Wil ik wel beter worden?

 

niet beterWanneer je een eetstoornis hebt komt de vraag misschien wel in je op: ''Wil ik eigenlijk wel beter worden?''. Je partner, vrienden en ouders denken ''Wat rot voor je, ik hoop dat je snel beter bent.'' Maar misschien denk jij ondertussen wel ''Ik hoop het niet.'' Een schadelijke keuze, om te kiezen niet beter te worden en waarom zou je er eigenlijk aan denken om dat niet te willen?

In je omgeving snappen mensen er waarschijnlijk maar weinig van als je zegt dat je niet weet of je wel die boterham wilt nemen, of je wel wilt stoppen met braken, of je wel wilt aankomen... of je wel beter wilt worden. Je kunt je misschien ook wel voorstellen dat het lastig is om toe te kijken hoe iemand zichzelf langzaam sloopt, terwijl ze dit zelf ontkent. 

Dat een eetstoornis een enorme tweestrijd is, weten we. De discussie in je hoofd is dan vaak ook iets wat veel energie kost. Steeds kiezen om niet te braken, geen eetbui te hebben en geen eten over te slaan is niet makkelijk. Het meest simpel is het om mee te gaan in de eetstoornis, omdat je dan niet zo hard hoeft te vechten. De stijd aangaan met je eetstoornis is iets wat misschien zelfs wel fout is gaan voelen. Wanneer je tegen de eetstoornis kiest, voel je je schuldig, dik of wordt je overspoeld door allemaal ''enge'' emoties. En hoe ga je daar dan weer mee om?

Iemand die ziek is, wil graag beter worden. Je voelt je er rot door, je kunt niet echt van het leven genieten en loopt allemaal leuke dingen mis. Toch denk je misschien wel ''Ik geniet meer van het leven dan vòòr mijn eetstoornis.'' of ''Ik heb nergens last van, m'n bloedwaardes zijn goed en ik voel mij prima.'' Ik weet echter zeker dat dit leugens zijn die je jezelf wijs maakt door je eetstoornis. Een eestoornis maakt niets mooier, alleen maar kapot.

Soms is de eetstoornis zo'n grote rol gaan spelen, dat een leven zonder die eetstoornis nog maar moeilijk voor te stellen is. Je weet nog wel hoe het was zonder eetstoornis, maar ziet toch vooral voordelen aan het behouden van je ''problemen met eten. Voor iedereen heeft de eetstoornis een andere functie.

niet beter

Misschien helpt het afvallen of de eetbuien je wel bij het ontwijken van emoties, emoties waarmee jij nog niet weet om te gaan. Of het zorgt ervoor dat je de verantwoordelijkheden van het volwassen worden niet hoeft te dragen. Dingen die je moet doen als volwassene, maar waarin je weinig zelfvertrouwen terugvindt. Voor iedereen heeft de eetstoornis een andere betekenis, maar het probleem waar het om gaat blijft onaangeroerd voorbestaan als je de eetstoornis niet de deur uit zet. 

Ontwijken om de verantwoordelijkheid te nemen kan een reden zijn waarom je nog niet van je eetstoornis af zou willen. Maar je kunt je niet blijven verschuilen.

Misschien denk je wel op een bepaald moment dat het eigenlijk wel prima is om je eetstoornis te houden, om ziek te blijven en je desctuctieve gedrag te behouden. Misschien levert dat je op een bepaald moment meer goeds op dan wanneer je de eetstoornis los zou gaan laten en de beerput van je onderdrukte emoties open zou trekken. Ondertussen wordt je steeds meer verdoofd, denk je dat de eetstoornis geen schade aanricht, en als het al schade aanricht, doet het je nog maar weinig. 

Dat je ergens goed in bent als je een eetstoornis hebt is ook een leugen. Je bent niet goed in jezelf kapot maken. ''Ik ben goed in een ziekte.'' is toch ook een rare uitspraak? Dun zijn maakt niet gelukkig of trots.

