Lief zijn voor jezelf, hoe dan?

 

The Beauty Bakery‘'Je moet lief zijn voor jezelf'', ‘'Wees eens wat aardiger tegen jezelf.'', ‘'Verwen jezelf.'' Allemaal dingen die mensen wel eens tegen je zeggen. Ik zeg het ook wel eens tegen meiden van het forum of vriendinnen. Ik vind ook echt dat mensen veel liever voor zichzelf mogen zijn dat dat ze gemiddeld doen. Als we allemaal wat liever voor onszelf waren, was de wereld vast een heel stuk mooier. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk, lief zijn voor jezelf?

Misschien zijn het vooral je gedachten die erg negatief zijn. Je bent ontevreden en boos op jezelf wanneer je iets niet goed doet. Misschien vind je jezelf gewoon wel heel oninteressant en waardeloos. Dit soort dingen zijn niet zomaar uit je systeem en vergen enige tijd en training. Dingen die je al wel kunt veranderen zitten meer in je gedrag en door positief te doen, kun je ook positiever gaan denken over jezelf.

Dit is net zoiets als mediteren met een glimlach. Ik vond het maar stom toen we dit deden tijdens de mindfulness cursus die ik volgde. Maar het schijnt echt te helpen. Wanneer je lichamelijke een positievere houding aanneemt, positievere dingen doet, ga je ook van binnen meer positiviteit ervaren. Speciaal daarom heb ik een aantal tips uit eigen ervaring voor jullie op een rij gezet. Door deze tips regelmatig terug te laten keren in je dagelijks leven, kun je je wat positiever over jezelf gaan voelen. Lief zijn voor jezelf kan in het begin wennen zijn of ongemakkelijk aanvoelen, maar is wel iets wat je verdient.

Beauty

Bezig zijn met beauty en lichaamsverzorging is een van de dingen waarmee ik heb geleerd lief te zijn voor mezelf. Ik therapie kreeg ik tips om weer in contact te komen met m'n lijf en na al het destructieve dat ik had gedaan, weer lief te leren zijn voor m'n lijf. In het begin vond ik het maar vies en naar om mezelf bijvoorbeeld aan te raken of in te smeren met bodylotion. Hierin heb ik een hoop stappen gezet en uiteindelijk is beauty niet alleen iets waarmee ik voor mijn lichaam zorg, maar ook een hobby geworden. Ik heb speciaal daarom een aantal leuke tips op een rij gezet waarmee je liefde aan je lichaam kunt leren geven.

Tip! Begin klein
Begin met je handen. Naast dat dit je een verzorgde look geeft, zijn je handen ook de lichaamsdelen waarmee je je lichaam voelt en aanraakt. Dat je handen er dus goed en verzorgd uitzien, maar ook zacht aanvoelen, kan dan heel belangrijk zijn. Tevens is de verzorging van je handen voor de meeste mensen minder confronterend dan gezicht, buik of benen. Maar je kunt natuurlijk ook met je haar beginnen, als je dat prettiger vindt.

nagellak

Handen:
Koop vrolijke kleuren nagellak, of ga juist aan de slag om je nagels weer gezond te maken met nagel verharder. Ik doe regelmatig een paar weken een nagelkuurtje. Een paar keer per week haal je oude nagellak van je nagels en smeer je nieuwe Nail Hardener van bijvoorbeeld Herôme op je nagels. Smeer ook je handen lekker in, duw je nagelriemen terug en gebruik wat Lemony Flutter of dikke crème om je nagelriemen te verzorgen. Dit kun je ook in je tas stoppen zodat je er onderweg naar school of therapie ook even wat aandacht aan kunt besteden. Na een paar weken ben je vast heel blij met je zachte handen en verzorgde nagels!

Haar:
Gebruik eens per week een lekker haarmasker. Smeer dit masker alleen in de punten van je haren, anders wordt je hoofdhuid vet. Het kan ook leuk zijn om af en toe eens krullen te zetten of je haar uitgebreid in model te föhnen. Of je gaat lekker naar de kapper en laat je daar verwennen! Door aandacht te geven aan een bepaald lichaamsdeel leer je weer lief te zijn voor je lijf. 

Tip: Mooie kanten benadrukken
Ik vond mezelf lange tijd alleen maar heel erg lelijk. Ik keek liever niet in de spiegel en tijdens het opmaken in de ochtend keek ik alleen naar m'n wimpers en of ik mijn dagcrème wel goed verdeelde. Mezelf aankijken of kijken naar of het resultaat van het opmaken goed was, deed ik liever niet. Ik vond mezelf lelijk, dus ging echt niet naar mezelf staan kijken.

Bij Psycho Motore Therapie moest ik in de spiegel leren kijken naar mezelf. Ik stond voor mijn gevoel wel een uur voor de spiegel voor ik iets kon noemen dat ik mooi vond. Hoe gezonder ik werd en met de tijd kon ik wel zien wat er mooi aan mij was en ging ik aan deze delen van mijn gezicht al wat meer aandacht geven. Zo hield ik me steeds meer bezig met oogschaduw en blush.

