Wel of geen light producten?

 

Van bijna ieder product is er tegenwoordig een light variant verkrijgbaar. Ik weet nog hoe gek ik opkeek toen ik in de winkel light chips zag liggen. Veel mensen hebben bewust of onbewust light producten in hun koelkast en voorraadkast staan. Soms omdat ze af willen vallen, soms omdat het hen gezonder lijkt of uit gewoonte. Over light producten zijn de meningen vaak verdeeld. Sommige mensen vinden het beter om dingen te eten met weinig vetten of calorieën, anderen vinden bepaalde stoffen in light producten juist ongezond en kopen het bewust niet.

Nouska cola light

Toen ik een eetstoornis had, dronk en at ik vaker light producten. Toch lette ik er op dat ik dit niet te vaak deed, omdat mijn moeder mij altijd vertelde over de minder gezonde kant van de producten. Toch durfde ik heel lang niet de gewone varianten van het eten te kiezen. Light is iets wat veel mensen met een eetstoornis verkiezen boven het ‘volle' product. Toch wordt dit vaak afgeraden wanneer je in behandeling gaat voor je eetstoornis.

Light producten bevatten vaak erg weinig calorieën en lijken daarom een goede of gezonde keuze. Toch heeft ieder mens calorieën nodig om voldoende energie te hebben en je lichaam en hersenen optimaal te laten functioneren. Op bijna iedere verpakking lees je ondertussen met kleine of zelfs grote letters hoeveel calorieën het bevat, niet altijd even prettig om overal tegen te komen als je herstellende bent van een eetstoornis.

Ik ergerde me lange tijd dood aan de vermelding van calorieën en vetten op verpakkingen. Ik wilde het niet meer weten, moest vanwege mijn therapie volle producten eten en die vermeldingen waren enkel een herinnering aan mijn eetgestoorde gedachtes. Een soort waarschuwing die mijn eetstoornis mij al gaf en nu ook nog via het etiket aan me werd opgedrongen. Ik wilde het niet meer weten, maar het zat al in mijn hoofd. Gelukkig zijn al die gegevens inmiddels aardig weggezakt in mijn herinnering.

In mijn behandeling werd een duidelijke regel gesteld dat je geen light producten of halvolle producten mocht verkiezen boven ‘normale' producten. Wel was het ‘toegestaan' om halfvolle melk te drinken. Boter moest margarine zijn, ik mocht geen Optimel drinken en het werd zeer sterk afgeraden om light producten in huis te halen. Light zou een keuze van de eetstoornis zijn en niet van mijzelf, volgens de behandeling en daarom zou het niet helpen dit te blijven kiezen als ik beter wilde worden.

optimel

Ook zou light geen goede invloed hebben op mijn gewichtsherstel. Een normaal eetpatroon zou ik bereiken door alles met de juiste mate tot mij te nemen. Ik kreeg een voedingslijst die ik moest volgen zonder light. Een hele spannende opgave, maar naar mijn idee de beste manier om los te komen van mijn eetstoornis en mijn lichaam en hoofd niet met light voor de gek te houden. Wanneer je alles met mate eet en drinkt, is de volle variant helemaal niet ongezond en in bijna alle gevallen ook veel lekkerder naar mijn mening.

Er wordt van alles gezegd over light. Aan de ene kant wordt het aangeraden, wanneer je overgewicht hebt. Toch is het bij overgewicht natuurlijk vooral belangrijk dat je structuur opbouwt, voldoende eet en beweegt. Gezond eten, gezond afvallen en gezond aankomen is de beste manier om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Aan de andere kant wordt light vaak ook bekritiseerd vanwege de vervangende stoffen die erin worden verwerkt. Zoetstoffen en smaakstoffen die normaal niet in het product voorkomen. Dit zou niet altijd even gezond zijn, volgens sommige gegevens. De meningen en keuzes blijven zeer verschillend rondom dit onderwerp.

Ik heb in mijn vriendenkring twee mensen gevraagd hun mening te geven over lightproducten:

cola light stop

Mening van iemand die tegen het gebruik van light producten is
'Niet alleen omdat ik lightproducten vaak minder lekker vind, gebruik ik geen light producten, maar ook omdat in deze producten vervangende stofjes zitten die niet gezond zijn. Aspartaam bijvoorbeeld. Dit is een stof die helemaal niet gezond is en je hersenen voor de gek houdt. Wat betreft chips, cola, boter, andere frisdranken of sausjes kies ik liever voor de vollere variant. Ik eet liever natuurlijke producten of producten zonder toegevoegde middeltjes dan voeding met weinig calorieën maar veel toegevoegde stoffen die de suiker moeten vervangen.

