Sinterklaas: Een feest of niet?

 

Op of rond 5 december vieren veel mensen in Nederland Sinterklaasavond. Grote kans dat jij vroeger nog geloofde dat Sinterklaas werkelijk met zijn pieten op de stoomboot naar Nederland komt. Als je wat ouder bent dan krijgt Sinterklaasavond vaak een wat andere betekenis, dan draait het wat meer om de surprise, gedichtjes en het samenzijn met je vrienden en familie. Behalve leuk en gezellig kan Sinterklaas ook wat minder leuke dingen met zich meebrengen. Misschien vind je het wel heel erg lastig om te kunnen genieten van al het lekkers. Ook kan het zijn dat je er dit jaar wel helemaal geen zin in hebt om ‘gezellig' met je familie of vrienden samen te zijn, omdat het door omstandigheden helemaal niet zo gezellig is dit jaar. Ook maakt die hele zwartepietendiscussie het feest er helemaal niet gezelliger op.

Sinterklaas
Bron

Eten
Bij Sinterklaas horen ook allerlei lekkere snoepjes en hapjes. In september liggen de schappen van de supermarkt vaak al vol met pepernoten, kruidnoten, marsepein en speculaas. Daar mag je natuurlijk gewoon van genieten. Maar als je een eetstoornis hebt dan is dit vaak niet zo vanzelfsprekend. Weten dat je een zak (chocolade) pepernoten in huis hebt kan misschien wel een eetbui uitlokken. Of misschien is het juist andersom, en durf je van al dat lekker niet zo goed te eten. Als je niet zo goed weet wat normaal is dan zou je misschien kunnen kijken naar wat de rest van het gezin zo door de avond heen snoept. Of je kan van tevoren al eens met je diëtist overleggen wat je op zo'n avond zou kunnen eten. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat iedereen weleens wat meer snoept dan normaal, zeker op een avond als Sinterklaasavond. Daar is echt niks mis mee.

Cadeautjes
Bij Sinterklaas horen natuurlijk ook cadeautjes. Wie vindt dat nou niet leuk, zou je je misschien afvragen? Maar het kan voor sommigen ook heel erg moeilijk zijn. Misschien heb jij het gevoel dat jij die cadeautjes helemaal niet verdient, misschien vind je het moeilijk dat iemand anders tijd en geld heeft gestopt in die surprise voor jou. Als deze gedachtes herkenbaar voor je zijn dan is het goed om eens na te gaan waar die gedachtes vandaan komen. Klopt het wel? Verdien jij dit echt niet? Of ben jij gewoon gelijk aan ieder ander, en verdien jij dit net zo goed? Ga eens voor jezelf na waarom jij het wel verdient. Als dit herkenbaar voor je is, bekijk dan ook eens deze blog.

Sinterklaas
Bron

Familie en vrienden
Sinterklaasavond wordt door de meesten gezellig met vrienden en familie gevierd. Vaak voelt het ook een beetje als het begin van die hele feestmaand december, waarna Kerst en Oud & Nieuw nog komen. Dat kan natuurlijk heel erg fijn en gezellig zijn. Maar als je al last hebt van nare en eenzame gevoelens dan kan zo'n Sinterklaasavond deze gevoelens versterken. Misschien komt de rest van het gezin of de familie langs met hun partner en ben jij nog steeds alleen. Of misschien heb jij wel helemaal niet zo'n goede band met jouw familie en mis je dat als je bij anderen ziet dat dit ook anders kan. Als je je al niet zo goed voelt dan kunnen de feestdagen erg zwaar voor je zijn. Iedereen lijkt vrolijk te zijn en gelukkig met zijn leven, maar jij voelt je alles behalve dat. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je de Sinterklaasavond zo fijn mogelijk maakt voor jezelf. Kijk of je het met mensen kunt vieren bij wie je je op je gemak voelt, bespreek eventuele dingen waar je tegenop ziet met je ouders of vrienden, en probeer er ook van te genieten.

Zwarte Piet
De afgelopen jaren kan je er eigenlijk al bijna niet meer omheen, maar afgelopen jaar heeft het wel een toppunt bereikt: de zwartepietendiscussie. Is zwarte piet nou wel of niet racistisch? Ik kan me heel goed voorstellen dat zowel de voor- als de tegenstanders van zwarte Piet hier fel op reageren. Helaas blijft het in deze discussie niet alleen maar bij inhoudelijke reacties, maar worden mensen ook persoonlijk aangevallen en zelfs bedreigd. Ik kan het me heel goed voorstellen dat je je gediscrimineerd voelt wanneer je in dit land toch al in de minderheid bent met jouw huidskleur, en je die zwarte Pieten elk jaar terug ziet komen als hulpjes van Sinterklaas. Ook de geschiedenis die hieraan voorafgegaan is, is niet erg respectvol naar mensen met een donkere huidskleur. Aan de andere kant kan ik me ook heel goed voorstellen dat je de Nederlandse traditie graag wilt houden. Je associeert zwarte Piet helemaal niet met slavernij of met negroïde mensen, je ziet het gewoon als een mooi sprookje waar je als kind van hebt kunnen genieten en waarvan jij ook graag zou willen dat jou kinderen ervan kunnen genieten. Van allebei de kanten is wat te zeggen. Het is alleen enorm jammer dat het feestje van de kinderen op deze manier eigenlijk verpest wordt door de volwassenen.

