Wat heb je te verliezen?

 

Om verder te komen in het leven, om dingen te bereiken en jezelf te ontwikkelen, is het belangrijk om goed na te denken over wat jou gelukkig maakt. Maar je komt er niet als je het niet ook echt doet. Heel vaak blijft het alleen bij gedachten, wensen of plannen maar blijft de echte actie uit. Wat houdt jou tegen om in actie te komen? Is het angst voor de reactie van anderen of angst om te falen? Schaam je je of ben je bang je bang om uit je 'veilige' omgeving te stappen? Wat je in ieder geval zeker weet, is dat het sowieso niet lukt als het blijft bij dromen en ideeën. Je bent jezelf verplicht om het beste te maken van je leven, om jezelf gelukkig te maken en dingen te doen waar jij blij van wordt. Want: Wat heb je te verliezen?

If you never try, you'll never know
Bron foto: weheartit.com


♥ Kansen grijpen
Soms krijg je de kans om je leven te verrijken met iets waar je in eerste instantie niet zo snel voor zou kiezen, maar wat misschien wel heel veel moois kan opleveren. Tijdens mijn opleiding zocht ik een stageplaats. In eerste instantie was ik op zoek naar iets in de begeleiding van jongeren en jong volwassenen, preventieve hulpverlening of coaching en training.

Uiteindelijk had ik de keuze tussen twee stageplaatsen. De ene stage was op een school, waarbij ik zou gaan werken met de doelgroep die mij heel erg trok. De andere stage was in de psychiatrie. Dit was iets waarvan ik altijd heb gedacht dat ik het niet leuk zou vinden. Ik was bang dat het te heftig zou zijn voor mij, dat ik het niet zou kunnen en dat ik deze mensen niet goed zou kunnen helpen. De keuze leek dus snel gemaakt. Maar waarom zou ik altijd de 'makkelijke' weg kiezen? Wat heb ik er uiteindelijk aan als mijn keuzes altijd gebaseerd zijn op angst? Ik wist pas of het echt niks voor mij zou zijn, als ik het gewoon zou doen. 

Ik heb toen de knoop doorgehakt en ik heb gekozen voor een uitdaging. Dit was echt geen makkelijke keuze. Het ging gepaard met onzekerheid en angst. Maar doordat ik deze kans heb gegrepen, heb ik veel meer kennis gekregen over mensen en met welke problemen zij dagelijks geconfronteerd worden. Ik heb gezien dat ik meer kan dan ik van te voren had gedacht en dat het dus heel goed kan zijn om uit je comfort-zone te komen en een andere weg te kiezen. Dit is natuurlijk maar één situatie, maar het aangrijpen van kansen, het kiezen voor een andere weg en het gewoon doen, komt natuurlijk voor in de meest uiteenlopende situaties. En het levert zoveel op.

♥ De kans op herstel
Elke keer weer wordt je geconfronteerd met de problemen waar je dagelijks mee worstelt. Onzekerheden, angst, problemen met eten, de behoefte aan controle, stress, etc. De focus ligt op negativiteit, alles wordt er door beïnvloed en het maakt je ongelukkig. Je wilt er vanaf. Je wilt je goed voelen en weer gelukkig zijn. Je wilt dingen doen die je leuk vindt zonder dat je je overal zorgen over maakt of met je hoofd ergens anders zit.

Eigenlijk heb je je hele leven nog voor je. Waarom lukt het dan niet om je leven zo te leven zoals jij het graag wilt? Wat staat er in de weg? De kans op genezing is er, alleen ben jij zelf degene die deze keuze moet maken. Jij moet je wensen omzetten in werkelijkheid en dit kan alleen door hier zelf helemaal voor te gaan. Zelfs als je denkt dat de kans klein is, waarom zou je hem dan niet alsnog gewoon grijpen?

Walking
Bron

♥ Wat heb je te verliezen?
Wanneer je hebt besloten dat dit niet het leven is dat je wilt, blijft er één optie over: Veranderen. De strijd met je eetstoornis aangaan en vechten voor een beter leven. De weg naar boven is er niet één zonder obstakels maar wat heb je te verliezen? Blijven zitten in de situatie waarin je ongelukkig bent, is geen optie om verder te komen in het leven. Ga de uitdaging aan en zie zelf wat het je oplevert.

De weg naar herstel is geen makkelijke weg. Natuurlijk zullen er momenten zijn dat je het allemaal even niet meer weet, momenten dat het moeilijk is om door te vechten en je de neiging hebt om het op te geven. Dat is logisch, maar besef op deze momenten dat dit hoort bij het proces. Geef jezelf de tijd, bepaal zelf je tempo en raap jezelf weer bij elkaar. Er komen vanzelf weer momenten dat de stapjes wel weer vooruit gaan en je het verschil gaat zien. 

Misschien is het goed om te bedenken en eventueel op te schrijven wat jij denkt tegen te komen onderweg naar boven. Welke obstakels kom je tegen? Welke stappen moet je zetten en nog belangrijker: Wat heb jij nodig om dit te overwinnen? Is dat het kiezen voor en accepteren van professionele hulp? De steun van je ouders, vriend of vriendin? De ervaringen van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?

Jij bent zelf degene die de keuze voor het leven en herstel moet maken, je bent ook zelf degene die het moet doen. Maar dit betekent niet dat je er helemaal alleen voor staat en alles alleen moet aan gaan. Hulp bij het overwinnen van zoiets groots is noodzakelijk en het mooiste is, dat die hulp er ook is.

Ik denk dat je ook wel iets hebt aan dit blog, over tips voor het herstel van een eetstoornis.

Wat heb je te verliezen? Je angsten.
Wat heb je te winnen? Het leven.

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Zondag 24 november 2013 14:03
Dank je wel voor dit, Laura.
Het helpt.
Ikeaa. - Zondag 24 november 2013 14:52
Dit.
Dit helpt.
Dankjewel, Laura.
En heel mooi geschreven ook
julia - Zondag 24 november 2013 15:21
Dit had ik even nodig!!
Lisanne - Zondag 24 november 2013 16:49
Dankje voor deze goede blog!
TheMirrorLies - Zondag 24 november 2013 17:12
Laura, Heb jij nou ook ooit problemen gehad met eten. Nee toch?
Want ik vind dat je je echt HEEL goed kan verplaatsen in wat er nou zo moeilijk is aan het overwinnen van een eetstoornis. Je hebt het ook echt mooi geschreven. Het helpt goed deze blog! :)
vlinder... - Zondag 24 november 2013 18:04
Helemaal mee eens... super mooi geschreven!
En ook ik had dit echt even nodig... heb hem zelfs bij mijn favoriete opgeslagen om deze nog vaak terug te lezen als het nodig is.
-Metaphor - Zondag 24 november 2013 20:56
'Wat heb je te verliezen'
Als ik dat lees, krijg ik altijd 'bepaalde gedachten' die, door ze hier niet neer te zetten, eigenlijk toch indirect neergezet zijn.