8 x de harde waarheid over zelfzorg

 

Zelfzorg; het woord zelf klinkt als iets ontzettend fijns. En het kan ook heel fijn zijn! Voor jezelf zorgen helpt je om je beter te voelen en kan naast een stabiele basis ook wat extra luxe betekenen. Maar zelfzorg kent ook een harde waarheid, die best lastig kan zijn om mee om te gaan. Toch is het nodig. En er bewust van zijn dat dit juist bij zelfzorg kan horen, is goed. Dat helpt om het een plekje te geven, om ermee om te gaan. Dit is de harde waarheid van zelfzorg.

1. Zelfzorg is saai

Een gezichtsmaskertje, sushi, kop thee of glaasje wijn en op de bank met Legally Blonde aan op Netflix. #selfcare! Ja, dit soort avondjes zijn soms gewoon heerlijk welkom. Ik had er zelf laatst ook zo eentje! Maar voor jezelf zorgen is wel meer dan dat en is soms ook behoorlijk saai. Zoals het elke dag poetsen van je tanden of het op tijd regelen van belastingzaken. Het doen van de was en op tijd naar bed gaan. Gaap! Toch zijn dit heel belangrijke dingen om te doen. Het maakt ontzettend veel uit in je dagelijks leven.

Bron foto

2. Zelfzorg is niet altijd leuk of iets waar je zin in hebt

Voor jezelf zorgen kan niet alleen zitten in de ogenschijnlijk saaie dingen, maar zelfs in dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt of waar je eigenlijk geen zin in hebt. Toch naar de huisarts of therapie gaan, toch 'nee' zeggen op iets wat op dit moment te veel voor je is, terwijl je het misschien graag wel had gewild of zelfs het contact met iemand verbreken, omdat dat helaas beter is. Zelfzorg is ook tegen je eetstoornis ingaan, al roept het angst, onmacht en frustratie op. Dingen doen die nu zwaar wegen, waar je in toekomst profijt van kan hebben.

3. Je zal anderen teleurstellen

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Daarover schreef Daphne in de blog 'Ben ik egoïstisch als ik voor mezelf zorg?'. Toch kan voor jezelf zorgen er wel voor zorgen dat je een ander zo nu en dan teleurstelt. Bijvoorbeeld door 'nee' zeggen wanneer iemand iets van jou vraagt, wat eigenlijk te veel is. Iemand teleurstellen is niet leuk en voelt misschien ook onveilig. Wat als iemand bij je weggaat? Het is niet erg om af en toe teleur te stellen of teleurgesteld te worden in het leven. Dat zegt niet meteen iets over jullie relatie in z'n geheel.

4. Je moet grenzen stellen, waardoor je misschien mensen verliest

Maar soms verlies je wel iemand. Voor jezelf zorgen betekent namelijk ook dat je grenzen mag stellen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je mensen verliest. Iemand verliezen is nooit leuk en het kan voelen als een afwijzing. Maar als iemand steeds jouw grenzen overgaat en die niet kan accepteren, is het dan wel gezond om zo iemand in jouw leven te hebben? Je mag echt voor jezelf kiezen en zorgen.

5. Zelfzorg betekent soms ook loslaten

Voor jezelf zorgen betekent daarom soms ook loslaten. Het loslaten van een giftige relatie, van ongezonde gewoontes en verkeerde keuzes. Het loslaten van een copingmechanisme of iets waar je hard voor probeert te vechten, maar wat al veel te lang meer kost dan het je opbrengt. Zoek steun en zorg goed voor jezelf.

6. Geven zonder te nemen is geen liefde

In de blog 'Te veel voor anderen zorgen' omschrijft oud-redactielid Nouska hoe je jezelf volledig kan opofferen aan de zorg voor een ander. Jouw zorgzaamheid is iets moois in de basis, maar kan wanneer je jezelf er volledig door wegcijfert, ook iets negatiefs worden. Altijd maar voor een ander klaarstaan voelt misschien goed en als iets dat je vanuit liefde doet. Maar jezelf daarmee tekort doen, is helemaal niet zo liefdevol en laat je juist leeg achter. Zorg ook goed voor jezelf en laat voor je zorgen. Om voor jezelf te zorgen, mag je ook zorg en liefde aannemen. Dat betekent niet dat je niet voor een ander mag zorgen. Dat hoeft helemaal niet fifty-fifty te zijn met ieder afzonderlijk mens die je kent, maar het is belangrijk dat in het geheel een bepaalde balans in zit. Het is geven en nemen. 

7. De waarheid kan pijn doen, maar je verdient het wel

Ik kan me voorstellen dat als meerdere van deze punten jou raken, dat confronterend is en pijn kan doen. Ook op andere vlakken kan je soms ineens ontzettend geconfronteerd worden met de waarheid. Dat kan een flinke klap in je gezicht zijn, pijn doen en eng zijn, maar je verdient die waarheid wel. Ook het horen van de waarheid is een vorm van zelfzorg. Omdat de waarheid iets is waar je op kan bouwen. Zet de confrontatie om in motivatie. Je verdient beter.

8. Voor jezelf zorgen is het moeilijkst wanneer het het hardst nodig is

Juist wanneer je het het hardst nodig hebt om voor jezelf te zorgen, kan het ook verschrikkelijk veel moeite en energie kosten. Misschien vind je het jezelf niet waard, kan je de motivatie niet vinden, is het te confronterend of heb je gewoonweg de energie niet. Voor jezelf zorgen is dan ook geen makkie en zoals in deze blog wel duidelijk is geworden, soms ook best een harde waarheid. Toch is voor jezelf zorgen ontzettend belangrijk. En voor jezelf zorgen betekent niet dat je het ook allemaal alleen hoeft te doen. Vraag om hulp en steun waar dat kan. Je bent het waard.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

E. - Donderdag 29 april 2021 07:15
Eigenlijk js goed voor jezelf zorgen ook gewoon de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen en niet verwachten dat iemand anders dat doet. Volwassen zijn en je zo gedragen.
Het leven is niet makkelijk,je moet deze dingen ook door ervaring leren.