Donderdagavond 27 november gaat de nieuwste film van Sunny Bergman in premiére waarin ze de (onbewuste) vooroordelen ten opzichte van huidskleur onderzocht heeft. In dit fragment zie je wat er gebeurt als zij door Londen loopt, verkleed als zwarte Piet.

Er zijn dus een hoop dingen die ervoor kunnen zorgen dat het Sinterklaasfeest voor jou helemaal geen feest meer is. Toch zijn er ook genoeg manieren om er voor jezelf wel een fijn feestje van te maken. Hoe gaat dat dit jaar bij jou? Is Sinterklaas een feest of niet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bloem1981 - Maandag 24 november 2014 13:18
Ik vind het een groot feest, ook omdat ik jonge kids heb van 5 en 7 jaar en die geloven nog vol. Dit jaar heb ik de opa's en oma's bij ons thuis uitgenodigd. Normaal gaan we overal naar toe en dat vond ik vorig jaar lastig omdat je dan overal moeten en overal staat wat op tafel en het draaide alleen om eten.
Dit jaar heb ik ze uitgenodigd bij ons en ik zorg voor lekkere dingen op tafel en lekker drinken. Maar verder maak ik er een leuke avond van. Ik heb voor iedereen cadeau's en gedichten, dat weet niemand (zelfs mijn man niet). De kids krijgen super leuke cadeautjes. Ik wil iedereen verrassen omdat de afgelopen zo klote waren.

Ik wil dat dit jaar echt zoveel leuker wordt en dat het niet alleen om eten draait. En daarnaast wil ik wel genieten van de lekkere dingen op tafel. Want ik hou er wel gewoon van!