Ik heb een gezond gewicht en gevarieerd eetpatroon. Waar ik voeger calorieën telde, sla ik nu light drank af als ik kan kiezen voor een normaal drankje zonder smaak-, kleur- en/of zoetstoffen. Het is niet zo dat ik helemaal geen zoetigheid eet of drink, maar ik doe dit wel met mate. Een glas water, Roos Vice, vers vruchtensap of melk vind ik ook hartstikke lekker en ook cola, sinas of icetea lust ik graag. Hier zitten in verhouding misschien evenveel calorieën in, maar geen light-toevoegingen. Liever eten met mate (wel voldoende natuurlijk), dan van alles eten en drinken waar ongezondere stofjes in zitten.'

cola light stop

Mening van iemand die voor het gebruik van light producten is
'Ik heb eigenlijk niet echt iets tegen light. Nou ja, wel tegen overmatig light gebruik, maar dat geldt voor alles waar TE voor staat. Ik vind het onzin om gewone cola te drinken als er ook zoiets als cola light is. Die hoeveelheid suiker verspreid ik dan liever over de dag in producten die ik lekkerder vind. Ik eet voldoende kcal en suikers en hoef dat niet nog extra binnen te krijgen. Natuurlijk is de vraag of kunstmatige zoetstoffen zo gezond zijn, maar een heleboel suikerklontjes zijn ook niet gezond. Vroeger at ik wel heel veel light, bijna alleen maar. Dit was echt overmatig en gestuurd door mijn eetstoornis en daarmee ook gewoon ongezond.

Ik kies ook liever voor halfvolle kaas en 'light' boter. Niet omdat ik bang ben om dik te worden, maar gewoon omdat ik het niet nodig vind om zoveel vet te eten. Als ik nog zou moeten aankomen, zou ik dat wel gewoon eten, maar nu ik een prima gewicht heb, vind ik dat niet nodig. Ik eet verder ook voldoende vet. Ik eet ook gewoon pizza, chocolade en patat. Ik eet gevarieerd en daar horen in mijn geval ook light producten bij. Dat betekent trouwens niet dat ik vanalles light neem, want ik neem bijvoorbeeld nooit light vruchtensap. Dan kies is wel liever de gewone varianten.

Mijn vriend eet ook regelmatig light producten trouwens. Niet omdat hij zoveel bezig is met zijn lichaam, maar gewoon omdat hij een klein beetje let op wat hij eet. Hij wil niet dikker worden. Soms kiest hij dan liever voor light of mager. Overgewicht blijft nu eenmaal wel één van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld.''

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

T. - Woensdag 28 mei 2014 13:09
Ik ben faliekant tegen light.

Bijv.: Wie eet er nou voor z'n lol half volle kaas? Dan neem ik liever 1 plak echte goede boerenkaas, dan 3 plakken 'rubberkaas'.
Loe - Woensdag 28 mei 2014 13:12
Ik ben juist tegen light producten. Zoals yoghurt. Magere yoghurt is hartstikke zuur en smaakt naar water, terwijl volle yoghurt of Griekse yoghurt veel meer smaak heeft en vullend is.

En als voorbeeld van Optimel. Waarom wil je iets drinken wat vol met zoetstoffen zit er wat bewerkt is? Ik bedoel je kan veel beter yoghurt en wat fruit met honing door een blender halen en je hebt hetzelfde resultaat. En het is nog lekkerder ook.

