11 jaar en anorexia

 

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd anorexia. Mila Buffels was net 11 jaar toen de eetstoornis anorexia haar leven ging beheersen. Het getal op de weegschaal werd ongezond belangrijk voor Mila. Ieder onsje dat zij zichzelf in gewicht zag dalen, gaf haar een kick. Bovendien wist ze van bijna elk product hoeveel kcal erin zaten. In het Belgische programma Karrewiet vertelt Mila haar verhaal.

"Ik vind het soms moeilijk om mezelf in de spiegel te zien. Want dan voel je je niet zo goed en niet mooi. Dan zie je andere mensen van wie je vindt dat ze mooier zijn. En dan wil je ook zo zijn."

Let op: kan triggerend zijn.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elien R. - Dinsdag 7 januari 2014 13:01
Ikzelf heb naar deze programma gekeken & heb een kwade mail gestuurd naar Ketnet omdat ik dit niet acceptabel vond om dit op een kinderprogramma uit te zenden. jongere kinderen (-13/14) zijn zeer beivloedbaar & ik vond dit alles buiten toepasselijk. Waarom zou bevoorbeeld telefacts & koppen dit uitzenden rond 9 uur ? dan slapen de meeste kinderen. Ketnet heeft op mij reactie gerageerd & gaf aan dat ik zeker moest kijken naar het programma, ik heb dit geantwoord : :In het algemeen ging de aflevering heel kort door de bocht. Er werd weinig genuanceerd en zelfs de psychologe verviel in clichés. Niet alle meisjes met anorexia zijn dun en niet alle meisjes hebben een vertekend lichaamsnbeeld. Het draait meer om controle. Ook andere eetstoornissen zoals boulimie zouden aan bod moeten komen. Bovendien werd er te zeer veralgemeend dat er bij iedereen "stemmetjes" zijn. Dit zijn eerder sterke gedachten.

Ik hoop dat jullie het toch wel met mij eens zijn :)