Dus zeker een groot feest dit jaar bij ons :-)!!
Maanmeisje - Maandag 24 november 2014 14:44
Vroeger was ik gek op Sinterklaas. Ik keek er altijd erg naar uit en ik vond de sfeer zo spannend, gezellig en fijn. Als ik aan de vroegere Sinterklaastijd terugdenk krijg ik een heel warm gevoel van binnen. Met andere feestdagen had ik niet zoveel en aan Kerst heb ik nooit veel gedaan, maar Sinterklaas vond ik geweldig. Het was een waar sprookje. Samen met mijn moeder en mijn zus vierde ik het thuis. We kregen cadeautjes en op school werd er natuurlijk ook wat aan gedaan. Ik weet niet precies vanaf welke leeftijd ik niet meer in Sinterklaas geloofde, maar ik bleef het wel een leuk feest vinden. Ik vier het al lange tijd niet meer en ik vind dat de sfeer eromheen erg is verandert in de loop der jaren. Misschien komt dat doordat ik nu groter ben, het een beetje commercieel ben gaan vinden door bijv. al het snoepgoed dat al vroeg in de winkel ligt, door mijn problemen beleef ik sowieso minder plezier aan feestdagen en de zwartepietendiscussie heeft alles er ook niet beter op gemaakt. Ik heb een donkere huidskleur. Mijn ouders komen uit Suriname. Ik heb Zwarte Piet echter nooit als racistisch gezien of met de slavernij in verband gebracht. Ik voel me totaal niet gediscrimineerd wat dat betreft en ik heb er nooit iets tegen gehad, maar ik kan begrijpen dat er mensen zijn die er wel moeite mee hebben en ik vind dat daar best rekening mee gehouden mag worden. Ik vind echter dat het wel een vrolijk kinderfeest moet blijven. Ik vind het heel naar als zij ook onder dit gedoe moeten 'lijden'. Houd het alsjeblieft leuk. Het fragment uit de film had ik al op tv gezien en ik kan me voorstellen dat ze er in Londen zo op reageren, omdat het voor hun geen bekende traditie is. Als je ermee bent opgegroeid kan het heel anders voelen. Ook door al de fijne herinneringen.
dancer! - Maandag 24 november 2014 16:02
Ik houd van Sinterklaas en Sinterklaasavond! De afgelopen jaren was het door mijn eetstoornis erg lastig! Maar nu ik opgenomen ben voor mijn anorexia weet ik dat ik het dit jaar qua eten beter aan ga kunnen! Ik kijk er erg naar uit (en ja ook naar de pepernoten, marsepein, chocolade :P)!
xxxm - Maandag 24 november 2014 16:11
Oh, wauw. Dat filmpje is best bizar!
Ano - Maandag 24 november 2014 16:41
Ik kan me wel vinden in de reacties van die mensen, als je er niets van weet komt het inderdaad rascistische over. Maar als je er hele Sint en piet verhaal kent dan vind ik het niet rascistisch. Het is een feestdag voor kinderen, het zijn geen echte mensen, het zijn verzinsels. Een cartoon hond ziet er toch ook niet uit als een echte hond? Os dat dan ook fout? Nee, want het is niet echt, net als zwarte piet niet echt is.
jo3101 - Maandag 24 november 2014 16:47
Ik had vorig jaar nog veel last van mn eetstoornis en kon daardoor niet goed genieten van de feestdagen. Dit jaar ga ik dat wel volop doen! :)
Liz - Maandag 24 november 2014 17:30
Ik vind de feestdagen erg gezellig maar kon er vorig jaar niet echt van genieten (o.a. door mn eetstoornis). Nu ik in behandeling ben gaat het beter en heb ik mezelf als doel gesteld om dit jaar wél te kunnen genieten van het eten tijdens de feestdagen (en alles wat er nog meer bijhoort natuurlijk). Ik kan helaas geen pepernoten en speculaas eten vanwege glutenallergie :(
- - Maandag 24 november 2014 18:24
Jammer dat ze een feest zo verpesten voor de kinderen
Nienke - Maandag 24 november 2014 19:04
@Liz: Ik heb een heerlijk recept voor gv pepernoten en speculaaskoekjes. Bijna niet van de "echte" te onderscheiden ;) Als je wilt, geef maar een berichtje, dan stuur ik hem op!
LittleJ - Maandag 24 november 2014 19:17
*zucht* Tegenwoordig kan echt iedere idioot die ook maar één kans ziet om een scène te schoppen, een film laten maken om zo hun zeer eenzijdige standpunt voor te dragen.
-Loved- - Maandag 24 november 2014 20:06
Leuk leuk leuk sinterklaas én zwarte piet :D
-Loved- - Maandag 24 november 2014 20:06
Leuk leuk leuk sinterklaas én zwarte piet :D
Roos - Maandag 24 november 2014 20:47
Ik kijk dit jaar best wel tegen sinterklaas op. Oh en ik ben trouwens helemaal voor het veranderen van zwarte piet! Ik vind het echt onzin dat we er allemaal zo moeilijk over doen. Als mensen zich daadwerkelijk gekwetst door voelen kan het toch niet dat we het gewoon zo laten? En voor die kinderen maakt het echt helemaal niks uit of zwarte piet nou zwart of groen is, het gaat alleen om de pepernoten haha!
marleen - Maandag 24 november 2014 22:41
wow dat filmpje is echt ...
het helpt me wel om even 'van buitenaf' te kijken naar een traditie waar je zelf eigenlijk middenin zit en mee opgegroeid bent...
blijkbaar nemen er nog best wel veel mensen aanstoot aan
en ja als we het zo simpel kunnen oplossen, door zwarte piet een andere kleur te geven, dan is dat toch al een redelijk eenvoudige ingreep om mensen het gevoel te geven dat ze er bij horen en evenveel waard zijn als een ander.
Het gaat daarbij dus totaal niet om de kinderen he, ik geloof niet dat er ook maar 1 kind denkt dat zwarte mensen minder waard zijn dan witte omdat het is opgegroeid met zwarte piet, maar wel om het gevoel bij de zwarte volwassenen - die meegeven aan hun kinderen hoe zij zich in ons land voelen (in dit geval dus blijkbaar vaak gediscrimineerd, door zoiets ...)
Ingrid - Woensdag 26 november 2014 22:06
Ik hou van het hele Sinterklaasfeest vanaf de voorpret tot we weer dag Sinterklaasje zingen. De sfeer is gewoon super en ik geniet er van om mijn zoontje te verassen. Dit jaar vieren we het thuis met ons gezinnetje,lekker knus, wat cadeautjes en gedichtjes. knabbels op tafel en natuurlijk chocomelk.
Het hele gebeuren rondom zwarte piet is een beetje langs me heen gegaan ik heb er niet echt een mening over. Het filmpje laat wel zien dat mensen die er niet in zitten zoals wij zich zelfs gekwetst kunnen voelen, daar had ik echt nooit bij stil gestaan......
Johanna - Donderdag 27 november 2014 18:08
jongens, dit filmpje is juist zo gemaakt om deze reacties op te roepen. Alles wat ze laten zien is expres zo rasistisch neergezet.. gadverdamme. Als je een film wilt met de reacties van mensen, doe het dan eerlijk!
ik - Donderdag 27 november 2014 19:19
ik hou van sinterklaas alleen al dat "verboden voedsel zit nog in je hoofd