Wat weegt iemand met Anorexia?

 

Wat weegt iemand met anorexia? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Misschien heb jij het ook wel eens geprobeerd te ontdekken. Je vraagt je af of je zelf misschien anorexia hebt. Misschien heb je problemen met eten, maar weet je niet goed in welk ‘hokje' je jezelf kunt passen. Want wat is Anorexia en hoe ziet het hebben van deze eetstoornis eruit? Onderstaande vragen worden veel gesteld op internet. 

wat weegt iemand met anorexia

Wanneer heb je Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft in ieder geval een aantal specifieke kenmerken, zoals het bang zijn om aan te komen in gewicht, beperkte voedselinname, een BMI onder 17,5 (bron) en een laag zelfbeeld. Heb je deze kenmerken niet, maar wel problemen met eten dan kun je nog steeds een ernstige eetstoornis hebben. Anorexia Nervosa is niet de enige en ook niet de meest ernstige vorm van een eetstoornis. Wil je meer weten over of jij zelf een eetstoornis hebt, lees dan dit eens.

Wat weegt iemand met Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft volgens de DSM-IV een BMI onder 17,5. Dat betekent echter niet dat je daar iets boven nog geen ondergewicht hebt of geen eetstoornis kunt hebben die al veel symptomen van Anorexia Nervosa bevat. Echter heeft iemand met Anorexia vaak flink wat kilo's ondergewicht en is vastgesteld dat het BMI daarom onder dat afgesproken BMI moet liggen om de diagnose Anorexia Nervosa te stellen. Dit betekent echter niet dat wanneer je een gewicht boven dat BMI hebt, jouw eetstoornis niet minstens zo ernstig kan zijn!

Wat eet je als je Anorexia hebt?
Er is niet specifiek te zeggen hoeveel iemand eet die Anorexia heeft. Wel is het zo dat iemand met deze eetstoornis een zeer beperkte voedselinname heeft. Dat kan er per persoon anders uitzien. Sommige mensen met Anorexia Nervosa eten wel gewoon drie maaltijden per dag, maar doen dit erg beperkt, anderen eten enkel in de avond. Je hoeft niet 100% van de tijd weinig te eten om deze eetstoornis te hebben. Sommige mensen compenseren een dag van normaal eten met extreem lijnen.

Hoe ziet iemand met Anorexia zichzelf?
We kennen het beeld allemaal wel van het magere meisje dat in de spiegel naar zichzelf kijkt en daar een mollig meisje ziet staan. Dat is echter niet hoe iedereen die Anorexia heeft zichzelf ziet. Het kan heel goed zijn dat iemand wel ziet hoe mager ze is of dat ze zich wel als een te dik iemand ziet, maar wel heel goed ziet dat ze niet dikker is dan iemand met een gezond gewicht.

Sommige mensen met Anorexia voelen zichzelf voornamelijk dik en lelijk, maar weten dat dit niet zo is. Toch blijft het gevoel van walging en de drang om af te vallen aanwezig. Hierin is vaak goed te zien dat het lichaamsbeeld van iemand met Anorexia Nervosa vertekend is. Veel meiden (en jongens) met Anorexia vinden zichzelf na afvallen nog steeds te dik, maar niet perse overgewicht-dik.

Wat denkt iemand met Anorexia?
De gedachtes van mensen met Anorexia Nervosa zijn natuurlijk net zo verschillend als de gedachten van mensen zonder deze eetstoornis. Wel zijn er veel voorkomende gedachtes die iemand met deze eetstoornis vaak heeft. ‘'Ik ben dik.'', ‘'Ik moet het zelf oplossen'', ‘'Ik stel me aan'' of' ‘'Ik heb een nep-eetstoornis'' zijn veel voorkomende gedachten bij mensen met Anorexia. Of de gedachtes dat de eetstoornis wel meevalt en ze er dus geen hulp voor nodig hebben. Veel mensen met Anorexia denken dat ze gelukkig worden door af te vallen en kunnen op een gegeven moment nog maar moeilijk geloven dat het hen juist niet gelukkig maakt.

Hoe ziet iemand met Anorexia eruit?
Hierover is geen duidelijke beschrijving beschikbaar. In ieder geval ziet iemand met Anorexia Nervosa er vaak mager uit. Hoe mager verschilt erg per persoon. Het heeft onder andere te maken met de fase waarin de persoon verkeert of hoe lang de persoon is. Ook kan leeftijd en duur van de eetstoornis een rol spelen bij de mate van het ongezonde uiterlijk van iemand met Anorexia. Kenmerken zoals haaruitval, slechte tanden, donsbeharing, broze nagels en een droge huid kunnen vooral bij langdurig ondergewicht aanwezig zijn.

anorexia

Anorexia volgens de DSM-IV?
De DSM is eigenlijk een officieel opgestelde lijst van symptomen waaraan iemand moet voldoen wanneer hij of zij een psychische ziekte heeft. Ook Anorexia Nervosa staat in de DSM-IV. Iedere paar jaar wordt de DSM vernieuwd. Symptomen worden bijgesteld, gespecificeerd of juist uitgebreid. Voldoe je nu niet voor 100% aan de symptomen, dat betekent dat helemaal niet dat jij geen problemen hebt met je eten en gewicht. Je kunt ook dan net zo goed een flinke eetstoornis hebben. Daarnaast kan de DSM dus af en toe veranderen.

Ben je dus nog steeds ongesteld, maar voldoe je verder aan alle kenmerken, dan moet je jezelf nog steeds serieus nemen. En ook als je geen Anorexia Nervosa maar Boulimia Nervosa, BED of NAO hebt, kun je een ontzettend nare eetstoornis hebben. Trek aan de bel, praat er over en zoek hulp voor deze problemen. Lees hier meer over de nieuwe DSM V

Een eetstoornis gaat niet vanzelf over en je hoeft het ook niet alleen op te lossen. Schaam je niet voor jouw problemen met zelfbeeld, eten of gewicht. Je mag er over praten. Probeer jezelf echter niet te veel vast te pinnen op een diagnose. Lees daarom ook ''De diagnose eetstoornis''

Deze informatie is gebaseerd op de DSM IV. Zelf vond ik het ook vaak lastig om te lezen welke symptomen bij Anorexia hoorde. Ik voelde me niet ernstig genoeg, toen ik erachter kwam niet alle symptomen van Anorexia te hebben. Ik wilde liever Anorexia hebben dan een andere eetstoornis. Toch ben ik toen al behandeling gaan volgen voor mijn eetstoornis, want een flinke eetstoornis had ik zeker! Het is belangrijk jezelf serieus te nemen. Je hoeft echt niet aan alle bovenstaande symptomen te voldoen om een ernstige eetstoornis te hebben.

' Regelmatig zocht ik op internet de criteria op voor anorexia. Iets in mij wilde aan alle criteria voldoen, anders had ik geen echte eetstoornis, anders voelde ik me een zwakkeling. Ik deed keer op keer weer dezelfde zelftest in de hoop dan wel de bevestiging te krijgen dat ik leed aan een ernstige eetstoornis. Alleen dan verdiende ik hulp vond ikzelf. Jaren later zie ik wat een onzin dit was. Mijn eerstoornis was heel ernstig, zonder dat ik aan al die stomme criteria voldeed. Ik had enorm hard hulp nodig in die tijd. Ik had gewild dat ik mezelf eerder serieus had genomen en dit niet had laten afhangen van een een lijstje criteria. Uiteindelijk draait het om hoe ongelukkig ik was en wat er in mijn hoofd omging en niet om het wel of niet voldoen aan de criteria voor anorexia! '  Sarah

Anorexia, Boulimia, Eetstoornis NAO, Eetbuistoornis of een eetstoornis die daar op lijkt is rot. Hoe die eetstoornis ook heet, en wat jij ook hebt, je mag er hulp voor zoeken