Ik heb anorexia, maar ik gebruik helemaal geen light producten omdat er minder calorieën in zitten. Ik wil ze juist niet eten, omdat ze zo bewerkt zijn. Geef mij maar puur natuur.
Isa - Woensdag 28 mei 2014 13:14
Ik blijf nog steeds zoekende in mijn mening. Ik voel me totaal niet lekker bij al die zoetstoffen, maar toch kiest mijn eetstoornis keer op keer voor optimel enzo. Ik denk dat als het erop aan komt ik het gebruik van magere yoghurt en magere boter, etc. niets meer dan normaal vind. Maar dingen die zoet zijn, maar wel light zijn, lijken me niet heel gezond.
-Loved- - Woensdag 28 mei 2014 13:18
I agree met hierboven!!
*Esther* - Woensdag 28 mei 2014 13:19
Ik weet het niet zo goed.. ik drink light producten door mijn eetstoornis, dus daarom ben ik voor.. maar ik ben ook tegen, omdat het op zo'n manier mijn eetstoornis in bedwang houd.
Rebeccaa - Woensdag 28 mei 2014 13:21
Ik vind dit dus een hele lastige, vroeger dronk ik echt nooit cola light, maar wel heel veel chrystal clear en spa & fruit, dat zijn ook typische light drankjes, maar ik vond (en vind) dat ook gewoon lekkerder dan bijvoorbeeld dubbel friss.
Waar ligt dan de grens of het wel of niet eetgestoord is? Ik drink heel veel thee, ik vind het lekker én het bevat geen calorieën, dus mooi meegenomen, maar de grens tussen normaal/gezond/eetgestoord is echt maar heel erg dun volgens mij.

Frisdrank is sowieso niet gezond (niet perse heel ongezond, maar gezond wordt het toch nooit) dus of je dan een glas gewone frisdrank neemt of een glas light frisdrank per dag, maakt volgens mij ook vrij weinig uit..
Prue - Woensdag 28 mei 2014 13:21
Boter moest margarine zijn? Bizar... Scheelt in kcal weinig, dus waarom per se margarine. Maar ik denk dat je vet als broodsmeersel bedoelt?

Ik ben tegen light, maar ook tegen een hoge suikerconsumptie. Natuurlijke voeding is smaakvol genoeg.
anoniem - Woensdag 28 mei 2014 13:23
ik ben ertegen, het is gewoon ongezond.
x - Woensdag 28 mei 2014 13:26
Ik vind die smaak van zoetstoffen in frisdrank vaak echt smerig
De suiker variant smaakt meestal veel beter
HH - Woensdag 28 mei 2014 13:35
Goed artikel! Erg fijn :-)
Romy - Woensdag 28 mei 2014 13:36
Ik vind het eigenlijk wel een interessante..
Ik ben eigenlijk het meest voor zowel zoetstofarm (dus geen light producten) en ook suikerarm.
Het is bewezen dat beide niet goed voor je zijn, dat suiker in te hoge mate nog ongezonder voor je lijf is dan teveel zoetstof.
Ik ben voor light producten als ik daarmee mijn koolhydraatinname verlaag, maar ik zou bijvoorbeeld niet een optimel product verkiezen boven natuurlijke volle yoghurt.
Sara - Woensdag 28 mei 2014 13:37
Ik ben niet voor en niet tegen. Ik denk inderdaad bij alles waar te voor staat dat het niet goed is. Ikzelf wissel vaak af. Ik eet eigenlijk geen light producten meer, terwijl ik dit van huis uit wel gewend ben. Alleen vind ik bijvoorbeeld gewone cola minder lekker dan cola light, dus dan kies ik wel voor de light variant. Echter chips light of light kaas enzo zou ik nooit meer kopen, puur omdat ik de smaak niet lekker vind. Daarbij vind ik het ook onzin om light producten te eten om af te vallen. Vaak gaan mensen dan juist meer eten omdat ze toch wel aan hun calorieën moeten komen en anders sneller honger krijgen.
anoniem - Woensdag 28 mei 2014 13:42
ik neem gewoon die producten niet, als je wilt afvallen neem je toch gewoon geen chips en cola ipv de light versie, volgens mij maak je jezelf wat wijs met die light versies. 't is bedriegelijk om te denken dat light chips gezonder zouden zijn, chips tout court zijn niet gezond, je mag het best hebben maar maak jezelf niet wijs dat het gezonder is dan gewone chips...
ArcanaSilva - Woensdag 28 mei 2014 13:47
Sommige mensen vinden light cola lekkerder, anderen gewone cola. Ik eet eigenlijk geen hele volle producten, omdat ik het lekkerder vind. Van kaas bijvoorbeeld weer wel (om heel eerlijk te zijn weet ik dat niet eens, we halen altijd kaas van de markt, maar ik geloof dat dat niet echt halfvolle kaas is), gewoon omdat ik het lekker vind. Volgens mij is het het belangrijkste om daarna te luisteren.
ano - Woensdag 28 mei 2014 13:53
ik ben absoluut TEGEN light producten!!!
de gewone variant is veel gezonder, hier zitten echte voedingstoffen in. bij light producten zijn de goede voedingstoffen er uit gehaald en allemaal slechte vervangproducten toegevoegd.

