Wat betekent er goed uitzien?

 

Ik vind het belangrijk om te kunnen genieten van lekker eten en leuke dingen, maar ik vind het ook belangrijk om gezond te zijn, me goed te voelen en ja, er goed uit te zien. Dat is toch menselijk? Tuurlijk prima, maar één vraagje: Wat betekent dat eigenlijk... Er goed uitzien? Ben je dan dun? Zit je haar dan altijd top? Heb je dan een gave huid? Heb je dan dure kleding aan of draag je mooie make-up? Of maakt dat niet uit?

Mijn eetstoornis ideaal

Wat betekent er goed uitzien? Een terechte vraag die ik onlangs onder een blog van mij las. Best een interessante vraag om hier op Proud te bespreken, denk ik, want toen ik een eetstoornis had zou ik een heel ander antwoord op deze vraag gegeven dan vandaag de dag.

Er goed uit zien betekende vroeger voor mij dat ik dun was. Dunne, lange benen. Het liefst met een thigh gap. Een platte buik. Zichtbare ribben. Armen die niet 'wiebelen' als je je vriendin gedag zwaait aan de overkant van de straat. Een strakke kaaklijn, uitstekende sleutelbeenderen en cheekbones for days. Niet echt gezond of mooi, vind ik nu, maar toen keek ik door mijn eetstoornisbril en stond zo'n dun lijf gelijk aan kracht. Dat terwijl het eigenlijk helemaal niet krachtig was, maar gewoon ziek.

Ook vond ik dat ik geen puisten of striae mocht hebben. Ik heb best een bleke huid en als de lucht na een warme zomerdag wat afkoelde werden m'n benen helemaal paars-blauwig. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik heb nog een hele tijd geprobeerd om dat weg te werken met zelf-bruiner, maar dat werd een onwijs vlekkerige bende. Ik was zó zoekende naar wat mooi stond bij mij en hoe ik mooi kon zijn op mijn eigen manier.

Ik haatte bijvoorbeeld mijn haar. Het krulde vroeger een beetje, terwijl ik het heel erg graag stijl wilde hebben. Ik had niet echt verstand van beauty-producten, dat heb ik nog steeds niet echt en smeerde allerlei troep in m'n haar waardoor het er eigenlijk niet echt mooier op werd. Nu heb ik eindelijk stijle haren uit mezelf, maar vind ik krullen juist mooi. Je zal altijd zien dat je precies wilt hebben wat je niet van jezelf hebt. Volgens mij hebben we dat allemaal wel een beetje. Gelukkig til ik er nu een stuk minder zwaar aan.

Lekker in m'n vel

Om maar even hardop te denken: Nu vind ik het bijvoorbeeld mooi om m'n haar een leuke kleur te verven en een toffe bril uit te zoeken. Ik vind het belangrijk dat m'n kleding goed past en lekker zit, maar dat het ook een stijl is die ik tof vind en dat ik me er mooi in voel op mijn manier. In de media zie je steeds vaker dat littekens, striae en andere oneffenheden niet meer worden weggewerkt. #Bodypositivity wordt steeds meer een ding en hoewel ik me daar vroeger nooit zo in kon vinden, vind ik het nu juist wel goed en mooi dat dit gebeurt.

Er goed uitzien heeft denk ik niks te maken met een onhaalbaar perfectionisme. Wanneer ik denk aan wat ik zelf mooi vind aan andere mensen heeft dat ook maar weinig met hun postuur of zogenaamd perfecte verhoudingen te maken (wie heeft dat überhaupt ooit bedacht?). Ik vind het mooi als iemand zich goed voelt en trots is op wie hij of zij is. Of iemand ook durft te laten zien dat het leven soms wat minder tof is en zeker ook een bepaalde bescheidenheid. Dat siert je. Daarnaast vind ik het fijn om te zien als iemand er verzorgd uitziet. Poetst diegene z'n tanden, zijn iemands kleren schoon, heeft iemand zich gewassen, eet iemand gezond, zit iemand lekker in z'n vel en straalt iemand iets positiefs uit? Eigenlijk laat deze verzorgdheid ook zien in hoeverre jij voor jezelf zorgt en dus in hoeverre jij lekker in je vel zit. 

Wat ik nodig heb om lekker in m'n vel te zitten kan anders zijn dan voor iemand anders, maar ik denk dat als je goed voor jezelf zorgt (op jouw manier) je echt al een heel eind komt. Misschien vind jij het wel helemaal niet belangrijk dat je haar altijd piekfijn in model zit (hoe is dat soms toch mogelijk vraag ik me af), maar misschien ook wel. Misschien vind je het te gek om creatieve looks met je make-up te creëren, maar misschien ook niet. Dat maakt denk ik niet per se het verschil, maar de intentie maakt wel het verschil. Doe je dingen die jij fijn vindt om te doen omdat jij ze fijn vindt om te doen en niet omdat je denkt dat een ander dat van je verwacht. 