Een eetstoornis is een sluipmoordenaar met een vrolijk masker. Alle leugens over eten, je gewicht en de controle zijn ontstaan door je eetstoornis en je bent er in gaan geloven. Een eetstoornis heet niet voor niets een ''stoornis''. Iets in je gedachten raakt verstoord en daardoor blijf je je misschien wel krampachtig vasthouden aan de stoornis. Je weet niet beter. 

''Ik wil wel beter worden, maar niet aankomen.'' of ''Ik wil wel beter worden, maar niet stoppen met braken.'' is wat misschien wel eens door je hoofd spookt. De problemen die de eetstoornis veroorzaakt heeft zijn op een gegeven moment zo groot geworden dat het niet meer opweegt tegen de voordelen. 

monster

''Helaas'' is het lastig om los te komen van de problematiek achter de symptomen als je de symptomen wilt bewaren. Je wilt het gedrag waarmee je emoties onderdrukt behouden, maar wel leren met de emoties om te gaan. Dat gaat nogal lastig samen. Vrij zijn van je eetstoornis, vrij met eten om gaan is iets wat je zult leren als je ook vrij met je gevoelens om wilt gaan. 

''Ik weet nog goed dat ik mij een leven voorstelde waarin ik mijn eetstoornis voor een deel kon behouden. Ik had al zoveel moeite gedaan om er vanaf te komen, zoveel behandelingen achter de rug dat ik bedacht had dat het er voor mij gewoon niet in zou zitten. Terwijl ik mezelf dat voorstelde moest ik ook consessies doen. Mijn relatie zou geen stand houden, ik zou niet kunnnen blijven sporten, ik zou op een gegeven moment lichamelijk eens in de zoveel tijd instorten en ik zou niet zo intens kunnen genieten van een lachbui, omdat ik ook geen huilbuien zou willen hebben, want die zou ik weg blijven drukken met mijn eetstoornis. Toch heb ik na een tijdje besloten de eetstoornis bij het grof vuil te zetten. Het zou me meer ontnemen dan ik er, na een heftige strijd dan wel, voor terug zou krijgen.''

Niet beter willen worden is geen vreemde gedachte. Ik denk dat het een onderdeel is van alle leugentjes die je door eetstoornis hebt ontwikkeld. Je ''gezonde ik'' is zoek geraakt, door de aanwezigheid van deze vernietigende stoornis. Toch is het er nog. Jij, je bent er nog. Zelfs ook al vind je de persoon die achter die eetstoornis verborgen zit helemaal niet leuk op dit moment. Je bent er nog en kunt gaan vechten!

keep on loving

En natuurlijk hoeft dat niet alleen, natuurlijk ben je het af en toe zo ontzettend zat. En natuurlijk hoef je niet meteen alles los te laten als dat te ingrijpend voor je is. Als je eerst nog een stukje van je eetstoornis wilt ''bewaren'' kan dat zeker helpend zijn. Dat stukje kun je later verder aanpakken. Maar niet beter worden, betekent dat je niet gewoon ziek wilt blijven. Het betekend dat je zieker gaat worden het hardnekkiger wordt, omdat het langer aanwezig is. Een eetstoornis is niet iets wat zonder enige moeite stabiel blijft. 

Neem jezelf serieus en probeer te kijken naar de dingen waaraan je al wel zou willen werken. Praat erover, probeer te zoeken naar die ''gezonde ik'' die nog ergens in je verscholen zit. Je hoeft niet met je eetstoornis aan anderen te laten merken dat het niet goed met je gaat. Blijf je niet verschuilen en vastklampen aan die roteetstoornis. Een eetstoornis maakt je kapot. Dus geef het een gooi.