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

h0neybee - Zondag 31 maart 2013 19:03
hm.. sorry maar ik vind de toon van dit artikel niet erg chill.. in grote lijnen klopt het, maar hoe zit het dan als je aan het vechten bent tegen je anorexia en je bmi bijv. x is? En als je vecht moet je ook meer gaan eten, dus meer dan laten we zeggen x kcal per dag of whatever. Heb je dan meteen geen anorexia meer? ik weet het niet... ik voel me een beetje rottig na het lezen van deze blog.
maura - Zondag 31 maart 2013 19:06
Ik ben het helemaal met je eens honeybee!
Chaya - Zondag 31 maart 2013 19:10
Ik ben het heel erg eens met honeybee, vind het niet echt een fijne blog om te lezen.
Roweentje - Zondag 31 maart 2013 19:13
Ik vind geen fijne blog om te lezen.
Ik vind het heel triggerend als of je zegt, mensen als je anorexia wilt hebben dan moet je minstens door tot een BMI van x.
Dus afvallen maar!!
Sorry zo komt het op mij over!
chloe - Zondag 31 maart 2013 19:13
Hier gaat het over de grote lijnen hè. Als jouw arts/psycholoog/psychiater vast heeft gesteld dat jij anorexia hebt dan kan je daar gewoon vanuit gaan. Het idee achter dit artikel is het beeld dat meestal klopt bij iemand met anorexia. Het zegt niet dat dit iedereen met anorexia definieert en dat je geen anorexia hebt als je niet precies bent zoals wordt beschreven in dit artikel. Proud hamert er juist altijd op dat iedereen een unieke eetstoornis heeft.
Niet te persoonlijk opvatten dus ;)
doritos12 - Zondag 31 maart 2013 19:14
wow wat een rot blog! eens met roweentje!
ik zit op het randje, dus ik weet wel wat mij nu te doen staat ipv hard vechten om aan te komen..
h0neybee, @chloe - Zondag 31 maart 2013 19:15
ik typte ook in mijn reactie dat het inderdaad in grote lijnen wel klopt, maar de toon van het artikel vind ik iets te... hoe zeg je dat... 'in hokjes plaatserig' . jeetje, ik weet niet hoe ik het precies uit moet leggen maar ik denk dat de anderen die het met me eens zijn het wel begrijpen.
brigit - Zondag 31 maart 2013 19:15
Ik snap dat dit moeilijk is om te lezen. Toen ik nog midden in de eetstoornis zat en erg met afvallen bezig was, wist ik ook van deze criteria van minimaal een BMI onder de 17.5 voor het etiket anorexia. Dat triggerde me enorm en nog steeds een beetje als ik deze blog lees, ookal ben ik nu bijna genezen. Die getallen, op de weegschaal en in BMI lijsten, blijven altijd een gevoelig punt bij me. Daarom weeg ik mezelf nu ook niet zo vaak meer, wordt er anders alleen maar gespannen door.
xjaney - Zondag 31 maart 2013 19:18
Ja ik heb precies hetzelfde. Iemand kan ook bijvoorbeeld heel veel zijn afgevallen maar nog nét op gezond gewicht zitten, of nét BMI 17,8 ofzo. Heb je dan gelijk geen anorexia? Dit artikel maakt het heel erg iets lichamelijks, terwijl het in je hoofd zit.. voel me ook een beetje een faker nu tbh
brigit - Zondag 31 maart 2013 19:19
lieve doritos,
Wat jou te doen staat is echt niet afvallen! Ik snap dat dit echt triggerend is, maar volhouden en hard vechten, je bent zo goed bezig!
h0neybee - Zondag 31 maart 2013 19:23
misschien is het echt een belachelijke domme stomme vraag maar is het heel raar als ik me afvraag of deze blog aangepast/verwijderd zou kunnen worden..? echt helemaal niks tegen de blogs en schrijfsters van proud verder, echt niet, want het is sowieso niet de bedoeling geweest om te triggeren... maar naja.
Sorry als dit echt een absurde vraag van me is, maar ik denk dat het beter is om het uit te spreken dan het voor me te houden, toch? :)
doritos12 - Zondag 31 maart 2013 19:24
lijkt me heeeeeel verstandig honeybee, helaas heb ik m al gelezen!

overigens vet belachelijk dat je op de site geen bmi mag noemen deze blogg dat wel doet en ik nu echt behoorlijk aan het twijfelen ben/het al telaat is! kloteinformatie und thanx
xjaney - Zondag 31 maart 2013 19:26
Agreee met Honeybee, dit artikel staat er pas net op en ik merk dat het nu al erg veel mensen heeft getriggerd! Ik denk dat het beter is om te voorkomen dat nog meer mensen zich rot voelen na dit gelezen te hebben. Bovendien mogen op het forum juist om díe reden nooit BMI's/Kilo's etc. geplaatst worden?
brigit - Zondag 31 maart 2013 19:26
Ik vind het geen domme of gekke vraag honeybee. Het is echt een triggerende blog, ookal was dat niet de bedoeling. Vind ik tenminste.
chloe - Zondag 31 maart 2013 19:29
Maar was deze informatie niet algemeen bekend dan? Als je het niet op proud leest, staat het wel in de cosmogirl of is het wel op tv te zien..
Het is echt niet zo dat dit uit de lucht komt vallen lijkt mij ;)
Ik snap wel wat wordt bedoelt, maar om te zeggen dat je gaat afvallen omdat je anorexia wilt hebben is ook weer zoiets. Misschien is het dan verstandig om even te kijken naar de blog waarin staat waarom je géén anorexia wilt hebben..
roweentje - Zondag 31 maart 2013 19:29
Ik ben het eens met iedereen. Niet om nouska want ze echt een schat. Maar het is voor mij beter als het verwijderd of aangepast word.
doritos12 - Zondag 31 maart 2013 19:32
ik wist het niet, ik heb het nooit geweten en dacht zelfs dat de norm aangepast was en dat een extreem laag bmi niet meer 'nodig' was voor de sticker anorexia..
someone64 - Zondag 31 maart 2013 19:33
Ik vind zelf ook wel lastig dat 17,5 bmi en dan anorexia hebt. In DSM IV criteria staat namelijk niet dat je een BMI onders 17,5 moet hebben om anorexia te hebben.
Nerveus - Zondag 31 maart 2013 19:35
Ik vind het wel een goede blog. Het is gewoon een globale schets van hoe het eruit ziet en wanneer het er ernstig aan toe is. Nouska labelt niemand hoor.
Scared - Zondag 31 maart 2013 19:39
Handig, misschien ook een keer leuk om in deze blog over te doen maar dan bij boulimia en bed?
precious - Zondag 31 maart 2013 19:45
Ik ben het ook helemaal eens met de bovenstaande reacties.
Het lijkt zo inderdaad dat wanneer je aan het vechten bent tegen anorexia, je de ziekte ineens niet meer hebt. Ik vraag me af wat precies de bedoeling is van deze blog?
roweentje - Zondag 31 maart 2013 19:46
Klopt someone64 het staat er nergens
nnn - Zondag 31 maart 2013 19:51
wat een raar artikel om op proud te plaatsen.. sorry
Fayee - Zondag 31 maart 2013 19:51
ik vind dit ook best wel triggerend...
- - Zondag 31 maart 2013 19:52
Nee ik vind het ook geen handige blog.
De meeste meiden die hier die vechten tegen de eetstoornis en dan komt er zo een blog er over.. Niet echt slim.
En ik dacht dat BMI`s niet gezegd mochten worden, dus dan ook niet in blogs 1 lijn trekken is wel fijn toch?
Dus ik denk dat het beter is als de blog verwijdert word voor iedereen!
Het is vast goed bedoelt maar het is niet handig!
angstig meisje. - Zondag 31 maart 2013 19:56
ik snap de reactie's hierboven en inderdaad "de toon" waarop deze blog geschreven is staat me niet aan!

kcal, gewichten en bmi's zijn op het forum niet toegestaan en hier wel?
waarom wordt je er op het forum dan wel op aangepakt als je die dingen schrijft?

en sommige mensen met een eetstoornis eten wel veel/goed zonder te compenseren.
ik snap dat dit voor velen triggerend is!

Nouska dit is niet persoonlijk tegen jou, want ik weet dat je deze blog goed bedoelt..
CJ - Zondag 31 maart 2013 19:56
Jongens, kom op. Als je zulke informatie hier niet leest, kun je het nog op 10000 andere plaatsen lezen. Is één blog genoeg voor het complete omslaan van je (eet)gedrag? Laat jullie niet uit het veld slaan en blijf kijken naar wat de toekomst je kunt brengen. Je wilt toch geen anorexia hebben? Je wilt toch geen stempeltje hebben?

Voor mensen die nog niet zoveel van eetstoornissen weten is dit een interessante blog.
Claire - Zondag 31 maart 2013 19:57
Net zoals de anderen ben ik het er mee eens en vind ik het ook geen fijne blog. Het is erg triggerend en lastig. Zulke dingen zijn verder dus op internet wél te vinden..? Dan hoeft het hier toch niet gepost te worden?
tlm - Zondag 31 maart 2013 20:02
eindelijk 'blij' dat ik boulimia heb, geen last van ondergrenzen :')
h0neybee - Zondag 31 maart 2013 20:05
sorry dat ik nu echt een ongelooflijke zeiksnor ben maar waarom zijn mijn bmi dingetje en kcal dingetje weggehaald?
Anoniem - Zondag 31 maart 2013 20:06
Ik vind het eigenlijk helemaal niet triggerend, ik vind dat er echt zwaar overdreven wordt gereageerd. De dingen die worden besproken in de blog zijn vaak dingen die je zelf toch al weet lijkt me..
En als je anorexia hebt en je bent ertegen aan t vechten heet dat anorexia in remissie..
Anne - Zondag 31 maart 2013 20:06
Eens met CJ..
De standaard ideeen worden juist heel duidelijk weerlegd!
'Het is dus echter NIET zo dat...'..

