Top 10 boeken binnen de psychiatrie

 

Er zijn erg veel boeken over eetstoornissen, maar er zijn nog veel meer boeken die gaan over de algehele psychiatrie. Ik heb het dan niet over informatieve boeken, maar echt over romans en waargebeurde verhalen. Ikzelf heb er flink wat gelezen in de periode dat het niet goed met me ging. Het trok met aan om dan allerlei moeilijke verhalen van andere mensen te lezen. Of me dat echt hielp weet ik niet, lees: boeken over anorexia, trigger of steun? Soms wel, maar soms triggerde me het ook wel. Bedenk dus goed voordat je start met het lezen van een dergelijk boek of dit helpend is voor jou. We hebben een top 10 gemaakt van boeken over de psychiatrie die wij waardevol en interessant vinden. 

Misschien heb je zelf nog een interessante aanvulling, geef deze dan zeker als tip in een reactie onder de blog. Alle boeken zijn trouwens te koop via Bol.com.

boeken psychiatrie

1. Paaz
Dit boek van Myrthe van der Meer gaat over Emma. Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?

Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf.

paaz

 

2. Veronika besluit te sterven
Een zeer indrukwekkend boek van Paulo Coelho. Op 11 november 1997 besloot Veronika dat het moment om zelfmoord te plegen - eindelijk! - was gekomen. Ze maakte zorgvuldig de kamer schoon die ze huurde in een zusterklooster, draaide de verwarming dicht, poetste haar tanden, nam haar opgespaarde tabletten in en ging op het bed liggen.

veronika besluit te sterven

3. Ik heb je nooit een rozentuin beloofd
Een wat ouder, maar zeerk bekend en indrukwekkend boek van Hannah Green. Gevangen in de duisternis van haar schizofrenie probeert de zestienjarige Deborah met behulp van een briljante psychiater drie jaar lang los te komen van haar belagers. Met een openhartig nawoord waarin de schrijfster zonder enige terughoudendheid vertelt over haar ziekte en haar leven daarna.

rozentuin

4. De gelukkige huisvrouw
Misschien ken je de film wel, maar het boek is minstens zo indrukwekkend. Het boek is geschreven door Heleen van Royen. Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed. Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn...

huisvrouw

5. The Bell jar
Een zeer bekend boek over depressiviteit. De korte roman focust op zes maanden uit het leven van hoofdpersoon Esther Greenwood. In het begin van het boek maak je kennis met Esther, een overijverige universiteitsstudent, die een ongelukkige zomer meemaakt als gastuitgever voor een modeblad in New York City. Na beëindiging van haar stage keert ze terug naar huis om samen te gaan leven met haar moeder. Ze zinkt echter steeds verder weg in een depressie, krijgt een zenuwinzinking en doet een zelfmoordpoging...

the bell jar

6. Borderliner
Een heftig boek over aantrekken en afstoten van Caroline Kraus. Na het overlijden van haar moeder verruilt Caroline haar veilige upper-middle-class leventje aan de oostkust voor een nieuw leven in San Francisco. In de lokale boekhandel waar ze gaat werken, ontmoet ze Jane. Op het eerste gezicht lijkt ze een inspirerende en energieke jonge vrouw, die Caroline de aandacht en vriendschap geeft die ze op dat moment hard nodig heeft. Maar langzamerhand ontdekt ze dat achter dat open en lieve karakter van Jane nog een persoon schuilgaat: iemand die bedriegt, manipuleert en zelfs fysiek geweld gebruikt. Iemand die de onbedwingbare behoefte voelt alles wat mooi is kapot te maken.

borderliner

7. Vang me als ik val
Een ontzettend mooi en spannend boek van het bekende schrijversduo Nicci French. Holly Krauss leidt een prettig leven. Ze is succesvol en heeft privé alles goed voor elkaar. Maar dat is één kant van haar persoonlijkheid. De andere Holly is losbandig en wild, zoekt de verkeerde mensen op en belandt in riskante situaties. Wanneer de roekeloze uitspattingen elkaar steeds sneller opvolgen en haar wilde kant de overhand neemt, dreigt ze de controle over haar leven te verliezen en begint het geduld van Holly s geliefde en vrienden op te raken. Is zij paranoïde of zijn haar angsten reëel? En als Holly niet meer op haar eigen intuïtie kan vertrouwen, wie is er dan om haar op te vangen als ze valt?