om slank te blijven is het echt niet nodig om deze troep te eten/ drinken, je kan er zelf dikker van worden omdat je lichaam denkt dat het voedingstoffen zal krijgen doordat je eet/ drinkt, maar deze niet krijgt. dus niet veel later heb je weer trek -> eet je weer. en deze producten doen absoluut niets voor je lichaam. en trouwens, als je de etiketten leest zal je zien dat de meeste light producten niet ontzettend veel minder calorieën bevatten en meestal bomvol suikers zitten. vetten zijn gezonder dan suiker!!!!! zelf ben ik een voorstander van natuurlijk eten, dat is nog steeds het beste, geen pakjes en zakjes.
ano - Woensdag 28 mei 2014 13:59
ik versta trouwens niet waarom mensen troep willen eten en dan heb ik het niet enkel over light maar ook over gewone frisdranken, snoep, koek.
het doet niets met je lichaam, het geeft je geen energie, je lichaam kan er geen voedingstoffen uithalen, kortom je hebt er helemaal niets aan. de dag van vandaag denken mensen dat je dik word van eten en hoe minder calorieën hoe beter, dit is helemaal niet waar, je moet de juiste producten. mensen worden dit omdat ze bijna geen voedingstoffen binnenkrijgen en hun lichaam dus eigenlijk ondervoed is (ook al eet je voldoende) hierdoor vertraagt je stofwisseling en kom je dus aan/ val je niet af. dan grijpen mensen naar de light en magere variant en wordt alles nog erger. eet liever veel groenten, fruit, en natuurlijke producten die niet bewerkt zijn. je kan zelf heel veel lekkere gerechten maken met enkel puur eten.
S. - Woensdag 28 mei 2014 14:01
Tegen. Meestal zijn de lightproducten eerder ongezonder. Pindakaas light? Leuk dat er minder vet in zit, maar dat vet wordt dan wél vervangen door suiker. Om maar wat te noemen. Van aspartaam o.a. krijg ik buikpijn, dus dat hoef ik ook niet (plus dat ik er gigantische honger van krijg en misselijk van word).
En al die nepboters hoeven van mij ook niet.

Maar net zo goed ben ik tegen overmatig suikergebruik, want dat is minder onschuldig dan men dacht (de WHO heeft 't advies m.b.t. suiker niet voor niets aangepast).
ano - Woensdag 28 mei 2014 14:02
sorry ben hier weer, maar deze post maakt me een klein beetje boos.

"Mijn vriend eet ook regelmatig light producten trouwens. Niet omdat hij zoveel bezig is met zijn lichaam, maar gewoon omdat hij een klein beetje let op wat hij eet. Hij wil niet dikker worden. Soms kiest hij dan liever voor light of mager. Overgewicht blijft nu eenmaal wel één van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld.''