Jullie weten beter dan dit
h0neybee - Zondag 31 maart 2013 20:07
oké mijn laatste reactie had miss. niet gehoeven haha. ik zei al dat ik soms een beetje een zeiksnorretje ben (:
brigit - Zondag 31 maart 2013 20:10
Ik denk dat deze blog voor veel mensen toch te triggerend werkt. Het heeft te maken met hoever je nog in de eetstoornis zit. Natuurlijk weten we allemaal allang van de BMI grens, maar dan toch is het als je er nog middenin zit moeilijk om te lezen. Vooral als je op het punt staat hulp te krijgen of er nog een diagnose gesteld moet worden. Maar vergeet niet: eetstoornis NAO is echt niet minder ernstig dan anorexia. En binnen de GGZ wordt allebei de diagnoses zeer serieus genomen.
liza - Zondag 31 maart 2013 20:15
eerst dacht ik ook, hmm niet zo handig deze blog op Proud, maar nu ik hem nog een paar keer heb doorgelezen, en ook het laatste stukje vooral, vind ik het juist wél een goede blog. dat dit sommige triggert wordt in het laatste stukje juist erg 'tegemoetgekomen'.
E - Zondag 31 maart 2013 20:56
Door een Ervaringsdeskundige geschreven; zou zij juist niet in staat moeten zijn om in te kunnen schatten hoe dit opgevat wordt door meiden met een eetstoornis? Ja het is een duidelijk en waarheidsgetrouwe blog over AN en daarmee toch nog wel redelijk goed. Hoewel ik het jammer vind dat er weer zoveel aandacht naar AN gaat, terwijl toch wel, zeker bij jullie, bekend moet zijn hoe mensen zich voelen die geen an hebben; over het algemeen een gevoel van falen, ik ben niet ernstig en stel me aan.
@E - Zondag 31 maart 2013 20:59
Ik vind dat de ervaringsdeskundige (nouska) juist heel goed begrijpt hoe het is om zulke dingen te lezen (op internet of op proud) en er staan ook links in naar blogs waar je verder kunt lezen over dat gevoel van falen of niet ernstig zijn.

E - Zondag 31 maart 2013 21:02
Maar het zegt toch al genoeg over hoe deze blog wordt opgevat als er in het algemeen zulke links bij komen te staan? Of denk ik nu heel krom?
Lisanne - Zondag 31 maart 2013 21:08
Eens met E, ik vind het ook een prima blog! En het zijn denk ik vragen over anorexia, omdat er nu eenmaal veel naar anorexia wordt gezocht op internet. Veel mensen met een eetstoornis nao of boulimia willen nou eenmaal 'liever anorexia' hoe gestoord dat ook klinkt. In de laatste alinea's vind ik dat dit ook wel duidelijk naar voren komt. Niets mis met deze blog, juist wel een goede boodschap: je hoeft niet aan al die criteria te voldoen om een even erge eetstoornis te hebben.
PeanuttButterfly - Zondag 31 maart 2013 21:09
Aan al deze reacties te zien ga ik dit maar niet lezen... =3
could - Zondag 31 maart 2013 21:31
^haha ja, dat was dus ook wat ik dacht :p
Katinka - Zondag 31 maart 2013 21:39
Eens met Scared, waarom niet ook zo'n blog over boulimia, nao en bed?
@katinka - Zondag 31 maart 2013 21:42
Omdat hoe wreed het ook is, onze maatschappij eigenlijk alleen anorexia als ernstige eetstoornis erkent, en bewust/onbewust daar de meeste aandacht naar gaat.
Katinka - Zondag 31 maart 2013 21:54
Dat weet ik, maar moet ik daarom dan maar gaan afvallen tot ik ook ernstig ondergewicht heb, zodat ik serieus genomen word? Ik ben momenteel gediagnostiseerd met boulmia, en mijn eetstoornis is nu heftiger dan toen ik anorexia had. Moet ik dan maar weer gaan afvallen? Of mezelf serieus nemen terwijl het grootste gedeelte van de maatschappij dat eigenlijk niet doet?
Ik lees op het forum vaak dat alle eetstoornissen serieus zijn, zowel van andere leden als van mods, en daar ben ik het absoluut mee eens, en daarom vind ik dat er een soortgelijke blog over boulimia, nao en bed moet komen. Een eetstoornis zit niet in gewicht of in het lichaam, een eetstoornis zit in je koppie en de ernst ervan is niet altijd aan de buitenkant te zien.

Daarnaast heb ik ook regelmatig gedacht dat ik anorexia wilde, en ik had (en heb) er moeite mee dat ik boulimia heb (is nog geen week 'officieel'). Maar weet je, ergens ben ik blij dat ik geen ernstig ondergewicht heb en niet zoveel last heb van lichamelijke klachten/problemen. Ik kan alles, ik doe alles, ik ga naar school, werk en ik spreek af met vrienden. En ja, dat het een chaos in m'n hoofd is en dat mijn eetstoornis sterk aanwezig is, dat is rot, en ik vecht ervoor om daar vanaf te komen, maar ik wil geen anorexia meer. Het is niet een kwestie van aan het plaatje van de maatschappij voldoen. Het is een kwestie van jezelf serieus nemen en vechten. Ik wil geen anorexia, geen boulimia, ik wil helemaal geen eetstoornis. En ik weet eigenlijk niet eens meer wat ik precies met dit berichtje wilde zeggen, maar sommige reacties maken me boos en gefrustreerd. Er is niks leuks aan anorexia, boulimia, nao, bed of wat dan ook.
@katinka - Zondag 31 maart 2013 22:07
Amen. Je haalt me de woorden uit de mond
M.L. - Zondag 31 maart 2013 22:26
Ik vind het een goede blog.

glynis - Zondag 31 maart 2013 22:40
ik vind dit wel een goede blog
het is pure informatie
maar...
er staat ook bij dat er vaak naar zo een dingen word gekeken en dat mensen dan denken ik ben niet zo dus ik moet zo...
Er word ook gezegd dat dat niet moet niet nodig is dat alles niet puur vast staat op informatie die er bestaad.

maar er zijn hier dus mensen die dat wel zo doen
esmee - Zondag 31 maart 2013 23:09
Heel mooi verwoord Katinka!
Anke - Zondag 31 maart 2013 23:41
Uit mijn eigen ervaringen neem ik mee dat je zowel de psychische als uiterlijke kenmerken moet dragen om echt de stempel 'anorexia' mee te krijgen. Anders wordt het al snel nao. Volgens mij gaat het qua de eetstoornis die ana echt is meer om de psychische verschijnselen en kenmerken (die trouwens ALLE patiënten in meer/mindere mate gemeen hebben) en niet zozeer om de lichamelijke uiting ervan. Dat is echter wel een verdere fase...
M.M - Maandag 1 april 2013 00:56
Ik vind dat er een beetje te veel ophef is over dit blog. Het is de harde waarheid en ik de k dat er genoeg mensen zijn die het wel aan nuttig beschouwen, of hoe je dat ook zegt.

Ook ben ik het heeeelemaal eens met Katinka.

En ik vind dat dit blog gewoon moet blijven. Vind het nergens op slaan dat het verwijderd zou moeten worden. Dan lees je het toch niet..?! Dat is je eigen risico.
hoii - Maandag 1 april 2013 07:21
Ik had ook verwacht dat proud zich meer zou onderscheiden wat betreft informatie over eetstoornissen.

Ik ben hier ook absoluut niet blij mee.
.... - Maandag 1 april 2013 08:38
helemaal eens met hoii. zo ken ik proud niet. dit artikel is erg triggerend. ik had het niet moeten lezen.
.... - Maandag 1 april 2013 08:40
oh, en ook dat plaatje van dat hele magere meisje: waarom doen jullie dat? iedereen kan zich er wel wat bij voorstellen over dat er magere meisjes zijn. dan hoeven jullie niet ook nog zo een plaatje te plaatsen wat dermate triggerend is. op het forum mag dat ook niet, dus waarom hier?

