Professionele hulp of niet?

 

In mijn vorige blog gaf ik mijn 'coming out'. Voordat deze werd gepubliceerd, heb ik ontzettend veel twijfels gehad. Maar na al jullie bijzondere, mooie en liefdevolle reacties zijn deze twijfels bijna als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn dank is groot en oprecht! Zoals beloofd, ga ik jullie meenemen in de (voor mij bekende) weg naar herstel. Dit is het eerste deel, waarin ik mijn gedachtes uit over professionele hulp vragen of niet. Wat is wijsheid en wat zal mij het meeste helpen? 

Ervaring met de hulpverlening

Mijn eerste ervaring met de hulpverlening voor mijn eetstoornis was niet meteen de beste. Voor mijn chronische ziekte - ernstig astma - was ik al heel mijn leven onder behandeling bij kinderartsen. In de periode dat mijn eetstoornis - anorexia - zich ontwikkelde, kwam ik regelmatig op controle in het ziekenhuis. Mijn voormalige kinderarts zag me dunner en zieker worden. Ze was niet afgestudeerd voor psychische problematiek en al helemaal niet gespecialiseerd in eetstoornissen. Toch voelde het als haar plicht om me te helpen en zat ze met haar handen in het haar. Uiteindelijk ben ik toen opgenomen in een kliniek voor jongeren met luchtwegproblemen en jongeren die leden aan obesitas. In deze blog lezen jullie meer over het ontstaan van mijn anorexia.

Mijn kinderarts maakte zich vooral zorgen over de combinatie anorexia en ernstig astma. Ik begrijp haar keuze achteraf. Echter, op dat moment voelde ik me niet gehoord. Ik voelde me een eenling binnen deze groep. Er was ook helemaal geen gerichte hulp voor mijn eetstoornis. Het enige doel dat zij daar hadden, was mijn gewicht omhoog krijgen. In de eerste fase van deze opname heb ik al mijn trucjes uit de kast getoverd die dit proces tegenhielden, maar door veel stimulans van de groep lukte het me uiteindelijk wel om aan te komen. Een opname is echter tijdelijk en nazorg konden zij niet bieden, dus binnen no time was ik terug bij af.

Na ongeveer twee jaar aanrommelen met eten en proberen op een minimumgewicht te blijven, ontmoette ik een nieuwe kinderarts die zich ook zorgen begon te maken. Opnieuw werd ik geconfronteerd met mijn eetstoornis en opnieuw werd ik geraakt door onbegrip. In haar ogen lag de oplossing in een dwangopname met sondevoeding. Deze opname in het ziekenhuis zorgde voor extra kilo's, maar vooral ook voor extra trauma's. Ik voelde me als een gevangene die dag en nacht gecontroleerd werd. De deur van de badkamer was op slot, volledige bedrust werd afgedwongen en de sondevoeding werd door mijn neus geduwd. Maar waar was het begrip en de aandacht waarnaar ik zo intens verlangde? Waar was de échte zorg voor mijn eetstoornis?

Jaren later heb ik met eigen motivatie de stap naar gespecialiseerde hulpverlening gezet. Dit voelde al vele malen beter en de psycholoog en maatschappelijk werker luisterden ook echt naar mijn verhaal. Ik kwam tot vele inzichten. Maar binnen een traject van ongeveer een jaar kon ik niet heel mijn verleden en daarmee ook mijn eetstoornis volledig loslaten. We kwamen in therapie geen stap meer verder, waardoor ik samen met mijn behandelaar tot een afrondingsfase kwam. Het was geen slechte ervaring, maar heb ook toen nog vele stappen op eigen kracht moeten zetten.

Alles bij elkaar genomen, heb ik dus twee opnames gehad die slechts mijn gewicht tijdelijk omhoog hebben gekregen, maar nooit de achterliggende problematiek hebben aangepakt. En ik heb één keer gerichte ambulante zorg gekregen voor mijn eetstoornis. Bij deze therapie had ik ook meer de autonomie dan tijdens mijn opnames, waardoor ik me meer een volwaardig persoon voelde en niet een labiele cliënt. 