Voor mij betekent er goed uitzien dat ik van mezelf kan houden zoals ik ben. Dat straal je namelijk uit. Het betekent dat ik een gezond gewicht heb en gezond en gevarieerd eet. Dat ik niet meer wil leven met een eetstoornis. Dat ik een gewicht behoud dat bij mij past. Niet te dik, maar zeker niet te dun. Dit houdt in dat ik mezelf zeker iets lekkers gun, maar ook dat ik af en toe ergens 'nee' tegen zeg. Het betekent dat ik sommige periodes wat ongezonder eet en er daarna weer een beetje op probeer te letten. Wanneer ik bijvoorbeeld een tijdje wat ongezonder eet merk ik dat direct aan m'n huid en energielevel. Het is opzich niet erg, maar als het me opvalt probeer ik er wel even op te letten. Soms lukt dit goed en soms wat minder goed. Wel doe ik dit op een gezonde en niet obsessieve manier. Ik tel geen calorieën en luister naar mijn lichaam.

Wat betekent er goed uit zien?

Ik denk dat het antwoord op deze vraag uiteindelijk altijd wel een mening zal zijn. Wat ik mooi of leuk vind hoeft een ander natuurlijk niet mooi of leuk te vinden. Ik ben me er heel erg van bewust dat echt niet iedereen fan is van mijn blauwe haren of kledingstijl. Toch is dat denk ik anders dan er wel of niet goed uit zien. Dat heeft denk ik meer met je gezondheid (fysiek en mentaal) te maken. Zorg je goed voor jezelf?

Toen ik terugkwam uit Nepal was ik erg ziek geweest en lichter teruggekomen dan ik normaal gesproken weeg. Pas later zei een vriendin van me dat ze het toen niet wilde zeggen, maar dat ze vond dat ik er te dun, moe en niet zo goed uitzag. Ik voelde me ook heel moe en niet goed, het gewicht zat er dan ook zonder moeite weer aan. Vroeger had ik dat dunne gewicht juist geïdealiseerd en hopen te behouden, maar intussen weet ik dat dat me niet echt een mooier mens maakt. Het was niet voor niks het gevolg van een ziekte.

Het is en blijft altijd lastig om hierover te schrijven moet ik zeggen. Aan de ene kant wil ik niet te veel op gewicht focussen, want er zijn nog zo veel meer andere dingen die ons mooi maken en die misschien nog wel veel zwaarder wegen. Aan de andere kant voelt het ook niet als een onderwerp dat ik onbesproken kan laten. Het is niet zo dat enkel je gewicht bepaald of je er goed uit ziet of niet, maar als je een gewicht hebt dat ten koste gaat van je gezondheid gaat het wel uitmaken. Dan straal je namelijk niet meer en schoonheid komt uiteindelijk, hoe cliché het ook is, van binnen uit.

Of het haalbaar is om elke dag te shinen? Ik denk het niet. Is het nodig? Ik denk het ook niet. De zon schijnt toch ook niet elke dag? Het is heel normaal om af en toe een baaldag te hebben of je gewoon rot te voelen. Meestal hoor ik dat meteen terug van m'n omgeving. Jeetje, je ziet er slecht of moe uit. Gaat alles wel goed? Gelukkig besef ik dan dat ik even m'n dag niet heb en dat dat wel weer goed komt. De mensen om me heen beoordelen mij op zo'n moment ook niet op m'n uiterlijk, maar maken zich zorgen over of het wel goed met me gaat. Ik probeer naar mijn lichaam te luisteren en mezelf te geven wat ik nodig heb. Wat heb je ook aan er goed uitzien als je je niet goed voelt? 

Je hoeft niet altijd aan het perfecte plaatje te voldoen,

maar het mooiste ben je als je lacht.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

I. - Zondag 22 juli 2018 20:04
Wat een leuke blog Irene en mooie foto's!
Fire - Zondag 22 juli 2018 22:40
Je bent een prachtige vrouw Irene, van binnen en van buiten. Dankjewel voor deze blog.
Healthyrecovery - Zondag 22 juli 2018 23:10
Wat een goeie blog. Erg fijn om te lezen. Als ik dus te horen krijg van de buitenwereld dat ik "er goed uitzie" betekent dat niet gelijk dat ik dik(ker) ben. Het betekent dus eigenlijk dat ik er beter en gezond(er) uitzie.

Dat komt tot de conclusie dat er wéér een kleine last van m'n schouders is gevallen en dat ik wéér een "eetstoornisgedachte" weg kan maken.

