Wat zijn jouw kernwaarden?

 

Misschien heb je er al eens over gelezen of over gehoord in therapie: kernwaarden. Simpelweg waarden die de kern zijn van jouw identiteit. Eigenlijk zegt dat weinig over hoe je dingen doet, maar zeggen ze vooral iets over waarom je ze doet. Ze bepalen hoe je naar de wereld kijkt, hoe je in relaties staat en wat je prioriteiten zijn in het leven. Als je niet leeft naar die persoonlijke kernwaarden kan dat stress, onrust of somberheid veroorzaken. En als je je kernwaarden niet weet, is dat ook nog eens moeilijk te verhelpen.

Nu is het denk ik niet zo dat wanneer je je eigen kernwaarden goed op een rijtje hebt, daarmee alle problemen en zorgen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Ik geloof wél dat hoe meer het je lukt om te leven naar je kernwaarden, hoe meer balans je zult vinden. Wanneer het voor jou duidelijk is wat voor jou écht belangrijk is, denk ik dat je bepaalde onrust en disbalans ook sneller kunt verhelpen.


Bron: seanstratton

Die eeuwige worsteling en vraag kwam bij mij regelmatig terug. Wat wil ik nou? Wat vind ik belangrijk? Wie ben ik eigenlijk?! Kernwaarden zijn iets om op die momenten op terug te kunnen vallen en waar je op kunt reflecteren. Klopt hoe mijn leven is ingericht eigenlijk wel met wat ik belangrijk vind? 

Lijst met kernwaarden


Bron: https://www.margahogenhuis.nl/post/kernwaarden

Kill your darlings

Wat kan het lastig zijn he, om een selectie te maken uit zo'n lijst? Er staat zo veel goeds en zo veel moois, vast veel dat jou aanspreekt! Uiteindelijk werk je toe naar vijf kernwaarden. Vijf maar?! Ja. Hoe graag je alle waarden ook zou willen houden, het gaat hier om de kern. De kern is altijd zo beknopt en concreet mogelijk en hiermee kom je uiteindelijk bij jouw allerbelangrijkste waarden. De waarden die overblijven als je echt moet kiezen. Je mag er natuurlijk altijd een rijtje 'bijna net zo belangrijke'- waarden op na houden, maar laten we ons nu focussen op wat écht belangrijk is. 

Dat hoeft natuurlijk niet meteen perfect. Kies eerst eens tien waarden die jou het meest aanspreken en probeer daarna toe te werken naar vijf. Misschien lukt het meteen, misschien moet je er een paar dagen over nadenken. Geef jezelf de tijd.

Jouw kernwaarden versterken

Je hebt je vijf kernwaarden. Fijn! Ik vond dit zelf trouwens al enorm verhelderend. Ja, dit ben ik eigenlijk wel. Koppel aan elke waarde een herinnering of een ervaring. Kies bijvoorbeeld bij elke waarde een moment uit waarin je diit heel sterk voelde. Schrijf dat moment desnoods op, om dat even opnieuw te beleven. Bedenk bij elke waarde een moment of een herinnering, waarin dat echt centraal stond. Hoe was dat voor je? Waarom voelde dat goed? Wat zegt dat over jou? 

Integreer het in je leven

Ben je iemand die soms wel eens inspirerende quotes leest, opschrijft of als een mantra voor zichzelf herhaald? Jouw kernwaarden zijn bij uitstek iets om daarbij te betrekken. Misschien lukt het je om fijne reminders voor jezelf te vormen met jouw eigen kernwaarden daarin verwikkeld.

Heb jij bijvoorbeeld creativiteit, dromen en plezier als kernwaarden? Hier zou je losse zinnen van kunnen maken, zoals:
- 'Vandaag stel ik mijn creativiteit centraal'
- 'Ik mag dromen en plezier hebben'

Maar je kan het ook met elkaar verbinden, zoals:
- 'Mijn dromen helpen mij om creatief te zijn en plezier te beleven aan mijn dag' 
- 'Als ik droom en plezier heb, komt dat mijn creativiteit ten goede' 

Stel jezelf vragen

Vragen stellen kan helpen om de kernwaarden vorm te geven. Vragen stellen betekent niet dat er meteen (of überhaupt) een antwoord op hoeft te komen. Soms moet een vraag bezinken en kun je het even laten sudderen. Alleen al door te merken wat een vraag met je doet, leer je jezelf kennen. De waarden die je hebt uitgekozen, kunnen door middel van deze vragen net wat meer diepgang krijgen. Hierdoor ga je ze echt voelen en worden ze nog meer van jou. 

- Wat is typisch jij?
- Waar word je enthousiast van?
- Voor welke kernwaarde ben jij bereid om 'voor gek te staan'?
- Waar kun je je over opwinden?
- Waar word jij door geraakt?
- Wie of wat inspireert jou?

Schrijf het op, denk erover na of bespreek het eens met iemand. Kijk gewoon eens wat er gebeurt en wat je opmerkt als je dit allemaal doet. 

Kenwaarden als gids

Dit vind ik zelf ook een beetje zweverig klinken, maar ik probeer zelf mijn kernwaarden steeds meer als gids te zien. Twijfel ik? Sta ik voor een grote beslissing? Lopen de dingen niet zoals ik zou willen of weet ik even helemaal niet wat ik wil? Dan probeer ik opnieuw de tijd nemen om naar mijn kernwaarden te kijken. En natuurlijk ook door kritisch te zijn of ik mezelf dat eigenlijk wel genoeg geef.

Als ik het meest blij word van dat lijstje dat ik heb opgesteld, als dat het dichtste bij mij ligt, doe ik mezelf een plezier om op basis daarvan mijn koers te bepalen. Bij zowel grote als kleine dingen. Niet omdat je dan te allen tijde precies weet wat 'goed' is natuurlijk - ik heb die illusie in ieder geval niet - maar ik denk dat ik op die manier in ieder geval vrijwel nooit spijt zal krijgen van een bepaalde stap. Er zijn misschien meerdere goede keuzes, maar dat wat dicht bij jou en jouw kernwaarden ligt, is sowieso nooit fout. Hoe meer je dit in je vingers hebt en hoe helderder je je kernwaarden voor de geest hebt, hoe makkelijker het wordt om dingen te doen die voor jou het beste zijn.

Kunnen jouw kernwaarden jou helpen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cindy - Zondag 18 april 2021 13:08
Goed om over na te denken!
Lise - Zondag 18 april 2021 16:12
Interessant, ik kende dit nog niet. Ik ga ermee bezig :-)
Mirjam - Zondag 18 april 2021 21:57
Mooie methodiek, helpend!