ik ben teleurgesteld, want eigenlijk moet jullie site mensen omhoog trekken uit het dal en niet nog verder naar beneden sleuren. en bedankt.
xoxo - Maandag 1 april 2013 08:48
mijn god, dit is wel erg triggerend...
X - Maandag 1 april 2013 09:00
Jammer dat het weer alleen over anorexia gaat.
blauwwolkje97 - Maandag 1 april 2013 09:12
Ik vind het een goede blogg, maar wel heel triggerend, Natuurlijk kun je het ook op internet vinden maar als ik het op deze site lees... is het toch anders.
Pff ik wou dat ik dit niet had gelezen...
Katinka - Maandag 1 april 2013 09:18
Thanks @katinka, esmee en M.M, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
Katinka - Maandag 1 april 2013 09:18
Thanks @katinka, esmee en M.M, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
Katinka - Maandag 1 april 2013 09:18
Thanks @katinka, esmee en M.M, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
Claire - Maandag 1 april 2013 09:19
Dit is dus duidelijk te triggerend. Op het forum zijn ook wel eens triggers. Die worden ook verwijderd, dus dan zal dit al helemaal verwijderd moeten worden.
hup - Maandag 1 april 2013 09:45
Sorry, maar ik vind dit ook wel erg makkelijk gezegd van de mensen met bed of boulimia die kritiek hebben op deze blog. Hoezo 'het gaat wéér over anorexia?' en 'boulimia wordt weer vergeten' dat slaat echt nergens op. Er zijn zat blogs op proud die ook daar over gaan. Niet iedere kans grijpen om je zielig te voelen. Sorry hoor.
blauwwolkje97 - Maandag 1 april 2013 10:12
@hup. Dat kun je vast op een aardigere manier zeggen.
Jirkiee - Maandag 1 april 2013 10:24
Over boulimia vind je inderdaad ook nog artikels.
Maar wat met BED? Daar vind je echt weinig over.
glynis - Maandag 1 april 2013 10:26
als we zo gaan doorgaan is alles triggerend
xjaney - Maandag 1 april 2013 10:28
mja ik snap de reacties wel dat deze informatie ook op andere plaatsen op internet te vinden zijn. Maar voor mensen (waar ik ook bij hoor) die triggergevoelig zijn is het beter om triggers zo veel mogelijk te vermijden. Ik ga ook niet googlen ''gewicht anorexia'' ofzo, want dan wéet ik dat er triggers komen. Het is alleen dat ik op een site als proud dit niet had verwacht. En zeker niet met de strenge forumregels enzo. Toen ik aan een mod vroeg waarom hier wel en op het forum geen BMI's , zei hij ''omdat het dan over het BMI van een persoon gaat en in de blog niet''
Maar dat betekent toch niet dat dit niet triggerend is?
Ik snap niet, dat ookal is het Proudteam het er misschien niet mee eens, deze blog niet wordt verwijderd. Oké, het is een meningsverschil. Maar als zoveel mensen zich er rot bij voelen, wat is het dan voor moeite om nog meer narigheid te voorkomen? We willen toch niet dat nog meer mensen zich getriggerd voelen? Ik vind dat deze blog gewoon weg moet eerlijk gezegd..
EB91 - Maandag 1 april 2013 10:45
Ik begrijp deze ophef niet helemaal. Ik zie niet wat er mis is met dit stukje en vind het juist wel verhelderend.
es - Maandag 1 april 2013 10:50
even iets anders: ik lees dat jullie je allemaal getriggerd voelen door het BMI. Wat grappig is dat ik me altijd getriggerd voelde door het criterium: ''sterk vertekend lichaamsbeeld''. ik heb me nooit herkend in het plaatje met de spiegel. Terwijl dat ook heel vaak terug komt in blogs en artikelen over AN.
Weet iemand trouwens of je ook niet meer de diagnose AN mag hebben als je boven die BMI zit omdat je aan het aankomen bent van ernstig ondergewicht?

ten slotte: ik ben het eens met de twee kanten. Aan de ene kant is het inderdaad onnodig triggerend om BMI's te lezen. Aan de andere kant: we hebben het er toch altijd over dat je iemand met een eetstoornis niet moet pamperen, niet de normale dagelijkse prikkkels weghalen omdat het dan makkelijker is? Dit hierboven is puur een informatieve opsomming van de DSM. Niets geen emotionele aansporing tot lijnen. Het feit dat zoveel getriggerd worden door een beschrijving van een ziekte is ook weer een sein voor jezelf dat je nog lang niet gezond bent!. Probeer jou gevoel na het lezen objectief te bekijken en dat juist als argument te gebruiken om weer te vechten!
Luna - Maandag 1 april 2013 10:53
Volgens mij lezen sommige mensen niet het hele artikel.
Er wordt duidelijk een toelichting gegeven en begrip. Er staat geen info in die je niet mag weten als je een eetstoornis hebt. Je ogen sluiten voor triggers is namelijk iets anders dan proberen met triggers om te gaan.
Chantalltje - Maandag 1 april 2013 11:16
Je leest het idd op eigen risico.
Maar meiden die nog in hen eetstoornis zitten lezen dit gewoon misschien voor de tips ect ect.
En over bed en boulimia daar is een stuk minder informatie over te vinden ook als je op google kijkt. Over anorexia is veel meer informatie te vinden zo makkerlijk is dat!
Dus om dan zo te reageren tegen proud dat daar nooit een blog over getypt word is best onzin want dat doen ze wel, er is alleen een stuk minder informatie daar over te vinden..
Ik vind dat er nu wel genoeg over geklacht is.
Het is goed bedoelt van Nouska!!
Rozie--x - Maandag 1 april 2013 11:34
Ik vond het ook wel wat triggerend. Maar langs de andere kant, het is gewoon zo, je leest het overal. Ze moeten ook ergens een lijn trekken natuurlijk. Ze moeten ergens een lijn trekken die zegt 'die persoon heeft anorexia, die boulimie,... ". En wellicht trekken ze op andere gebieden ook lijnen. Maar ook op gewicht, toch?

Wat ik me wel afvraag, is er niemand die met deze vraag zit? Je bent gediagnosticeerd met anorexia, je zat onder die bepaalde BMI. Maar als je op goede weg bent en wat bent bijgekomen je BMI Eindelijk wat boven die grens ligt. Heb je dan geen anorexia meer? Want je kan ook onder dwang bijkomen, dat veranderd toch niks dan? X
Peanutt. - Maandag 1 april 2013 11:51
Niks mis met deze blog op zich.
Maar wat ik gewoon raar vind, op het forum worden berichten met genoemde BMI en 'thinspo-achtige' plaatjes verwijderd.
Waarom wordt het dan wél in een blog gezet.
Anoniem - Maandag 1 april 2013 12:03
Er worden toch helemaal geen BMI's vermeld? ik snap het probleem werkelijk niet hoor, waar maken mensen zich druk om..
2bHappy - Maandag 1 april 2013 12:13
@es en @ rozie- x: Om even op de laatste vragen te antwoorden van: "stel je hebt anorexia en je bent bezig met aankomen en herstel in gewicht, heb je dan geen anorexia meer?" Waar ik in behandeling ben (geweest) veranderen ze je diagnose niet. Omdat het nogal zinloos is. Je bent gediagnostiseerd met (in mijn geval anorexia) en aankomen hoort dan bij het herstel. Het gaat om de denkpatronen die iemand heeft en die zijn niet zomaar opgelost als iemand met anorexia gaat aankomen. Het is wat anders als iemand met anorexia doorschiet naar een andere eetstoornis, dan zou het zinnig zijn om de diagnose aan te passen, omdat daar dan evt een andere therapie voor nodig is en dan kan een diagnose een belangrijke bron van informatie zijn in eerste instantie. Hopelijk is mijn reactie niet te warrig;)
aphrael - Maandag 1 april 2013 12:24
jongeeens ... mag ik wat tegengas geven? waarom verwijderen ?! ik vind het een goede blog ! informatief en met vooral de ondertoon : neem jezelf serieus. of je nou wel of niet de diagnose anorexia hebt. en iets waar ik in mijn behandeling ook achter kwam. er zijn zoveel gradaties en zoveel verschillen ook onderling. ik kreeg de diagnose anorexia , iemand die er minstens net zo slecht aan toe was maar gewoon nog ongesteldwerd kreeg de diagnose nao. ik snap zo dat dit moeilijk is, en et voelt alsof je "minder erg" bent. ikzelf ben inmiddels 9 maanden in behandeling geweest en flink aangekomen.volgens de "regels" heb ik nu geen anorexia meer maar nao. dit vind ik in het begin ook lastig .. maar nu ?! tis maar een stomme stempel en et zegt niet over hoe heftig mijn/jouw eetstoornis is. en ik kan jezeggen : anorexia is NIETS om trots op te zijn ! well done proud !!
Katinka - Maandag 1 april 2013 12:25
Wat ik me afvraag als ik deze reacties lees, is: Waarom willen jullie zo graag het stickertje "Anorexia"? Omdat je dan aan het idee van de maatschappij voldoet, omdat je dan serieus genomen wordt door het grootste gedeelte van de maatschappij?
Zoals ik al eerder schreef: het draait niet om wat de maatschappij vindt. Dan heb je boulimia, nao of bed. Dat is rot, maar niet minder rot of serieus als anorexia. De oplossing ligt niet bij het voldoen aan de criteria van anorexia. De oplossing ligt bij jezelf serieus nemen en vechten tegen je eetstoornis, welke naam deze dan ook mag hebben. Uiteindelijk willen we toch niet "dat meisje met anorexia" of "die vriendin met welke eetstoornis dan ook" zijn? Ik niet tenminste. Ik wil Katinka zijn, zonder het stickertje van anorexia, boulimia, nao of bed. Uiteindelijk willen we toch beter worden en gelukkig zijn?
Chantalltje - Maandag 1 april 2013 12:30
@katinka helemaal met je eens!!

