Ploggen: de week van Lonneke 5

 

Welkom bij weer een nieuwe plog! Vandaag laat ik je mijn afgelopen week zien aan de hand van een paar vragen. Afgelopen week zocht ik een balans tussen mezelf uitdagen en tijdig rust pakken. Ben je benieuwd hoe dit is gegaan? Lees dan snel verder!

♥ Wat vond ik moeilijk?

Het lastigste aan deze week vond ik vooral het eind. Afgelopen week werkte ik de vrijdag in Leiden in plaats van de dinsdag. Dit omdat er die middag een borrel zou zijn en een training voor de vrijwilligers (wil je vrijwilliger bij Proud2Bme worden? Kijk dan eens hier). De hele dag voelde ik me al niet superfit en aan het eind van de middag voelde ik me echt ziek worden. Met veel buikpijn ben ik uiteindelijk eerder naar huis gegaan. Onderweg hadden de treinen (natuurlijk) vertraging en voelde ik me ook steeds zieker worden. Die zaterdag zou ik ook werken maar ik heb me (voor het eerst) ziek gemeld. Dit bleek een goeie keuze, aangezien ik het hele weekend met flinke koorts in bed heb doorgebracht. Tot voor kort meldde ik me eigenlijk nooit ziek. Ik vond dat ergens maar onzin. Ik vond het deze week dan ook lastig om toch die grens aan te geven en rust te pakken, maar dit was wel echt nodig. 

♥ Wat heb ik geleerd?

Ik denk dat het belangrijkste wat ik afgelopen week geleerd heb, is dat ik mezelf niet kwijt ben. Dit klinkt waarschijnlijk heel vaag, maar voor mij is dit een heel belangrijk punt. Ik heb de afgelopen tijd best veel geschreven over mijn burn-out. Nu pas realiseer ik me wat dit voor mij echt inhield en hoe ik hier nog steeds weleens nadelen van ervaar. Ik ben van nature best wel een aanpakker. Als ik iets wil, regel ik dat. Dat is nu helemaal veranderd. Tijdens de burn-out werd ik een soort van verdoofd en nog steeds heb ik het gevoel dat delen van de persoon die ik daarvoor was nog onontdekt zijn. 

De afgelopen jaren ben ik best passief geworden. En nog steeds wel denk ik. Ik merk wel dat ik steeds meer energie en zin heb om hier mee bezig te zijn; soms bewust, soms ook niet. Toen mijn vriend opperde om de tafel in de keuken eens om te draaien en wat met de kasten te schuiven heb ik dit die avond nog gedaan. Iets wat ik maanden geleden nog niet zou doen. Dit lijken wellicht kleine dingetjes, maar voor mij is dit iets groters. Hierdoor heb ik geleerd dat ik altijd stappen zet, of ik nu 'beter' ben of niet. Elke dag is een stap dichter bij de persoon die ik wil worden. Ik wilde zeggen die ik ben geweest, maar die zal ik nooit meer worden. En misschien gelukkig maar ook. 

♥ Wat vond ik leuk?

Mijn vriend is weer terug! Dat is leuk! In mijn laatste video vertelde ik dat mijn vriend drie weken naar het buitenland ging. Ik keek er de hele week al naar uit en ik vond het oprecht een beetje spannend. Afgelopen zaterdag zag ik hem weer en het hele weekend is heel fijn geweest, met lekker eten. Hij weet dat ik veel van de Moomins houd en heeft me eerder al een theekopje daarvan gegeven. Oorspronkelijk is het Fins, dus ik was vrij verbaasd dat hij Moomin-cadeautjes mee had genomen uit Schotland. Zo leuk! Het lampje staat al op de slaapkamer en ik zoek nu een mooie jas voor bij de pin :)

Zoals ik eerder al zei was ik afgelopen week op vrijdag in Leiden in plaats van op dinsdag. Ik zie Hannah dan ook niet heel vaak, dus het leek ons leuk om die vrijdag samen een video op te nemen. Dit was onze eerste video samen. Ook al was het soms wat ongemakkelijk (op een leuke manier), ik vond het vooral heel gezellig en bijzonder. Ook vanwege het onderwerp dat voor ons allebei best dichtbij kwam. De video kunnen jullie morgen zien!

