Dikkerds zijn het zat

 

De helft van alle Nederlandse volwassenen is te dik en wordt steeds dikker. Dus regent het campagnes om de strijd aan te gaan tegen dat overgewicht. Een kleine, maar groeiende groep zwaarlijvigen komt in opstand tegen al die aandacht voor diėten en bewegen. En tegen de dagelijkse negatieve kwalificaties van hun omvang.

In Amerika hebben ze zich verenigd in de ‘size acceptance movement'. Het zijn mensen die al tientallen pogingen hebben ondernomen af te vallen, maar zonder resultaat. Ze zeggen nu: ‘Ik ben te dik. Nou en?' Ze zijn het zat te worden uitgescholden voor ‘nijlpaard' en van de huisarts te horen dat ‘ze zeker voor een maagbandje komen'.

Een discussie over omvang, afvallen en discriminatie met o.a. voormalig Teleshopping-presentator René Kogelman, hoogleraar voedingsleer Jaap Seidell en blogger Hermina de Vries.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maumuy - Vrijdag 17 augustus 2012 21:16
ja ik heb ook half half gezien, er werden wel heel goede dingen aangehaald!
vooral door acceptance...hoeft er al heel jong geen probleem te ontstaan, zoals bij de vrouw aan tafel oa, wel is ontstaan, ik denk dat er een kern van waarheid in zit!
juist door aandacht aan iets te geven, wordt het een obsessie en gaat het, vooral op de langere termijn, fout. Door acceptatie en gewoonheid van je gewicht en je voorkomen, zonder al te veel daarop te focussen, ben je er 'gewoon' gedurende je leven en schommelt je gewicht misschien een beetje door de jaren heen, maar zullen de uitersten waarschijnlijk veel minder worden, zijn we gezonder en gelukkiger. :)
Annalisa - Zaterdag 18 augustus 2012 19:54
Hmm.. ze willen zo graag bewijzen dat overgewicht niet erg is, dat ze die hoogleraar voeding niet eens uit laten praten. Overgewicht is slecht. - Net als ondergewicht.
lilith - Maandag 10 september 2012 22:36
het is natuurlijk prima dat ze tevreden en trots zijn op hun omvang.. maar ze beseffen hier even niet dat dit ongezond is net als ondergewicht (inderdaad Annalisa)
lilith - Maandag 10 september 2012 22:43
wat een mooie vrouw trouwens, die operazangeres
Jolien - Dinsdag 9 oktober 2012 10:47
Helemaal mee eens! Tuurlijk kan het slecht zijn voor je gezondheid als je te zwaar bent en in dat geval zou het goed zijn om af te vallen. Ongezond en zwaarlijvig zijn hoeven alleen helemaal niet altijd hand in hand te gaan. Iemand die een te hoog bmi heeft kan soms stukken gezonder zijn als iemand met een normaal gewicht die verder ook een gezond leven lijdt. Weg met de generalisatie! Het is toch triest dat zwaarlijvige mensen straks amper nog ergens kunnnen komen zonder zich te verantwoorden en zich buitengesloten voelen.