ADHD een modegril?

 

Zijn er steeds meer drukke kinderen of hebben we een drukkere samenleving? In 2005 gebruikten 70.000 Nederlanders medicatie tegen ADHD, vorig jaar waren dat er 220.000. Dit is een stijging van ruim driehonderd procent. Steeds meer ouders laten hun kind behandelen voor ADHD. Is dit een modegril of een noodzakelijke diagnose? NCRV Dokument ADHD volgt twee gezinnen met ADHD kinderen.

De 12-jarige Tiffany is druk en kan zich nauwelijks concentreren. Haar schoolprestaties lopen achteruit en de school trekt aan de bel. Haar ouders zijn bang dat Tiffany een slechte Cito-toets maakt en melden haar aan bij de ADHD-poli. Tiffany krijgt de diagnose ADHD en moet Ritalin slikken. Als de medicijnen na een tijdje niet meer helpen vragen de ouders een hogere dosis aan de arts. Tiffany is thuis afwisselend versuft en boos. Om aandacht te krijgen neemt ze na een ruzie een handvol pillen en belandt ze in het ziekenhuis. Haar ouders beseffen dat de situatie moet veranderen.

Uitzending gemist

Get Adobe Flash

De ouders van de achtjarige Yoram vinden hun zoon druk en onsamenhangend. Om problemen voor te zijn melden ze hem aan bij de ADHD-poli. Yoram wordt getest en de diagnose is een lichte vorm van ADHD. Hij hoeft geen medicijnen. De moeder van Yoram, zelf ADHD gediagnostiseerd, wil liever ook geen medicijnen slikken. De ouders krijgen begeleiding en tips om structuur te brengen in het leven thuis.

Lees ook een interview met iemand met ADHD en een eetstoornis.

Maandag 10 en 17 juni 20.25 uur, Ned. 2 - ADHD

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Maandag 10 juni 2013 19:34
Ik ga het zeker kijken! Ik krijg in mijn werk steeds meer te maken met kinderen met ADHD en deze docu lijkt me dan ook erg interessant!
Anoniem - Maandag 10 juni 2013 20:11
Mooi gevalletje Werther-effect...
Lamp - Maandag 10 juni 2013 20:12
Als het niet aan een te snelle diagnose ligt maar aan écht een ADHD epidemie, waar krijgen we dan zoveel ADHD'ertjes van? Het voedsel? De maatschappij zelf? De opvoeding?
Ellie - Maandag 10 juni 2013 20:17
@lamp
ADHD is aangeboren, dus ik denk dat het tegenwoordig gewoon eerder opgemerkt word
Haremaje - Maandag 10 juni 2013 20:54
Grappig, dit zit ik net te kijken!
wallflower - Maandag 10 juni 2013 21:00
adhd kan ook met acupunctuur behandeld worden!
es - Maandag 10 juni 2013 21:36
ik heb pas een college gehad over ADHD, en die vrouw die er dus in gespecialiseerd is zei dat er meer kinderen zijn die geen medicatie krijgen maar het wel nodig hebben, dan kinderen die onnodig medicatie krijgen. Ook is uit onderzoek gebleken dat medicatie echt veel effectiever is dan cognitieve therapie. Het is immers een stoornis in de aanmaak van stofjes in je hersenen, en niet persee iets met onrealistsche angsten/denkbeelden zoals een eetstoornis.
Er is alleen de laatste tijd zooooveel focus op overmedicatie bij ADHD dat er geen aandacht is voor de andere kant.
@es - Maandag 10 juni 2013 22:39
Het is helemaal niet bewezen dat het te maken heeft met stofjes. Dat is enkel een hypothese. Men weet niet wat ADHD precies is...
Ag!rl - Woensdag 12 juni 2013 15:55
Intelligent jongetje die Yoram!
Manfred Bouma - Dinsdag 18 juni 2013 09:52
ADHD is niets anders dan werkverschaffing voor gewetenloze oplichters die het aan hun reet roest wat de gevolgen zijn van hun incompetente geneuzel en pillenopdringerij. Ik heb gekeken en zie onverschillige ouders die duidelijk niet weten hoe met een kind om te gaan en de vermeende ADHD juist aanmoedigen door constant te reageren op het kind en zogenaamde ''hulpverleners'' die maar wat zeggen en doen en vervolgd zouden moeten worden voor kindermishandeling.
Marcel - Dinsdag 18 juni 2013 15:12
Ik heb zelf ook een jongetje van 6 wat behoorlijk druk is. Op de kleuterschool hadden ze wat moeite met hem, waarna er een observatie is geweest van iemand van jeugdzorg. Deze concludeerde dat het een gezond, druk en vrolijk ventje was. Als wij niet zo rechtlijnig waren in rust / regelmaat en regels, dan kan ik me voorstellen dat 1 van die hulpverleners (zonder ooit de thuissituatie bekeken te hebben !!) had aangedrongen op medicatie. Ik vond het wel overduidelijk dat de slechte thuissituatie als eerste aangepakt had moeten worden. Pas als het kind een overdosis pillen neemt, besluit de hulpverlening om maar wat beter naar het functioneren van het gezin te kijken. Wat mij betreft een grote FAAL !! Ik hoop dat er in de toekomst voor deze ouders een betere begeleiding komt in de opvoeding en de structurering van het gezin en dat de ADHD kinderen hun labeltje verliezen en gewoon weer een "drukker kind" worden.
Tom - Vrijdag 21 juni 2013 17:58
Vreselijk!! er is niets aan de hand met Tiffany, wel iets heel grondig mis met de ouders. Zij zitten achter hun eigen scherm [computer en tv] en vitten ondertussen continue op het kind. Geen 1 keer hoor ik iets liefdevols, geen slaap lekker schat en ik hou van je. Nou daar zou ik ook 'opstandig' gedrag van gaan vertonen. En dan doen we de kinderen maar een pil? Waanzin!