Mijn ervaringen met de hulpverlening zijn dus niet allemaal even prettig. Ik besef nu wel dat die dwangopnames nodig waren om mijn leven op dat moment te redden. Maar ik weet ook dat ik me nu in een ander stadium bevind dan toen. Ik ben me nu zeer bewust van mijn eetgestoorde gedachtes en de gedragingen die daarbij komen kijken. Toentertijd zat ik volledig in mijn ontkenningsfase en kon niemand bij mijn pijn en verdriet komen. Daarmee lag de verantwoordelijkheid dus niet alleen bij het ziekenhuis en mijn artsen, maar ook bij mij. En deze verantwoordelijkheid moet ik opnieuw gaan nemen. Kies ik voor een behandeling of niet? 

Wel professionele hulp 

Een groot voordeel van professionele hulp is dat je samen met een deskundige tegen de eetstoornis ingaat. Hij of zij kan meedenken met mijn huidige problemen en angsten. Ik kan mijn gedachtes en gevoelens met iemand delen die naast me staat en tegelijkertijd toch niet te dichtbij komt. Dit kan voor mij een fijner gevoel geven dan wanneer ik mijn gedachtes met mijn familie of vrienden deel. Ik voel me dan vaak bezwaard en krijg een schuldgevoel omdat dat ik opnieuw problemen met eten ervaar.

Misschien is dit gevoel helemaal niet terecht en met sommige vriendinnen deel ik ook mijn struggles. Ik ontvang dan altijd begrip. Dat waardeer ik ook enorm, maar genezen kunnen ze me niet. Hiervoor is de stem van de eetstoornis toch te sterk. Een professional durft dan ook meer tegen de eetstoornis in te gaan - wat ik op bepaalde momenten hard nodig heb. Een balans tussen liefde en steun ontvangen van mijn vriendinnen en hulp en therapie van een professional kan in dat opzicht een hele goede combinatie zijn. 

Geen professionele hulp 

Door mijn - eerder gevolgde - ambulante therapie heb ik al veel tools en handvatten ontwikkeld, waardoor ik in theorie heel goed weet wat ik kan doen om tegen de eetstoornis in te gaan. Ik kan een taartdiagram tekenen, waarin ik aangeef hoeveel ruimte de eetstoornis in beslag neemt. Ik ken de eetlijsten die worden gehanteerd voor een standaard eetpatroon. En ik besef dat ik niet het nummer op de weegschaal ben. De praktijk is momenteel alleen een beetje anders. Echter, kan een behandeling dit veranderen? Of heb ik daarvoor iets of iemand anders nodig? 

Ik ben oprecht bang dat, wanneer ik voor professionele hulp kies, ik afhankelijk ga worden van mijn behandelaar en dat ik misschien wel langer in deze situatie blijf hangen dan zonder hulp. In deze blog lezen jullie over mijn achterliggende problematiek en mijn overdrachtgevoelens voor mijn behandelaar. Is dit voor jou ook herkenbaar? Lees dan eens deze blogs over overdrachtsgevoelens; het hechten aan en afhankelijk voelen van een zorgverlener.

Ook ben ik bang om getriggerd te worden door andere cliënten. Het is mogelijk dat mensen een lager gewicht dan ik zouden hebben en ik verwijt hen ook niets, maar voor iemand die worstelt met haar eigen uiterlijk en zelfbeeld kan dit grote gevolgen hebben. Ook daar hebben wij op Proud2Bme veel over geschreven. Blogs over triggers en getriggerd worden vind je hier.

Mijn keuze 

Na het schrijven van deze blog en ook met een vriendin te hebben gesproken over het aangaan van professionele hulp ben ik er nog steeds niet uit. Als ik honderd procent zekerheid zou hebben dat het me meer oplevert dan zonder, dan zou ik vandaag nog de deur uitrennen voor een verwijzing. Maar deze zekerheid is me niet gegeven.

