Met een angststoornis op vakantie

 

De zomer komt er weer aan, wat ook betekent dat er weer veel mensen op vakantie gaan. Op vakantie gaan is voor mensen met een eetstoornis maar ook een angststoornis niet zo vanzelfsprekend. Sommigen vinden het vervelend om uit hun vertrouwde omgeving te gaan, maar je kan ook het eten daar spannend vinden. In elk land is het eten natuurlijk anders en kan het lastig zijn om in te schatten wat je kan verwachten. 

Ik vind op reis gaan nu nog steeds erg spannend. Vroeger liet ik mij door die angst tegenhouden. Ik probeer de angst nu zoveel mogelijk te omarmen en soms neem ik die zelfs mee op vakantie. Ik vind vliegen nog steeds erg spannend. Ik houd tijdens het opstijgen nog steeds mijn hart vast, daarnaast kan ik het op drukke plekken nog steeds erg benauwd krijgen. Ondanks deze dingen blijf ik er voor kiezen om te reizen. Vorig jaar ben ik met een groep (toen nog) vreemden 4 weken naar Sri Lanka geweest. Ik vond dat doodeng, maar de reis en de ervaringen die ik daar heb opgedaan waren het dubbel en dwars waard.

Het was natuurlijk erg wennen aan de cultuur en het eetpatroon daar. Ik vond het erg vervelend dat zij daar nauwelijks producten hebben met vezels, waardoor ik erg veel last kreeg van mijn buik. Ik had daar voor vertrek geen rekening mee gehouden, waardoor ik tijdens die reis bewust werd dat een goede planning alles al een stuk makkelijk maakt. Ik merk dat ik op vakantie ook erg behoefte heb aan structuur. Ik vind het ook vervelend als ik alles van te voren plan, maar ik vind het ook vervelend om lang in bed te hangen en dan niets te gaan doen omdat er geen plan is. Tijdens mijn reizen naar Sri Lanka, New York en in Europa ben ik achter allerlei dingen gekomen die mij helpen om mijn angst te verzetten en toch op vakantie te gaan en het naar mijn zin te hebben.

♥ Houd rekening met de tijd van het jaar
Toen ik nog met mijn ouders meeging op vakantie en ik nog op de middelbare school zat, kon ik niet buiten het seizoen op vakantie gaan. Nu ik op mijzelf woon, studeer en werk kan ik zelf bepalen wanneer ik op vakantie ga. Als ik op vakantie ga naar een populaire plek probeer ik buiten het hoogseizoen te gaan, zodat het niet extreem druk is. Ik weet van mijzelf dat ik drukke plekken en grote mensen massa's niet fijn vind, dus die ga ik ook niet opzoeken.

♥ Neem zelf eten mee
Dit was tijdens mijn eetstoornis ook belangrijk maar om 'verkeerde' redenen. Nu is het vooral belangrijk omdat ik anders weer erg last krijg van mijn buik. Vooral als ik buiten Europa op vakantie ga of naar iets wat meer afgelegen ligt, neem ik ontbijtgranen mee met veel vezels. Dit zorgt er voor mij voor dat ik een stuk minder last heb van mijn buik tijdens de vakantie. 

♥ Plan de dag zo vol als jij dat fijn vindt
Ik vind het fijn om elke dag te kunnen beslissen wat ik ga doen. Ik kan er gek van worden wanneer voor een lange tijd alles tot in detail vaststaat, maar ik moet wel weer elke dag een keuze hebben. Dat is soms erg lastig te realiseren. Voordat ik op vakantie ga maak ik daarom vaak een lijstje met wat je allemaal kan doen en wanneer bepaalde dingen open zijn. Dan kan ik elke dag kiezen, waar ik op dat moment het meeste zin in heb. Dat helpt mij enorm.

♥ Neem een noodpakketje voor angst mee
Altijd als ik op vakantie ga, neem ik spullen mee voor het geval ik een paniekaanval krijg. Ik heb een paar jaar terug op vakantie mijn eerste paniekaanval gekregen en ik wist helemaal niet wat ik moest doen. Ik weet nu dat ik tijdens zo’n paniekaanval vaak vergeet wat ik in therapie geleerd heb, maar zodra het mij lukt om het weer te herinneren en te gebruiken gaat het meestal ook snel over. Soms blijft het echter doorgaan en het enige wat mij dan helpt zijn medicijnen. Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik die mee heb. Ik gebruik ze echter praktisch nooit meer, maar het idee dat ze in mijn tas zitten geeft mij geruststellend gevoel.