dit is een gedachte die in ons hoofd gestopt wordt door de media. "ik wil op mijn lijn letten, dus ik kies light producten". trouwen overgewicht blijft een van de grootste gezondheidsproblemen? volgens mij is overgewicht (met gezonde voeding) 100x gezonder dan een gezond gewicht en je volproppen met e-nummers en andere troep.
Maan - Woensdag 28 mei 2014 14:31
Ik ben tegen. Ik voel me altijd heel schuldig als ik weer een cola ligt of zero naar binnen werk, omdat ik de calorieën niet binnen wil krijgen. Ik drink dus vooral light door mijn eetstoornis en niet als keuze. Eigenlijk wel een goed moment nu om dat te gaat doorbreken.
Lara - Woensdag 28 mei 2014 14:35
Ik ben tegen! Behalve dan voor halfvolle producten, ik vind halfvolle melk enzo gewoon lekkerder dan volle. Wel goede blog
Des - Woensdag 28 mei 2014 14:36
Iets om over na te denken... Ik ben nog zoekende of mij light gebruik echt voort komt uit mijn Es, dit omdat wanneer ik een keer gewoon toe sta ik de light producten Tog lekkerder vind... Maar ook daar heb ik soms twijfels over want denk dat dat ook is omdat ik er aan gewend ben. Maar ik verbied me zelf niet echt om gewoon te nemen want als ik bij vrienden of zo ben en er is gewoon in huis neem ik dat, maar ja smaken verschillen!
L - Woensdag 28 mei 2014 14:36
De mening van degene die voor het gebruik van light producten is, vind ik best nog wel eetgestoord klinken. Toen ik veel meer in mijn eetstoornis zat gebruikte ik veel meer light producten dan nu. Ik denk wel dat er slechte stoffen in zitten en dat je lichaam toch reageert op light producten omdat het denkt dat het suiker binnen krijgt (dat je lichaam insuline aanmaakt bijvoorbeeld).
michelle - Woensdag 28 mei 2014 14:45
Ik ben tegen omdat ik denk dat als je alles met mate eet en voldoende beweegt je niet dik word van de 'normale' of halfvolle (melk)producten. :) en de zoetstoffen e.d. in light zijn niet goed voor m'n darmen haha. Veel mensen pakken onbewust ook meer van bijv. light chips dan van gewone chips want het is toch 'light'. Dus maakt het ook geen drol verschil ^^
Puck - Woensdag 28 mei 2014 15:17
Ik ben het eens met ano hierboven ^
Vind het eerlijk gezegd ook een beetje een vreemde uitspraak, dat kiezen voor light producten omdat overgewicht het grootste gezondheidsprobleem blijft.
Van light producten eten ga je dikker worden echt niet tegen, dat hangt van zo veel meer dingen af.
UnknownAngel - Woensdag 28 mei 2014 15:22
Ik vind lightproducten ook maar niets, geef mij maar puur, onbewerkt eten.
Kaylee - Woensdag 28 mei 2014 15:45
Ik weet niet precies of ik voor of tegen ben. Ik drink/eet nooit vaak lightproducten omdat ik weet dat het niet goed voor me is, maar volle yoghurt of een blikje cola, dat durf ik nog niet. Voorlopig kies ik dan nog maar voor light producten. Al kan ik niet wachten tot ik weer zonder moeite een glas cola kan drinken!

Mijn moeder zegt me ook vaak dat ik helemaal geen lightproducten nodig heb. Er komt vast een tijd dat ik dat zelf ook geloof.
Noortje - Woensdag 28 mei 2014 16:23
Ik ben niet echt voor of tegen geloof ik. 'Light' als in 'minder vet' (magere yoghurt/kwark/kaas) gebruik ik dus wel, maar 'light' als in 'toegevoegde zoetstoffen' (light dranken, optimel ed) niet.
J. - Woensdag 28 mei 2014 16:44
Ik ben niet voor of tegen! Soms drink ik light, soms gewone cola. Soms eet ik light kaas, soms gewone!
En aspartaam is heus niet zo slecht als beweerd wordt, tenminste als je geen 3 liter light cola drinkt per dag. Het kan idd schadelijk zijn voor je lichaam, maar niet in de hoeveelheden die in de drankjes zitten (ik studeer farmacie en heb een heel hoofdstuk over zoetstoffen gezien).
Angela - Woensdag 28 mei 2014 16:47
Ben er wel tegen, want het hoort bij mijn eetstoornis. Vind het vaak ook minder lekker en alles met mate nemen is verstandig. Het lijkt me ook veel gezonder en beter voor mijn lichaam. Neem het nog af en toe, maar dat komt zelden voor.
Eilish - Woensdag 28 mei 2014 16:48
Er is niets mis met light af en toe.. Ik drink alleen cola light, omdat ik dat lekkerder vind. Sinas en 7up drink ik weer wel gewoon... Ik vind niet dat je persé helemaal voor of tegen hoeft te zijn... Als je helemaal tegen bent, dan ben je dus ook obsessief met eten/drinken bezig? En is dat dan ook niet slecht?
*** - Woensdag 28 mei 2014 16:51
Ik neem enkel light voor frisdranken. En die drink ik maximum 1x per week dus dan kunnen die zoetstoffen volgens mij geen kwaad. Soms neem ik ook magere yoghurt maar meestal de gewone variant.
@ Eilish - Woensdag 28 mei 2014 17:11
''Als je helemaal tegen bent, dan ben je dus ook obsessief met eten/drinken bezig? En is dat dan ook niet slecht?''