Hoe staan jullie momenteel in deze keuze? Welke voor- en nadelen zien jullie bij professionele hulp?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lune - Vrijdag 10 juli 2020 13:49
Ik vind het fijn om op deze manier met je mee te lezen! Het komt eerlijk en authentiek op mij over.
Zelf heb ik een halfjaar geleden de stap naar professionele hulp gezet. Hier heb ik geen spijt van. Professionele hulp kan een groot of klein deel innemen in je leven. Hier kun je, zeker als volwassene, zelf invulling aan geven. Ik vind het fijn om iemand te hebben die luistert, met me meedenkt, maar me toch als 'gelijke partij' / persoon ziet, in plaats van als patiënt. Nu heb ik geen ervaring met overdrachtsgevoelens, maar ik kan me voorstellen dat dit de keuze wel lastiger maakt.
Hoe dan ook, ik heb de knoop doorgehakt met de gedachte: 'ik heb het lang genoeg zelf geprobeerd en dat heeft (weinig) geholpen, dus dan wordt het nu maar eens tijd voor een volgende stap.'
Daarnaast kan enkel een andere persoon als therapeut / andere verwachtingen en meer levenservaring het positieve verschil maken vergeleken met een vorige behandeling.
Excuus voor de lap tekst!
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 16:51
Hee Lune,

Bedankt voor jouw mooie en waardevolle reactie!
Ik vind het knap van je dat jij de stap naar hulp al hebt durven te zetten en het is ook fijn te lezen dat het voor jou de juiste beslissing is geweest.
Ik gun je ook nog heel veel succes met de vervolgstappen in je behandeling!
v - Vrijdag 10 juli 2020 15:10
ik vind het heel fijn om deze blog te lezen. ik durf nu de stap naar professionele hulp nog niet te zetten maar ergens weet ik ook dat ik het niet alleen kan. het is alleen zo eng. maar ik ga er toch nog eens goed over nadenken.
bedankt Marli!
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 16:54
Hee v,

Knap dat je hier open wil zijn en aangeeft dat je momenteel de stap naar de hulpverlening nog niet durft te zetten. Dit geeft ook niet en gun jezelf hiervoor de tijd. Maar als jouw behoefte er wel ligt dan zou ik er zeker nog een keertje goed over na gaan denken. Ook wij willen hier uiteraard met jou over meedenken. Succes!
Sterregoesforit - Vrijdag 10 juli 2020 15:54
Supermooi je openheid, dankjewel dat je ons zo meeneemt in je proces! Heel veel succes met je keuze! Liefs
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 16:54
Lief van je, Sterre!
Anoniem - Vrijdag 10 juli 2020 16:48
Dank voor je openheid, Marli!

Ik kan weinig anders zeggen dan dat er ergens professionele hulp bestaat die jou kan helpen. Die je niet nog een trauma bezorgt. Maar ik begrijp ook je terughoudenheid wat dat betreft. Nog zo'n traumatische ervaring kun je echt niet gebruiken.

Ik geloof ook niet dat jij een hele cognitieve benadering nodig hebt: je weet alles al. Dat wil niet zeggen dat je geen erkenning en hulp op gevoelsniveau kunt gebruiken. Er is een verschil tussen weten, voelen en doen. Juist het idee dat je het zelf moet kunnen omdat je alles wat weet, geeft je dus net niet wat je nodig hebt. Als eetstoornissen met het verstand op te lossen waren, dan waren een heleboel mensen niet meer ziek. Een heleboel mensen met een eetstoornis zijn namelijk gewoon intelligent - en toch lukt het niet om de eetstoornis achter zich te laten. Waarom? Het gevoel moet ook mee - en dat gaat niet altijd mee op commando van het verstand. Zéker niet wanneer de problematiek echt diepgeworteld is (zoals bij persoonlijkheidsproblematiek, langdurige eetstoornissen, etc.). Maar ook bij minder diepgewortelde problematiek is het niet altijd eenvoudig om bij het gevoel te komen vanuit het verstand.

Wat betreft overdrachtsgevoelens... Die kunnen er zeker zijn. Sterker nog, misschien moeten die er wel zijn als daar een kern van je onderliggende probleem ligt, zodat je ze kunt doorwerken. Een goede behandelaar kan daar op een hele goede manier mee omgaan.