Zaterdag zou ik naar wat vrienden gaan om lekker te eten. Helaas was ik dus echt te ziek om op te staan. Ik wilde net afbellen toen mijn vriend mij vertelde dat ze naar ons zouden komen. In het verleden had ik dit niet zo fijn gevonden. Ik had denk ik de neiging gehad om toch 'mooie' kleren aan te doen en make-up op te doen, maar dit is nu gelukkig veranderd. We hebben het uiteindelijk heel gezellig gehad terwijl ik in mijn pyjama zat te snotteren. Toen zij na het eten nog even naar een feestje wilden, ben ik lekker in bed gekropen. 

♥ Hoe heb ik voor mezelf gezorgd?

De afgelopen weken zijn heel druk geweest. Ik merk dat ik het makkelijk vind om over mijn eigen grenzen te gaan wanneer ik alleen ben. Er is dan niemand die me een halt toeroept en daarnaast hoef ik met niemand rekening te houden. Toch ben ik me hier wel bewust van en doe ik mijn best om ook wel echt rust te pakken. Een tijd geleden was de druk tijdens die momenten best hoog. Ik móést dan ontspannen en het fijn hebben. Een soort van 'nuttig ontspannen'. Maar soms heb je dit niet in de hand. Ik probeer nu vooral te kijken waar ik zin in heb; ik denk dat ik op die manier het best voor mezelf zorg. Maandag was dat met een boek en een maskertje en woensdag was dat door in mijn eentje te lunchen met hetzelfde boek. Alleen lunchen is iets wat ik pas een tijdje geleden heb ontdekt, maar ik vind dit zo fijn! Heerlijk om even ergens te zitten, mensen te kijken en een boek te lezen.

♥ Proud of..

Het is geen geheim dat ik niet veel kook. Omdat ik dit niet zo vaak doe, ben ik ook minder snel geneigd om dit te ondernemen. In de afgelopen drie weken heb ik regelmatig voor mezelf gekookt (en veel bij vrienden gegeten). Toch is het voor mijn gevoel heel anders om voor jezelf te koken dan voor jezelf én andere mensen. Dan pak je toch eerder wat meer uit. Afgelopen week heb ik wat vaker in de keuken gestaan. Ineens had ik er wel zin in. Misschien juist omdat ik veel voor één persoon heb gekookt de laatste tijd. Ik koos heel spontaan een recept dat wellicht een beetje hooggegrepen was. Veel ingrediënten, veel verschillende tijden die ik in de gaten moest houden... Normaal kan dit me nog wel eens een angstig gevoel geven, maar ik ging er helemaal voor. Na meer dan een uur zwoegen was het klaar. Zelfs mijn vriend was een beetje onder de indruk, wat ik heel bijzonder vind. Ik denk dat het voor mij heel helpend was om die angsten even te parkeren. Nu moet ik zeggen dat ik verder ook wel een fijne dag had, ik voelde me gewoon goed en dat helpt ook wel mee denk ik.

 Liefs en ik wens je een fijne week!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Maandag 30 september 2019 23:54
Wat een te gekke lamp!
Flo - Dinsdag 1 oktober 2019 11:42
Ik herken je verhaal heel erg! Van jou vind ik het knap om te zien hoe je hier mee omgaat. Ik word van mezelf helemaal gek en moedeloos
Laura - Dinsdag 1 oktober 2019 14:28
Zo mooi , ik herken me helemaal ...
suzy - Dinsdag 1 oktober 2019 14:35
lonneke, hoe vind jij dat om je ziek te melden binnen zo'n (relatief) klein team? ik vind dit namelijk ontzettend moeilijk en ga daarmee vaak over mijn grenzen heen, maar wetende dat er niet een (grote) achterban is om mijn werkzaamheden en taken over te nemen of op te vangen, meld ik me dus vaak niet ziek. kun je hier misschien een blog over schrijven hoe je omgaat met zo'n soort schuld gevoel, anderen te "moeten" belasten en wanneer je de keuze maakt om je wel/niet ziek te melden?
L - Dinsdag 1 oktober 2019 17:54
Is het mogelijk om het recept voor die flespompoen te krijgen? Ziet er echt geweldig uit!
Saskia - Woensdag 2 oktober 2019 20:22
Wat fijn voor je dat je vriend weer terug is!
Dianne1312 - Donderdag 3 oktober 2019 18:06
Leuke plog om te lezen :). Fijn dat je vriend terug is en goed dat je je eigen grenzen hebt aangegeven en lekker je bedje in bent gekropen xx