Omgaan met veranderingen

 

Toen ik in januari afstudeerde, wist ik dat daarmee een belangrijk hoofdstuk in mijn leven afsloot en er een nieuwe zou gaan beginnen. Het studentenleven was nu echt voorbij en moest plaats maken voor het werkende leven. Inmiddels werk ik al een tijdje bij Proud2Bme en hoewel ik nu wel gewend ben aan dat nieuwe leventje, is zo'n verandering niet altijd makkelijk. De overgang naar zo'n nieuwe fase kan best lastig zijn en een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Toch hoort verandering nu eenmaal bij het leven en is het goed om zo nu en dan het roer eens flink om te gooien.


Bron

Aangezien verandering nu eenmaal onontkomelijk is, is het maar beter om te leren hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Verandering kan immers, soms ook ongevraagd, op elk moment in je leven langskomen en zowel een positieve als negatieve invloed hebben. Op zo'n moment kan dit even voor paniek zorgen, tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid om een stapje achteruit te doen om te zien wat deze verandering nu voor jou en jouw leven op dit moment betekent. Wellicht kom je dan, net als ik, tot de volgende ontdekkingen.

Mensen zijn in staat om lief te hebben en voor anderen te zorgen op een level dat vaak niet in woorden uit te drukken is. Hoewel dit een heel mooi gegeven is, is het belangrijk je te realiseren dat er ook grenzen zitten aan in hoeverre je je moet hechten aan mensen en situaties die wellicht niet eeuwig blijven bestaan. In sommige culturen wordt zelfs gezegd dat je hechten aan mensen en materiële zaken zorgt voor ongeluk. Hoe minder je gehecht bent, hoe minder het je raakt als iets wegvalt. Dat klinkt logisch, maar alsnog is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, zeker in situaties waarvan je weet dat deze waarschijnlijk tijdelijk zullen zijn.

Houd rekening met mogelijke verandering. Het is zoals gezegd onontkomelijk. Door de jaren heen zul je meerdere keren op een punt komen waarop er een drastische verandering in je leven plaats zal vinden. Hoe meer je hier van tevoren al rekening mee houdt, hoe minder heftig het zal zijn op het moment dat het daadwerkelijk gebeurt. Verandering verwachten zorgt dat je er mentaal al op voorbereid bent en wellicht zelfs al een beetje naar uit kunt kijken.


Bron

In bijna iedere verandering, zit iets positiefs. Natuurlijk gebeuren er hele nare dingen die helemaal niet positief zijn, zoals een ontslag of een genoodzaakte verhuizing. Dit zijn geen leuke verandering maar helaas wel zaken waar we mee moeten dealen. Het is daarom goed om te kijken naar wat in deze situatie wellicht wel goed voor jou kan uitpakken en om vertrouwen te hebben in dat het uiteindelijk goed komt. Een ontslag is bijvoorbeeld vreselijk, maar kan er wel voor zorgen dat je na een tijdje bij een andere werkgever terechtkomt waar je het veel meer naar je zin hebt. In die zin is de verandering dan uiteindelijk positief geweest. Probeer iets te leren van een verandering en er het beste uit te halen wat jou op dat moment kan helpen.

Mocht je door een fase van verandering gaan en je het lastig vinden om je hieraan aan te passen, dan kan het helpen om hier met anderen over te praten. Het is prima om met bijvoorbeeld een vriendin te bespreken dat je het moeilijk vindt om met een bepaalde verandering om te gaan. Mensen om je heen kunnen je dan juist vaak helpen om te relativeren, de situatie van een andere kant te belichten of simpelweg te steunen in een lastige periode.

Tot slot is het belangrijk om aan de slag te gaan. Verandering heb je niet altijd in de hand, maar wat je ermee doet en welke stappen je naar aanleiding daarvan gaat zetten, wel. Als je je niet goed voelt bij welke richting de verandering op gaat, bekijk dan of je iets aan die richting kunt verandering. Bekijk wat jouw rol is in alle veranderingen die er spelen en probeer jezelf te activeren. Dit mag je eng vinden, maar probeer er wel iets mee te doen. Je bent geen toeschouwer van je eigen leven, een heleboel dingen heb je zelf in de hand.

