Proud2meet Eindhoven: Zelfbeeld

 

Er zijn veel mensen die problemen hebben of hebben gehad met hun zelfbeeld. Zelfs mensen die in eerste instantie heel zelfverzekerd overkomen zullen wel dingen hebben waar ze over twijfelen bij zichzelf. Hoewel het heel natuurlijk is om af en toe eens ergens onzeker over te zijn, kan een negatief zelfbeeld je behoorlijk in de weg staan. Je kan er angstig van worden, je minderwaardig gaan voelen en je kan er behoorlijk ongelukkig door worden. Dat is heel erg zonde, niemand verdient het om negatief over zichzelf te denken.

Zelfbeeld
Bron

Het hebben van een negatief zelfbeeld kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak van een negatief zelfbeeld is vaak in onze jeugd te vinden. Heftige gebeurtenissen, een onveilige omgeving of problemen thuis kunnen ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen of negatief over jezelf gaat denken.

Ouders
Je ouders hebben een grote invloed op het beeld dat jij over jezelf vormt. Als je bijvoorbeeld ouders hebt die veel van jou verwachten dan is het voor jou soms onmogelijk om aan deze verwachtingen te voldoen. Daardoor kan je het idee krijgen dat je ouders teleurgesteld zijn, of je kan jezelf zelfs teleurstellen. Soms kan het ook zijn dat ouders onvervulde dromen van vroeger hebben, die zij nu op hun kinderen reflecteren. Telkens maar niet kunnen voldoen aan de verwachtingen die je ouder van je hebben kan ervoor zorgen dat je telkens ook weer teleurgesteld raakt in jezelf. Ook het zelfbeeld dat jouw ouders van zichzelf hebben en de kijk die zij op het leven hebben kunnen jou beïnvloeden.

Als je denkt dat jouw ouders een negatieve invloed hebben gehad op jouw zelfbeeld dan is het om te beginnen goed om eens na te gaan hoe dat komt. Hadden jouw ouders echt zulke hoge verwachtingen van jou? Of is dat een beeld dat jij zelf hebt gecreëerd? Het kan helpen om hier eens met je ouders over in gesprek te gaan. Vaak kom je er dan achter dat jouw ouders heus heel erg trots op jou zijn. Echte liefde en waardering is niet afhankelijk van jouw prestaties of van wat jij hebt bereikt. Als jouw ouders echt zulke hoge en onrealistische verwachtingen van jou hebben dan kan je je afvragen wat belangrijker is. Moet je voldoen aan die eisen van jouw ouders? Of is het veel belangrijker dat jij gelukkig bent met jouw leven?

Pesten
Ook pesten kan een grote invloed hebben op jouw zelfbeeld. Helaas komt pesten nog steeds vaak voor. Niet alleen op de basisschool en op het voortgezet onderwijs, maar ook tijdens je studie of op het werk wordt gepest. Ironisch genoeg zijn de mensen die pesten zelf vaak heel onzeker over zichzelf. Vaak hebben de pesters niet door hoeveel pijn en verdriet ze een ander hiermee doen. Als je gepest wordt of ooit gepest bent dan kan je hier de rest van je leven nog last van blijven houden. Doordat je gepest wordt, wordt je onterecht aangeleerd dat je er niet bij hoort, dat je iets verkeerd doet. Je gaat je al snel minderwaardig voelen.

Als jij gepest wordt of ooit bent gepest, probeer dit dan niet persoonlijk op te vatten. Het maakt niet uit wat je doet of wie je bent, pesters vinden altijd wel iets waarmee ze je kunnen pesten. Is het niet je bril of je beugel, dan is het wel je naam, of alleen maar het feit dat jij toevallig in de buurt was toen de pester zijn frustratie kwijt moest. Mensen pesten jou niet omdat jij minder waard bent dan een ander, mensen pesten vaak juist omdat zij zichzelf minderwaardig voelen. Het ligt dus niet aan jou. Mocht je op dit moment gepest worden of zit je nog erg met je pestverleden, praat er dan over! Stap naar een docent toe, geef het aan bij je leidinggevende of vertel het een ander persoon die je vertrouwt. Maar leg de oorzaak vooral niet bij jezelf.