Make-up
Laat jezelf eens goed adviseren bij een parfumerie of schoonheidsspecialiste. Deze kan jou voordoen hoe je jezelf het best op kunt maken en vertelt je welke kleuren mooi bij jou staan. Maar je kunt natuurlijk ook zelf lekker aan de slag gaan. Maak jezelf eens uitgebreid op voor een avondje stappen met vriendinnen, of besteed eens wat meer aandacht aan je opmaak-ritueel in de ochtend. Vind jij je lippen mooi, koop dan eens een mooie lipstick of gloss voor jezelf. En ben je tevreden over je wangen, schad dan een mooie blush, bronzer of highlighter aan!

Aandacht, liefde en geduld
Door jezelf steeds te blijven verwijten dat je dingen niet goed doet, fouten hebt gemaakt en alleen maar op het negatieve te letten, is er geen ruimte meer voor iets positiefs over jezelf. Probeer je dus niet alleen maar op het negatieve te richten. Juist die fouten geven jou de mogelijkheid om te leren en te kijken naar hoe je het een volgende keer beter kunt doen. Heb geduld met jezelf. Vallen en opstaan hoort net zo erg bij het leven als eten en drinken. Je hebt het nodig om vooruit te komen.

verwen jezelf

Lach eens naar jezelf in de spiegel. Maak je een stomme fout, lach hier dan om. Misschien is het eigenlijk best grappig wat je per ongeluk fout hebt gedaan. Wordt niet boos op jezelf, maar kijk naar mogelijkheden. Wees een beetje lief voor jezelf.

Heb je je dag niet, voel je je rot en ongelukkig, laat dit er dan zijn. Je mag je dag niet hebben, verdrietig zijn of gewoon heel erg weinig energie hebben. Er is niets mis mee en je hoeft jezelf er niet om te veroordelen. Jij kunt er ook niets aan doen. Deze dagen horen nu eenmaal ook bij het leven en het gaat echt wel weer over. Pak een lekker dekentje, een kop thee en een knuffel op schoot, bel een van je vriendinnen op om bij uit te huilen of kijk een film ter afleiding.

Rust en ontspanning
Als ik mezelf lelijk begon te vinden, stom vond of weer begon af te geven op mezelf, was ik meestal veel te druk geweest. Ik had dan veel stress en spanning en te weinig tijd voor mezelf vrij gemaakt. Ik moest vaak weer even terug komen bij mezelf, aandacht besteden aan wat ik nou eigenlijk voelde en allemaal had meegemaat afgelopen week. Even een momentje van bezinning. Daarna vond ik mezelf vaak helemaal niet meer zo stom en onnozel als daarvoor, gewoon omdat ik weer even aandacht aan mijn gevoel gegeven had. 

thee

Zorg voor genoeg ontspanning. Je moet misschien van alles van jezelf, maar eigenlijk is het enige wat je verplicht bent goed voor jezelf zorgen. Probeer dus op tijd aan de bel te trekken als het op je werk op school teveel wordt, maak tijd vrij om iets leuks voor jezelf te doen en ga af en toe eens lekker op tijd naar bed.

Heb je kinderen, vraag dan regelmatig of iemand een dagje op ze kan passen. Tijd voor jezelf vrij maken en doen waar je zin in hebt is af en toe heel belangrijk. Je kunt natuurlijk ook een potje Yoga of Mindfulness doen, of gewoon een dagje lekker shoppen voor jezelf.

Lief zijn voor jezelf is belangrijk om jezelf positief te laten ontwikkelen. Je wordt er een leuker mens van en het leven wordt er een stuk gemakkelijker van. Blijf ermee oefenen, want oefening baart in dit geval hele fijne kunst!

Ben jij lief voor jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L. - Donderdag 17 oktober 2013 13:00
Fijne blog dit! Ik krijg meteen zin om dit te gaan oefenen.

Ik probeer mezelf altijd zo mooi mogelijk te maken qua kleding, haar, etc. Liefst eigenlijk elke dag. Zo voel ik me al stukken beter.

Ook probeer ik zoveel mogelijk ontspanningsmomenten te nemen, om bijvoorbeeld een tv serie te kijken, en hierbij niet boos op mezelf te worden dat het niet productief is.

mira - Vrijdag 20 december 2013 19:23
mooi! jezelf mooi (leren) vinden zónder make-up was voor mij een uitdaging en nu heb ik bijna nooit meer make-up op. Ik denk dat het erg belangrijk is om jezelf, je natuurlijke zelf, te waarderen... Altijd make- up op omdat je anders niet naar buiten lijkt me niet goed voor je zelfvertrouwen, althans zo was het voor mij. En nu ben ik natural (beauty) ...
ilovetoeat - Vrijdag 20 december 2013 19:23
aaah die mok is zo cool!!!
Roos - Vrijdag 20 december 2013 19:44
Vaak als ik me rot voel over mezelf zonder duidelijke reden, trek ik gekke bekken in de spiegel. Het helpt om te realtiveren en mezelf weer iets leuker te vinden.
Bloem - Vrijdag 20 december 2013 19:46
Soms ben ik lief voor mezelf, maar het gaat niet van harte, helaas
~ - Vrijdag 20 december 2013 19:54
"Als ik mezelf lelijk begon te vinden, stom vond of weer begon af te geven op mezelf, was ik meestal veel te druk geweest. Ik had dan veel stress en spanning en te weinig tijd voor mezelf vrij gemaakt. Ik moest vaak weer even terug komen bij mezelf, aandacht besteden aan wat ik nou eigenlijk voelde en allemaal had meegemaakt afgelopen week. Even een momentje van bezinning. Daarna vond ik mezelf vaak helemaal niet meer zo stom en onnozel als daarvoor, gewoon omdat ik weer even aandacht aan mijn gevoel gegeven had. "