Ehm, nee? Hoezo zou dat?
Ik kan nu bewuste keuzes maken over voeding zonder invloed van niet kloppende gedachten, dat was in mijn eetstoornisperiode wel anders. Maar obsessief is het allerminst, ik ga niet eens meer mee boodschappen doen (dat is ook wel eens anders geweest). :-)
Moo, - Woensdag 28 mei 2014 17:29
Nouja ik mocht in mijn therapie ook geen optimel drinken, maar dat vond ik zo'n onzin want karnemelk mocht wel; zelfde aantal kcal maar optimel is 'light'
uuh ja misschien wil ik optimel drinken omdat dat lekker is en karnemelk vies en zuur?
Ik ben niet persee 'voor' light producten maar niet alles is eetstoornis/om af te vallen.
xLieveheersbeestje - Woensdag 28 mei 2014 19:06
Er zit een deprimerende stof in en andere kankerverwekkende dingen. Nee dankje, ik pas.
Kaya - Woensdag 28 mei 2014 19:22
Loe,

Er zitten geen slechte stoffen in optimel.
Optimel is de enige zuivel drank waar geen troep in zit, een normale hoeveelheid (natuurlijke) suiker en geen toegevoegde smaakstoffen.
Get your facts straight before you talk.

Ik vind dat light producten op z'n tijd prima kunnen. Je moet er balans in vinden. Zelfs in producten die geen light zijn zitten toegevoegde smaak en/of kleurstoffen. Je kan er tegenwoordig niet omheen. En of je nou een grote hoeveelheid suiker binnen krijgt, of toegevoegde troep, allebei even schadelijk voor je lichaam.
Daarom vind ik dat je het het beste kunt afwisselen, als je daar behoefte aan hebt.
Ave - Woensdag 28 mei 2014 20:01
Lightproducten hebben mij geholpen om tot een 'goed' voedingspatroon te komen:
ik heb geen ondergewicht en was niet verplicht om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Eerst at ik helemaal geen voedsel buiten mijn eetbuien, maar door de (schijn)veiligheid van lightproducten heb ik makkelijker de stap kunnen maken naar het nemen van ontbijt/lunch/avondeten, kreeg in minder drang naar eetbuien en kan ik nu uiteindelijk ook normaal eten zonder lightproducten: voor mij was het een tussenstap waar ik erg blij mee ben.

Maar over het algemeen heb ik niets met lightproducten: het is een bedenksel van de voedselindustrie, om zo alleen nog maar meer geld te verdienen.
Alhoewel het beter is gewoon 'natuurlijk' te eten, moet je je wel realiseren dat dit niet voor iedereen even makkelijk is (door sociale omgeving, financieel etc). Lightproducten zijn niet zo makkelijk af te keuren omdat de consument er van afhankelijk is, maar het ook in stand houdt.
Waar ik voor ben, is dat de gezondheidsrisico's van producten bekender worden en dat er voldoende, bereikbare en eerlijke alternatieven komen om gezond te eten: Dat is misschien niet volledig haalbaar, maar het verbieden van producten al helemaal niet.
Anoniemo - Woensdag 28 mei 2014 20:15
Light geeft me rust in mijn hoofd. Waarom een glas met puur suiker, als je ook cola light kan kiezen? Als ik al mijn lightproducten door "echte, pure, volle, romige blahblahblah" producten zou vervangen, zou ik een hoop zijn aangekomen hahaha.
groentetuin - Woensdag 28 mei 2014 20:21
cola is sws niet goed.
Of je nou wilt afvallen, aankomen of op gezond gewicht wil blijven.