Zullen we nu maar stoppen met deze discussie, want het slaat nergens om.
Welke eetstoornis je ook heb het is allemaal niet leuk! Maar het gaat er om wat jij wil.
Dus als ik jullie was zal ik voor de genezing kiezen gelukkig zijn en er tegen vechten, wat voor eetstoornis je ook heb!
En wie wilt er nou een diagnose van een eetstoornis niemand toch!
Dus nu klaar met deze discussie......
linkinparkgirl - Maandag 1 april 2013 12:49
ik zou ook graag hebben dat deze blog verwijdert wordt want het triggert mij ook.
trouwens de DSM-IV is achterhaalt. In de nieuwe dsm, de DSM-V staat er geen specifieke eis meer met betrekking tot de bmi.
katsa - Maandag 1 april 2013 13:19
In onze maatschappij is het schoonheidsideaal dun. Alle meisjes die er van nature zo uitzien steek jullie hand eens op. Wie is er van zichzelf een maatje 34?

Hoeveel meiden hebben er nu hun hand opgestoken? Niet veel volgens mij. Degenen de het wel hebben gedaan, dit is (als jullie gezond zijn) jullie normale bouw. Alle andere meiden jullie zijn anders, hebben misschien geen maatje 34 of zien er niet uit zoals de maatschappij vindt dat je er moet uitzien. Maar wees jezelf, je bent meer dan een slank en gespierd lijf. Jullie zijn stuk voor stuk geweldige meiden. De ene wat grappiger dan de andere, de ene wat meer met mode bezig dan de andere. En als er iemand je een etiket wil geven trek het eraf en geef jezelf je eigen etiket. Want jij bent jij en
katsa - Maandag 1 april 2013 13:22
Even afmaken ;)
Want jij bent jij en als ze er niet mee kunnen leven pech voor hen. Wat jij van jezelf vindt is zoveel belangrijker en wat jij met jezelf doet. Iedere eetstoornis is even erg want ze ontnemen ons de kans op het leven dat we allemaal willen leven. Een gezond en gelukkig leven.
peaches - Maandag 1 april 2013 13:29
Wat een gezeur zeg, deze criteria kom je overal tegen, het is gewoon een informatieve blog. Als het je triggert, lees het dan niet. En wie heeft dat plaatje met dat meisje voor de spiegel nou nog niet gezien? De mensen die zeggen dat ze hierdoor weer willen gaan afvallen moeten eens bij zichzelf nagaan of dat niet gewoon een smoesje is om mee te gaan in je eetstoornis. Het ligt aan jezelf en niet aan deze blog. Je kunt je niet afsluiten voor dit soort dingen want je komt ze toch overal tegen.
Adina - Maandag 1 april 2013 13:57
@Katinka

Wow, mooie woorden in je laatste berichtje :) Super.
M - Maandag 1 april 2013 14:19
Sorry, maar ik vind dit een prima blog.
Iedereen weet wat er bedoeld wordt en wat Nouska heeft bedoeld, wat is er dan erg aan? Je weet toch wat er wordt bedoeld?!
En daarbij, als je van anorexia geneest en je zit op een bmi 17.8 waarom moet er dan überhaupt nog de vraag zijn of je dan nog anorexia hebt? Je bent toch niet zomaar bezig met genezing? Misschien moet je je dan afvragen of je genezen wilt. Waarom dan nog steeds nog altijd diezelfde vraag?
Je vraagt toch ook niet aan mensen die van zichzelf een bmi van 17.5 of lager hebben of ze anorexia hebben? Like; er zijn zoveel meer criteria.

Doe niet zo verschrikkelijk moeilijk. Als dit triggert; kruisje rechtsboven.
Excusez-moi
Peanutbutter - Maandag 1 april 2013 14:54
Een van de criteria is ook dat je 3 maanden niet ongesteld bent. Ik ben altijd ongesteld gebleven (wel onregelmatig of een maand overslaan). Maar kreeg wel de diagnose anorexia van een psychiater. Zat trouwens wel nog een eindje onder dat BMI van 17.5
angstig meisje. - Maandag 1 april 2013 16:13
je kan het misschien overal op internet vinden......maar op het forum mag je het niet noemen, dus waarom dan hier wel?

verander de forumregels dan ook!
hockeymeisje95 - Maandag 1 april 2013 16:17
Sommige reacties vind ik wel héél overdreven. Er staat nog duidelijk in de blog:
'Dit betekent echter niet dat wanneer je een gewicht boven dat BMI hebt, jouw eetstoornis niet minstens zo ernstig kan zijn'.
Daarbij, iedereen weet toch de criteria van anorexia, waarom is het dan zo erg om dat hier ook te lezen?
Sowieso moet je gewoon leren omgaan met triggers en niet altijd willen dat alles weggehaald wordt. Als je een dun iemand op straat ziet lopen, vraag je toch ook niet of die zich kan opsluiten? Maar goed, dat is mijn mening hihi.

Jelle - Maandag 1 april 2013 17:44
Wow, wat een reacties.

Een van de DSM-criteria is blijkbaar een BMI lager dan 17,5. Dat is dan gewoon zo bepaald en daar kan de blogschrijfster ook niks aan doen.

Erg eetgestoord om je dan direct 'gekwetst' te voelen o.i.d. als je dat niet hebt. Het labeltje anorexia is niet iets om trots op te zijn. En er staat toch duidelijk bij dat je eetstoornis ook ernstig kan zijn als je dat niet dat BMI hebt?

Ik kan begrijpen dat het voor sommige meiden moeilijk om te lezen is, maar dat zegt meer over henzelf dan over deze blog.
Yessy - Maandag 1 april 2013 17:52
Ik vind het een duidelijk blog en er staat voor mij niks nieuws in. Ook dat plaatje schrik ik niet van, want die komt op televisie ook geregeld voorbij..

Even over de vraag wanneer je in behandeling gaat; Ik had de diagnose anorexia, ging in behandeling en daarna werd mijn diagnose gewijzigd in Nao omdat ik inderdaad niet meer aan de criteria voldoe.. Is het nu minder erg? NEE ik heb nog steeds een eetsoornis alleen heeft deze een andere naam. Daarom vecht ik niet midner hard, moet ik nog steeds vechten en zal ik ook blijven vechten.

Wat betreft de bmi? Er zitten hier allemaal mensen met een eetstoornis, die allemaal de intentie hebben of zullen krijgen om te genezen. Daarvoor zul je hulp moeten zoeken. Ook wanneer je hulp gaat krijgen zul je geconfronteerd worden met bmi's, gewichten etc... Je kan je ogen er wel voor sluiten en zeggen dat is triggerend, maar ooit zal je de triggers aan moeten gaan en merk je vanzelf dat je sterker word naarmate je er vaker mee geconfronteerd word. Elke keer wanneer je ziet dat je sterker bent dan een trigger of dat stemmetje in je hoofd zal je zelfvertrouwen en je vechtlust groeien, en dan pas zul je vooruit komen.Je maakt geen stappen in de goede richting als je blijft ontwijken/ dingen uit de weg gaat. Je zal het aan moeten gaan, en ik geloof er in dat iedereen hier dat kan!

Laat je niet van slag brengen door zo'n getalletje! En waarom zou je het stempeltje willen hebben, de hulp word er niet beter op, voor elke stoornis is er hulp, en die is even goed! Ik had het stempeltje, en ohhh ik zou er echt alles voor over hebben om dat terug te draaien, dat ik het niet zo ver had laten komen!
Ik wou kinderen, en die wens kon ik gedag zeggen! Ik had mijn droombaan, die was ik zo opeens kwijt! Ik had geen sociaal leven meer. Het enige dat ik om me heen had waren mensen in witte jassen en een gore ziekenhuis lucht...

Kop op meiden, steek je energie in het vechten tegen je eetstoornis!
Lila - Maandag 1 april 2013 18:29
Ik ben het eens met de bovenstaande reactie, maar verder vind ik wel dat het gewoon een nietszeggende blog vind. Dus ik zou zeggen, verwijderen maaarrrrr. Er zijn tal van andere (hele) goede blogs op deze site, dus en dit is nou niet echt dat je zegt van, een goede binnenkomer.

Wat ik sowieso graag zou willen, is dat de de titel veranderd wordt!!!!!
Want het is voor heel wat meiden zeeeeeeeeeeeeer aantrekkelijk, en ik vind het ook écht een goed onderwerp!!! Alleen je verwacht iets meer een motiverend stukje tekst...
Lila - Maandag 1 april 2013 18:39
Trouwens, verwijderen, hoeft eigenlijk zeker niet hoor, niet zo aantrekkelijk maken, en dan zulke moeilijke feiten op een rijtje zetten.

Ik bedoel hiermee, dat het wellicht zouden kunnen denken van
'Oh, ik eet teveel'
'Oh, ik heb dat BMI nog niet'
'Oh, ik hoef niet naar mijn oude gewicht'

Je moet niet uit het oog verliezen, dat hier mensen in alle fases van herstellen komen, en dat heeeeel veel mensen dit (denk ik!!) een aantrekkelijke titel vinden.