Alles wat ik nu geschreven heb, komt uit eigen ervaring. Mijn behandelaars zijn niet op 2 handen te tellen. Ik kan alles prima cognitief benaderen. Ik heb genoeg cognitieve gedragstherapie, psychotherapie en nog vele andere vormen gehad. En toch kon ik mijn eetstoornis niet goed achter me laten.
Sinds 3 jaar heb ik een psychologe die het proces op gevoelsniveau is aangegaan - en die erkent dat een cognitieve benadering me niet verder helpt en juist zelfs tegenwerkt. Want als ik alles weet, maar het toch niet lukt, dan faal ik toch continu? Cognitie was de afweer van mijn echte gevoelens geworden. Gevoelens doorvoelen en doorwerken werd het credo. Gevoelens er laten zijn. Vóélen. Niet beredeneren, maar echt vóélen. Ik heb die drie jaar keihard nodig gehad om te leren voelen - en langzaamaan leer ik het. En langzaamaan kan ik ook mijn eetstoornis en stukjes van mijn persoonlijkheidsproblematiek achter me laten. Ik ben er zeker wat persoonlijkheid nog niet. En als ik daar nog 3 jaar voor nodig heb: prima. Maar ik voel eindelijk verandering, na 21 jaar vechten tegen een eetstoornis (ik ben pas 30, hoor).
Deze behandeling doet niets met eten. Ik hoef niet te eten, ik hoef niet aan te komen, ik hoef niet te stoppen met sporten. Ik hoef helemaal niets te veranderen. Maar als alles goed is, heb ik het destructieve gedrag niet meer nodig als ik geen gevoelens meer hoef te onderdrukken. En het lijkt nog te werken ook.

Ik gun jou net zo'n goede behandeling die stapje voor stapje alle onderliggende problemen met je kan onderzoeken, aangaan, doorvoelen en doorwerken. Maar dan ook echt alles, inclusief je behandeltrauma's. Je verdient het.
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 16:58
Wow Anoniem, dankjewel voor het delen van jouw ervaringen met de hulpverlening. Ik herken ontzettend veel uit jouw woorden en ik neem dit zeker mee in de keuze voor mijn herstelproces. Ook wens ik jou nog heel veel succes in de stappen die je nog mag gaan nemen. You can do it!
Lost girl - Vrijdag 10 juli 2020 18:10
Hoi Anoniem, klein vraagje. Mag ik weten waar, via welke methode of op wat voor manier jij de hulp nu krijgt die zo goed bij jouw proces past?
Liefs, (van een nog steeds zoekende) lost girl
Anoniem - Zaterdag 11 juli 2020 08:33
Hi Lostgirl!

Natuurlijk mag je dat vragen! En ik wil je ook allerlei info geven, maar ik blijf ook graag anoniem op het WWW.

Ik denk even na over wat ik hier kan en wil delen en of er wellicht een andere manier is om informatie met je te delen. Ik kom erop terug. Suggesties zijn ook welkom.
Nadine - Hoofdredacteur Proud2Bme - Zaterdag 11 juli 2020 10:16
Beste Anoniem en Lost Girl, misschien is dit een idee: jullie zouden beiden een mail kunnen sturen naar info@proud2Bme.nl (Anoniem met de informatie en Lost Girl zodat ik jouw mailadres heb). Ik kan er dan voor zorgen dat de informatie van anoniem bij Lost Girl terechtkomt, zonder dat er persoonsgegevens worden meegestuurd. Uiteraard zal ik vertrouwelijk met jullie gegevens omgaan. Denk er maar even over na of dit goed voelt voor jullie en zo ja, dan zie ik de mails wel tegemoet! Liefs, Nadine
Lost girl - Zaterdag 11 juli 2020 15:52
Hey Anoniem en Nadine,

Ik snap heel goed dat je je persoonlijke informatie niet op het internet wilt.
Wat fijn dat je meedenkt Nadine!
Ik kan sowieso mijn mailadres aan proud sturen. Dan laat ik het aan jou, anoniem, of het voor veilig voelt om iets te sturen. En geen probleem wanneer je het toch geen fijn idee vindt, dat begrijp ik volkomen💛.
Susie020 - Zaterdag 11 juli 2020 09:32
Ja voelen......heel herkenbaar. Elk ogenschijnlijk klein dingen. Het lijkt oneindig, maar voor mij de enige manier geweest om mezelf weer op te bouwen. Je eigen weg volgen
Ve - Donderdag 16 juli 2020 09:41
Hoi Anoniem,
Wat fijn dat je zo'n passende therapie hebt gevonden! Net als Lost Girl ben ik ook heel benieuwd wat voor methode en waar je dat hebt. Ik herken je heel erg in jouw verhaal, ik kan alles cognitief heel goed bedenken, maar vind het heel moeilijk om echt te kunnen voelen. Daarom slaat cognitieve gedragstherapie niet goed bij mij aan, en heb ik net weer moeten stoppen met mijn behandeling. Als je een manier hebt gevonden om de info met Lost girl te delen, zou je het dan misschien ook aan mij willen doorgeven?
Arwen - Vrijdag 10 juli 2020 17:00
Hallo marli als ik naar mezelf kijk ik heb wat jij ook hebt gehad en ook wat ik denk heel veel mensen in de psychiatrie zowel goede als slechte ervaringen met hulpverleners in de zorg maar als ik naar mezelf kijk ik ben blij dat ik professionele hulp krijg natuurlijk je hebt slechte hulpverleners in de zorg maar ook heel veel goede en het kan zoveel beter gaan als je professionele hulp krijgt ik heb ook ontzettend diep gezeten maar met mij gaat het veel beter en dat gun ik jou ook zo ik gun jou het allerbeste ik hoop dat het je lukt om tot een beslissing te komen die voor jou goed werkt veel liefs
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 20:08
Hee Arwen,

