colourmylifetoday - Donderdag 25 oktober 2012 22:00
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA.
Hahahahahah ooooooh my god.
Ik heb nog nooit iemand ZULKE slechte argumenten horen geven als Mariska.

'Heeft u een concrete bron?'
-Ja....programma's en zo........................... HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA.
'En heeft u een onderzoeker?'
-Ja..freud

HAHAHAHAHAHAHAH
spidermonkey - Donderdag 25 oktober 2012 23:03
ik ga het filmpje niet eens kijken...mensen die zonder ervaring een mening hebben vind ik kortzichtig en onnozel.
als ik over een paar jaar een kind wil met mijn vriendin/vrouw dan doe ik dat...genoeg mannen in de omgeving waar een kind alsnog wat aan kan hebben (denk aan opa's, ooms, vrienden van de familie etc)
bah, kan er zo boos over worden.
geloof dat ik al eerder op n dergelijk artikel heb gereageerd...op dit soort momenten voel ik me zó onwelkom en soms zelfs afgesloten van de grote meute...al begin ik me nu af te vragen of ik dat wel als negatief moet opvatten...
dan beginnen ze over god te zeiken, maar staat er niet in de bijbel dat god de mens naar zijn evenbeeld heeft geschapen? en draait het geloof niet in zijn geheel om liefde? ik denk dat niet de mensen die zogenaamd anders zijn het probleem in deze wereld zijn, maar degene die koste wat t kost bij elkaar moeten horen om 1 bepaald standpunt aan iedereen op te dringen...vind hun gevaarlijker.
begrijp me niet verkeerd...ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting en ik vind het alleen maar fijn voor iemand als zij wat aan het geloof hebben, maar laat daarbij een ander ook in zijn of haar waarde
j. - Donderdag 25 oktober 2012 23:51
Ik wil alleen zeggen: Ik hield al van Joop, maar nu al helemaal!
Alycia - Vrijdag 26 oktober 2012 06:14
Hoe kun je nou een goede vergelijking geven als er bij de ene partij nog geen onderzoek is gedaan?
Driehonderd keer hetzelfde zeggen is geen beargumentatie.
louisaa - Vrijdag 26 oktober 2012 09:13
Oh men, lache gieren brullen dit stukje..
Tja en Freud,, Hahahahah laat me niet lachen die theorie is allang verouderd en achterhaald...

Hilarisch!!
Kimkommertje - Zaterdag 27 oktober 2012 10:11
Wow, zeg... nou, ik ga me hier vooral niet te veel over uitlaten, want dan schrijf ik dadelijk mijn mening uit in 10.000 woorden. Maar één ding dat ik toch zelf had willen zeggen in deze discussie: alleenstaande (desnoods) hetero mannen of vrouwen kunnen toch heel vaak ook gewoon een kind opvoeden, zonder dat dat kind later chaos veroorzaakt waarvan de oorzaak is dat het kind alleen een vader of alleen een moeder heeft gehad?

Sorry hoor, maar die domme blonde trien is gewoon bevooroordeeld door de bijbel en verder staat haar mening nergens op gebaseerd.
@Kimkommertje - Zaterdag 27 oktober 2012 15:13
En? Mag bevooroordeeld zijn door de Bijbel ook al niet meer?
xXxpaula - Zaterdag 27 oktober 2012 15:21
Ik vind wel dat een jongentje ook een rolmodel nodig heeft en ik denk niet dat ie dat bij twee moeders heeft. Maar daarmee is niet gezegd dat ie later geen goede vader kan worden.

Ik vind een kind bij een homosexueel stel nogal onnatuurlijk en ik ben er ook absoluut niet voor. Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn, dat ze meteen crimineel worden ofzo. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Kim - Zondag 28 oktober 2012 22:59
Blegh, wat een gezeik! In welk jaartal leeft die vrouw zeg? Kan ik me zo boos om maken, mensen als haar, die holibi's geen gelijke rechten gunt..
Zij zou geen kinderen op mogen voeden, met zo'n zieke geest!
Nerveus - Zondag 11 november 2012 15:28
Wow die Mariska is dom. Dit is de 21ste eeuw. Leeft zij onder een steen? Haha, ik irriteer me aan haar en ik vind dat Barbara gelijk heeft. Dat jongetje weet niet anders als dat hij 2 moeders heeft. Dus dan is het volkomen normaal,.
Ik - Maandag 26 november 2012 17:15
Barbara krijgt opnieuw een kindje! Maar deze keer is haar vrouw zwanger...

