Mijn huisarts geloofde me niet

 

Weet je het nog? Dat ik bij je kwam? Jij en mama praatten wat, maar ik verstond het niet. Ik was veel te bang. Ik voelde me ontzettend onveilig. Een gevoel dat dit gesprek alleen maar had versterkt. Ik moest gewoon wat boterhammen eten. Die zijn helemaal niet eng. Ik stelde me aan. Met veel moeite heb ik toch een verwijzing gekregen. Misschien was het beter als ik toch met iemand ging praten. Opgelucht was ik niet. Allesbehalve. Je benoemde nog snel dat ik 'gelukkig geen ondergewicht had'. Dus het viel wel mee. 

Dit is een stukje tekst dat ik altijd geheim heb gehouden. Ik schreef het toen ik jaren geleden een intensieve behandeling voor mijn eetstoornis onderging. Ik vond het ontzettend lastig om mijn eigen problemen serieus te nemen. Daar heb ik de afgelopen tijd ook al vaker over geschreven. In de blog 'Ik ben niet dun genoeg voor hulp' schreef ik bijvoorbeeld dat ik mezelf niet serieus nam. Juist door de opmerkingen die ik voorheen had gekregen, had ik het idee ontwikkelt dat ik niet dun genoeg was. Niet ziek genoeg, niet ernstig genoeg. Dit is een hele kwalijke en zorgelijke gedachte, maar ik weet dat ik hier niet alleen in sta.

Nu ik wat dieper graaf, kom ik uit bij het eerste gesprek dat ik had bij mijn huisarts. Misschien is hier het zaadje geplant. Ik was ontzettend bang voor wat er zou komen. Maar als het aan haar lag, kwam er niets. Nu, jaren later, schrijf ik over mijn eetstoornisverleden en de trauma's waar zij het bestaan van wist. Ik ben niet meer boos, maar toch vraag ik me soms wel eens af: wat als? Wat nou als ik eerder serieus genomen werd?


bron foto

In 2018 schreef ik de blog 'Ik ben niet dun genoeg voor hulp'. Dit was blog die ik ontzettend eng vond om te schrijven, omdat het zoveel van mijn pijnpunten blootlegde. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om hier toch over te schrijven, omdat ik op het forum zoveel gelijksoortige verhalen las. Nu weet ik dat een eetstoornis vrij weinig met gewicht of eten te maken heeft. Ik zie een eetstoornis, of althans mijn eetstoornis, vaak als symptoom. Van alles dat er is gebeurd, is het mijn manier geweest om hiermee om te gaan. Dat betekent niet dat dit een goede manier is, maar voor mij nog steeds wel een begrijpelijke. Ik denk, mede doordat er destijds ook niet veel bekend was over eetstoornissen, ik erg met mezelf in gevecht lag. Nog meer dan ik met mijn eetstoornis deed. Had ik wel een probleem? Of viel het wel mee? Nu weet ik uit ervaring: een eetstoornis valt nooit mee. Wat voor gewicht je ook hebt. Geen enkele eetstoornis is hetzelfde, maar allemaal zijn ze vreselijk. Een besef dat ik nu normaal vind, maar destijds niet nageleefd werd. En dat vond ik moeilijk. Nog steeds wel. 

Hoe langer ik voor Proud2Bme werk, hoe meer verhalen ik mag lezen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Toch frustreert dit me ook wel eens. De dingen waar jullie doorheen gaan, het onbegrip, dat raakt mij enorm. Ik weet hoe vreselijk het is om niet gesteund of geloofd te worden. En ergens had ik gehoopt dat dat vanuit bepaalde artsen beter zou zijn. Maar dat is lang niet altijd waar, leert mijn ervaring mij.

Het is niet makkelijk, absoluut niet. Maar door de jaren heen heb ik voor mezelf wel wat concrete tips bedacht. Manieren hoe ik toch bij mezelf kon blijven, me niet gek liet maken en voor mezelf op kon blijven komen. Nogmaals, dit is absoluut niet makkelijk, dit is vaak juist kern van het probleem. Ik vond het heel lastig om voor mezelf op te komen, zeker als anderen om mij heen hier van alles van vonden. Uiteindelijk ben ik blij dat ik dit wel heb gedaan. Dat ik, en mijn moeder vooral, hebben gepusht voor een verwijzing. Want ik had wel degelijk een probleem.