vang me als ik val

8. De dag waarop mijn dochter gek werd
Een waargebeurd verhaal van vader Micheal Greenberg. Op vijftienjarige leeftijd wordt Sally, Michael Greenbergs dochter, getroffen door een acute psychose. Ze heeft de verschrikkelijkste hallucinaties: ze waant zich God, schreeuwt en trapt om zich heen, en lijkt voor haar omgeving onbereikbaar geworden. Van het ene op het andere moment zijn vader en dochter vreemden voor elkaar.

gek werd

9. Het land Prozac
Elizabeth Wurtzels geeft in Het land Prozac een heftig verslag van de strijd tegen haar chronische depressie en de behandeling met het middel Prozac. Wurtzels specifieke vorm van depressie is gerelateerd aan de moderne tijd en de omstandigheden uit haar jeugd; haar problemen zijn dan ook voor velen herkenbaar.

het land prozac nation

10. Morgen ben ik een leeuw
Vanaf haar vroege jeugd was schrijfster Arnhild Lauveng opgenomen op verschillende psychiatrische afdelingen. Ze was psychotisch en zelfdestructief, en er leek geen hoop voor haar te zijn.In Morgen ben ik een leeuw beschrijft Lauveng niet alleen de gesloten wereld vand e psychiatrie, maar ook haar schizofrene geesteswereld vol doodsangst, verwarring en machteloosheid.Een wereld waarin agressieve ratten en kwijlende wolven constant op de loer liggen, waar stemmen haar dwingen in zichzelf te snijden en het behang van de muren te eten.

leeuw

Welk boek vind jij erg mooi
& welk boek mis je nog?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liekeee - Dinsdag 14 januari 2014 12:40
"Al mijn vrienden zijn gek" van Sera Anstadt vond ik ook een heel erg mooi boek. Is over schizofrenie.

Bij deze boeken staan er ook nog wel een aantal tussen die ik nog wel wil lezen.
MischiefManaged - Dinsdag 14 januari 2014 12:57
Veronika decides to die (Veronika besluit te sterven) vind ik heel mooi, meerdere keren gelezen en hij blijft heel bijzonder.
Judith - Dinsdag 14 januari 2014 12:59
Het boek Jane, van Jane Lasonder, een autobiografie over een jong meisje dat te maken krijgt met seksueel geweld. Heftig, aangrijpend, maar ook zeer inspirerend! Jane is nu een volwassen vrouwmet tienerzoond, RESPECT VOOR HAAR!! Zeker een aanrader!
Justmarr - Dinsdag 14 januari 2014 13:22
Allemaal bijzondere boeken!

Ik denk dat "Toen ik je zag" van Isa Hoes en "ervaring vereist" Leonie Holtes er ook wel tussen passen. Allebei hele mooie maar heftige, bijzondere en waargebeurde verhalen.

Liefs Marja
Anne - Dinsdag 14 januari 2014 13:31
Het is niet echt een roman, maar ik vond 'Pil' van Mike Boddé er fijn om te lezen. Het gaat over depressie, maar is toch nog met de nodige humor geschreven.
H - Dinsdag 14 januari 2014 13:55
"En prozac is mijn paracetamol", van Charlie Bee
"Ochtendlicht', van Lisa Carey

Dat zijn twee boeken die ik echt heel mooi vind, vooral Ochtendlicht.
sterke_ik - Dinsdag 14 januari 2014 14:05
Marya Hornbacher - Wasted
Over anorexia, boulimia, opnames.
luna - Dinsdag 14 januari 2014 14:33
wouw wat een timing, was gisteren juist in de bieb op zoek naar zulke boeken!
Een die ook erg goed is heet: Sybil... en heftig boek over meervoudige persoonlijkheidsstoornis.
Chananja - Dinsdag 14 januari 2014 14:45
Van dit lijstje vind ik PAAZ heel goed, verder vond ik in deze categorie 'Land zonder grote mensen' een erg bijzonder en mooi boek.
Steph - Dinsdag 14 januari 2014 16:01
Hoi ,

Ik mis een vrij nieuw boek : Aafje.
Zes maanden lang heeft Paul Custers met Aafje gesproken. Beetje bij beetje tekende hij haar levensverhaal op, bekeek oude dossiers en probeerde - meestal tevergeefs - contact te leggen met voormalige behandelaren van Aafje. Journalist Custers concludeert: ‘De gesprekken met Aafje hebben voor mij de vraag opgeroepen of de hulpverlening in staat is zich te bezinnen op betere hulp en meer empathie’.