Sorry, ik bedoel het niet bot, en nu hou ik op :)
Oh, en mijn vorige reactie, was mijn eerste reactie, had ik niet goed over nagedacht, sorry.
Scared - Maandag 1 april 2013 21:40
Jullie moeten ook begrijpen dat op deze site ook ouders en omstander, scholieren voor een werkstuk op komen die dergelijke dingen willen weten.
Een vriendin van mij met anorexia werd gestoord van de vragen 'hoe veel eet jij nou per dag?' 'wat is je gewicht nu?' nou zij had gewoon niet eens de energie om de vragen te beantwoorden en zei ook weleens dat ik ook een eetstoornis had en dan kreeg ze weer de vragen 'waarom dan?' 'Scared is toch niet heel dun?' nou ze heeft wel wat mensen naar Proud gestuurd op een gegeven moment. Ook voor dergelijke dingen om deze vragen te beantwoorden van nieuwsgierige mensen is deze site bedoeld. Moet jij je voorstellen dat ze hun feiten zoeken op sites die helemaal geen duidelijk beeld geven over eetstoornissen. Ja, dan denken ze uiteindelijk wel dat anorexia de ernstigste en de zwaarste eetstoornis is helemaal als ze plaatjes erbij gaan zoeken. Daarom is Proud er deels ook (alleen mag proud meer hun docu nu promoten en meer artikelen en misschien onderzoek doen naar onzichtbare eetstoonrissen zodat ze bij iedereen bekend zijn). Natuurlijk zijn wij als patiënten nooit gebaat met het geven van bmi. Ik had ook van nou dan kan ik 18 bmi hebben en dan ben ik net niet te dun en bla blabla. Het is niet het nummertej dat je eetstoornis is het is je gedachten en dat weten jullie ook. Willen jullie een beter beeld van eetstoornissen of vertellen wat triggerent is? Ga dan nu vechten tegen je eetstoornis en ga dan daarna werken (al dan niet vrijwillig) bij Human Concern, Ixta Noa, Stichting Jij, SABN, Proud2bme en weet ik veel wat voor andere organisaties er nog verder zijn :)

Succes :O
sindy - Maandag 1 april 2013 23:02
Werkelijk ik begrijp niet wat er mis is met deze blog. Het is informatief met een ervaringsdeskundige blik geschreven
S. - Dinsdag 2 april 2013 08:41
Goed dat hier eens een keer een blog over is. Ik lees hier vaak dat meiden zichzelf niet serieus kunnen nemen zonder dat labeltje...

Toch vind ik het erg jammer dat er in de zorggeving zo vaak met labels gewerkt wordt. Val je net overal buiten, dan krijg je al moeilijker hulp. Vandaar dat waarschijnlijk het idee bij meiden ook wel bestaat dat het 'nog niet nodig' is.

Sowieso vind ik labels van psychische stoornissen altijd maar lastig, gezien het verandert, en afhankelijk is van hoe je wel of niet past in de huidige maatschappij. Ik zou eigenlijk veel liever psychische zorg zien die wat meer persoonsgericht is, en de onderliggende problematiek en de hieruit voortkomende symptomen aan zou kunnen pakken zonder dat je perse een op maat gemaakte therapie krijgt voor een bepaald(e) stoornis/hokje.
Briesje - Dinsdag 2 april 2013 13:39
Eens met @S

Labeltjes maken het lastiger om de hulp te krijgen die je wel verdient. In mijn geval bedoel ik dan niet alleen op het gebied van eetstoornissen. Ik had onderzoek laten doen voor AD(H)D. En er werd geconstateerd dat ze wel denken dat ik het heb maar vanwege comorbiditeit geven ze de diagnose nog niet. En ik heb gemerkt aan mijn psychiater dat het eigenlijk ook ligt aan het feit dat ik 'gewoon' mijn HAVO heb afgerond en mijn HBO aan het doen ben dus dan is het probleem van AD(H)D niet zo erg volgens de psychiater. Waardoor ik dus die diagnose met bijkomende hulp nog niet nodig heb. Terwijl het nu best moeilijk gaat met mijn HBO en ik juist wel hulp nodig heb voor die AD(H)D maar daar luisteren ze niet naar. Dus pas wanneer ik in de goot lig en heb moeten stoppen met mijn HBO studie die ik heel erg leuk vind en niet opnieuw voor zou mogen aanmelden zou ik maar geen hulp moeten krijgen?? Dat is de conclusie die ik er dan uit trek....
roso - Dinsdag 2 april 2013 13:57
scared ik ben het helemaal met je eens ik ben zo'n scholier met een werkstuk over anorexia en ik heb uit deze blog kunnen halen maar aan de andere kant kan ik het me ook voorstellen dat het moeilijk is om te lezen als je zelf anorexia hebt maar het kan ook mischien helpen om er overheen te komen maar daar kan ik naturlijk niets over zeggen want ik heb natuurlijk zelf geen anorexia.
Isa - Dinsdag 2 april 2013 20:22
Tjonge jonge, wat een heftige reacties! Wat mij erg opvalt: hier mag je geen cijfers noemen op het forum, en veel mensen willen dat ergens toch wél heel graag en gaan soms 'in de fout'. Op een ander ES forum mag je alle getallen noemen, en daar doet NIEMAND het. Je kunt het als 'trigger' markeren en alsnog schrijven, maar blijkbaar is het niet zo interessant meer als het wél mag.
Ik vind Proud hierin nogal streng. Eerst wilde ik ook van alles niet weten/horen omdat dat mij triggerde, maar je láát je ook triggeren. Sowieso is het volgens mij niet goed om teveel tijd op een ES forum door te brengen. Wel af en toe ervaringen uitwisselen, maar het wordt al zo snel "niemand begrijpt mij en de boze buitenwereld houdt ook nooit rekening met ons".
Ik ben voor feitenkennis (dus deze blog) en voor eigen verantwoordelijkheid. Niet meteen eisen dat iets eraf wordt gehaald omdat jij er niet tegen kunt. Zoals anderen voor mij al zeiden: je kunt gewoon wegklikken. ;)
Niet lullig bedoeld, JUIST niet. Neem je leven in eigen hand en kies ervoor te lezen wat jij prettig vindt om te weten.
Het beste voor iedereen, en streef vooral niet naar dat ene hokje. Het is geen leuk hokje. Je hebt er vooral veel last van, in my opinion.
x Isa
emily - Dinsdag 2 april 2013 22:48
wat een reacties zeg.... jeetje... de BMI's.. triggerend... dames dames.. er wordt 1 BMI getal genoemt en dat is de grenswaarde die gesteld is in de DSM.
Wat ik zo mooi vind aan deze blog is dat er enerzijds informatie staat die feitelijk is (die inderdaad ook ergens anders te vinden in op internet, gewoon de criteria vanuit de DSM) en anderzijds ook gelijktijdig genoemd wordt dat je ook een ernstige eetstoornis kan hebben als je niet aan deze criteria (BMI waarde) voldoet. En deze combinatie van info is iets wat je niet op internet kan vinden (daar worden alleen de criteria genoemd en niet gezegd dat het niet alleen gaat over BMI).

Ik vind het dus een blog met een zeer toegevoegde waarde!!!

Ergens in deze 95 reacties gaf iemand ook aan dat het weer alleen over anorexia moet gaan en nooit eens over NAO, Boulimia of BED.... Wat ik wel een jammere reactie vind aangezien er nog geen week geleden een uitgebreide blog is geplaatst over BED.... Zonder een hele discussie eronder en geen ophef. dat terzijde...
_Luckamy_ - Woensdag 3 april 2013 10:48
Ik vind zelf dat het stellen van de diagnoses heel erg krom gedaan wordt. Bij mij is het namelijk het geval dat ik alle kenmerken van anorexia had, behalve ondergewicht. Dit omdat mijn lichaam weigerde verder af te willen vallen (waar ik hem heel dankbaar voor ben!!) en omdat ik op tijd aan de bel getrokken heb. Alleen doordat ik geen ondergewicht heb, zou ik de eetstoornis NAO hebben. Ik vind dit gewoon niet kloppen. Samen met mijn Therapeute zijn we het Anorexia - NAO gaan noemen. Dus Anorexia Net Anders Omschreven. Alle kenmerken zijn aanwezig, behalve 1. Conclusie: De behandeling die gestart is, is precies het zelfde als van iemand met gewoon anorexia, behalve dat ik geen aankomlijst nodig heb gehad (wel nutridrink ivm ondervoeding van mijn lichaam)..
somebody - Woensdag 3 april 2013 10:55
hey heeft iemand tips voor mijn werkstuk!

