Themachat: Aankomen in gewicht

 

Alle motivatie is aanwezig om te genezen van je eetstoornis, er is alleen één probleem: je wil niet aankomen. Door je eetstoornis voel je je moe, eenzaam, leeg en verdrietig en je wil er alles aan doen om je beter te gaan voelen. Toch krijg je alsmaar dat knopje van afvallen niet omgezet naar aankomen. En om te genezen van je eetstoornis is dit wel essentieel.

Een ruime tijd geleden, zat ik in hetzelfde schuitje als dat ik hierboven heb beschreven. Ik was zoveel afgevallen dat ik flink ondergewicht had en mijn energieverbruik op een zeer laag pitje stond. Ik had het bijna altijd koud, voelde me depressief en mijn conditie was ook erg slecht. Daarnaast maakten veel mensen zich zorgen om mij, wat ik ook niet wilde. Ik wilde zo graag van mijn eetgestoorde gedachten af en mijn motivatie om te genezen was echt groot. Toch bleef die intense angst om aan te komen op de voorgrond staan.


Bron

Uiteindelijk is door middel van therapie, vele gesprekken en aandrang van mijn artsen de knop omgegaan en ben ik stapje voor stapje aan gaan komen in gewicht. In het begin vond ik dit echt vreselijk, in plaats van dat het getalletje op de weegschaal daalde, steeg het opeens. De eerste keer dat ik was aangekomen, dacht ik volgens mij dat ik meteen enorm zwaar en dik was. Natuurlijk was dit niet de werkelijkheid en naarmate je verder komt in je behandeling zal je dit ook steeds meer inzien. Op een bepaald moment dacht ikzelf ook ''hoe kan ik nu dik zijn, terwijl ik officieel gezien nog steeds ondergewicht heb?'' Het was voor mij heel belangrijk dat ik kon relativeren en steeds weer opnieuw in de spiegel kon kijken en steeds meer de werkelijkheid begon te zien.

Natuurlijk moet ik toegeven dat het voor mij ook echt wennen was aan mijn nieuwe ik. Ik kreeg meer vrouwelijke vormen en ik zag niet meer die super dunne armpjes en beentjes. In het begin best balen voor mijn gevoel, maar nu weet ik dat het bereiken van een gezond gewicht mij zoveel meer positieve dan negatieve dingen heeft gebracht. Om jullie te stimuleren zal ik een top 10 geven van de positieve dingen bij het bereiken van een gezond gewicht.

1. Je hebt veel meer energie en kan weer veel leuke (sportieve) activiteiten ondernemen;
2. Je gaat (opnieuw) menstrueren, wat betekent dat je lichaam zich veelal als gezond ervaart;
3. Doordat je een gezond gewicht hebt bereikt, ben je op emotioneel gebied ook sterker;
4. Je zelfbeeld wordt sterker;
5. Je haren en nagels worden gezonder en glanzender;
6. Als je ziek wordt (bijvoorbeeld een griepje), heb je meer weerstand en kan je sneller herstellen;
7. Alle kleding zakt niet meer af en alles staat mooi;
8. Je wordt niet meer als een kind gezien, maar als een mooie jonge vrouw;
9. Je omgeving maakt zich minder zorgen om je en je wordt minder gecontroleerd;
10. Je ervaart dat gelukkig zijn niets met een getalletje op de weegschaal te maken heeft, maar met je eigen persoonlijkheid.


Bron

Herken jij je in dit verhaal of heb je andere vragen of problemen rondom aankomen in gewicht waar je graag met anderen over wil praten, kom dan vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur naar de themachat. Hopelijk tot dan!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim300808 - Maandag 20 juli 2015 21:08
Kan er op de website een blog komen met een samenvatting van de chat over dit onderwerp? Wellixht kan dit motiveren! Ik kamp er zelf namelijk ook ontzettend mee! Ik weeet dat ik me beter voel wanneer ik mij aan mijn eetlijst en rust houd met als gevolg dat ik aankom in gewicht. Maar ik kan het maar niet handelen wanneer ik mijn gewicht omhoog zie gaan. Ik heb het erover gehad om ergens anders blind te wegen...
Proud2bMel - Maandag 20 juli 2015 23:17
"Je omgeving maakt zich minder zorgen om je"

Maar dit is voor veel meiden en jongens met een eetstoornis juist een angst. Gezond gewicht betekent niet dat je gelukkig bent.
struggle4life - Dinsdag 21 juli 2015 03:58
been there, done that. Didn''t like it.
Cleves - Dinsdag 21 juli 2015 11:20
"Hoe kan ik nu dik zijn, terwijl ik officieel gezien nog ondergewicht heb" vind ik zo'n therapeutische dooddoener. Op een moment spreek je -als het goed is- niet meer van ondergewicht. Met wat voor rationele gedachten help je jezelf dan? Precies...
Jansje - Dinsdag 21 juli 2015 23:32
Precies waar ik nu tegen aan hik....