Liadan - Dinsdag 14 januari 2014 16:04
The Bell Jar, Prozac Nation en Veronica Decides To Die zijn goed inderdaad.
marleen2502 - Dinsdag 14 januari 2014 16:51
ik mis nog:

Ann - Kristien Hemmerechts
Spiegelbeeld - Sharmeela De Roo
Maanmeisje- Kjersti Scheen (jeugdboek)
De eenzaamheid van de priemgetallen
Ik haat mijn psychiater
Gebroken Wit - Carol Gino (over een meisje met epilepsie dat ten onrechte in de psychiatrie terecht komt)
Wij allemaal (over DIS)
-Metaphor - Dinsdag 14 januari 2014 17:12
Prozac Nation heb ik de film van gezien. Een van de beste fils ooit
Sari - Dinsdag 14 januari 2014 19:05
Ik vond het boek 'vliegeren in een onweersbui' ook heel indrukwekkend om te lezen.
Mimosa - Dinsdag 14 januari 2014 20:21
Veronika besluit te sterven is inderdaad prachtig. Wat heb je te verliezen als je niets meer te verliezen hebt?
Star* - Dinsdag 14 januari 2014 20:32
lijkt me niet prettig om te lezen. Daarnaast klinken sommige boeken wel erg stereotype.. vind dat wel jammer.
sterre_never - Dinsdag 14 januari 2014 21:04
'Dansen langs de rand' van Han Nolan,
'Eén-nul voor de autisten' van Karlijn Stoffels,
'Leven op de rand' van Gerda van Erkel (weliswaar niet expliciet psychiatrie, maar gaat over een dagcentrum voor jongeren die geplaatst zijn door ofwel de jeugdrechter ofwel het comité voor bijzondere jeugdzorg),
'De hemel is geen huis', ook van Gerda van Erkel (maar gaat vooral over eetstoornissen),
'Dam' van John Marsden (in het Engels 'Checkers'),
'So much to tell you', van dezelfde schrijver (weet zo niet hoe hij in het Nederlands heet),
in dat rijtje past eventueel dan ook 'Letters from the inside' (Lieve Mandy, Lieve Tracey..), hoewel dat over de gevangenis gaat.
En als we dan toch bezig zijn - 'MIjn zwarte ziel' van Vrank Post - gesloten jeugdinrichting, maar niet gevangenis, meer psychiatrie.
'Land zonder grote mensen' is idd heel erg mooi.
'America - Verloren in het systeem' van E. R. Frank
'What happened to Cass McBride?' van Gail Giles (hoewel psychiatrie pas op het einde een rol speelt, het is vooral een vrij ziek verhaal, om eerlijk te zijn)
'De kunst van denken & de rest' van Lotte van der Vlugt (en dan waarschijnlijk ook 'Zeepaardjes zijn niet bang')
'Groter zal ik zijn' van Sanne Janssen, voornamelijk over zelfbeschadiging, maar ook in de psychiatrie
'Anders dan ik' van Suzanne Bugler, gaat over zelfbeschadiging en psychatrie


Categorie gevangenis/jeugdinrichting;
'Right Behind You' van Gail Giles - gaat over een jongen die een moord gepleegd heeft, na die tijd in een soort jeugd-tbs-kliniek komt, en uiteindelijk weer op vrije voeten
'Jij' van Sandra Glover - zelfde verhaal
'Zoeken naar JJ' van Anne Cassidy - ook zelfde verhaal
'Silent to the bone' van e. l. konigsburg
'Schuldig' van Amy Efaw

.. en vast nog wel meer, maar daar kan ik zo gauw niet op komen. Ik heb een tijdje iets met dat soort boeken gehad, vandaar dat ik er nogal veel ken.

'Eeuwig zwijgen' van Guy Didelez is er ook nog één trouwens.
'Pril geluk' van dezelfde schrijver gaat over een kindertehuis, maar kun je met wat fantasie wel samenvoegen.