Wat fijn om jouw herkenning te lezen en ik ben heel blij dat het nu beter met je gaat. Bedankt dat je dit hebt gedeeld. Ik (en misschien anderen) nemen jouw ervaring mee!
Ely - Vrijdag 10 juli 2020 18:03
Ook ik heb een aantal hele slechte ervaringen opgedaan in de GGZ en een aantal nieuwe trauma's. Tegelijkertijd heb ik ook heel veel gehad aan goede hulpverleners.

Ik zou denk ik als ik in jouw schoenen stond een vrijgevestigde ambulante therapie zoeken waar ruimte is voor zowel het eten als voor wat maakt dat je de eetstoornis nu weer nodig hebt. Eventueel met ondersteuning van een diëtiste. Je kan dan zelf iemand zoeken die jij oké vindt en hebt geen last van het hele groepsgebeuren met alle ingewikkeldheden die daar bij een eetstoornis bij komen kijken.
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 20:08
Dankje voor je advies, Ely!
JD - Vrijdag 10 juli 2020 18:26
De twijfel vind ik enorm herkenbaar
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 20:09
Hopelijk maken we beide de beste keuze voor onszelf JD!
Jess - Vrijdag 10 juli 2020 19:17
Na vele therapieën en vooral ook veel slechte ervaringen, heb ik ook na lang twijfelen en uitstellen de keuze gemaakt om weer professionele hulp te zoeken. En ik moet zeggen, ik ben blij! Waarom? Omdat ik dit keer, met alle kennis van het verleden, heel anders in de therapie sta en nu zeg wat ik vind en voel. Ik heb hierdoor zelf een deel van de regie in handen en naast mij staan nu wel goede behandelaren om mij te helpen in dit proces.

De keuze is natuurlijk aan jou en ik herken je angsten, maar niet iedere behandelaar is hetzelfde en soms hoe moeilijk het ook is, is het ook goed om het nog een kans te geven. Je geeft hiermee ook jezelf een kans! En weetje, je kan altijd weggaan als het niet bevalt. + Er zijn ook nog wachtlijsten en in die tussentijd kun je aan jezelf werken en kijken hoe ver je komt. Dan kan je altijd nog beslissen doe ik het wel of niet. Zo heb ik het ook gedaan. Veel liefs en heel veel succes! ♥
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 20:11
Wat ben jij met een goede insteek aan je (nieuwe) therapie begonnen, Jess. Ik neem zeker jouw keuze en ervaring mee in mijn zoektocht, bedankt!
britneyangel - Vrijdag 10 juli 2020 19:44
wat lastig marli! goed dat je deze blog schrijft en het deelt met ons!
Marli - Vrijdag 10 juli 2020 20:12
Bedankt voor je lieve reactie, britney!
L - Zaterdag 11 juli 2020 00:20
Wat een eerlijk verhaal.
Ik zie hulp als iets dat ik kan proberen en waarover ik daarna mag oordelen, niet vooraf op basis van het verleden.

Ik zou iedereen hetzelfde aanraden.

