Waarom heb ik meer honger dan normaal?

 

Er zijn ontzettend veel redenen dat je meer honger kan hebben. De blog 'Waarom je altijd honger hebt' legt een aantal van deze oorzaken uit. Maar misschien heb je over het algemeen niet opvallend veel meer honger, voed jezelf naar eigen weten goed, maar zijn er plotseling dagen dat je lichaam toch om meer voeding lijkt te vragen. Dat kon mij altijd best onzeker maken. Ik at toch al genoeg? Is meer eten dan niet te veel? Ik wist niet goed waar ik naar moest luisteren en vond mijn gevoel lastig te vertrouwen. Ik was ook bang om 'per ongeluk' te veel te eten. Heb ik het wel echt nodig? De punten in deze blog, geven aan van wel. 

Je hebt de dag hiervoor niet genoeg gegeten

Elke dag opnieuw heb je voldoende eten nodig. Dat je gisteren genoeg hebt gegeten, betekent niet dat het vandaag niet hoeft en andersom. Als je gisteren niet voldoende hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna extra honger hebt. Je lichaam is immers iets tekort gekomen. Dit geldt niet alleen voor de dagen ervoor, maar kan ook over langere periodes gelden. Denk bijvoorbeeld aan extreme hunger wanneer je een tijd lang ondervoed bent geweest. Je lichaam laat zich niet foppen en vraagt om wat het nodig heeft, ook als jij - of jouw eetstoornis - daar anders over denkt. 

Je hebt meer bewogen dan normaal

Misschien heb je niet bewust aan een sport gedaan, maar heb je onbewust toch een stuk meer bewogen dan je normaal gesproken doet. Heb je een drukke dag gehad en ben je van hot naar her gefietst. Was je vandaag op het strand en heb je in de zee gezwommen en met een bal gegooid. Ben je flink wezen shoppen in de stad of heb je een hele dag rondgelopen in een pretpark. Vergeet niet dat dat ook allemaal beweging is! 

Je lichaam is aan het herstellen van een zware work-out

Gisteren flink gesport? Dan kan het goed zijn dat je ook vandaag meer honger hebt dan je gewend bent. Dit is omdat je lichaam moet herstellen van het sporten. In je spieren zijn scheurtjes ontstaan die zich weer moeten opvullen met bouwstoffen uit eiwitten. Dit zit dus in je voeding! Dit is hoe spieren groeien. Omdat je lichaam hard bezig is met nieuwe spieren en cellen opbouwen, kan je echt meer trek hebben. 

Je moet ongesteld worden of je bent ongesteld

Als je ongesteld moet worden of aan het menstrueren bent, kan je ook merken dat je meer trek hebt dan de weken ervoor. Dit komt door hormoonwisselingen in je lichaam die invloed hebben op je eetlust. Ongesteld zijn kan op zichzelf al best ongemakkelijk zijn en met een eetstoornis misschien nog wel meer. Stemmingswisselingen, krampen in je buik en het vasthouden van meer vocht, konden behoorlijke triggers zijn. Ik voelde me zo vies en opgeblazen. Niet fijn! Daphne schreef eens een uitgebreide blog over menstruatie en een eetstoornis. Het is de moeite waard om deze eens door te lezen als jij het een lastige periode vindt.

Meer over honger, verzadiging en voldoening

Er kunnen nog veel meer redenen zijn dat je meer honger hebt. Probeer als je het ervaart eens stil te staan bij hoe je je voelt en wat je de afgelopen tijd gedaan hebt. Misschien zorgt dit artikel voor wat opheldering, misschien ook niet. Ik vond honger of trek hebben zelf namelijk een ingewikkeld onderwerp. Zeker omdat een eetstoornis je hongergevoel best kan verstoren en ik niet altijd mijn vinger erop kan leggen of ik nou écht trek had of dat ik zin had in eten vanuit emotie of eetbuidrang. Toen ik voor het eerst las over 'Zeven soorten honger' vond ik dat zo veel informatie. Ik vond mijn gevoelens en gedachtes al zo lastig op een rijtje te zetten. Waar moet je dan wel of niet naar luisteren? Moeilijk! Ik was ontzettend bang om aan te komen en toch 'per ongeluk' te veel te eten. 

