Mijn toolkit voor moeilijke momenten

 

Stress is iets wat wij allemaal mee maken. Ik heb een tijdje terug ook een stressvolle periode gehad. Ik had twee banen, studeerde af en moest een huishouden runnen. Ik merkte dat het mij vaak te veel werd. Er zijn verschillende redenen waarom je vatbaarder bent voor stress. Het kan zijn dat jij erg perfectionistisch bent en daardoor veel verwachtingen van jezelf hebt. We leven ook in een wereld waar veel van je verwacht wordt. Door de verwachting van banen en relaties kan je veel stress krijgen dat je helemaal overweldigt. Emotionele stress is moeilijk tot precies één punt te herleiden. 

Tijdens mijn eetstoornis had ik meer last van stress dan nu. Mijn hoofd zat naast dingen die ik moest doen voor school en werk ook vol met wat ik van mijzelf moest doen. Ik kon zo helemaal gek worden van mijzelf en ook van de stress die ik ervoer. Het was soms zo erg dat ik totaal verlamd raakte. Het enige wat ik dan kon doen was slapen of op de bank liggen en voor mij uitstaren. Wat mij toen erg heeft geholpen zijn deze zeven dingen toevoegen aan mijn leven. 

♥ Ik probeerde mijzelf niet te isoleren
Wanneer ik stress ervaar, voel ik mijzelf ook vaak alleen. Ik ben hier zeker niet de enige in. Wanneer je veel stress en een grote druk ervaart, is het eigenlijk juist belangrijk om contact te houden met andere mensen. Het is een goede manier om je van de stress af te leiden en die ook te relativeren. Dit kan ook erg helpend en prettig zijn wanneer je daar tegenop ziet. Hoe meer weerstand je hebt, hoe fijner het uiteindelijk vaak is.

♥ Ik kan veel steun ontvangen van mijn huisdier
Vroeger had ik helemaal niets met dieren. Ik vond het vervelende en vieze dingen, maar enkele jaren geleden namen mijn ouders een hond. Ik merkte dat ik, wanneer ik veel stress had, het erg fijn vond om bij haar te zijn en zij mij ook goed aanvoelde. Enkele maanden terug kreeg ik een paniekaanval toen ik bij mijn ouders was. Mijn hond voelde dat aan en ging de hele tijd tegen mij aanliggen en volgde mij. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een huisdier een groot effect heeft op ons dagelijks leven. Het hebben van een band met een ander levend wezen is vaak al genoeg om onze stress en angst te reduceren.

♥ Ik zorg dat ik genoeg tijd heb voor mijzelf
Het is belangrijk om dit niet te verwarren met het punt wat in 1 is genoemd. Het is namelijk niet de bedoeling om jezelf helemaal af te sluiten van de wereld. Veel mensen hebben echter ook vaak last van een hoge druk bij sociale activiteiten. Tijdens mijn eetstoornis was ik erg bezig met hoe ik overkwam. Ik vond het daarom ook hartstikke vermoeiend als ik alleen maar afspraken had met andere mensen. Het kan daarom ook erg fijn zijn om er een keer in je eentje erop uit te gaan. Je zou bijvoorbeeld een dagje naar de sauna kunnen gaan maar je kan ook gewoon even een avond netflixen op de bank. Wat ik tijdens dat soort activiteiten ook erg prettig vind, is mijn telefoon weg leggen. In tijden dat ik het erg druk heb, probeer ik `s avonds zoveel mogelijk offline te zijn. Dat zorgt ervoor dat ik veel meer rust ervaar.

♥ Zorgen voor mijn lichaam werkt rustgevend
Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk, sporten werkt voor mij stress reducerend. Ik vind het vaak erg fijn om de stress van mij af te rennen. Ik ga dan ook regelmatig hardlopen. Daarnaast zijn dingen zoals Yoga en Pilates ook erg fijn om jouw stresslevel te verminderen. Bovendien is in tijden van stress het vaak verstandig om alcohol en drugs te vermijden. Bij mij maar ook bij vele anderen werkt het juist stress en angst verhogend. Daarnaast is voldoende en goed eten ook belangrijk. 

♥ Mijn emoties rond stress accepteren
Tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel lastig om mijzelf emoties te laten ervaren. Ik probeerde ze zoveel mogelijk te onderdrukken, zodat ik ze niet kan voelen. Het is echter belangrijk om ze juist wel te voelen, omdat ze anders op stapelen totdat het ontploft. Daarnaast zorgt het accepteren van de emoties. maar ook de stress dat je er minder over gaat nadenken en stressen. Door het toelaten van die gevoelens verminder je ook het gevoel dat je de controle verliest.