Het leven is te mooi om bezig te zijn met eten, braken, calorieën en gewicht.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

bente - Woensdag 30 mei 2012 15:03
goed verhaal, erg herkenbaar ! ik merk dat ik erover na ga denken, dat zullen wel meer mensen hebben !
Dorien - Woensdag 30 mei 2012 15:13
Dit komt aan als een keiharde klap in mijn gezicht, maar dit had ik echt even nodig.. Ik herken dit echt compleet!
mojo - Woensdag 30 mei 2012 15:25
Deze zin blijft wel hangen: je wilt het gedrag waarmee je je emoties onderdrukt behouden, maar wel leren met je emoties om te gaan. Wil ervan af, maar niet het braken opgeven voor als het nodig is, tja dat gaat hem dus niet worden.
Goed verhaal!
t... - Woensdag 30 mei 2012 15:50
wow, dit komt echt precies op het goede moment!
ik ben zelf heel erg aan het twijfelen aan mijn motivatie... mijn gezonde verstand wil wel beter worden, maar het eetstoornisgedeelte (wat helaas nog veel groter is) absoluut niet. mijn ouders+huidige behandelaren willen ook dat ik word opgenomen, maar in de kliniek twijfelen ze aan mijn motivatie om beter te willen worden (en dat klopt dus ook wel). daarom moet ik nu gaan proberen om toch die motivatie in mezelf te gaan vinden! want ergens besef ik ook wel dat ik die opname echt nodig heb om van mijn es af te komen, en als ik heel eerlijk ben, wil ik écht niet over een paar jaar nog steeds zo zijn als ik nu ben!
Schaatster - Woensdag 30 mei 2012 17:03
Dankje. Ik had weer even die bevestiging nodig dat het inderdaad niets oplevert!
Marlous - Woensdag 30 mei 2012 17:08
Ik zit nu precies op dit punt in het gevecht tegen de ES; zo lastig!
Maxine - Woensdag 30 mei 2012 17:48
Dit is precies hoe ik me nu voel! En zelfs nu ik dit ook zo lees in het nog zó moeilijk..
Het is zo moeilijk om zelf te doen,was het maar niet zo moeilijk...
Anne - Woensdag 30 mei 2012 18:05
Wauw
Charlotte - Woensdag 30 mei 2012 18:20
Heel herkenbaar..
Moet zeggen dat ik al best ver ben in mijn genezing, maar dat stukje eetstoornis wat ik ooit bewaard heb, daar kom ik nu met geen mogelijkheid vanaf. Steeds als het moeilijk wordt is dat hetgeen waar ik op terugval...
Britt - Woensdag 30 mei 2012 18:57
Inderdaad als een klap in je gezicht.
Goodnight - Woensdag 30 mei 2012 19:17
Precies wat Mojo zegt!
Angela1992 - Woensdag 30 mei 2012 19:41
Ik herken dit op dit moment erg. Ik ben bang wie ik ben als ik geen eetstoornis meer ben en of ze nog wel rekening met mij zouden houen. Daarnaast vind ik het aankomen op dit moment lastig en nu steeds voor de veilige weg om eetstoornis niet bos te maken.
Angela1992 - Woensdag 30 mei 2012 19:43
* en kies nu steeds voor de veilige weg om mijn eetstoornis niet boos te maken.
Lien__** - Woensdag 30 mei 2012 19:52
ik herken me volledig in Angela1992 haar reactie.
Wie ben ik zonder mijn eetstoornis? Ik heb ze nu al lang en weet precies niet meer wie ik nu zelf ben. Erg confronterend is dat :S
felliejj - Woensdag 30 mei 2012 20:46
en ik dacht dat ik de enige was.. een tijdje geleden wilde ik ook niet echt beter worden. ik zei het wel steeds, maar ergens van binnen wilde ik het toch niet.
Minnie - Woensdag 30 mei 2012 21:11
"''Ik heb nergens last van, m'n bloedwaardes zijn goed en ik voel mij prima.'' Ik weet echter zeker dat dit leugens zijn die je jezelf wijs maakt door je eetstoornis."
Bij mij zijn dit geen 'leugens', ik heb geen klachten, helemaal niks. Maar daardoor eigenlijk nog minder motivatie. Ik heb geen 'reden' om te gaan vechten, dus die motivatie ontbreekt wel... Niet dat ik me nu geweldig voel, maar er is aan 'de gezonde kant' ook niks voor mij...
Roosje - Woensdag 30 mei 2012 22:06
Ik heb zo vaak gezgd inderdaad: Ik wil heel graag beter worden! Ik wil dit niet langer. Maar ik wil niet aankomen. En ja ondanks mijn lage gewicht en 3 jaar uitblijven van mijn menstruatie is er nooit iets mis geweest met mijn bloedwaardes, en ik doe ales toch nog? Dus ik kan schijnbaar nog wel even zo door.