Honger kan ook best complex zijn, maar aan de andere kant is het ook weer zo simpel. Luister naar je lichaam, je trek en je behoeftes. Ha, ja, simpel zei je toch? Als je een eetstoornis hebt of je bent aan het herstellen daarvan, kan je honger- en verzadigingsgevoel behoorlijk verstoord zijn. Een mooi uitgangspunt dat veel mensen gebruiken is de basis eetlijst. Dit geeft goed weer wat een persoon gemiddeld nodig heeft op een dag. Hier vind je de basis eetlijst voor vrouwen en hier die voor mannen. Maar het is een gemiddelde, dat betekent dat het helemaal niet zo hoeft te zijn dat dit voor jou precies genoeg is. Misschien heb je meer nodig en misschien wat minder, maar dat ga je steeds beter aanvoelen naarmate je het ritme en de hoeveelheden van de eetlijst aanhoud en je honger- en verzadigingsgevoel zich meer hersteld. Vanaf dat punt kan je stapje bij beetje meer gaan leren eten op je intuïtie. 

Deze weg kan overigens voor iedereen anders zijn. Zeker bij mensen met een eetstoornis die niet te maken hebben met ondergewicht en ondervoeding, kan intuïtief al veel eerder worden ingezet. Lees daarover ook eens deze interessante blog: 'Intuïtief eten: honger, verzadiging en voldoening'. Het is aan te raden om hulp te zoeken bij het herstellen van je eetpatroon en herstellen van je eetstoornis; want een eetstoornis gaat immers over veel meer dan eten. Hoe groot of klein jouw probleem ook voelt, je hebt recht op hulp. Van professionals, maar ook jouw vrienden en familie. Blijf er niet alleen mee rondlopen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor - Woensdag 22 september 2021 18:41
Goeie blog, bedankt!
Sven - Woensdag 22 september 2021 19:22
Een herkenbaar verhaal bij mij. Dankjewel voor het delen!!!
L - Woensdag 22 september 2021 21:51
Thanks! Fijne blog. Ook nog nieuwsgierig naar; waarom heb ik meer honger dan een ander... blijft een hele hele hele moeilijke voor mij (en de eetstoornis)
Lotte - Woensdag 22 september 2021 22:13
@L ja waarom ik vaak meer trek heb dan een ander ben ik ook benieuwd naar. Vooral als je bijvoorbeeld samen op vakantie bent en bijna hetzelfde doet vind ik het lastig
L - Donderdag 23 september 2021 08:04
Precies dat ja inderdaad...
M - Donderdag 23 september 2021 09:11
Ik denk dat je, ook al doe je de hele dag hetzelfde, niet precies dezelfde behoeftes hebt omdat je een ander lichaam hebt. Bij de een werkt de stofwisseling anders, of heb je een andere bouw, gewicht of lengte.

Zo eet ik meestal meer dan mijn vriend, wat gek klinkt, maar hij is iets kleiner en heeft gewoon minder eten nodig
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 23 september 2021 13:18
Ik kan me helemaal aansluiten bij wat M zegt. En soms eet iemand die kleiner is alsnog meer dan iemand die groter is, omdat de stofwisseling bijvoorbeeld anders is of om wat voor reden dan ook. We zijn mens, geen machine, dus het valt ook allemaal niet zo één op één te berekenen. Het is proberen, voelen, ervaren, ontdekken en bovenal echt luisteren naar jouw lichaam en daar op leren vertrouwen! Het kan écht verschillen per persoon, dat is helemaal niet gek! :-)
#Marjan# - Donderdag 23 september 2021 11:57
Ik ben ook zo bang om aan te komen of om teveel te eten dan ik eigenlijk zou mogen. Ik kan soms niet meer inschatten wat "normaal" of "genoeg" is en wat niet. Mijn diëtiste (die gespecialiseerd is in eetstoornissen) werkt niet met een eetlijst en dat vind ik supermoeilijk.

Tegelijkertijd geeft het me een enorm slecht (schuld)gevoel dat deze werkwijze niet voor mij lijkt te werken omdat mijn angst voor het aankomen zo ontzettend groot is, terwijl deze werkwijze voor haar andere patiënten met een eetstoornis duidelijk dan wel werkt?

Ik voel me er zo naar door...
Anna - Donderdag 23 september 2021 19:09
De meeste ES-behandelingen werken wel met eetlijsten, dat is natuurlijk niet voor niks. Voor veel mensen is zo'n houvast heel fijn. Als haar aanpak voor jou niet werk is zij misschien niet de juiste diëtiste voor jou?