Liefs L
Marli - Zaterdag 11 juli 2020 19:38
Dankjewel voor jouw advies L.!
Laura V - Zaterdag 11 juli 2020 16:30
Ik begrijp dat je twijfelt vanuit de angst op slechte professionele hulp. Waar ik echter wel 100% van overtuigd ben is het feit dat GOEDE professionele hulp op maat bestaat en het heel veel drempels helpt overbruggen in het hersteltraject. Als je er oprecht af van wil, kan niemand buiten jijzelf en professionele hulp een betere combinatie zijn. Mijn advies: Schiet geen kogel in je eigen voet .... komaan : durf professionele hulp zoeken op de juiste plek en ga ervoor :-)

Marli - Zaterdag 11 juli 2020 19:39
Krachtige woorden Laura, bedankt!
Lisasjourney - Zaterdag 11 juli 2020 18:16
Hey lieve Marli,

Wat sta je voor een lastige keuze! Ik heb zelf ook op dit punt gestaan en ik weet hoe lastig het kan zijn.

Ik snap dat je bang bent om weer hulp te gaan zoeken. Helemaal als je eerdere negatieve ervaringen hebt gehad met de hulpverlening. Zoals je zelf al heel mooi zegt: je bevindt je nu in een ander stadium. Je bent niet meer de Marli van toen en je ziet dingen nu anders. Hierdoor zal een behandeling ook anders zijn. Zelf heb ik ook last gehad van overdrachtsgevoelens. Dit maakte me bang om mezelf open te stellen tegenover een hulpverlener. Ik wist tenslotte dat het contact ooit zou stoppen en ik was bang voor de pijn die het me achteraf zou doen. Wat mij daarbij heeft geholpen, is hoe spannend ook, dit toch bespreekbaar maken. Ook die gevoelens mogen er zijn! Juist door hier over te kunnen praten met mijn behandelaar kon ik stappen zetten. Ik geloof dat ook jij hier over kan praten met je eventuele toekomstige hulpverlener. Je hebt wel een eetstoornis maar dat betekend niet dat je op andere vlakken niet enorm gegroeid bent! Je herkent je overdrachtsgevoelens en je weet wat het met je kan doen. Laat die angst je niet tegenhouden maar gebruik het als een tool om het de volgende keer anders te doen. Ik weet zeker dat jij dat in je hebt!

En je weet wat ze zeggen: een eetstoornis gaat niet over eten. Was het maar zo makkelijker dat je eetstoornis weg zou gaan als je de handvaten kent maar dat is niet zo. Anders dan was je nu toch al wel van je eetstoornis af geweest? Ik gun het je zo dat je een fijne plek hebt waar je kan gaan werken aan alles wat er onder zit. Daarbij is het zeker helpend en knap dat je al zoveel goede tools hebt ontwikkeld! Maar gun jezelf ook die extra ondersteuning.

En ik snap dat je bang bent voor triggers. Ik probeer tegen mezelf te zeggen dat dit ook onderdeel is van mijn eetstoornis. Dit hoort er bij maar ook hier kan ik en ook jij hulp bij krijgen. Stel je zou kiezen voor een behandeling dan komen daar triggers bij kijken, maar je krijgt ook een plek waar je die kan bespreken, je zit er dan niet meer zo alleen mee.

Heel veel succes met je keuze lieve Marli! Laat je vooral niet tegenhouden door angst. Ik hoor en zie hoe graag je wil herstellen met behulp van je vrienden en familie maar probeer eerlijk te zijn naar jezelf. Als je denkt dat je zonder professionele hulp van je eetstoornis af kan komen dan geloof ik zeker in je! Maar probeer ook te bedenken dat het een moeilijke weg is en dat, als het zo gemakkelijk was, je nu al wel minder last had gehad van je eetstoornis.

Take care lieve jij!
Liefs, Lisa






Marli - Zaterdag 11 juli 2020 19:40
Lieve Lisa,

Wat mooi en bijzonder dat je in jouw reactie ook zoveel over jezelf deelt. Ik herken veel in jouw verhaal en neem dit zeker mee!
Nerdin - Zaterdag 11 juli 2020 23:01
Mijn eerste gedachte bij professionele hulp is: wachtlijsten. Daarnaast heb ik ook al meerdere behandelingen geprobeerd en ben je dan wel bekend met het protocol. Daardoor heb ik het gevoel al te weten wat ze gaan zeggen/vragen/doen en kan ik het net zo goed zelf NU doen in plaats van maanden wachten. Juist dat besef heeft me ook in staat gesteld afgelopen half jaar zelf te werken aan herstel.