♥ Ontspannende dingen doen is erg prettig
In mijn therapie werd vaak gezegd dat ik aan mindfulness moest gaan doen. Ik heb mijzelf daar bijna heel mijn behandeling tegen verzet. Ik ben het op een gegeven moment toch gaan proberen. Ik ben actief bezig geweest met een app en oefeningen bij een psycholoog. Ik ben er echter achter gekomen dat dit voor mij gewoon echt niet werkt. Ik ben toen naar alternatieven gaan zoeken, want het idee leek mij wel erg prettig. Ik heb toen verschillende dingen gevonden die mij wel hielpen om mijn gedachtes in bedwang te houden.

 ♥ Muziek luisteren
Voor mij is muziek luisteren een bezigheid die mij erg geholpen heeft tijdens mijn herstel. Door te focussen op de tekst en het ritme lukte het mij om mijn hoofd helemaal leeg te krijgen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jij niet doormiddel van muziek jezelf nog meer de put in praat. Ik deed dat regelmatig toen ik nog jonger was. Ik zette dat verdrietige muziek op, terwijl ik al verdrietig was.

 ♥ Mediteren
Voor mij hielp mindfulness niet, maar ik vond het wel erg prettig om een korte meditatie te doen. Zeker wanneer ik op de grens van een paniekaanval zat, was het erg fijn om op die manier terug te gaan naar mijn lichaam. Ik heb toen verschillende meditaties geprobeerd die op YouTube stonden. Degene die het meest gefocust waren op het lichaam vond ik erg fijn.

 ♥ Pilates/Body Balance/Thai Chi doen
Ik heb ze alle drie geprobeerd en ik vond ze alle drie erg fijn. Het is naar mijn mening actiever dan Yoga, maar er is nog steeds veel aandacht voor de geest. Voor mij was dit perfecte mix tussen sporten en mediteren. Vaak worden dit soort dingen geven in een cursus, met een (gratis) proefles vooraf.

 ♥ Praat erover en zoek hulp
Wanneer je merkt dat je over alles piekert en er veel last van hebt, kan het verstandig zijn om hulp te gaan zoeken. Tijdens het begin van mijn angststoornis sloeg de stress en het piekeren over tot chronisch zorgen maken. Ik was constant bang voor alles en ik baalde ook van alles wat ik deed. Het is daarom erg belangrijk om erover te praten en op tijd hulp te gaan zoeken. Hoe sneller jij er bij bent, hoe makkelijker het ook is om het te behandelen.

Ik ben de laatste tijd ook door zo’n stressvolle periode gegaan. Ik zat middenin het afsluiten van mijn bachelor en daarnaast had ik twee banen. Daarnaast liep het ook niet helemaal lekker op sociaal vlak en heb ik mijn opa verloren, waardoor ik ontzettend veel stress ervoer. Ik wist precies wat ik moest doen, maar op de momenten dat ik het meeste stress ervoer wist ik niet wat ik met mijzelf aan moest. Gelukkig duurde dat vaak maar 1 dag, wanneer dit veel langer duurt is het verstandig om toch er met iemand over te praten. Het duurde bij mij niet zo lang en heb vrij snel weer deze punten opgepakt en ben er toen ook redelijk vlot weer uitgekomen. 

Stress kan iedereen overkomen en probeer niet te streng voor jezelf te zijn wanneer je die stresssymptomen ervaart! Ik verwacht nog altijd erg veel van mijzelf en kan ook erg hard balen wanneer ik niet aan mijn eigen eisen voldoe. Ik schaam mij dan en voel mij ook erg schuldig tegenover de ander. Soms kom je echter in situaties waar het gewoon te veel wordt. Dan kan je nog zo hard proberen, maar dan lukt het gewoon niet. In dat soort situaties is het juist belangrijk om vergevingsgezind naar je zelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Hoe moeilijk dat ook is!

 ♥

Fotografie: Logan ProchaskaBen Seidelman & Gabriella MG

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lotte - Woensdag 27 september 2017 10:29
Thanks voor deze blog :) had ik echt nu net even nodig!
britneyangel - Woensdag 27 september 2017 16:42
goeie blog
Anne - Zaterdag 30 september 2017 07:23
Het is heel moeilijk vind ik om niet gestressd te raken.Zo lang ik alleen ben ben ik rustig,maar als ik met mensen in contact ben of in een drukke omgeving raak ik al helemaal van slag.
Is dit iets wat bij de eetstoornis "past"of staat het er los van?
AnaMan - Zondag 1 oktober 2017 10:52
Dag Anne,

misschien heb je een vorm van autisme? Dat komt relatief erg vaak voor bij een ES.
Je zou eventueel een diagnostisch onderzoek kunnen aanvragen om meer duidelijkheid te krijgen.

Succes,
AnaMan.
AnaMan - Zondag 1 oktober 2017 10:53
Goede blog, thanks! ;)