**geen links**
Heb2mamies x - Maandag 31 december 2012 18:38
Woooohww! Ik kan die vrouw echt niet uit staan! Ik heb zelf twee moeders gast! ik zou mijn zogenaamde vader niet eens willen leren kennen. 2 moeders ia PRECIES hetzelfde als een vader en een moeder. en misschein is in sommige gevallen 2 moeders hebben beter dan een vader en moeder. Ik weet niet beter, maar kom op! Ik heb een jonger zusje, van de zelfde donor als ik. Als ik nu een vader zou hebben zal ik veel minder gelukkig zijn! Ik kan me geen leven voorstellen zonder moeders! xx
Heb2mamies x - Dinsdag 1 januari 2013 10:25
Gister avond toen het bijna twaalf uur was gingen mijn twee moeders mijn zusje en ik arm in arm met ze allen voor de tv staan. En vol entoushasme waren we aan het aftellen. Toen het nieuwe jaar daar was, en vuurwerk de lucht in schoot, zoende mijn moeders en knuffelde elkaar. ik en mijn zusje omhelsde elkaar, en gingen ´lopen geiten´, zo als zijn moeder altijd zegt! Iedereen wensde elkaar een gelukkig nieuw jaar. En we bleven nog een uur met ze allen op de bank zitten met een muziekje aan. En mijn moeders vroegen aan mijn zusje en ik wat voor vakantie ons leuk leek voor dit jaar. We hebben met z´n allen zitten overleggen en Schotland lijkt ons heel leuk. Ik hou toch zo veel van ons gezin. Twee moeders die zielsveel van elkaar houden, en van mij en mijn zusje houden. Ze staan altijd voor me klaar, ze stimuleren me altijd! Ik had voor kerst een boek gehad en ik las het in één week uit. het was voor mijn doen een heeel dik boek, want zo veel hou ik niet van lezen. Toen ik het boek uit had zij 1 van mijn mamma´s ´Nou schat, wat geweldig goed´! Als ze dit zeggen zeg ik altijd, ´mam doe normaal´. Ze ziet dat ik dan stiekem moet lachen en dan begint ze me te kietelen en dan lachen we samen super hard. Ik zou echt geen leven zonder mijn mama´s kunnen beginnen! Ik zou me geen betere ouders kunnen voorstellen eigenlijk... geen ouder is perfect, maar mijn mamma´s komen misschien wel heel dicht in de buurt! Ik hoop dat de gedachte van die vreemde vrouw die tegen lesbishe moeders is, haar gedachten veranderd. Want ik kan maar één ding zeggen op haar kammentaar ´WAT EEN ONZIN!´ Bedankt voor het lezen, groetjes. Meid van 15 met twee mamma´s xxx
bloem - Woensdag 29 mei 2013 11:29
Hoe kan je als mens überhaupt een dialoog aangaan zonder de juiste kennis te hebben en te beschikken over de meest recente onderzoeksresultaten? Hieruit blijkt dat deze blonde mevrouw totaal niet gestudeerd heeft. Universiteit zal zij niet gehaald hebben en als zij hiervan een diploma behaald heeft dan mag zij deze weer teruggeven want dat haalt het niveau van een wetenschappelijke geest naar beneden. Op het moment dat je Freud of andere pedagogen/ filosofen aan bod laat komen moet je wel enigszins beschikken over de huidige kennis en dit alles in perspectief zien. Maar dit is op en top domheid. Mensen die vaak een bepaalde weerstand ervaren ten aanzien van een onderwerp in het leven worden zelf ontzettend gereflecteerd met iets. Het is merkbaar dat de frustratie van die blonde vrouw komt uit haar tenen. Misschien moet haar omgeving, de schijnbaar deskundigen, haar adviseren om op zoek te gaan naar haar onderbewuste weerstand. Het zou fijn zijn voor haar zelf en de maatschappij dat zij daar haar energie in gaat stoppen. Dat maakt haar een 'fijn' mens. Zij zou zo thuis kunnen horen in de tweede wereldoorlog. Was ze een goede voor. Gelukkig worden de mensen steeds wijzer. Mensen met deze uitspraken worden er in hun leven nog wel een keer mee geconfronteerd. Dat is de wet van karma. Ik wens die blonde mevrouw heel veel wijsheid toe en dat haar leven de dingen geeft die zij nodig heeft om te mogen leren.
Blue - Zondag 26 januari 2014 12:01
Mariska de Haas weet helemaal niet waar ze over praat. Het maakt naar mijn mening niet uit of een kind wordt opgevoed door twee mannen, twee vrouwen of één man en één vrouw. En als je dan de discussie aangaat dan moet je wel zorgen dat je weet waar je over praat en waar je het op baseert! Go Barbara!