Wat me ook erg bij gebleven is, is de afwijzing voor voortzetting van de ES behandeling door dubbele diagnose anorexia en autisme juist terwijl het best vaak voorkomt. Daardoor ben ik ook minder geneigd het nogmaals te proberen.
Linn - Zondag 12 juli 2020 01:25
Hoi,

Wanneer wil je eigenlijk beginnen met herstellen en het echt aanpakken van je eetstoornis? Ik heb anorexia gehad en 9 jaar geleden hersteld met hulp. En weet nog goed dat ik het ook alleen heb geprobeerd. Maar het lukte me echt niet. Ik kon mezelf niet motiveren. Maar als jij dat wél kan, als je denkt dat het je lukt, probeer het dan! Waarom dan zo twijfelen en afwachten. Vandaag is de dag dat je kan beginnen met strijden. En als dat niet lukt is echte hulp wel ook echt nodig. Probeer het maar eerst alleen. Al denk ik dat het erg moeilijk zal worden. Er komt geen redder of een dag dat alles ineens helder en goed gaat en blijft gaan. Of een oplossing die alles wat gebroken is heel maakt. Het is niet makkelijk. Maar jij moet het zelf willen doen!
Anoniem - Zondag 12 juli 2020 09:33

Lieve Marli, dapper dat je zo eerlijk durft te zijn. Dat laat zien dat je een ontzettend moedig persoon bent. Ik wens je heel veel sterkte met je herstel liefs x
Floor - Zondag 12 juli 2020 13:55
Ik ben vijf jaar geleden gediagnosticeerd met autisme en heb jaren eetproblemen gehad (en nog steeds een restje daarvan). Daar wilde ik toen ook over praten met de vele mensen die ik heb gesproken tijdens mijn diagnosetraject. Heel frustrerend en kwetsend dat het stukje eetprobleem en alle diepgewortelde gedachten die daarbij kwamen kijken totaal niet werden begrepen en er echt hele niet helpende reacties kwamen: "Oh maar het gaat nu toch wel weer goed met eten?" toen de eetproblemen aan mijn lichaam niet meer te zien waren, maar wel in mijn hoofd. Uiteindelijk heb ik voor mijn eetprobleem buiten een dietist gespecialiseerd in eetstoornissen nooit professionele hulp gehad. De dietist was (en is) de enige die mij in mijn gedachten kon begrijpen. Uiteindelijk was 'het echte leven' voor mij de beste therapie, en dan bedoel ik mijn werk. Ik kreeg (mannelijke) collega's met wie ik een hele goede klik had en onwijs kon lachen. Zonder dat zij wisten van mijn problemen met eten en alle gedachten die daarbij kwamen kijken hebben zij me zó veel verder geholpen in herstel. Ze maakten zoveel opmerkingen die mij duidelijk maakten dat ze mij mooi vonden in hoe ik eruit zag, maar ook als persoon. Eerst geloofde ik echt niet wat ze zeiden, maar na zoveel opmerkingen te hebben gehad gingen uiteindelijk mijn ogen open en zag ik dat ze het echt meenden: ze vonden mij een mooi en leuk persoon. Wat een ervaring was dat. En dat terwijl ik mezelf jaren lelijk en minderwaardig heb gevoeld! Mijn chef zei bv bij mijn eindgesprek: "Jij hebt geen reden om onzeker te zijn, want je bent een prima, leuk, hartstikke goed ontwikkeld en slim meisje, iedereen loopt met je weg." Ik ben door deze periode echt veranderd in mijn denken: ik leef weer, lach weer, voel me een stuk zelfverzekerder en kan weer genieten van het leven. Zo dankbaar hiervoor. ♡
Floor - Zondag 12 juli 2020 15:42
Daarbij vraag ik me trouwens af in hoeverre ik echt een goede klik zal hebben met een professionele hulpverlener. Als ik in het echte leven al weinig mensen tegenkom met wie ik echt een klik heb / vrienden mee zou willen zijn (al heb ik er gelukkig wel een paar), acht ik de kans minimaal dat ik een hulpverlener tegen zou komen met wie ik dan opeens een fantastische klik zou hebben. Ik geloof dat je in het echte leven ook maatjes (bv collega's) tegen kan komen die jou (soms onbewust) verder kunnen helpen in herstel. Ik hou er ook totaal niet van om 'dingen opgelegd te krijgen' door een hulpverlener. Iemand die mij en mijn leven nauwelijks kent (itt bv ouders en broers en zussen die je al jaren kennen) kan niet goed aansluiten bij wat ik nodig heb en ik accepteer dat ook niet, zeker niet als ik ook geen klik zou hebben met die persoon. Ik moet wel een hele hechte band met iemand hebben wil ik echt luisteren naar de mening van iemand over mijn leven. Dan moet ik op heel veel dingen op 1 lijn zitten met iemand en echt een klik ervaren, anders neem ik echt niks aan.
Manu - Zondag 12 juli 2020 21:57
Ik herken veel in wat je schrijft. De eerdere negatieve ervaringen met hulpverlening, de trauma's die dat kan oproepen, angst om dat opnieuw aan te gaan en jezelf daarin kwetsbaar op te stellen, zeker als je weet dat hechting en overdracht een thema zijn voor je. Dus veel van wat je schrijft is onwijs herkenbaar.