Heel erg herkenbaar!
x - Vrijdag 20 december 2013 20:07
wauw, superblog!
m - Vrijdag 20 december 2013 21:09
Oefening baart hele fijne kunst, mooi gezegd! I will, heb er weer zin in!
Maan - Vrijdag 20 december 2013 21:17
Ik vond alle beauty topics altijd maar xxx. Deed me teveel denken aan het 'schoonheidsideaal'. Maar ik begin tegenwoordig in te zien dat het inderdaad ook erg helpend kan zijn om van je lichaam te houden :).
Maan - Vrijdag 20 december 2013 21:18
Sorry, om voor je lichaam te zorgen. Met het gevolg dat je er dan meer mee in contact komt en er meer van kunt gaan houden ;).
x - Vrijdag 20 december 2013 21:43
Ook ik probeer mezelf altijd zo mooi mogelijk te maken. Elke dag. Ik besteed best veel tijd aan mijn uiterlijk. Maar helaas.... ik blijf me lelijk voelen.
Elke dag denk ik weer: Waarom doe ik al die moeite? Mooier ga ik mezelf toch niet vinden
vlinder... - Zaterdag 21 december 2013 07:29
Dit komt precies op het goede moment... had ik net nodig... thanks voor deze goede blog Nouska!
Me - Zaterdag 11 oktober 2014 19:59
Fijn blog...
MeAgain - Zaterdag 27 december 2014 09:24
Fijne blog! Het enige wat mij tegenhoud om bijv. body lotion te smeren is dat je het er altijd zo ontzettend koud van krijgt haha
Natasja - Maandag 29 mei 2017 10:49
Dit deed ik dus ook al en gebruikte ook make up maar dan zeiden anderen dat ze mij er heel erg lelijk vonden uitzien. Ze zeiden dikwijls dat ik wat te mager was maar dat vond ik wel meevallen. Ze dachten vaak dat anorexia nervosa had maar ik at wel warm eten met groenten en aardappelen bonen melk en thee en koffie. Snoep en koek daar zit niet zo veel voedingswaarde in. Meestal en leken en vreemden die dat zeiden, Dan beroddelden ze mij bij anderen met anorexia nervosa terwijl dat niet waar was. Sommigen keken mij ook nog na. Anorexia nervosa heeft ook vaak in medische rubrieken gestaan in roddelblaadjes. In roddelblaadjes zijn ook mensen vergeleken en onterecht verdacht anorexia nervosa te hebben. Menigeen die er maar enigszins op leek en er wat dun of magerder uitzag of slank atletisch leptosoom of adynamisch of smal was gebouwd werd er al bij voorbaat voor op aangekeken. De internist zei dat het niet zo was maar leken dachten dit nog steeds ondanks dat ik bij de internist ben geweest en die kon niks vinden. Ook de directrice zei eigen mijn vader dat ik maar naar de hulpverlening moest en toen zei die dat doen we niet. Dat zeggen dan wildvreemden en die bemoeien zich er mee. Met geldingsdrang macht en controle willen hebben over mensen. Er was geen verbondenheid en solidariteit op die scholen dan onbillijkheid en geen respect hebben voor de waarheid. Als je de waarheid zei dan werden ze agressief en nog bemoeizuchtiger. Met je leven willen bemoeien en in willen dringen en er beter van willen worden door een ander neer te halen op hun eigenheid omdat ze die zelf niet bezitten. Je in hun macht willen hebben en zich goed willen voelen en zich zelf belangrijk vinden. ,. .
Joost Kostelijk - Vrijdag 3 november 2017 12:52
lief zijn voor je zelf betekend in je zelf vertrouwen dat je het kan zonder ingewikkeld te doen lekker genieten van het leven ik ben een man die liefde geeft aan andere vrouwen om dat ik er vertrouwen in heb dat ik dat kan en dat ik er in geloof dat het gaat lukken om lief te zijn voor andere en dat wil ik aan vrouwen geven mijn wens is dan dat er vrouwen bij mij persoonlijk komen om aan degene liefde kan geven dat ik dat belangrijk vind dat vrouwen ook het recht hebben om gelukkig te zijn met zich zelf door mijn hulp aan te bieden zal ik de vrouwen nooit vergeten
ik vind het belangrijk dat ik me nuttig wil maken om voor vrouwen klaar te staan