Ik kan me inderdaad geen leven voorstellen waarin ik als persoon geen ES heb en niet dun ben, maar mijn oude ik. Ik heb de strijd een beetje opgegeven, maar dit is wel een verhelderend stuk.
marsha-xx - Woensdag 30 mei 2012 22:20
Heeeel erg herkenbaar, maar fijn om te lezen. Ik dacht altijd dat ik raar was als ik niet wilde genezen.. Maar blijkbaar hoort het er gewoon bij.
Angelika - Woensdag 30 mei 2012 23:07
Jeetje heftig, maar mijn ogen zijn weer open..............

ps en laat ze open blijven ;)
WeakFlower - Woensdag 30 mei 2012 23:14
Precies.
rose - Zaterdag 2 juni 2012 21:45
Heel herkenbaar! Gevoel van tweestrijd. Ik wil wel, maar de eetstoornis is vaak zo overheersend en duikt op op moeilijke momenten. Motivatie vliegt heen en weer. Wil kiezen voor mijn lichaam want ik heb er maar 1!! Het is zonde het leven te verspillen met gedachten en handelingen omtrent eten en gewicht. Het levert niks op en brengt je nergens. Goed stuk!
wit konijntje - Zaterdag 18 augustus 2012 15:34
slik.
kusss - Zaterdag 4 mei 2013 22:05
Zo herkenbaar, die tweestrijd !
Ik weet in ieder geval zeker, dat ik niet meer zo dun wil zijn als ik was, ik mag van mezelf echt niet meer onder de xx kg komen. Het klinkt heel raar/sletterig, maar ik wil gewoon , dat ik niet alleen een pakket botten ben met een vel erom heen, en dat mn vriend me niet eens vast kan houden. maar op andere momenten denk ik; het is voor hem ook wel weer fijner als ik licht ben etc,

Ik kan het niet meer, vechten tegen Ana, t is te zwaar.
xx-` - Woensdag 12 juni 2013 19:27
Ik heb zelf ook vreselijk last van die tweestrijd, het ene moment wil ik super graag aankomen, maar meer eten wil iets in me gewoon niet..
Ik heb nu weer een lijst gekregen van de diƫtiste, maar er staat zo veel op en toch weet ik dat ik moet vechten, dat ik niet stiekem dingen moet weg laten en gewoon moet eten!
Supersmurf - Donderdag 12 februari 2015 18:36
De tranen lopen over mn wangen. Dit is precies waar ik keer op keer zo keihard tegen aan loop.. Ik wil inderdaad wel van de ES af, maar tegelijkertijd is diie drang om af te willen vallen zo ontzettend sterk. En hoe stom is het om niet vn je ES af te willen? Om bewust een keuze te maken dat je je liever rot voelt? Het lukt me dus niet om meer te gaan eten.. Het lukt me dus niet om terug te gaan naar mijn therapeute.. Zo'n enorme strijd, de hele dag door en hij houdt maar niet op. Het zou toch fijn zijn als er bij je ES een handleiding kwam; dit is waardoor je ES ontstaat. Dus dit zijn de dingen waar je 'even' aan moet werken