Maak dan je chips nog zelf, met aardappels etc.
Alles van de natuur is ok, met cola of optimel is de suiker net zo slecht als de aspartaam.
beckje - Woensdag 28 mei 2014 21:21
ik ben er ook tegen, zal het ook niet snel kopen. behalve de light variant van lays chips, dat zijn voor mij de enigste waar ik geen pukkels van krijg. maar verder laat ik het staan, hoe groot de verleiding ook is. kunstmatige zooi lijkt me veel slechter.
Claire - Woensdag 28 mei 2014 22:28
Ik heb liever geen light producten. Ik ben niet alleen bezig met aankomen/genezen van mijn eetstoornis, ook heb ik moeite met allerlei (onnodig toegevoegde/slechte) stofjes in de light varianten.
X - Woensdag 28 mei 2014 22:36
Ik vind light producten maar raar. Het is duurder en je krijgt minder calorieën en minder lekker voor je geld. Light crème fraiche is bijvoorbeeld 2x zo duur en het hele idee van crème fraiche is weg. Je kan er dan beter wat minder van eten denk ik dan.

Het valt me ook op dat bij steeds meer producten die vroeger light heetten, nu de standaardvariant met zoetstof en weinig vet is en het dus geen light meer is.

Light frisdrank vind ik ook maar raar. Beter is om gewoon niet zoveel frisdrank te drinken.

Het helpt ook niks, de afgelopen jaren is de bevolking steeds vetter geworden, ondanks dat er steeds meer light producten gekomen.
C - Donderdag 29 mei 2014 09:25
Het is nooit bewezen dat aspartaam slecht voor je is. In het verleden is er tijdens een onderzoek tegen aspartaam een labmuis ernstig ziek geworden, er is toen door de media geconcludeerd dat dit door de aspartaam kwam. Meerdere onderzoeken hebben gevolgd en er is nooit nooit meer een labmuis ziek geworden. De eerste muis was blijkbaar al ziek voor dat de proef begon.
Ik drink/eet daarin tegen bijna geen ligt producten omdat ik de 'normale' varianten vaak lekkerder vind. Op cola na, gewone cola vind ik niet zo lekker
Ellie-x - Donderdag 29 mei 2014 09:48
Ff heel off topic, maar wat zie je er leuk uit op die foto's Nouska!
EB91 - Donderdag 29 mei 2014 10:36
Ik ben tegen zoetstoffen. Ook al is het nog niet bewezen dat het slecht voor je is, het is in mijn ogen gewoon niet gezond. Het enige merk paprikachips waarin aspartaam zit zorgde altijd voor diarree, van de andere soorten had ik nooit last. Later merkte ik dat ik vaak misselijk was na het eten van een toetje. En dat bleek elke keer te zijn na een toetje met aspartaam. En zo heb ik een afkeer gekregen tegen alle zoetstoffen en is het in mijn ogen allemaal ongezonde troep. En ik weet wel dat je na negatieve ervaringen met een bepaalde stof niet kan concluderen dat het ongezond is, en dat je al helemaal geen conclusies kan trekken over vergelijkbare stoffen, maar zo zit het wel in mijn hoofd.
== - Donderdag 29 mei 2014 12:12
Ik eet nooit kunstmatige zoetstoffen. Ik vind het echt niet lekker en ik word er ook nog eens ziek van. Daarbij word je lichaam voor de gek gehouden door al die zoetstoffen.
Maar goed ik drink ook geen frisdrank omdat ik het niet lekker vind, maar als er niet anders is neem ik wel de normale maar de light sla ik echt over. Dan maar een glas water.
Anoniem - Donderdag 29 mei 2014 13:27
Het zal wel een domme vraag zijn, maar magere kwark of yoghurt is toch geen light product?
@anoniem - Donderdag 29 mei 2014 14:07
goeie opmerking, dat klopt! Het principe van een lightproduct is anders dan dat van magere yoghurt. Uit magere yoghurt worden vetten en meer uitgehaald, terwijl bij light producten bepaalde stoffen (vetten en suikers) worden vervangen door andere die minder grote aanslag zijn op je gewicht (volgens bepaalde mensen) maar die vervangende stoffen zijn meestal ook ongezond, onnatuurlijk en chemisch. Magere yoghurt daarentegen is gewoon gezond, net als volle yogurt, er zit gewoon minder in...
meisje - Donderdag 29 mei 2014 17:37
Ik weet het eigenlijk niet. Ik heb geen eetstoornis maar weet het gewoon niet, Bye meisje
Vevi - Vrijdag 30 mei 2014 17:07
Ik ben tegen lightproducten.
Zelf ben ik allergisch voor aspartaam, cyclamaat en sorbitol waardoor heel veel lightproducten afvallen.
Gevolg is dat ik ondanks een poging om zo min mogelijk eetgestoord te denken toch last heb met het kijken naar de etiketten.
Daarnaast ben ik allergisch voor bepaalde noten en moet rekening houden met producten die noten bevatten, wat de keus voor een ander middel groter maakt.
Maar ik gebruik eigenlijk geen lightproducten omdat ik daarmee nog meer op de calorieën ga letten, ga letten op de verschillen tussen light en gewoon.
Daarbij smaken lightproducten vaak naar rubber, karton of gewoon "niet lekker" in mijn beleving.
Net zo min als je papier of een elastiekje opeet doe je dat dus ook niet door een lightproduct te kopen.
Gevolg is voor mij dat ik voor zover ik weet nooit lightproducten koop en ALS ik het dan al koop dan ben ik mij er niet bewust van geweest dat het een lightproduct was.
Louise - Vrijdag 30 mei 2014 20:12
Ik ben voor light producten ALS er geen aspartaam in zit. Dat is het enige stofje wat bewezen slecht voor je is. (zit in cola light en andere zoete light dingen vaak)
maar als ik minder vette chips kan kopen, waarom dan in hemelsnaam niet. of light zuivelspreads. Ik merk helemaal geen verschil in smaak dus waarom zou je jezelf het moeilijk maken om op gewicht te blijven als het op die manier je minder moeilijk word gemaakt. Daarnaast eten mensen toch wel vlees en koek en weet ik het daar zit ook genoeg in.
jessica - Maandag 2 juni 2014 16:40
Ik ben voor light producten. Zeker als het gaat om drinken.
Omdat ik overgewicht heb is het lastig om lekkere sapjes e.d. te drinken aangezien daar super veel suiker en kcal in zitten. Om de hoeveelheden dan te beperken met drinken drink ik voornamelijk light producten. Is er niks anders is het geen probleem.

