Voor alle toekomstige studenten

 

Het is een grote stap in jouw leven. Je gaat studeren. Je hebt er ontzettend veel zin in, maar wat staat er jou te wachten en wat gebeurt er als je ziek bent of dyslexie hebt? In deze blog zet ik mijn ervaring, maar ook die van anderen op een rijtje en geef ik je tips hoe jij je het beste daarop kan voorbereiden. Ik zal vooral uitgaan van HBO en de universiteit, omdat ik daar de meeste ervaring mee heb, maar ik zal zeker ook een stuk aan mbo wijden.

Je hebt je ingeschreven op studielink en jouw aanvraag is goedgekeurd. Je krijgt informatie en inlogcodes, maar wat nu? Bij veel opleiding heb je eerst een introductieweek. Dat is eigenlijk een week waar je inhoudelijk meer over jouw studie te weten komt, maar ook gaat stappen en de stad gaat ontdekken. In sommige steden heb je stappen en het inhoudelijke deel apart.

Zeker wanneer je ziek bent, kan het heel spannend zijn om daaraan mee te doen en je er überhaupt voor in te schrijven. Ik had tijdens mijn introductie een angststoornis, waardoor het voor mij extra spannend werd. Ik had van te voren afspraken met mijzelf gemaakt wat ik wel en wat ik niet zou gaan doen. Voor mij hield dat in dat ik elke dag tot het avondprogramma mee deed en daarna naar huis ging.

Ik heb mijn groepje van te voren ook verteld dat ik voor het eten naar huis zou gaan. Zij vonden dat ook helemaal prima. Het is ten slotte een week wat voor iedereen leuk moet zijn. Na een paar dagen voelde ik mij al zo op mijn gemak dat ik wel nog voor het eten bleef en ’s avonds ging stappen. Voor mij was die week een waardevol begin van mijn studentenleven. Ik heb daar mensen ontmoet met wie ik nog steeds contact heb en heb kennis gemaakt met het uitgaansleven van Tilburg.

Als je twijfelt of je mee wilt doen aan zo’n week is het vooral belangrijk om te kijken wat de inhoud van zo’n week is. Als de week enkel stappen is en niet specifiek voor jouw studie is, is het natuurlijk anders dan wanneer het een week is waar je met je studie zit en ook meer op het inhoudelijke gericht is. Bij het laatste zou ik zeggen, vooral doen! Ik vond het ontzettend spannend, maar zou het niet gemist willen hebben.

Als je de introductie hebt gehad, kom je bij jouw eerste dag aan. Dat kan erg spannend zijn, want een campus kan ontzettend groot zijn en naast wie moet je gaan zitten? Hoe gaat een tentamen eruit zien en krijg je wel vrienden? Dat zijn allemaal vragen die door mijn hoofd bleven spoken. Ik vond de eerste periode ook ontzettend spannend en ook erg vermoeiend. Zoveel indrukken en je wilt alles perfect doen. Het is ook belangrijk om daar rekening mee te houden. Zeker wanneer je een eetstoornis of een andere ziekte hebt, dat je kan belemmeren tijdens het studeren. De eerste tijd kost veel energie. Probeer jezelf daarop voor te bereiden en er rekening mee te houden in jouw planning.

Daarnaast ben je zelf ook verantwoordelijk voor extra faciliteiten mocht je die nodig hebben. Ik heb tijdens mijn studie ook extra faciliteiten gehad, zoals het gebruik van een laptop en extra tijd. Als je tijdens de middelbare school al recht had op extra faciliteiten is de kans groot dat je die ook hier kan aanvragen. Begin daar tijdig mee. Vaak wordt er een verklaring gevraagd (dokterverklaring/ dyslexie verklaring) en een onderbouwing waarom je precies dat nodig hebt. De exacte procedure vind je vaak op de site en anders kan je contact opnemen met de studiedecaan.  

Wanneer je op het HBO zit of op de universiteit krijg je ook te maken met een BSA. Een BSA staat voor bindend studieadvies. Het is een minimum van studiepunten dat je moet behalen om naar het volgende jaar te mogen. Het is belangrijk om van te voren te kijken wat die precies inhoudt, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Het wordt vaak als vast gepresenteerd en dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn, maar die zijn er wel. Daarom is het belangrijk dat als jij iets heb zoals een eetstoornis of angststoornis wat jouw studie kan beïnvloeden. Je meteen contact opneemt met de studieadviseur en studentendecaan. Ook voor dat je er problemen tijdens je studie krijgt, dat heeft te maken met dat je er dan alles aan hebt gedaan om toch je BSA te halen. Daarnaast kunnen ze het ook niet meer als excuus achteraf zien. 

Het is dus wel mogelijk om uitstel of een verlaagd BSA te krijgen. Vaak is dat idee al rustgevend, zeker wanneer je veel problemen hebt. Als je problemen hebt, twijfel dan niet en neem contact op met de studieadviseur en studentendecaan en zij zullen jou dan verder helpen. Ik heb het zelf wel aangegeven bij mijn studie, maar ik heb er zelf niet echt last van gehad. Ik haalde lagere cijfers dan ik zou kunnen halen, maar ik heb wel alles gehaald. Ik heb hier heel veel geluk mee gehad en ik ben daar ook zeker een uitzondering in. Als het bij jou niet zo makkelijk gaat, is dat heel begrijpelijk, een stuk normaler en zeker niet iets om je voor te schamen.

Wanneer je op het mbo zit, gaat alles een beetje anders. De meeste scholen hebben een steunpunt waar je terecht kunt met al je vragen en zij begeleiden je vanaf daar verder. De meeste MBO’s hebben ook introductie weken, maar die zijn vaak meer gericht op de studie dan op gezelligheid en stappen. Dat verschilt echter per school. Het is daarom belangrijk om je goed daarover in te lichten!

Studeren is erg leuk, maar kan ook erg zwaar zijn. Ik vond het zelf erg leuk, maar ook erg stressvol. Ik zat op kamers en moest rondkomen, mijn tentamens halen en een sociaal leven opbouwen met vreemden, terwijl alles nieuw was. Ik vond dat erg moeilijk en vermoeiend in het begin, maar het was het zeker waard. Als ik kijk hoeveel ik gegroeid ben in de afgelopen 3 jaar kan ik zeker zeggen dat ik ontzettend trots ben op mijzelf.

Ik hoop dat jullie over een paar jaar ook zo terug kijken op je groei tijdens je studententijd!

Bron: Fokeev

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lin - Dinsdag 22 augustus 2017 17:22
Dank
X - Donderdag 24 augustus 2017 11:44
Leuke blog! Kunnen jullie een keer schrijven over afstuderen terwijl je nog aan het herstellen bent? Wat hielp jullie om niet terug te grijpen enz.

Groetjes,

X
Hilde - Zaterdag 26 augustus 2017 09:47
Hoi Jasmijn,

Wat een eerlijke maar ook leuke blog!
Als ik dit zo lees, kan je zeker wel trots zijn op jezelf.
Ik begin dit jaar zelf ook aan mijn tweede poging om een HBO studie te doen en ik vind het erg spannend door mijn hechtingstoornis en eetstoornis en alle angst en onzekerheid die er bij komt kijken maar ik heb er ook echt zin in.
Ik heb geleerd van de vorige poging en alles wat er toen minder goed ging en nu voel ik me er meer klaar voor.
Ik vind het super fijn om te lezen dat iemand anders het hetzelfde heeft ervaren als ik en dat het jou lukt/gelukt is.
Dankjewel!

Liefs