Zelf heb ik een tijdje geleden wel besloten de stap naar professionele hulp opnieuw te zetten, omdat ik merkte dat ik er zelf niet meer verder in kwam. Voor mij pakt dit vooralsnog goed uit. Ik heb nu een onwijs betrokken, lieve therapeut. Betekent niet dat ik niet tegen moeilijke dingen aanloop in de therapie.. Vertrouwen blijft een dingetje, en ik ben nu aan het zoeken in of ik toch niet per ongeluk overdrachtgevoelens aan het ontwikkelen ben. Ik denk wel dat juist therapie hier een goede oefenplek voor is, waar anders ga ik leren dealen met zulke dingen dan bij een fijne therapeut? Ik kom nu steeds meer bij mijn 'pijnpunten' en dat is ongelooflijk zwaar en moeilijk en strijden soms.. tegelijkertijd zijn het wel de dingen die me nu tegenhouden en hier doorheen gaan gaat me uiteindelijk verder helpen, is het idee. Dus het is oké.

Dat is mijn ervaring nu. Verder ben ik wel een beetje kritisch naar de dingen die je noemt in je overweging en roept het bij mij een aantal vragen op. Je beschrijft de angst om getriggered te worden door anderen, en de angst voor hoe de relatie met je hulpverlener je gaat beïnvloeden. Mijn eerste vraag daarbij is vooral; als je het hebt over professionele hulp, waar denk je dan precies aan? Want hulp is een heel breed begrip en kan van alles betekenen; groepsbehandeling, individueel, psychologen, therapeuten, sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, gericht op praktische dingen (lijk je niet zo behoefte aan te hebben), gericht op achterliggende emoties en/of eventuele andere dingen die je moeilijk vindt. Brengt me ook gelijk tot de vraag; waar zou je precies hulp bij willen? Beetje een hulpverlenersvraag dit, sorry daarvoor, maar stel dat je wel voor hulp kiest, wat is dan precies je hulpvraag? Wat maakt eigenlijk dat je deze overweging nu zo maakt? Vaak is de vraag 'moet ik hulp zoeken'al wel veelzeggend, waar komt die vandaan?

Ook zie ik dat je 1 voordeel noemt van professionele hulp (iemand hebben om mee te praten, zonder je omgeving te hoeven belasten), en een nadeel van professionele hulp (de angsten die je noemde). Ook noem je een voordeel van geen professionele hulp (niks hoeven leren dat je al weet). Wat ik dan nog een beetje mis: wat zijn de nadelen van geen professionele hulp zoeken? En in het verlengde daarvan; wat gebeurd er als je het niet doet? Hoe ga je dan je herstel vormgeven en er zorg voor dragen dat je hierin krijgt wat je nodig hebt (wat heb je nodig?)

Oké, dat zijn even genoeg vragen denk ik. Hoop dat ze - of misschien vooral de antwoorden erop - je verder kunnen helpen.

En ik hoop dat je die eetstoornis een rotschop gaat geven, one way or another ;)

Marli - Maandag 13 juli 2020 21:36
Hele sterke vragen, Manu! Ik neem ze zeker mee om over na te denken!