Andere producten zoals chips vind ik onzin in de light variant. Als je geen vettigheid wilt eten omdat je wilt afvallen moet je gewoon geen chips eten. Ik geloof niet dat light dan heel veel beter is. Vaak denk je dan, o het is light dan kan ik meer eten, dan zit je op hetzelfde aantal als volle chips.

Dit heeft wel betrekking tot mensen met overgewicht, ik denk dat als je moet aankomen je juist moet kiezen voor volle producten.
Melidsa - Maandag 24 augustus 2015 21:27
Maar scarlet drinkt ook gewoon cola zero, niks mis mee! Ze moet natuurlijk zelf weten wat ze doet, maar dan is een blogje als deze erg verwarrend.
Melissa* - Maandag 24 augustus 2015 21:33
En ik vind light producten wel kunnen als het niet vanuit je eetstoornis komt en je niet bang bent van 'normale' producten
Jeannette - Maandag 21 september 2015 23:49
Light moest verboden worden. De voedselindustrie heeft ons wijsgemaakt dat dat goed voor ons is. De opmars van light producten gaat samen met de opmars van overgewicht. Stop met vullen, start met voeden.
Erin - Vrijdag 15 juli 2016 10:15
@Jeannette: Wauw, light 'moet verboden worden'? Waarom, omdat jij het als eetgestoorde moeilijk vind om NIET voor light te kiezen? Doe normaal, iedereen mag kiezen wat hij zelf wil.
Mel - Dinsdag 30 augustus 2016 16:32
Ik vind het ergens wel een beetje lastig dat er hier in de reacties zo veel mensen tegen light-producten zijn.

Ik snap dat het lastig is dat er zo veel light producten te vinden zijn, wanneer je last hebt van een eetstoornis, maar om dan meteen te zeggen dat light producten uit de schappen moeten...!

Voor iedere hap die ik neem en iedere slok die ik drink moet ik een spuit in mijn buik zetten, behalve voor diverse light producten. Ik vind het fantastisch dat ik in een tijd leef waarin er producten zijn die ik kan eten zonder mezelf ervoor pijn te moeten doen.

Ik wil hiermee zeggen dat het wel zo kan zijn dat je voor jezelf geen light-producten neemt, maar dan hoef je nog niet tegen light in het algemeen te zijn. Er zijn namelijk heel veel mensen die profijt hebben van het bestaan van light-producten.