MVG Elien Raymaekers
Chananja - Dinsdag 7 januari 2014 13:14
Wat een lieve en dappere meid!
Yessy - Dinsdag 7 januari 2014 15:36
Noem het stemmetjes noem het gedachten, er is gewoon iets in je hoofd wat maakt dat je af wil blijven vallen, ik vind het programma niet kort door de bocht.
Het is een feit dat eetstoornissen bij steeds jongere meiden voorkomen, ik vond het mooi om te zien dat ze zelf kon benoemen dat ze anders niet meer goed kon groeien, last van haar hart zou krijgen, geen kindjes zou kunnen krijgen. En dat dit haar wel aan het schrikken heeft gemaakt. Want de kennis over afvallen is er vaak wel bij zulke jonge mensen maar wat de gevolgen zijn weten ze zelden.
Niet meer kunnen doen doen wat je leuk vind, er bij lopen als een zombie. Ik vind het mooi verwoord door een meisje van nog maar 12 jaar!
Hippohippo - Dinsdag 7 januari 2014 16:09
Mooi meisje is het! Goed dat ze al zo ver is gekomen en ik hoop echt ontzettend dat ze snel helemaal van de anorexia af is.
amanda - Dinsdag 7 januari 2014 16:39
wat een super knap en mooi meisje, en wat een vechtlust heeft ze dat ze het niet wil en er af wil komen. wat mooi hoever ze al is, ik hoop dat ze er snel vanaf komt.
x17 - Dinsdag 7 januari 2014 16:47
@Elien R. Ik vind het ook niet kunnen dat dit werd uitgezonden in een programma waar kinderen van 6 tot 13 jaar naar kijken. Ze zijn inderdaad nog zeer beïnvloedbaar en veel kindjes toch te jong voor dit denk ik.
anoniem - Dinsdag 7 januari 2014 16:49
Ik vind haar heel wijs klinken voor haar leeftijd.
myrthe - Dinsdag 7 januari 2014 17:15
Ik was zelf ook 11 toen ik anorexia kreeg, en sorry maar ik vind kinderen niet te jong hiervoor. Wat was ik blij geweest als toen ik 11 was er zo'n programma was geweest. Kinderen zijn beinvloedbaar, maar vermijding is niet goed, op basisscholen wordt toch wel over anorexia gepraat. Goede begeleiding bij dit soort onderwerpen is belangrijk, maar ik vind dat dit heel erg goed wordt gebracht!!!
En inderdaad er zijn meer eetstoornissen dan anorexia, maar nu hebben de programmamakers ervoor gekozen anorexia te laten zien, op zich is daar niks tegen vind ik dan! boulimia, nao, bed zijn hopelijk een andere keer aan de beurt!
E - Dinsdag 7 januari 2014 18:17
Ik vind het niet goed 'afgebeeld' voor zo'n jonge kinderen, het ziet er allemaal (voor zo'n jong kind toch) vrij 'aantrekkelij'k uit om ook eens te proberen. Toen ik 11 jaar was, was ik er ook al mee bezig, en op de één of andere manier fascineerde anorexia mij, niet dat ik het ging opzoeken, maar stel, er kwam iets op tv waar anorexia in voorkwam, had ik er wel intresse voor. Dus moest ik 11 jaar zijn en al met zo'n gedachten zitten en daar bovenop nog eens onzeker zijn, en dit programma zou zien, zou het mij wel slecht beïnvloeden, ja.
Mila - Dinsdag 7 januari 2014 19:14
Bedankt voor de leuke en lieve reacties !
Ook wou ik nog even kwijt dat ja die kinderen zijn nog jong maar Karrewiet vertelt het op een goede manier zodat deze kinderen het ook een beetje begrijpen.
Hopelijk hebben jullie ook iets aan mijn verhaal en kan het jullie ook een beetje helpen (hiervoor deed ik het juist)
Groetjes Mila
jacqueline - Dinsdag 7 januari 2014 19:31
Ontzettend dapper van Milla! En jonge kinderen kijken ook naar het (jeugd) journaal. Ze hoeven echt niet te worden beschermd voor de harde realiteit. Wel zouden ouders met hen moeten meekijken en hen begeleiden bij wat ze zien op tv. Helaas gebeurt dit te weinig en wordt de tv gebruikt als goedkope oppas.
Ik vond de aflevering prima. Duidelijk verwoord voor kinderen en zeker niet kort Door de bocht. Respect voor Mila!
-Metaphor - Dinsdag 7 januari 2014 19:44
Het 'jezelf terugzien als teer stokje'komt mij wel bekend voor..
Zo raar dat ik dat toen niet zag. Ik wist wel dat ik mager was, maar zag toen de 'minder mooi'-heid er niet van.
Nicole - Dinsdag 7 januari 2014 19:50
Je hebt het heel mooi gebracht Mila. Je bent een heel mooi voorbeeld voor andere meisjes, dat een eetstoornis je niet gelukkiger maakt maar dat je juist moet genieten van het leven, shoppen met vriendinnen en samen spontaan wat lekkers eten. Dat is geluk, en ik hoop dat je dat blijft vasthouden meid! Heel erg mooi!
anoniem - Dinsdag 7 januari 2014 20:26
wat hou ik toch van die vlaamse taal. Het klinkt zo mooi
jay - Dinsdag 7 januari 2014 21:04
dit is echt niet meer normaal.
tuurlijk komt het steeds meer voor en is anorexia geen grap, en dit meisje kan er niets aan doen
maar ik hoef geen ervaringsdeskundige te zijn om te zien dat dat stuk over dat ze wafels eet enorm in scene gezet is. ook kinderen van haar leeftijd moeten hier maar naar kijken en accepteren?
doordat de mensen van karrewiet of wat dan ook dit programma maken geven ze het meisje ook de indruk dat dit cool, anders en apart is.
ik word van dit soort maatschappij gedachten misselijk.
Caro - Woensdag 8 januari 2014 09:51
Ik vind het heel mooi gebracht. Ik denk niet dat het juist is om te zeggen dat geen enkel kind hierdoor op foute gedachten wordt gebracht, toch denk ik dat dit enorm zinvol is om uit te zenden (weliswaar niet te vaak). Vermijden is nooit goed en bovendien denk ik dat het de realiteit is dat veel jonge kinderen reeds met eetstoornissen te maken krijgen, maar vaak zelf niet goed begrijpen wat er aan de hand is. Het lijkt me dan ook een opluchting dat ze niet alleen zijn EN bovendien dat er oplossingen zijn, kijk naar Mila die nu zelf op de goede weg weer is! Ik vind ook dat de negatieve kanten van een eetstoornis voldoende belicht worden. Zeker voor kinderen is het niet kunnen uitoefenen van hun favoriete hobby/sport, maar ook problemen met het hart ed. misschien wel meer afschrikwekkend dan voor zij die al wat ouder zijn. Knap gedaan, Mila!
Marleen - Woensdag 8 januari 2014 12:17
@jay ik ben de mama van Mila, en geloof mij vrij niemand in ons gezin vond dit cool, apart of anders. Het enige wat Mila wil is gewoon zijn en kunnen doen wat andere meisjes van die leeftijd doen..plezier maken met vriendinnen, hobby's,school enz En uiteraard zijn die wafels in scène gezet maar vooral om aan te tonen dat ze dat nu wel terug kan en durft! En hopelijk is die positieve boodschap een steuntje voor alle meisjes, jongens en mama's en papa's die er nog middenin zitten. Marleen
Elien R. - Woensdag 8 januari 2014 13:36
@x17 ja weet je, ik ben nu zelf nog in opname in Tienen & heb contact opgenomen met Ketnet over het geen dat ik dit zeker niet vond kunnen (dat had je wel gelezen) maar op mijn reactie heb ik nog niets terug gekregen.. Ik heb het hier samen gezien met de meisjes van de afdeling & wij waren hier wel eventjes er niet goed van. Ik ga zeker nog een brief schrijven naar de zender.