Who knows - Woensdag 22 mei 2013 22:21
Ik weet niet of ik het heb.. Bij de zelftest kruis ik er wel veel aan... Ik vind met zelf wel een beetje dik maar zelf weet ik ook wel dat het niet echt zo is... Het klinkt een beetje dubbel op maar toevallig ben ik vandaag een kilo afgevallen.. En ik ben er zelfs blij mee!! Dus ja.. Wat is het nou?
´perfect´ girl - Maandag 1 juli 2013 20:54
heey! ik heb een probleem.. ik heb volgens mijn vriendinnen een mooi en slank figuur maar als ik naar mezelf kijk dan heb ik dat niet maar ik wil geen anorexia dus blijf ik wel eten maar let wel op de hoeveelheid en calorieën. Maar nu denkt een super goede vriendin van mij dat ze dik is. En morgen hebben we de laatste dag school en dan gaan we met de meiden lekker het dorp in enzo en eten maar ze wil dus niet eten en ze denkt echt dat ze dik is maar dat is ze totaal niet. En ik heb allemaal foto`s laten zien wat de gevolgen ervan zijn en dat ze NIET dik is maar ze wil me maar niet geloven.. gaat ze ook vragen wat ze tegen der gele tanden kan doen... ik weet niet wat ik moet doen want ze zegt als ik der eten geef enzo geen goede vriendin ben.. ik weet nu niet wat ik moet doen.. ze is een super vriendin en ik wil haar echt niet kwijt maar ik wil ook niet dat ze aan anorexia gaat lijden.. HELP MIJN VRIENDIN & MIJ!!!!! x
Gonzo - Zaterdag 27 juli 2013 16:16
Ik weet niet goed waarom ik hier reageer maar ik voel dat ik iets kwijt moet en dan is dit de plek, lijkt me. Ik zit echt enorm onder de cijfers in verband met BMI, aangezien ik ze klaarblijkelijk niet mag noemen wel...veel dus. Toch, ik zie mezelf als dik. Niet alles van mijn lichaam want mijn benen zijn niet veel meer dan botten, een kuitspier en wat huid rond de gewrichten maar mijn borst... Ik weet dat ik mager ben maar ik zie mezelf niet als mager. Ik eet "normaal", veganistish, dat wel maar wel drie keer per dag en een stuk fruit of wat granen tussendoor en veel thee dus dat is geen probleem. Ook braak ik niet, mutileer ik mezelf niet als straf voor het eten want ik wil niet perse afvallen, (ik wil wel slanker zijn) die getallen maken je toch maar gek... Maar toch, ik heb altijd een kutgevoel als ik op warme dagen topless rondloop of sta te douchen. Gaat dit weg? Ik eet...helemaal niet bezig dus met een stoornis in stand te houden; alleen verandert mijn zelfbeeld niet. Ik ben trouwens een jongen van twintig, misschien even vermelden want dit is niet het doorsnee profiel.
roza - Zaterdag 21 september 2013 13:09
Ik vind me zelf ook te dik en het lijkt me juist fijner om dunner te worden ook al is dat onder mij bmi. Ik word meeatal gewoon jatloers.
Sietske - Maandag 7 oktober 2013 20:39
Het is wel goede informatie, het klopt maar er zijn ook puntjes die niet helemaal waar zijn. Ik heb zelf anorexia en mijn bmi is groter dan 17,5, ik heb geen haaruitval en ook geen slechte tanden. Je tanden worden slecht van het kotsen, boulimia. Ik herken wel veel van wat hier staat...
sdre,kkl - Dinsdag 24 december 2013 13:27
dfcfvvvvvvvvvvvvvvvvvv,µ vbgfbfbhrv
Star* - Donderdag 16 januari 2014 13:12
pff.. idd erg triggerend, hulpverlening probeert me in te laten zien dat ik anorexia heb terwijl ik hier zelf moeite mee heb omdat ik op dit moment niet onder bmi 17,5 zit. En probeer dat nu te laten binnen komen.. wordt het hier even lekker bevestigd.
Misschien klinkt het aanstellerig oid, niet zo bedoeld, maar heb meteen geen honger meer.
Dacht daarnaast idd ook dat de dsm criterea waren aangepast??????

judith - Maandag 10 maart 2014 16:13
ik heb anorextia zit nu in een klieniek in drente
juultje x - Zondag 16 maart 2014 12:38
Mijn ouders denken dat ik anorexia heb en willen mij naar een kliniek sturen.Wat moet ik doen!?!?!?!?
larissa - Donderdag 3 april 2014 07:08
Judith
ik zit in een kliniek in groningen XD en ik mocht niet eens bij mijn dichtste ziekenhuis liggen het scheperse ziekenhuis XD
larissa - Donderdag 3 april 2014 07:08
en juultje hoe zie je eruit met lichaam's vorm dan.Echt heeel dun tot je bot dat je geen vet hebt,bbbrrrr die woord vet is erg genoeg voor mij of gewoon dat je nog wel wat ... hebt,(vet brr) want dan heb je eet stoornis ik hoop dat je hier wat aanhebt en zeg gwn maar dan ik heb geen anorexia,en ik hoef niet altijd thuis te eten tog ik zeg heel vaak tegen me ouders ja dag ik wil niet vetgemest worden hier in mijn eigen huis XD

xx larissa
ik hoop dat je hier wat aan hebt xx
eva - Zaterdag 10 mei 2014 12:40
Heb je ook anorexia als je BMI onder de 17,5 is, maar je hebt verder geen last van een eetsstoornis ofzoo?:)Liefs Eva
Anna aapie - Zaterdag 10 mei 2014 20:49
nou ehh ik heb dus een bmi van 17,1 maar ik ben op een gezond gewicht wel een eetstoornis maar ik ben niet dun ofzow? geld het ook voor 12 jarige?!

Byee xxx Annaa
Anoniem - Woensdag 9 juli 2014 21:12
Mijn BMI is 15,6 en vind me zelf egt niet dun, ik heb ook geen anorexia dus waar slaat dit op.
Daisy - Donderdag 7 augustus 2014 19:20
Een vriendin van me is 12 heeft denk ik anorexia wat is je bmi als je anorexia hebt als puber/tiener onder 15 ? Want ze is 1.53m
Michelle - Zondag 10 augustus 2014 00:21
Ze zeggen dat ik een eetstornis heb maar ik weet het allemaal niet meer... Ik ben een meisje van 15 jaar, 170 lang en weeg 50 kg....
anoniem - Maandag 11 augustus 2014 21:22
ze zeggen dat ik dik ben ik probeer nu af te vallen ik ben een meisje van 13 jaar 1.60 en ik weeg 38 kilo
http.anoniem - Woensdag 20 augustus 2014 00:59
Hallo meiden,
Ik heb een BMI van x ik weeg dus ongeveer rond de xkilo
En ik ben 15jaar! En ongeveer 1,56 groot
Liefs L💋

-bericht aangepast ivm noemen gewicht en bmi-
odette. - Donderdag 28 augustus 2014 18:35
Ik ben het eens met de meiden hierboven, ik denk en vind stiekem dat je Anorexia niet kan bepalen aan je gewicht. Zelf heb ik wel de diagnose gekregen door een ondergewicht maar toen ik in een eetstoornissengroep kwam begon ik te denken dat je een eetstoornis NIET aan iemand zijn gewicht kan meten, dat is oneerlijk en zeker een misvatting over eetstoornissen.
anne - Dinsdag 16 december 2014 13:48
help me ouders letten heel goed op wat ik eet en ben al te dun maar wel dik ik ben 1.60 en 40 kilo maar niet dun me kop is dik wat moet ik doen
beertje01 - Zondag 21 december 2014 20:56
Ik wil heel graag en snel afvallen maar hoe
anoniempje - Maandag 23 februari 2015 15:53
ik heb denk ik anorexia ik heb veel testen gedn en aan mijn vriendinnen gevraagd en ze zijden dat t kan mijn gewicht is x en ik ben 160cm lang en ben 13 jaar oud mijn bmi is xen dat is ondergewicht...

zou ik echt anorexia kunnen hebben ..
laat t me even weten dit is mijn telefoonnummer: x

-aangepast-
Mijnnaamistemooi - Dinsdag 3 maart 2015 21:43
Ik heb zelf een bmi van 15,2 en ik ben heel onzeker en ik weet niet wat ik moet
sterke_ik - Woensdag 11 maart 2015 12:35
Hoe is het volgens de DSM 5?
Ik - Vrijdag 13 maart 2015 17:45
Ik heb een bmi van 16.9 maar dat betekent toch niet dat je meteen anorexia hebt?!
noa - Zaterdag 21 maart 2015 10:17
ik ben noa en ik ben 13 jaar. ik vind mezelf veel te dik. ik voel me net alsof ik 900 kilo weeg. Ik eet ook helemaal niks meer zelfs niet als ik honger heb. want dan denk ik bij mij eigen dit is niet goed. Dus dan sla ik de ochtend over en de middag. s Avonds eet ik pas maar ook veel te weinig. mijn ouders zeggen dan nog een hapje alleen dat gaat er gewoon niet meer in. Ik heb dan het gevoel alsof ik moet overgeven. Maar als ik het niet doe dan zeggen mijn ouders, dan laten we je opnemen in het ziekenhuis. Wat moet ik nu doen.
Nobody's perfect - Zondag 29 maart 2015 20:05
Ik heb problemen met eten
Ik vind mezelf veel te dik
Ik wil afvallen
Ik heb geen ondergewicht
En toch spreken mensen mij aan met heb jij anorexia
Wrm dat dan ik snap er echt niks meer van
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:37
Ik heb een probleem ik ben te dik ik weet niet hoe ik dit meer moet oplossen en ik wil niet naar een mevrouw die me gaat helpen om aftevallen. Heeft iemand tips om me te helpen met aftevallen please!!!!!!!!