Een huisarts weet niet altijd alles. Natuurlijk mag je dit wel verwachten, maar de praktijk leert anders. Ik denk dat je ervanuit mag gaan dat elke arts, op zijn of haar manier, zijn of haar best doet. Of je het daar altijd mee eens moet zijn? Nee, dat hoeft niet. Daarom is het juist zo belangrijk om jouw standpunt aan te geven en duidelijk te zijn wat jij van de afspraak verwacht. Destijds was het voor mij misschien verstandiger geweest om het gevoel dat ik kreeg terug te koppelen. Te vertellen dat ik me niet serieus genomen voelde, maar dat is altijd makkelijk praten achteraf. Ik probeer dit zelf als een les te zien, waarin ik leer om voor mezelf op te komen en trouw aan mezelf te blijven.

Mocht je er onverhoopt toch samen niet uitkomen, dan kan je een second opinion aanvragen. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om helemaal van huisarts te veranderen, ook omdat het vaker voorkwam dat ze me niet doorverwees - maar dat is weer een ander verhaal. Ik heb hier geleerd dat ik zelf ook invloed heb op mijn proces. Ik heb zelf de keuze om bijvoorbeeld een andere arts te zoeken, dat is dan mijn eigen verantwoordelijkheid. En al vond ik dat lastig, het heeft mij wel goed gedaan om iemand te zoeken die mij en mijn situatie op een andere manier benaderde.

Naar mijn idee is het dus vooral belangrijk om echt in je eigen kracht te staan. In mijn geval steunde mijn moeder mij ook enorm, dat hielp mij enorm. Ik begrijp dat niet iedereen dit geluk heeft, maar ik hoop oprecht dat er wel iemand in je omgeving is die je hierbij kan steunen. Die je het gevoel geeft dat je er niet alleen voor staat.

Wat nou als ik eerder werd geloofd? Als ik eerder serieus werd genomen? Vragen die nog steeds wel eens door mijn hoofd spoken. Helaas zal ik hier nooit een antwoord op hebben. Natuurlijk is het voor mij wel eens pijnlijk als ik terugdenk aan hoe moeizaam mijn herstel met vlagen is gegaan. Ik denk dat dat niet altijd had gehoeven. Maar aan de andere kant ben ik nu hier. Ik heb onwijs grote stappen gezet. Wie weet is alles met een reden gebeurd, ik weet het niet. En ik denk dat ik enorm gegroeid ben als ik zeg dat ik dat ook niet meer hoef te weten.

