Zijn wij wel vrienden

 

Toen ik nog op de basisschool zat, vond ik het heel lastig om vrienden te maken. Ik was als klein kind al bang dat mensen mij niet leuk genoeg vonden en dat ik niet goed genoeg was. Dat had vooral te maken met het feit dat ik als klein meisje verhuisde van Groningen naar Brabant. Ik had in Groningen leuke vriendinnen gemaakt en toen kwam ik ineens in een gebied waar mensen met een zachte g spraken, dingen zeiden als ik wou en houdoe en spraken ze over aanrijden en aanlopen en waren dingen kei gaaf. Ik zat daar met een harde g een plat Gronings accent. Ik was dus meteen anders en een beetje raar en dat voelde ik ook. Ik vond dat erg lastig. Gelukkig veranderde mijn accent snel van Gronings naar Brabants, maar mijn gevoel veranderde jammer genoeg niet zo snel mee.

Ik heb veel verschillende vrienden gehad in mijn leven. Ik heb ook redelijk veel vrienden gehad in mijn leven. Ik ben iemand die veel van verandering houdt en dus verander ik ook regelmatig van vrienden. Ik kan nu gelukkig veel makkelijker vrienden maken dan vroeger. Wat mij vooral opviel is dat er veel verschillende soorten vrienden zijn. De een zijn beter voor mij geweest dan anderen.  Ik heb tijdens mijn eetstoornis en andere problemen ook goed gemerkt wie goed voor mij zijn geweest en wie niet. Ik ben zelf ook erg gegroeid. Ik was tegen de een aardiger dan anderen. In deze blog beschrijf ik verschillende ‘foute’ vrienden die je kan hebben en hoe jij die kan herkennen.

♥ De complimenteuze vriend
Het zit in onze natuur om complimenteus te zijn en wij vinden vaak mensen die ons een compliment geven aardiger. Een complimenteuze vriend gooit veel complimentjes naar jou en laat zijn waardering erg veel zien, dat heeft als resultaat dat je snel vrienden wordt. Het is dan wel belangrijk om te kijken waarom diegene zo snel dichtbij jou wilt komen. Het kan natuurlijk zo zijn dat het gewoon een echt aardig persoon is, maar het kan ook zo zijn dat degene iets van jou wilt. Dat is zeker het geval wanneer het iemand is van het andere geslacht. Gelukkig is een onoprechte vriend makkelijk te spotten omdat het vaak nep overkomt.

♥ De manipulator
Dit is hoogstwaarschijnlijk een ‘vriend’ die je ooit bent tegengekomen en die je hoogstwaarschijnlijk ook gekwetst heeft. Dat heeft te maken met dat het heel moeilijk is om deze categorie te spotten. De manipulator is vooral effectief wanneer die jouw waardering en vertrouwen heeft gewonnen. Dan vraagt diegene vaak dingen aan jou, maar zodra jij iets terugvraag blijft het opvallen stil. In plaats van dat jij het idee hebt dat het aan jou ligt, laat diegene het vooral als jouw fout overkomen. Je bent eigenlijk voor hem of haar niks anders dan een schaakstuk wat hij of zij kan gebruiken om te komen waar hij wilt. Het is heel lastig om deze vriend te spotten, maar wat mij erg hielp was om soms te evalueren wat ik uit die vriendschap krijg. 

Tijdens mijn eetstoornis merkte ik dat ik erg beïnvloedbaar was voor dit soort vriendschappen. Ik merkte dat ik mensen ook destructief met mij om liep gaan omdat ik ook zo met mij zelf omging. Een van de dingen die ik tijdens mijn herstel ook merkte, was dat veel vriendschappen die ik toen had geen echte vriendschappen waren. Ik was altijd aan het rennen voor de ander, maar ik kreeg er niks voor terug. Ik besloot dan ook die vriendschappen te verbreken en mij alleen nog maar te richten op mensen die wel goed voor mij waren.

♥ De ambitieuze vriend
Dit is ook een vriend die jou meer ziet als schaakstuk om er beter van te worden. Zij zien vrienden als dure kleren of iets waardoor zij goed lijken. Ze gaan dus alleen met je om wanneer ze iets van jou willen en jou kunnen gebruiken. Dit waren net zoals de manipulator de vrienden die ik liet gaan tijdens mijn herstel, omdat ik door had dat zij er niet waren voor mij, maar voor henzelf.