Verder de serie 'Maaike en Domenico' van Susanne Wittpennig, waarin psychiatrie ook een rol speelt (maar het zijn zeven boeken, en het gaat er niet constant over) (en die zeven boeken is een 'tot nu toe' score, want ik geloof dat er nog wel meer komt)
sterre_never - Dinsdag 14 januari 2014 21:06
(mocht het gewaardeerd worden, wil ik wel een blog schrijven over bovenstaande boeken.. en de rest die eventueel nog in me op komt)
Rose Anne - Dinsdag 14 januari 2014 21:27
Dagen van gras van Philip Huff.
Redactie Proud2bme - Dinsdag 14 januari 2014 21:31
@sterre never Gastblogs zijn van harte welkom! redactie@proud2bme.nl
R. - Dinsdag 14 januari 2014 21:50
Ik heb ongeveer de helft van deze boeken gelezen 'I never promised you a rose garden' vind ik het allermooist. Alleen al de titel zegt heel veel.

Welke ik nog mis is Girl Interrupted van Susannah Kaysen. Dat vond ik ook een heel mooi boek.
Sylvia Plath heeft uiteindelijk echt zelfmoord gepleegd toen ze begin 30 was.

Ik vind het ook interessant om te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging, niet alleen in de pyschiatrie maar ook bijvoorbeeld hoe de positie van vrouwen in die tijd was.
R. - Dinsdag 14 januari 2014 21:54
Van de gelukkige huisvrouw heb ik alleen de film gezien in het vliegtuig en ik vond het echt zo erg voor haar dat alles om dat (toekomstige) kind draaide en niks meer om haar terwijl ze van alles moest doorstaan. Sindsdien weet ik nog zekerder dat ik geen kinderen wil.
Anoniem - Dinsdag 14 januari 2014 22:01
sterre_never: Doe dat! Lijkt me heel leuk om te lezen!
Charlotte - Dinsdag 14 januari 2014 22:42
Vond zelf 'Om adem te kunnen halen' van Christine Otten heel fijn om te lezen, gaat over een ouder in de psychiatrie hebben en alle angsten & schuldgevoelens die daarbij komen kijken. Echt heel erg de moeite waard!

Super toffe blog!
meisje14 - Woensdag 15 januari 2014 10:16
Ik word al verdrietig als ik deze kleine stukjes tekst over de boeken lees. Veel te confronterend.
Shira86 - Woensdag 15 januari 2014 19:05
'Veronika besluit te sterven.' vond ik erg mooi en heeft me in zekere zin ook geholpen.

Leuke blog, ik ga hier zeker wat boeken van noteren!
G. - Vrijdag 17 januari 2014 00:23
Wauw! Wat gaaf dat je ook I never promised you a rose garden neerzet! Geweldig boek, eenmaal gelezen mr wil hem niet nogmaals lezen omdat het in mijn herinnering zo'n absurd mr goed boek is - leuk hier terug te zien :)

Veronica besluit te sterven: ook mooi - mr niet zo mooi als de rose garden, anders - minder film/ik ben weg idee. Mr mooi ook.

G. - Vrijdag 17 januari 2014 00:27
Ps: mis geen boeken - hersenschimmen van Bernlef ook mooi - mr gaat over dementie (hersenschimmen) - mr vind je wrs wel interessant als je bovenstaande ook mooi vindt.

:) en, recenter: denk 100jarige man die uit het raam klom en verdween - ook beetje maf boek.
Syl - Zondag 8 maart 2015 18:57
Een boek dat er niet tussen staat maar zeer de moeite waard is "De onzichtbare jongen" van Bernlef.
Aspergermeisje - Zondag 12 april 2015 22:05
Ik kwam hier omdat ik zelf bezig ben aan een boek over de psychiatrie. Ik ben nu negentien en zit al bijna tweeëneenhalf jaar opgesloten op crisisafdelingen, maar nu kan ik eindelijk zeggen dat ik binnenkort op mezelf ga wonen met begeleiding. Ik schrijf een boek over gedwongen opnames, leven met autisme, boulimia, lichte maar wel gediagnosticeerde borderline en chronische PTSS.

Mijn vraag, want ik ben helemaal niet bekend binnen deze boekenwereld, integendeel, ik zie al deze boeken pas voor het eerst, is of er wel vraag is naar zulke boeken en wat de gevolgen zijn als ik er een ga publiceren.

Alvast bedankt dan maar?

L.
Leoxxxx - Vrijdag 22 april 2016 14:56
Verloren, gaat over een meisje met Borderline
PeterKooi - Maandag 19 september 2016 12:45
Paaz en Up van Myrthe v.d. Meer,aangrijpend en zeer knap geschreven.
Carla - Woensdag 2 november 2016 19:26
Svetlana dochter van Stalin.Spannend en moedig