Thanks voor deze goede blog!
Vienna - Maandag 23 juli 2018 16:37
Je bent echt een topper ♡. Ben gewoon een beetje fan van je! Hele goede en fijne blog weer♡
Lost girl - Maandag 23 juli 2018 18:01
Hey Irene,

Ik voel me zeer vereerd dat je zo serieus bent ingegaan op mijn vraag. Ik ben het deels met je eens en ik denk dat het daarom ook klopt dat het een mening is of iemand er goed uit ziet. Ik vind het fijn als je het bij jezelf houdt, van hoe jij jezelf er mooi uit vind zien. Als je meer in de algemeenheid praat vind ik het toch wat pijnlijk omdat ik het me persoonlijk aan trek. Niet te dik niet te dun en verzorgd. Gezond eruit zien. En wat nou als je er niet gezond uit ziet? Ik reageerde de vorige keer omdat jouw mening onder een blog over eten stond en je daarbij deze zin gebruikte van ik wil er natuurlijk wel goed uit zien. Blijkbaar zit er toch een koppel bij jou aan slank zijn of een normaal postuur hebben en er dan dus goed uit zien. Wat helemaal niet erg is, begrijp me goed. Het is denk ik heel normaal om zo te denken en laat zien dat je gelukkig niet meer door je eetstoornis geleid wordt. Toch vraag ik een iets bredere kijk van niet alleen jou maar ook de rest van de maatschappij. Ik denk dat je pas iemand kan beoordelen hoe hij eruit ziet als je diegene goed kent. Als je echt voor de mens zelf gaat, laat je je denk ik niet leiden door een oordeel (positief of negatief) naar aanleiding van zijn verschijning. Tuurlijk is het verstandig je instinct te gebruiken wanneer het gaat om verbale of non-verbale lichaamstaal, Maar of iemand een driedelig pak draagt, een serie verrotte tanden heeft, op hoge hakken loopt, 200 kilo weegt of zoals jij blauw haar prefereert zou niet uit moeten maken.
Goed ik brei er een eind aan hahaha.
Nogmaals bedankt voor deze interessante blog.

Liefs,
Lost girl
britneyangel - Maandag 23 juli 2018 19:01
goeie blog!
wietje24! - Maandag 23 juli 2018 19:33
wat een super goeie blog x
jenny - Zaterdag 6 april 2019 18:46
Ik dacht dat ik er wel modieus uitzag maar die ander dacht er dus niet zo over. Men wou mij onderwijzen op dat gebied terwijl men er zelf geen kaas van gegeten had, en er maar een summiere kennis over had. Diegene wou mij onderrichten in wat ik aan moest doen en hoe ik mij moest opmaken terwijl ik dat al had gedaan. Verder ging ik naar de parfumerie en daar zochten ze de juiste kleur uit en kon je je op dat gebied laten adviseren. Ik dacht zelf wel modern te zijn en gekleed te gaan maar diegene vond dat ik er onooglijk uitzag en dat ik me niet kon vertonen in wat ik aan had en verder vond ie dat ik me moest opmaken terwijl ik dat al had gedaan maar doe het niet te opvallend. Ik had wel make up remover en lotion en dagcreme en foundation blusher en mascara oogschaduw en lipstick maar dan niet in opvallende kleuren zoals knalrood oranje paars en van die donkerbruine kleuren en kleuren die er uitspringen. Soms kun je een te donkere foundation op hebben dat als plamuur staat of stopverf. Dit is dan geen kleur die bij je past maar je kunt je laten adviseren door iemand die in die parfumerie staat. Je gaat er van uit dat ze eerlijk zijn en mensen juist advies geven wat hun staat als zij het bijv. zelf niet weten wat hun het beste staat maar over het algemeen weten de meesten wel wat ze willen en wat hun staat en dan zouden ze het wel zeggen. dat mensen je willen onderrichten die er zelf nauwelijks iets van afweten terwijl je het in een goede zaak kocht van die merkartikelen. Ik trek me dat heel persoonlijk aan maar misschien heeft het meer met die persoon zelf te maken. En die zei ook dat ik er plat en banaal en vulgair uitzag en dan kan het zijn dat iedereen diegene gelooft en dat je reputatie geschaad wordt en dat iedereen je dan zo ziet. Een lastercampagne om diegene in een zwart daglicht te brengen om je reputatie om zeep te helpen en dat anderen dit dan ook nog geloven en zo geloven ze je niet en word je achter uit gezet. Ze voelen aan als ze weten dat het je wat doet en hopen dat je je het aantrekt om zo een goed gevoel te krijgen zodat een ander er zich slecht over voelt en dan voelen zij zich belangrijker. De mensen die dit zeiden hadden een hoge eigendunk en keken op je neer zonder dat er een reden voor was. .