♥ De kopieermachine
Dit is niet echt een vriend maar meer een soort van vriend. Deze vriend is bereid om alles te laten vallen om net zo te zijn zoals jij. Zij laten alles wat hun tot zichzelf maken los en veranderd elk aspect van hun persoonlijkheid en karakter zodat het meer op die van jouw lijkt. Ze proberen dus eigenlijk jou te worden. Wanneer je zo’n vriend hebt, haal jij daar dus eigenlijk niks uit, omdat het jou niet helpt groeien. Tijdens mijn eetstoornis betrapte ik mijzelf erop dat ik zelf zo’n vriend wilde zijn. Wanneer ik iemand tegen kwam die ik gaaf vond, wilde ik precies zoals diegene zijn. In therapie leerde ik dat wat mij tot Jasmijn maakt mij uniek maakt en dat hoe bijzonder anderen ook lijken dat het helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik heb geleerd om te houden van mij zoals ik zelf ben.

♥ De neppe vriend
Deze type vriend is alleen maar jouw vriend wanneer het hem of haar uitkomt. Ze kunnen vriendelijk zijn en het kan gezellig zijn om met ze wat te ondernemen, maar er is geen loyaliteit tegen over jou. Ze kunnen dus de ene keer super vriendelijk tegenover jou doen, maar wanneer het hun niet uitkomt kunnen ze ook net zo goed dan alsof jullie geen vrienden zijn. Je kan ze ook herkennen aan de vriend die altijd iets van jou wilt en/of leent maar nooit iets teruggeeft. Ik heb in mijn jeugd veel met dit soort vrienden te maken gehad en zij hebben mij ook erg gekwetst. Nu ik volwassen ben, ben ik hartstikke allergisch geworden voor dit soort mensen. Jammer genoeg kom ik dit soort mensen nog steeds tegen in mijn leven, maar zodra ik dat merk, zorg ik dat het mij niet meer kan kwetsen.

♥ De bedrieger
Als enige van deze lijst is deze vriend hoogstwaarschijnlijk wel ooit een echte vriend van jou geweest. Het kan goed zijn dat jij deze vriend nog steeds als echte vriend ziet, terwijl dat langzaam is veranderd. Een bedrieger is iemand die met jou vrienden blijft en zich ook zo gedraagt, maar achter je rug om dingen doet die niet door de beugel kunnen. Ik heb zo’n vriend recentelijk ook mee gemaakt. Er is eigenlijk geen manier om je hiervoor te beschermen behalve op je gevoel afgaan. Een tijdje terug was ik vrienden met iemand die ik al een lange tijd kende. Op een geven moment merkte ik dat er meer afstand tussen ons kwam en bleek zij heel de vrienden groep tegen mij opgezet te hebben met allerlei leugens. Toen ik daarachter kwam was ik er verdrietig maar ook erg boos. Ik dacht dat ik eindelijk oud genoeg was om dat soort onzin achter mij te laten, maar dat was jammer genoeg niet het geval. Uiteindelijk ben ik hierdoor niet uit de vriendengroep gezet, maar is die groep uit elkaar gevallen.

♥ De rivaal
Deze is het minst subtiel van alle vrienden, maar helaas komen ze wel vaak voor. Het is zo’n iemand die een grotere tv koopt wanneer jij net een nieuwe hebt. Iemand die eigenlijk beter wilt zijn dan jij en altijd de aandacht op zichzelf willen vestigen. Zij zien elke overwinning die jij maakt als een uitdaging om het nog beter te doen.

Het is heel lastig om een foute of neppe vriend te spotten, wat ik heb geleerd tot nu toe is dat je vooral op jouw gevoel af moet gaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij aangeeft wanneer iets niet lekker loopt of als jij het idee hebt dat jij meer geeft dan de ander. Een belangrijke vraag die ik mij soms stel bij vrienden is of zij mij gelukkig maken of niet. Wanneer dat niet het geval is, is het een goed idee om te kijken waarom niet en of je daar iets aan kan veranderen.

In mijn leven ben ik veel verschillende soorten vrienden tegengekomen, sommigen waren beter voor mij dan anderen. Hoewel sommige vrienden fout of nep waren, betekent dat niet dat ik niks heb gehad aan de vriendschappen. Zij hebben mij op hun beurt ook weer sterker gemaakt en het heeft mij veel levenservaring gegeven die ik anders niet zou hebben. Natuurlijk was de ervaring niet prettig, maar ik zou niet dezelfde zijn zonder al die levenslessen.

Heb jij foute/neppe vrienden gehad en zo ja hoe ging jij daarmee om?

Fotografie: Giuseppe Milo

 

Gerelateerde blogposts