Zelfbeeld
Bron

Mishandeling
Bij mishandeling wordt vaak al snel gedacht aan fysieke mishandeling. Maar ook emotionele mishandeling, verwaarlozing en (seksueel) misbruik zijn vormen van mishandeling. Als je ooit op welke manier dan ook bent mishandeld dan kan je je hierdoor onbelangrijk of minderwaardig gaan voelen. Vaak zie je zelfs dat mensen zich schamen of zich schuldig gaan voelen, ze denken dat het hun eigen schuld is dat zij zo zijn behandeld. Het is echter nooit de schuld van het slachtoffer. Ook al heb je nog zulke nare dingen gezegd of heb je dingen gedaan die het in jouw ogen hebben uitgelokt, degene die jou heeft mishandeld had beter moeten weten. Niemand heeft het recht om jou op deze manier te behandelen, ongeacht de situatie.

Misbruik of mishandeling kan een grote invloed hebben op jouw zelfbeeld. Het is belangrijk om hierover te praten. Als je nooit de tijd neemt om het te verwerken dan zal het altijd invloed blijven hebben op jouw leven. Het gaat niet vanzelf over, ook niet als je het heel diep weg probeert te stoppen. Een psycholoog, maatschappelijk werker, vertrouwenspersoon of een andere professional kan jou helpen om dit een plekje te geven en verder te kunnen gaan met jouw leven.

Schoonheidsideaal
In de huidige samenleving worden we continu geconfronteerd met advertenties en beelden, waarin modellen te zien zijn die voldoen aan een onrealistisch schoonheidsideaal. Vaak zijn de mensen die je ziet ongezond dun, hebben ze een flinke laag make-up op en is er het nodige aan gephotoshopt. Totaal niet realistisch dus. Zelfs in de tekenfilms die je als kind kijkt zie je dat de hoofdrolspeelsters vaak ‘perfecte' dunne vrouwen zijn. De dikke mensen zijn in die tekenfilms vaak domme mensen of boeven. Zo krijgen we van jongs af aan al een beeld over schoonheid mee waar we de rest van ons leven nooit aan kunnen voldoen. Door jezelf te vergelijken met wat je ziet op de televisie of in tijdschriften kan je onzeker raken over hoe je er zelf uitziet.

Probeer je niet te vergelijken met de vrouwen die je in de media ziet. Dit is namelijk niet echt. Er wordt gephotoshopt, er wordt met verschillende soorten belichting gewerkt en soms is er zelfs plastische chirurgie aan te pas gekomen om ervoor te zorgen dat deze vrouwen er zo uitzien. Wat je ziet is niet het echte leven. Je hoeft nergens aan te voldoen om mooi te zijn. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf zijn, want dan ben je op je mooist.

Zelfbeeld
Bron

Proud2meet Eindhoven
Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om je zelfbeeld te verbeteren. Weten waar de oorzaak van jouw zelfbeeld ligt is daarbij vaak een eerste belangrijke stap. Ook acceptatie, vergeving en het veranderen van jouw gedachten kunnen je hierbij helpen. Aanstaande vrijdag 26 september is er weer een Proud2meet in Eindhoven. Vanaf 14:00 ben je welkom om met zijn allen spiegels te versieren. Later in de middag gaan we in gesprek over het thema zelfbeeld. De Proud2meet vindt plaats bij De Grijze Generaal: Winston Churchillaan 75, Eindhoven.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ella - Dinsdag 23 september 2014 17:12
OOH wat zou ik graag naar deze Proud2Bmeet willen maar jammer genoeg is Groningen iets te ver van Eindhoven...
INeedSomething - Dinsdag 23 september 2014 17:52
Yeeaaaah im there
- - Dinsdag 23 september 2014 17:57
Helaas zit ik tot kwart over drie op school. Achja, is niet anders.
QQQ - Dinsdag 23 september 2014 21:26
Ik had gezegt dat ik zou gaan, zelfs beloofd aan iemand op proud2bme, nu het eenmaal bijna zover is lijkt wel of er een baksteen van spanning is geland in me maag!!
Ik durf gewoon niet ofzo "schaam"
loes - Woensdag 24 september 2014 10:08
Misschien dat ik ook wel ga :D !
Nicole - Woensdag 24 september 2014 13:14
@QQQ, wij loodsen je er mee doorheen en helpen je op je gemak te voelen. Er staat een leuke workshop op het programma, waarin je rustig de kat uit de boom kunt kijken en je plekje kunt vinden.

Je bent meer dan welkom, en het wordt vast weer hartstikke gezellig.

Liefs,
team Proud2meet Eindhoven
Sharon - Woensdag 24 september 2014 19:27
ik ben er weer bij! Wel iets korter als normaal, maar hopelijk kan ik ook een mooie spiegel maken!
Kaylee - Donderdag 25 september 2014 15:41
Wou dat ik kon, maar dan zit ik nog op school;(
xxdemi - Vrijdag 26 september 2014 08:31
Wat wil ik daar graag heen..
Maar dan zit ik in de behandeling