♥ Een goede accommodatie zoeken
Ik word snel benauwd van afgelegen en kleine accommodaties. Ik weet dus ook dat ik niet zo’n locatie voor mijzelf moet zoeken. Het is belangrijk dat jij kijkt naar wat jij fijn vindt en daar ook rekening mee houdt. Ik vind het vaak prettig als het aan de rand van of in een stad ligt, zodat ik niet 's avonds over verlaten paden hoef te lopen. Daarnaast vind ik ook prettig als de deuren van een hotel 's avonds bewaakt zijn of op slot gaan. Dat zijn voor mij dus ook allemaal dingen waar ik rekening mee houd tijdens het boeken van een vakantie.

♥ Bespreek met je reisgenootjes van te voren jouw problemen
Wanneer je niet alleen op vakantie gaat is het verstandig om van te voren met je reisgenoten daarover te praten. Ik heb dat zelf ooit niet gedaan, waardoor ik veel ongemakelijke situaties had tijdens de vakantie. Daarnaast merkte ik ook dat de mensen met wie je op vakantie gaat het prettig vinden als zij weten wat ze kunnen verwachten. De meesten willen jou dan ook graag helpen en ondersteunen, maar wanneer het gebeurt als je al op vakantie bent, is het logisch dat zij in eerste instantie balen van de situatie en het jou kwamlijk nemen dat jij ze niet eerder in vertrouwen hebt genomen.

Wat is jouw tip om ondanks je problemen toch op vakantie te gaan?  

Fotografie: Marco Verch

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miekio - Zaterdag 8 juli 2017 19:28
Voor mij is vakantie of reizen ook in eigen land, dus dingen als vliegtuig enzo hoef ik me niet druk om te maken. Ik vind het juist fijn dat ik niet in een volkomen andere cultuur, land, enz hoef te zijn om toch volledig ontspannen vakantie te kunnen vieren.

Voor mij is het belangrijk dat ik toch een soort structuur houd vooral met bedtijden. En dat is wel soms een beetje "stom" maar ik sta niet later dan 8 uur op, zo blijf ik me het prettigst voelen.
Nadine - Zaterdag 8 juli 2017 22:02
Zijn er ook tips voor de echte diepere angsten? Want deze dingen gaan eigenlijk over hele "praktische" angsten, maar wat als je bijvoorbeeld heel bang bent voor aanslagen, natuurrampen, verkeersongelukken, dieren, je angstig voelt doordat iedereen een andere taal spreekt, angst voelt omdat je nooit zomaar weer thuis bent en angst als gevoel hebt de hele tijd zonder verdere specifieke reden?
cynthia - Zondag 9 juli 2017 00:20
Geweldig mr helemaal niet eenvoudig!spreek uit ervaring..doch geweldig gevoel als je iets gedaan hebt wr je bang vr was en beter lijkt uit te pakken dan je aanvankelijk dacht..op reis in eigen land vind ik mr nts..ik sta grg open voor bijleren in andere culturen enzo dat vind ik een must mr goed dat zijn persoonlijke voorkeuren natuurlijk..
cynthia - Zondag 9 juli 2017 00:25
En idd keuze mogelijkheden en vrijheid in invulling vd dag vind ik ook erg belangrijk..te lege dagen zijn killing mr te propvolle dagen zijn ook mijn ding niet..handig daarbij is dan de excursiemogelijkheden die je hebt in n hotel bvb al moet je dan soms ook al beginnen plannen vn tevoren wanneer je die excursie gaat doen..
A. - Dinsdag 11 juli 2017 10:39
Goede tips!
Ik zou een vakantie koppelen aan een cursus.Zo heb ik structuur,maar ook vrijheid en kom ik makkelijker in contact met mensen waar ik iets gemeenschappelijks mee doe.
Niet iedereen vindt dat leuk,maar voor mij voelt dat veiliger EN leuker dan om zo maar weg te gaan .

M. - Dinsdag 11 juli 2017 12:48
Dat heb ik ook eens gedaan inderdaad! Was erg leuk en leerzaam.
Henny - Maandag 8 augustus 2022 11:03
ik ga met mijn zoon 2 weken op vakantie. Ben nu onder behandeling bij psycholoog voor ptss en angststoornis. Maak stapjes ,vooruit. Maar nu is de vakantie o er 2.5 week en voel ik me toch gespannnen. We gaan naar een bekende plek en naar een hotelletje waar we al jaren komen. Kennen hier ook veel mensen.
Soms ben ik ff blij en dan ...komt de twijfel. Wat als...
Toch ben ik bezig met de voorbereidingen. Maar soms bekruipt mij ineens weer dat gevoel....wat haal ik overhoop want ik ben nog niet helemaal hersteld