Groetjes van Mij xoxo
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:39
H
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:40
e
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:40
l
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:40
p
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 19:41
Helpppppp!!!!!!
KusjexJ - Dinsdag 31 maart 2015 20:03
Je moet gewoon als je honger heb er niet aan denken hoe moeilijk het ook is! Lukt dat niet dan weten de andere meiden of jongens meschien wel wat.

xxxxxxxxxxxx-jes van mij succes meid xxxxx.
xxnotperfectxx - Dinsdag 31 maart 2015 20:04
okee bedankt
Loveyouzelf - Donderdag 30 april 2015 23:31
Heei,
xxnotperfectxx ík denk dat kusjexj gelijk heeft wat je moet je zelf niet uit hongeren wat dat is ook heel slecht maar gewoon opletten met eten niet te veel suiker en niemand hoeft te weten dat je aan het afvallen ben toch werk anders met de schijf van 5.


heel erg veel suc6 xxxxxxxxxxxxxxxx van mij sterktexxxxxxxxxxxxxxxx
nina - Vrijdag 8 mei 2015 12:09
Heey ik heb een BMI van X dat is te weinig maar toch ben ik niet dun dat meen ik ik heb echt niet van die kippebeentjes alleen mijn armen zijn dun dat is het enige heeft iemand tips en moet ik me zorgen maken ?
alana - Dinsdag 12 mei 2015 10:26
sorry maar ik vind deze blog nergens op slaan.
het is toch niet voor niets een PSYCHISCHE ziekte?
bovendien kijken omstanders van anorecten hier ook op
en die krijgen nu ook een verkeerd beeld. want vaak als je iets
aangekomen bent worden de gedachtes sterker in je hoofd en
word in mijn beleving de anorexia sterker.terwijl omstanders dan denken
van ooh maar ze heeft het nu niet ''echt'' meer
Anoniem - Woensdag 13 mei 2015 22:48
Hoi ik heb een vraag of ik te weinig weeg mijn lengte is 1,57m en ik weeg 45 en mijn bmi is 18 ben ik te dun ??
Ram2002 - Donderdag 21 mei 2015 22:05
Hoi ik heb een vraag ik twijfel of ik anorexia heb mijn vriendinnen denken van wel en mijn bmi is 15.6 ongeveer ik negeer mijn honger en train met hardlopen en sit-ups ik denk dat ik te dik ben maar ik zie me zelf ook echt te dik ik durf het niet goed tegen mijn ouders te zeggen heeft iemand tips wat ik kan doen? Oja ik heb veel soorten testen gedaan en die zeggen dat ik anorexia heb maar ik weet het niet zeker. Alvast bedankt
DarkRose - Dinsdag 30 juni 2015 20:53
Wauw heel mooi
laura - Dinsdag 4 augustus 2015 15:49
Wel mooie achtergrond en foto maar de manier hoe je schrijft is een beetje mwa net wel net niet. misschien iets minder tekst op 1 veld of meer variatie met lettertype per alinea.
a - Zondag 9 augustus 2015 06:49
Ohhhh , als ik dit zo lees ben ik dus gezond... stomme aansteller die ik ben.
DarkHorse - Dinsdag 22 september 2015 20:22
Ik heb anorexia 😡
Emiel - Vrijdag 4 december 2015 00:19
Deze ziekte is vaak ontstaan door buitenstaanders.
Je hebt het gevoel dat iedereen belangrijker is dan dat je zelf bent.
Vaak heeft het er mee te maken dat je een minderwaardigheidscomplex hebt.
In het onderzoek wat ik heb gedaan is dat er vaak word gestuurd op getallen.
Deze zijn zo niet belangrijk want als ik een weegschaal zou manipuleren zodat deze minder aangeeft is de gene met een eetprobleem ineens blij terwijl de werkelijkheid heel anders is. het gaat puur om de een beeld en getallen.
Dit is wat je geest gek maakt.
Ook heb ik ervaren dat mensen niet tegen oneven getallen kunnen bijv 13 15 17.
Mocht de tv Zender op 15 staan dan hebben ze daar een probleem mee.
Als ik met dit probleem bij kennissen binnen kom en de tv staat aan en weet niet op welke Formule deze staat , heb ik geen probleem, alleen bij het zien van.
Ik heb de weegschaal uit huis gedaan puur om het feit niet te sturen op getallen.
en werkt dit o ja. levert het strijd op o ja. je komt in een zone waar alleen hun de controle over hebben. door breek je dit dan zijn ze stuurloos.
Juist door ze stuurloos te maken krijgen ze het inzicht dat er niets veranderd.

Leeuwtje - Zondag 13 december 2015 14:28
Goed bedoeld hoor, deze blogpost, maar ik struikel n beetje over het bmi waar je onder zou moeten zitten om anorexia te hebben. Ik snap dat dat in het DSM-IV staat, en dat er wordt gesteld dat je nog steeds een serieus probleem kunt hebben als je bmi hoger is, maar er wordt hiermee gesuggereerd dat je dan in ieder geval geen anorexia hebt. Daar ben ik het niet mee eens, ik voldoe namelijk niet aan het lage bmi, maar heb wel de diagnose anorexia gekregen. Het kan dus wel.
Dolfi - Vrijdag 2 september 2016 21:24
Dit klop wel maar wat er al gezegd is over die bmi je bmi kan inderdaad ook hoger zijn om AN te overwinnen moet je gewoon eten en meer gaan eten doe je dit niet raak je er ook niet vanaf maar mensen met anorexia gaan nooit een te hoge bmi hebben
Ik spreek uit ervaring maar ben goed geholpen !
Het is nu een paar maanden geleden maar ik wou mijn mening hier over geven
Natasja - Woensdag 3 mei 2017 20:40
Sommigen zeggen dat het een gevoel is. Zich zo voelen terwijl dat niet zo is en daar heel over in zitten en toch wel wat willen afvallen. Dan zijn ze een paar kilo afgevallen en dat maakt trots en dan wil je nog meer. Op den duur zit je in een isolement. Iedereen doet andere dingen maar dan ben je met calorieen en lijsten bezig en eten. Eten gaat selectief of te weinig. Met eten ga je omzichtig te werk en voorzichtig. Snoep chips en saucijzenbroodjes gebak drop chocola en patat en Junkfood laat je voor wat het is. Op den duur heb je geen honger meer. Misschien moet men de oorzaak zien te achterhalen waarom men zich zo voelt. Het is niet zo maar toch voelt het zo. .
Natasja - Woensdag 3 mei 2017 20:42
Het gevoel zou er op een andere manier uit moeten. Een ander uitlaatklep zoeken om je gevoel tot uitdrukking te brengen door muziek te maken of te tekenen of te schilderen.
A - Zaterdag 27 mei 2017 21:28
Ik voel me zo slecht nu. Ik mag btw geen bmi noemen maar mijne is dus precies waar je onder moet zitten en volgens mij inmiddels al weer iets daarboven. Verder zie ik er ook niet mager uit. en dat is niet omdat ik een vertekend zelfbeeld heb. Ik zie er gewoon niet mager uit.

Dat is misschien wat mij ook wel vaak pijn doet. Dat aan een vriendin (die nergens last van heeft) wordt gevraagd of ze misschien anorexia heeft. En nee, ik ben niet trots op mijn eetstoornis en ik wil er vanaf, maar ik voel me vaak zo'n aansteller.

Er zijn mensen met anorexia die veel en veel te dun zijn. En dan kom ik aan. Ik ben niet dun gebouwd en dat weet ik van mezelf. En omdat ik zo dom ben geweest hiermee te beginnen ga ik ook in de lengte niet meer groeien.

Waar het in ieder geval op neer kwam wat ik wou zeggen is, ben ik de enige? die de diagnose anorexia heeft maar er niet mager uit ziet en een te laag bmi heeft? Want zo voelt het wel en ik ga er mezelf alleen maar meer door haten.
F - Woensdag 26 juli 2017 01:36
Ik heb de diagnose anorexia en ik heb een 'gezond' bmi. Ook toen de diagnose gesteld was. Ik heb nooit ondergewicht gehad. Ik ben ook niet dun gebouwd en mijn botstructuur is ook gewoon wat breder. Ik oog niet mager of heel dun. ik krijg continu complimenten over dat ik er goed uit zie en als ik vervolgens antwoord op het feit dat ik iets wil aankomen krijg ik vaak de opmerking of de vraag 'waarom'. Dit doet mij pijn... Ik probeer mijn best te doen beter te worden maar dit helpt niet erg mee. Ik ben klein dus een laag gewicht staat mij ook niet schrikbarend. ik ben gewoon een mini mensje. ik zou graag met je contact willen komen maar ik weet niet hoe.
Znnsnsndn - Woensdag 13 december 2017 16:16
Ik heb al eens in bet ziekenhuis moeten liggen voor ondergewicht toen ik 12 was nu ben ik 13 en heb ik een bmi van 14.... Heb ik dan anorexia ?
ano - Donderdag 27 februari 2020 20:46
ik denk dat je allen onder gewicht hebt ik al het als ik jou was laten checken bij een arts