Herken jij het gevoel niet gelooft te worden? En hoe ga jij hiermee om?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marlous - Zondag 18 oktober 2020 14:18
Herkenbaar. Ik ben op een gegeven moment zonder medeweten van anderen naar mijn huisarts gegaan om aan te geven dat ik zelf het idee had dat ik een probleem had/aan het ontwikkelen was op het gebied van eten/niet eten en sporten. Ik kreeg allerlei goedbedoelde opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd waardoor ik het idee kreeg dat ik me vooral niet zo moest aanstellen.
2 jaar jaar later zat ik met anorexia in een eetstoorniskliniek. In die tussentijd heb ik vooral elke keer ontkend dat het ernstig was. Mijn huisarts had tenslotte toch gezegd dat het wel meeviel?
Overigens heeft hij later nog weleens zijn excuses aangeboden voor het verkeerd inschatten van mijn situatie.
Nicole1970 - Zondag 18 oktober 2020 14:53
Wat een indrukwekkend verhaal, ik herken dit gelukkig niet, bij onze huisartsenpraktijk kwam een nieuwe huisarts werken en die kreeg in de gaten dat er iets aan de hand was bij mij, en na doorvragen gaf ze me informatie mee over eetstoornissen en de behandeling ervoor, ik ben toen naar haar terug gegaan en samen hebben we toen besloten om in behandeling te gaan. Die 1e behandeling heeft helaas weinig geholpen en vorig jaar zat ik huilend tegenover haar omdat de eetstoornis weer aan het winnen was, ik ben toen in behandeling gegaan voor andere klachten en had een psycholoog die ook meedacht over de eetstoornis en samen met haar en de huisarts besloten om nu een behandeling aan te gaan bij Novarum, iedere keer als ik bij haar kom vraagt ze er ook naar, hoe het gaat etc.. ik ben echt blij met haar
Myrthe - Zondag 18 oktober 2020 17:12
Ik herken het gelukkig ook niet. Het was bij mij eerder andersom dat mijn huisarts wel een vermoeden had van een eetstoornis, maar ik het steeds ontkende door schaamte. Uiteindelijk bleef ik afvallen en werd ik half gedwongen om toch echt in behandeling te gaan en kreeg ik een second opinion bij amarum en een klinische opname. Uiteindelijk toch wel blij met de huisarts geweest en kom er nog maandelijks voor controlle om te kijken hoe het nu gaat.
Myrthe - Zondag 18 oktober 2020 17:13
Ik herken het gelukkig ook niet. Het was bij mij eerder andersom dat mijn huisarts wel een vermoeden had van een eetstoornis, maar ik het steeds ontkende door schaamte. Uiteindelijk bleef ik afvallen en werd ik half gedwongen om toch echt in behandeling te gaan en kreeg ik een second opinion bij amarum en een klinische opname. Uiteindelijk toch wel blij met de huisarts geweest en kom er nog maandelijks voor controlle om te kijken hoe het nu gaat.
C - Zondag 18 oktober 2020 18:15
Mijn huisarts herkende het ook niet. Deed het af met ‘meidending’ en ‘hoort bij die leeftijd’
R - Zondag 18 oktober 2020 19:55
Heel erg herkenbaar. De reguliere gezondheidszorg heeft heel weinig verstand van eetstoornissen. Ik had op m'n slechtste moment in een ziekenhuisopname een hartslag van 32 BPM. Diagnose bradycardie en de cardioloog concludeerde doodleuk dat ik een 'sportershart' had, complimenteerde me op m'n vele hardlopen en moedigde me aan vooral zo door te gaan.
Elling - Maandag 19 oktober 2020 11:05
Ik herken dit gelukkig ook niet. Toen ik eindelijk aan mezelf durfde toe te geven dat ik een probleem had, ging ik naar de huisarts. Ik durfde het niet aan om over mijn eetproblemen te beginnen, maar zei dat ik niet zo lekker in mijn vel zat en onzeker was. Dat ik daar met iemand over wilde praten. Hij verwees me door naar de praktijkondersteuner GGZ.
Zij prikte in het eerste gesprek al door me heen en zodoende ging de bal rollen. Toen ik even later weer bij de huisarts was, gaf hij direct toe dat hij het niet door had gehad. Ik vond het heel eerlijk dat hij dit toe gaf. Ik kom niet vaak bij de huisarts, maar als ik er wel ben, vraagt hij altijd met me hoe de behandeling gaat. Ik heb wel het gevoel dat ik altijd op hem terug kan vallen, ook al is dat nu niet nodig.
Lost girl - Maandag 19 oktober 2020 11:37
De huisarts gaf me de tip om een maagband te nemen toen ik 15 was. Het enige wat hij zag was een hele dikke tiener ook al had ik in mijn dossier boulimia staan wat over was gegaan in BED. Een eetbuistoornis bestond destijds alleen nog niet. Mijn psychs hadden me doorgestuurd naar de huisarts, maar dat ging dus niet helemaal zoals gepland. Heb die man daarna ook nooit meer echt serieus kunnen nemen.
Sarah - Maandag 19 oktober 2020 12:01
Ik herken dit heel erg, de eerste keer dat ik hulp wou werd gezegd dat ik gewoon op dieet moest om gezond af te vallen. De keren erna leek het als ze me zagen niet zo erg en alsof ik van een mug een olifant maakte. Hierdoor is het moeilijk om nog mezelf serieus te nemen maar door mijn vriendinnen lukt het me toch een beetje.
Maan - Maandag 19 oktober 2020 13:17
Helaas herkenbaar. Mijn huisarts was zelfs geïrriteerd omdat ze voor de verwijzing onder andere mijn bloeddruk moest meten. Ik wilde vluchten maar heb doorgezet omdat ik diep in mijn es zat en zo niet verder wilde leven. Ik ben al wat ouder en had al heel wat therapie achter de rug dus ook geleerd dat ik die verantwoordelijkheid moet nemen. Maar als jonge meid was ik vertrokken.
Helaas nu weer een terugval ondanks therapie vorig jaar maar helaas werd daar vooral naar het eten gekeken en niet de oorzaak van de es.
Laura - Maandag 19 oktober 2020 14:54
Herkenbaar helaas. Veel huisartsen letten vooral nog steeds op gewicht.
En erg tactisch in hun opmerkingen zijn ze ook niet. Ik had ernstig ondergewicht, maar mijn huisarts omschreef het als "een beetje aan de magere kant"
G. - Maandag 19 oktober 2020 19:26
Voor mij is dit niet herkenbaar maar ik denk wel dat het goed is om hier aandacht aan te besteden, zodat je jezelf serieus blijft nemen. Jij bent de enige die hulp kan accepteren, daarvoor moet je je probleem accepteren - onder ogen zien. Je stelt je niet aan.