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Somberjongetje - Zaterdag 18 juni 2016 13:08
Ik ga nu door een slechte periode met school. Gepest, depressie, zelfmoordneigingen, stress en nog veel meer. Als ik dit verhaal moet geloven, komt er een betere tijd aan en zal al dit negatieve gedoe voor iets erg positiefs zorgen. Bedankt voor het artikel!
onlymy - Zaterdag 18 juni 2016 13:09
Wow enorm herkenbare blog. ik vind het vreselijk moeilijk om met veranderingen om te gaan en zit nu ook in een situatie waarin dingen zullen veranderen. Het is voor mij inderdaad heel belangrijk om te onthouden dat ik zelf aan het roer sta van mijn leven en invloed kan uitoefenen daarover. dat ik actief bezig blijf met de verandering etc..
echt een helpende blog voor dit moment, bedankt!
Aniek - Zaterdag 18 juni 2016 13:16
@Somberjongetje, wat vervelend voor je. Het is echt vreselijk om gepest te worden. Daar krijg je vanzelf stress en depressieve gevoelens van. Misschien is het een idee om naar een andere school te gaan? Ik ben vroeger ook gepest, toen ik naar een nieuwe school ging was het pesten over (de leerlingen waren daar aardiger en het was een nieuwe start met nieuwe kansen). Misschien kan je ook m.b.v. therapie leren om beter bestand te zijn tegen pesters en beter voor jezelf op te komen? Sterkte!
Maris - Zaterdag 18 juni 2016 13:40
Herkenbaar. Merk zelf dat ik op dit moment enorm angstig ben voor verandering. Afgelopen 5 jaar was een relatief veilig wereldje, naar de lessen gaan, studeren, examens, stages, maar vandaag mijn laatste examen gehad. Enkel nog masterproefverdediging en dan ben ik afgestudeerd en de vraag is, wat dan? Ben ik wel in staat om te werken als ik het niet eens altijd voor elkaar heb gekregen om naar alle lessen te gaan en wil ik wel echt een hele ommekeer in mijn leven. Heb me kandidaat gesteld voor een doctoraatsonderzoek aan de universiteit van Genua (Italië), die samenwerkt met de universiteit van Brussel, maar een voorstel is wat anders dan ook echt gekozen worden en 3 jaar naar Italië gaan. En ja, ik zou wel graag een doctoraat willen doen, liever dan het werk zelf als kinesist (fysiotherapeut), maar zomaar ineens naar Italië.
S - Zaterdag 18 juni 2016 18:08
Door mijn pddnos vind ik het altijd al wel moeilijk als er plotseling iets veranderd vooral als ik me daar op ingesteld ben. Even huilen en het is weer over maar toch ik zou willen leren dat ik er beter mee om kan gaan. Ook met werk vind ik het eng om iets passends te zoeken en vraag ik me wel af of het ooit wel goed komt...
marith - Zaterdag 18 juni 2016 18:52
Ik ben bijna afgestudeerd. Zie er naar uit (geen stress van beoordelingen, opdrachten, etc. meer), maar vind het tegelijk ook spannend hoe het zal gaan wanneer ik echt aan het werk zal gaan. Het scheelt dat ik voorlopig bij dezelfde organisatie mag blijven werken.
Mimosa - Zondag 19 juni 2016 07:24
"Verandering is de enige constante". Vind ik een mooie uitspraak.

Ik vraag me wel af of ik het eens ben met de 3e alinea. Moet je minder diep hechten / de hechting tegenhouden omdat alles ook weer eindig is? Of - ga je de situaties vol aan, zelfs als dat betekent dat het afscheid en de onthechting je veel zal doen?

Leef je vanuit je hoofd, met een inwendige rem op je contacten?
Of laat je de toekomst los en laat je je hart bepalen, zelfs al weet je dat dat ooit pijn gaat doen?

Voluit leven is, voor mij, accepteren dat verandering ook pijn kan doen - of zelfs: zal doen. Part of life. En als het zover is, laat ik die emoties toe en ga ik verder. Als ik mezelf wil behoeden voor de pijn, ga ik ook het contact / de situatie niet echt aan. Dat maakt het leven behoorlijk leeg. Veilig, maar leeg.

My two cents :)