Maar @Marleen, waarom werden die wafels is scene gezet ? zo gaat het niet echt in de buitenwereld, dus hier wordt een heel onrealistisch beeld aan vast gezet.. Ik ga niet akkoord met de uitzending zoals je mijn reactie wel al had gezien, maar ik vind Mila wel en zeer moedig meisje & ze heeft mijn steun.
michelle - Woensdag 8 januari 2014 17:31
@Mila

Och meisje. Dat je zoiets moet meemaken op jouw leeftijd. Ik ben 21 en heb mijn zieke periode al als ontzettend zwaar ervaren. Kan me niet indenken hoe het voor jou moet zijn!

Maar wat stoer en wat knap dat je er zo tegen vecht! Echt super!
Ik heb heel veel bewondering voor jou! Ga zo door!

Liefs
michelle - Woensdag 8 januari 2014 17:33
@Marleen

Heel netjes gereageerd op de reacties.

Sterkte!
Lusi - Donderdag 9 januari 2014 00:45
Wow. Mila: Heldin! Blijf vechten en laat die anorexia je nooit maar dan ook nooit weer de leuke dingen ontnemen.

Om dit te laten zien aan meiden van 6 - 13 jaar.. hmm denk niet dat dat heel handig is... Los daarvan: inderdaad: die vlaamse taal is zo mooi, en ik vind het zo mooi hoe ze verteld wat de gevolgen zijn, en nog veel mooier dat het lijkt door te dringen!

Elien R. - Donderdag 9 januari 2014 08:21
Ik vind juist de nedelandse taal mooi :)
SLM - Donderdag 9 januari 2014 09:53
Krijgen steeds meer kinderen op jongere leeftijd een eetstoornis of gaat het dan voornamelijk over anorexia?
Seci - Woensdag 5 maart 2014 14:37
Ik heb de aflevering gezien op Ketnet (ben 12j) en vond de aflevering super! Mila is een van de zovele meisjes die anorexia heeft... Ik vind het knap gedaan en vind het goed dat ze zoiets aan kinderen van mijn leeftijd en jonger tonen! Mila, je bent echt een sterke meid! Fijn dat je het wou zeggen in de aflevering! @Marleen Als mama van Mila zal het ook voor jou moeilijk zijn geweest denk ik, proficiat, ik heb echt respect voor jullie