Zelf ben ik altijd serieus genomen en ben ik dankbaar voor de inzet vanuit mijn huisarts(en) en andere zorgverleners. Vele jaren geleden toen ik jonger en erg ziek was, was de hulp vanuit de huisarts niet effectief. Ik hoorde wat er gezegd werd (er was geen sprake van een gesprek) maar zag mijn huisarts alleen als een obstakel t.o.v. mijn ongezonde doel.

Nu, nu ik ouder en minder ziek ben (echt zelf gemotiveerd ben om minder eetgestoord te zijn en blijven), zijn gesprekken met mijn huisarts echter en meer helpend.

Het lijkt mij het belangrijkste dat je werkelijk contact met elkaar hebt. Dat je uitspreekt wat je angsten zijn, wat je in het moment ervaart. Als je in het moment bepaalde gedachten over jouzelf en/of de huisarts hebt, deel ze. Deel ze zonder oordeel. Dan kunnen jullie er in het moment (waarschijnlijk) iets mee. En, als dat niet zo is - dan zou ik adviseren een andere huisarts op te zoeken. Een met wie je wel volledig op en eerlijk wil en kan zijn.
E_sther - Maandag 19 oktober 2020 21:35
Toen ik veel laxeerde en heel weinig at had mijn huisarts het idee opgevat dat ik beter naar een diëtist kon gaan want die zou mij ( hij had ook mijn dossier kunnen lezen dat ik in het verleden meerdere keren was opgenomen toen hij mijn huisarts nog niet was met ernstig ondergewicht.. maar dat begint natuurlijk daar niet het begint met een gezond gewicht en dat is voor korte tijd wat hij op het oog zag) wel leren wat een gezond eetpatroon was zodat ik daar houvast aan kon hebben. Ik heb daar 5x zelf achteraan gemoeten omdat hij nooit een verwijzing maakte en ik me erbij neergelegd had dat mijn persoonlijk begeleidster dat als optie zag. De laatste keer was ik al veel afgevallen en zei hij ja ik ben er maar niet meer achteraan gegaan want waar je nu in behandeling gaat hebben ze ook een diëtist.
De wachtlijst voor die behandeling was heel erg lang toen heeft hij zich wel boos gemaakt en het laten verkorten maar uiteindelijk omdat wij ondersteuning hadden vanuit de gemeente van jeugd en gezin voor onze zoon hebben die voor een ziekenhuis opname gezorgd. Het was óf naar het ziekenhuis óf de kinderen zouden niet veilig bij mij zijn omdat ik niet voor ze kon zorgen en steeds flauw viel. Maar de huisarts nee die is niet heel attent of doortastend..

Maar vooral naar Lonneke dat het bij jou zo gegaan is, huisartsen moeten zich meer bewust worden dat ondergewicht bij een normaal of hoger gewicht kan ontwikkelen door gebrek aan inschatting en bovendien bewust worden dat ook een normaal of hoger gewicht mét eetstoornis niet gezond is
marit0361 - Dinsdag 20 oktober 2020 00:21
Echt een van de meest herkenbare blogs die ik heb gelezen. Je schrijft dat je op het moment zelf niet hebt gezegd dat je je niet serieus genomen voelde. Heb je dit later nog wel gezegd?

Bij mij was het niet de huisarts maar mijn psychiater. Hij vond dat ik nog geen hulp nodig had omdat ik nog geen anorexia of ondergewicht had. Van zo iemand mag je toch wel verwachten dat ie verstand heeft van eetstoornissen. Ik twijfel zelf nu heel erg of ik hem nog eens moet mailen/bellen met hoe dit voor mij was. Voor mezelf maakt het nu niet meer uit, maar ik denk er steeds over na dat hij dit misschien wel tegen allemaal andere jongeren met een eetstoornis zegt. Misschien dat ik hem er bewust van kan maken zodat hij niet weer zulke dingen zegt.
Anoniem - Dinsdag 20 oktober 2020 19:19
Ja, heel herkenbaar. Maar dan bij mijn aller eerste psycholoog die dingen zei als "oh ik ken mensen die nog minder wegen" of "nee ik denk dat je wel meer kcal eet dan je nu beweert" etc.
Ondertussen zijn we alweer 6 jaar verder en heb ik wél een hele fijne psycholoog en behandeling die bij mij past!