Wat is perfect?

 

Vroeger zat ik soms op pro-ana sites. Daar zag ik dat ze "perfect'' dun wilde zijn. Dat was ook iets wat ik wilde bereiken. Maar nu ik genezende ben en ik na aan het denken ben over de tijd dat ik op die websites keek, zie ik ook opeens wat er allemaal niet klopte. Ik had vooral mijn twijfels bij wat ze dan perfectie noemen. Ik begrijp namelijk ook wel dat mensen niet perfect zijn. Wat is perfect dan? Bestaat er überhaupt perfectie?

Als je op google zoekt naar het woord perfect krijg je hele verschillende resultaten. Want dat is hetzelfde als aan tien verschillende mensen vragen wat perfect is, je zult dan tien verschillende antwoorden krijgen. En zelfs als je aan tien verschillende anorexia patiënten vraagt wat perfect is, zul je tien verschillende antwoorden krijgen. Want we verschillen allemaal te veel van elkaar om precies hetzelfde antwoord te geven.

perfection

Ook wordt er altijd gezegd; ''Niemand is perfect'', maar waarom zijn we dan toch zo op zoek naar die perfectie? Dat zou betekenen dat we zoeken naar iets onhaalbaars wat uiteindelijk een teleurstelling wordt. Hebben we dan zelf wel een perfect iemand voor ogen? En halen we die eisen dan wel? Waarschijnlijk niet. Want je zal altijd nog wel een puistje vinden waardoor je niet meer perfect bent. Of je hebt een bad hair day. Dan ben je in feite al niet meer perfect voor jezelf. Vraag jezelf eens af of perfectie wel bestaat?

Perfect uiterlijk
Toch weten reclames precies je zwakke plekken te vinden en weten ze hoe mensen ongeveer over perfectie denken. Want wat is het perfecte uiterlijk? De één zal zeggen blond de ander brunette, maar we zijn het er vrijwel over eens dat deze persoon geen puistjes heeft. We kijken naar wat mensen mooi vinden en proberen het naar ieders zin te maken. Maar is het perfect? Waarschijnlijk niet.

Perfecte uitvoering
Je denkt misschien; als je een tien haalt op school is het perfect. Maar is een tien met deze eisen al perfect? Ik denk dat zelfs hier de meningen over verschillen. Want is een tien niet te uitsloverig of is het een tijdelijk gevoel van perfectie? En wat heb je later aan die tien? En kan je dit perfecte cijfer de volgende keer weer evenaren? Of is het dan niet meer interessant?

imperfect

Perfecte mensen
Als jij nu jezelf de vraag zou stellen of er werkelijk perfecte mensen bestaan, zou je dan eerlijk met 'ja' kunnen antwoorden? Mensen die geen fouten maken? Denk je dat die bestaan? Ik denk dat veel mensen dat zouden willen, maar door daar naar te streven maak je misschien alleen nog maar meer fouten. Wanneer je probeert het juiste te doen voor iedereen op hetzelfde moment denk je dat je dat gaat lukken? Dan stel je zulke hoge eisen aan jezelf, dat je wenst perfect te zijn. En dat is niet haalbaar. Ieder mens maakt fouten.

Een klein voorbeeld:
Twee vriendinnen willen allebei je gum lenen voor een belangrijke toets, maar je hebt er maar één. Je kan hem dus maar aan één iemand geven. Je zult één iemand teleurstellen. Maar dit betekent dus dat je nooit de juiste beslissing kan nemen en dus niet perfect kan zijn.

Mijn conclusie
Perfectie is er denk ik niet. We zullen het er in ieder geval nooit over eens zijn. Misschien moeten we de gedachte over perfectie gewoon uit ons hoofd zetten. Misschien zijn we juist perfect door niet perfect te zijn.

Dus onthoud: Nobody's Perfect!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Zondag 14 september 2014 19:04
Wauw! De blog zette me echt aan het denken! Goed gedaan!
B. - Zondag 14 september 2014 19:56
Super goede blog! Wil je er vaker een schrijven? xx
Respect - Zondag 14 september 2014 20:45
Mooie blog. Ik denk als iemand naar perfectie streeft eigenlijk zijn/ haar leegte of rot gevoel op wil vullen voor iets anders. Dus eigenlijk is perfectie inperfectie...
Ik hou van mensen die puur zichzelf zijn! X
xxJustMexx - Zondag 14 september 2014 21:07
Goed geschreven zeg! Schrijf vaker :)
kim - Zondag 14 september 2014 21:40
Echt een hele mooie blog!
Abenita - Zondag 14 september 2014 21:52
Bedankt voor de interessante blog!

En wat ook nog eens zo is (denk ik):
Perfecte mensen (als ze zouden bestaan) zijn helemaal niet leuk.
Daar is niets interessants aan en je kan je ook niet met zo iemand identificeren.
Natuurlijk gun je je vrienden dat ze nooit fouten maken en dat alles altijd goed gaat, maar als dat de realiteit zou zijn, zijn het ook geen mensen waarbij je een goed en veilig gevoel krijgt of waar je wat van kan leren.
Perfectie is vooral intimiderend.

Dat probeer ik me altijd maar te realiseren als ik zelf weer eens perfectie nastreef. :-)
Merel1998 - Maandag 15 september 2014 07:49
Wat mooi! En zo waar. Heel goed gedaan movingon!
Mimiii - Maandag 15 september 2014 08:36
Mooie blog, goed geschreven :)
loes - Maandag 15 september 2014 13:13
Je bent pas perfect als je tevreden bent met jezelf
Iris - Maandag 15 september 2014 17:25
Mooie blog!